Tuesday, July 14, 2009

Waldorf salata


Volim Waldorf. Salata je osvežavajuća, u letnjim danima može da mi bude i kompletan ručak. Svež celer daje glavni ton, voće divnu slatkastu notu, majonez kiselost i sočnost, orasi krckavost. Odličan ansambl!


U Waldorf od voća idu jabuka i groždje. Kako još nije sezona groždja razmišljala sam čime da ga zamenim. Prvo sam htela da stavim višnje, ali sam pomislila bi previše obojile u crveno ostalo bledunjavo društvo, pa sam stavila šljive, ali meke, zrele tamnoljubičaste šljive - i spoj je odličan! Mada su i one malo obojile bele sastojke, ne odmah nego posle nekoliko sati.


Sastojci:
1 koren celera srednje veličine
2 jabuke srednje veličine
šaka groždja (ili šljiva)
šaka oraha
3 kašike majoneza
3 kašike jogurta
1 kašika meda (opciono)
1 kašika seckanog vlašca ili peršuna, za dekoraciju

Postupak:
1. Majonez razmutiti sa jogurtom pa ostaviti sa strane. Opciono dodati kašiku meda, ako se želi slađi preliv.
2. Celer oguliti, iseckati na tanke trake (žilijen), staviti u veću posudu u kojoj će se salata mešati. Zrna groždje prepoloviti, izvaditi koščice, dodati u sud (šljive prepoloviti, izvaditi koščice, iseckati na 4-5 delova, dodati u sud). Orahe iseckati ili izlomiti, dodati, ali ostaviti manji deo za posipanje. Jabuke oguliti, iseći na manje kocke. Jabuke se poslednje pripremaju da ne bi pocrnele. Sve lagano izmešati.
3. Preliti mešavinom majoneza i jogurta i opet lagano izmešati da se sve presvuče belim sosom. Salatu servirati ohladjenu, posutu orasima i vlašcem.

Waldorf Salad

Ingredients:
1 middle size celery root
2 middle sized apples
a handful of grapes (or plums)
a handful of walnuts
3 tbsp mayonnaise
3 tbsp yogurt
1 tbsp honey, optional
1 tbsp chives or parsley leaves, finely chopped, for decoration

Directions:
1. Whisk together mayonnaise and yogurt, optionally add tbsp of honey if you prefer sweet dressing. Set aside.
2. Peel a celery, cut it julienne style, place in a big bowl. Cut in halves and remove the seeds, add to bowl (cut plums in halves, cut each half on 4-5 pieces, add to bowl). Chop wallnuts, add to bowl, saving some for decoration. Peel apples, cut on small squares. Apples should be prepared last, to prevent browning due to oxidation. Lightly stir all ingredients.
3. Pour mayinnaise and yogurt sauce over salad, stir again. Serve chilled, sprinkled with some wallnuts and chopped chives/parsley.

komentara: 3

 1. uvijek sam htjela probati ovu salatu...baš mi se čini neobična i osvježavajuća...mislim da ću je konačno napraviti ovah dana :) hvala na receptu!

  ReplyDelete
 2. pravila sam ali bez sljiva i jako nam se svidja...moram probati i ovako...

  ReplyDelete
 3. Umesto majoneza i jogurta može ići pavlaka, a lepo je posuti pistaće preko...
  Pozdrav iz Niša

  ReplyDelete