Thursday, July 02, 2009

Piletina sa sosom od višanja


Vatrena, živa, jarko do tamno crvena, ljubavna. Svojeglava, odlučna, kisela. A ipak nežna, meka, slatka i sočna. Višnja - voće sa jakim karakterom.

Obožavam višnje! Sirove, u piti, preko mesa, kako god. Sezona je u jeku i svašta bih probala. Za sada evo sosa od višanja u kombinaciji sa pilećim šniclama. Polovinu mesa sam pohovala a polovinu samo ispekla na mrvici ulja, i sos je odlično legao uz obe verzije.

Mladji sin (2.5) je moje dete. Sirove višnje jede direktno sa drveta, fino je oglodje i pljucne koščicu. Bili smo par dana na placu, i kod prve komšinice ima jedna višnja. Mlado drvo sa niskim granama, pa je malac lepo mogao da bere i jede svaki put kad bismo svratili. Kod kuće, ako mu ponudim breskvu, bananu ili višnju - izbor će biti višnja :)


Stariji (3.5) još ne ume da jede voće sa koščicom, traži da mu ja izvadim. Trešnje je nekako hteo a višnje je probao i stresao se od kiselosti. Ipak, i njemu se dopao sos od višanja uz meso, mimo svih mojih očekivanja.

Sastojci:
oko 600-700 g tankih šnicli od belog mesa

za sos
200 g marela višanja
5 kašičica šećera
1 kašičica brašna
4-5 kašika soka od dinstanja pečuraka

za prilog
400 g šampinjona
70-100 g dimljenog žutog sira (tipa Karavan)
mirodjija

Postupak:
1. U manju šerpu staviti očišćene višnje, posuti šećerom i ostaviti da puste sok. Ovo treba uraditi bar sat vremena pre spremanja mesa. Šampinjone oprati i skinuti drške. Zuti sir iseckati na manje kocke, veličine udubljenja na pečurkama.
2. Šnicle belog mesa istanjiti, ovlaš posuti brašnom i posoliti. Ispeći na teflonu na mrvici ulja ili pohovati (umočiti u razmućeno jaje, pa u prezle i pržiti na ulju).
3. Paralelno napraviti sos i izdinstati pečurke. Višnje sa sokom pustiti da proključaju, pa smanjiti temperaturu i kuvati 15-ak minuta, a onda dodati brašno i kuvati još malo, da se samo malčice zgusne. Pečurke poredjati na veći teflonski tiganj i dinstati na suvo (pustiće vodu brzo), na 2/3 jačine. Po potrebi ih okretati i smanjiti temperaturu. Kad su mekane izvaditi ih, a 4-5 kašika soka od dinstanja dodati u šerpicu sa višnjama.
4. Žuti sir poredjati preko pečurki, pa staviti na par minuta u mikrotalasnu da se sir otopi. Pečurke posuti iskidanom mirodjijom i servirati zajedno sa šniclama prelivenim sosom.

komentara: 2

  1. Super mi je,samo nisam bas sigurna da bi deca jela,ja bih.

    ReplyDelete
  2. Nisma nikad probala takav umak, mož
    da bi mi se sviđao:)

    ReplyDelete