Monday, June 29, 2009

Kombinovana pita (od kora i biskvita)


U kuVarijacijama, igri za food blogere u kojoj svi pravimo jelo prema istom receptu i objavljujemo istog dana, ovog meseca pravimo Vaniličinu brzu i jednostavnu savijaču. Lično sam baš bila zadovoljna što je izglasana ova pita. Interesantna je jer se kombinuju i kore i biskvitno testo. Kore se premazuju tj. prskaju testom, umesto što bi se na klasičan način prskale uljem i kiselom vodom.

Kad sam se malo udubila u recept, sto puta sam se vraćala i čitala količine. 22 kašike brašna, 22 kašike ovoga, 22 kašike onoga... Kako 22 kašike brašna?! To je meni zvučalo kao mnoooogo, naročito što je ovo pita (i) sa korama. Mere napisane u kašikama nikako ne volim jer ne koriste svi kašike iste veličine, pa još večita dilema oko ravne ili navršene ili... Upitala sam dodatno o tim kašikama i Vanilica mi je ljubazno odgovorila da stavljam ravne kašike i da ne brinem. Tako sam i radila, i na kraju sam izmerila gramažu. 20 baš-baš ravnih kašika brašna je iznelo oko 250 g. Ok, to mi je već zvučalo prihvatljivo :)

Testo je relativno retko, ali nije previše tečno. Probala sam da ga razmazujem po korama ali malo je bilo zaludno, pa sam onda samo umakala kašiku u testo i prelazila preko kore dok se testo cedilo. Testa je ukupno bilo 750 ml. Ja sam odlivala po 125 ml (šestinu) pre svake rolne, da bi svaka pita dobila približno istu količinu premaza.


Izbor voća je možda malo neobičan - banane i maline. Ali kombinacija je savršena! Praznila sam frižider pred put, i banane sam morala nekako da potrošim, pa mi se učinilo baš zgodno da završe u ovoj piti. Zbog kontrasta boja i ukusa dodala sam nešto malina, bilo je oko 400 g. Količinu šećera za biskvit sam smanjila zbog banana, stavila sam ukupno oko 150 g šećera. Da nisu banane u filu moglo bi komotno i 250 g.

Biskvitno testo izmedju kora ovoj vrsti pite dodaje na popunjenosti. Parčići su lepi i obli, buckasti, ne pljosnati kao nekad kod obične pite. Količina je prilična. Pitu sam nosila kao dezert posle roštilja koji smo sa prijateljima pravili na placu. Svako ko je probao pohvalio je kolač. A i lično sam bila više nego zadovoljna kako kombinacijom testa tako i kombinacijom voća! Hvala Vanilici na interesantnom receptu!


Sastojci:
1/2 kg tankih kora (6x3 + restlovi)

fil 1 (biskvit)
250 g brašna
150 g šećera
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
3 jaja
150 ml ulja
150 ml mleka

fil 2
1 kg banana
sok od jednog manjeg limuna
400 g malina

Postupak:
1. Kore prebrojati, pa podeliti na 6 delova, za 6 rolni pite. U mom pakovanju je bilo 20 kora, znači 6 x 3 = 18, plus dve koje sam iscepkala pa dodala usput.
2. Umutiti biskvit - pomešati brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo pa dodati jaja, ulje i mleko. Smesa je redja, to je ok. Dobije se oko 750 ml testa. Podeliti na 6 delova tj. na planirani broj rolni.
3. Banane po dužini iseći na pola pa na (polu) kolutiće. Preliti sokom limuna. Okvirno podeliti na 6 delova. Maline takodje.
4. Napraviti rolnu (3 kore, 1/6 testa, 1/6 voća) - prvu koru premazati/poprskati testom, staviti drugu koru pa i nju premazati i posuti malinama. Treću koru premazati testom i staviti banane. Ponoviti dok se sve ne utroši.
5. Peći na srednjoj-jačoj temperaturi oko 30-35 minuta ili dok pita ne dobije zlatnu i hrskavu gornju koru. Kad se malo prohladi iseći i pred služenje posuti prah šećerom.

komentara: 7