Tuesday, June 23, 2009

Ladjice od tikvica


Ovo je trebalo da budu Maslinkine ladjice od tikvica sa punjenjem od paradajza, šunke i sira. Kako mi se planovi uglavnom menjaju bez plana, ladjice su završile noseći tovare prilično klasičnog sarma/paprika punjenja. Uz male neklasične dodatke.


Jedina dilema koju sam imala je da li da tikvice prvo same malo ispečem u rerni da omekšaju pa posle dodam fil i zapečem ili da sirove tikvice filujem i sve zajedno pečem. Uradila sam ovo drugo, jer je lakše i kraće. Pekla nešto manje od pola sata, i bilo je odlično.

Mladji sin, dvoipogodišnjak, koji u poslednje vreme mora da jede čim smisli da je gladan inače nastaje velika drama, a to je obično dve sekunde nakon što ujutru otvori oči, ili čak sedam sekundi nakon popodnevnog budjenja, i još par puta u toku dana po random metodi, je smazao celu jednu poveću ladjicu, uz još puno kiselog mleka i paradajz salate! Moja i njegova porcija su bile otprilike iste veličine :)


I tako, umesto u FBI dosije, ovaj post šaljem Selmi alias Cosmo2503, domaćici junskog broja igre ajme, koliko nas je! kao odgovor na zadatu temu - pirinač. Moj petoparac, nije neka inovacija, al' šteta da propustim krug :)

Sastojci:

5 većih tikvica (1.5 kg)
250 g crnog luka
300 g mlevenog mesa
2-3 čena belog luka
1 mala sveža zelena ljuta paprika
150 g pirinča
2 paradajza
100 ml pavlake za kuvanje ili slatke pavlake
ulje za dinstanje
so
biber
malo mlevenog djumbira
domaća vegeta
30 g tvrdjeg žutog sira

Postupak:
1. Crni luk iseckati sitno i spustiti na hladan tiganj. Sipati pola kašičice soli i preliti uljem ili mešavinom ulja i vode, oko 100 ml. Ringlu ukljuciti na maksimum, pa kad je dostignut smanjiti na 2/3 jačine i dinstati dok luk ne omekša, otprilike 10 minuta.
2. Dodati na sitno iseckane ljutu papriku i beli luk, pa dinstati još minut-dva.
3. Dodati meso i pola kašičice soli, pa nastaviti dinstanje mešajući dok meso ne bude napola gotovo (odrediti prema boji - da nije ni skoz crveno, a ni skroz smedje).
4. Preko sipati pirinač i dinstati minut-dva, a onda doliti oko pola šolje vode i na sredje-tihoj vatri nastaviti dinstanje uz povremeno mešanje. Kroz 5-10 minuta, kad pirinač upije vodu doliti još. Dinstati/kuvati dalje. Dodavati vodu po potrebi i kuvati dok pirinač ne bude mekan ali ne gnjecav.
5. Dodati oljušćen paradajz isečen na kriške, soli (ako treba), po malo mlevenog bibera i đumbira i kašiku-dve domaće vegete (miks sušenih začina, bez soli) i kuvati par minuta dok paradajz ne omekša. Na kraju umešati pavlaku za kuvanje i isključiti ringlu, ali ostaviti poklopljen tiganj preko.
6. Tikvice oguliti i preseći na polovine po dužini. Pažljivo iseći središnji deo da se oformi ladjica. Tikvice poredjati na pleh i filovati pa odozgo posuti malim listovima žutog sira.
7. Peći na 190-200°C oko 25-30 minuta. Poslužiti toplo uz kiselo mleko.

komentara: 4

  1. predivno izgleda a sinkic ti je pravi slatkis :)

    ReplyDelete
  2. Prekrasno, slike su kao i uvijek predivne, a sinčić pravi medenjak :)

    ReplyDelete
  3. Uh kako je ovo dobro...moram probati!

    ReplyDelete
  4. Спремила, феноменално је.
    Хвала пуно!

    ReplyDelete