Thursday, May 07, 2009

Pohovane palačinke sa povrćem


Od palačinki koje su ostale nakon rodjendanskog poduhvata 200+, sutradan smo imali i ručak i grickalice. Ručak je bio fin, a grickalice - onako.

Napravila sam slane, pohovane palačinke sa punjenjem od povrća, slaninice i paradajz sosa. Meni je ovo bilo super.


Uhvatila sam mali štos kako da poh ne bude premastan. Umesto klasičnog postupka brašno-jaje-prezle, ja sam brašno preskočila, a jaje sam razmutila sa mlekom, to je bilo baš tečno, i kad bih umočila zarolanu palačinku u to ona bi se samo navlažila. Na takvu rolnicu se polepi mnogo manje prezli nego da je umočena samo u jaje, a tako i manje ulja upije prilikom prženja. Nisam merila ulje pre i posle, ali baš mi je puno ostalo.


Sastojci:
14-15 palačinki

200 g slanine
1 veća glavica crvenog luka
3-4 čena belog luka
1 kesa smrznutog mešanog povrća (npr. grašak, kukuruz i šargarepa mix)
500 ml soka od paradajza
50 g brašna
so

1 jaje
50-60 ml mleka
prezle
ulje za prženje

Postupak:
1. Slaninu iseckati na kockice, luk na sitno, beli luk takodje.
2. U dubljem tiganju propržiti slaninu da pusti masnoću, pa dodati crni luk i pola kašičise soli, i pržiti dok ne omekša. Zatim dodati smrznuto povrće, može i direktno iz friza, pa beli luk, i pržiti/dinstati dok ne omekša.
3. Od 1/2 l soka od paradajza oduzeti pola šolje pa razmutiti brašno da nema grudvica. Preko povrća sipati sok od paradajza a odmah i razmućeno brašno. Kad provri kuvati na tišoj vatri 10-ak minuta dok se sos malo ne zgusne. Ostaviti sa strane da se prohladi.
4. Na svaku palačinku sipati nadev, na jednu polovinu ali ne do ivice, preklopiti ivice preko nadeva (četvrta slika) pa umotati kao sarmu. Rolnice umakati u mesavinu jaja i mleka, pa u prezle i pržiti na ulju dok ne porumene sa svih strana.


* * *
Praveći ove slane palačinke javila mi se ideja da napravim i palačinka-čips, tj. da palačinke iseckam, začinim i ispečem u rerni da budu krckave. Dva belanca sam malo razmutila viljuškom, i u njih dodala mrvicu tucane ljute paprike. Četkicom sam premazivala iseckane palačinke (bilo bi lakše da sam ih prvo mazala a posle sekla, al' nisam razmišljala na vreme), solila i redjala na pleh. Pekla 10-ak minuta, ili nešto duže, na jačoj temperaturi.


Nisam baš zadovoljna kako sam ih ispekla, bilo je dosta škarta po ivicama jer sam taj deo prepekla, a sredina je delovala ok. Dok je čips bio vruć bio je i lep, a posle je omekšao i nekako se užilavio, nije ostao krckav. Sve što se nije pojelo odmah, na kraju sam bacila. Možda bi trebalo da sam pekla na niskoj temperaturi a duže, ne znam. Kako god - pipavo je, ne ispadne puno (dva pleha od rerne za jednu činiju čipsa), a i vredi samo dok je vruće, i ne bih se u ovo upuštala opet.

komentara: 8

  1. Palačinke punjene povrćem super izgledaju!

    ReplyDelete
  2. punjene palacinke zaista izgledaju super a ovaj pokusaj sa palacinkama cipsom i ja sam imala i zakljucak je od prilike bio isti... :)

    ReplyDelete
  3. palačinke punjene povrčem , super ideja

    ReplyDelete
  4. jako fino uzgledaju ove palačinke sa povrćem, sigurno bi mi se svidjele..a ovaj čips od palačinki je odlična ideja..nikad nisam pravila..

    ReplyDelete
  5. mamajac, odlicno izgledaju ove palacinke.:))
    Moram izbjegavati przenu hranu,slaninu ne jedem, a svidja mi se ideja.
    Sta mislis da li bi bile ukusne sa nekim drugim mesom te da li bi pripremljene palacinke mogla samo uvaljati u mrvice i umjesto przenja u ulju(u tavi) zapeci ih u tepsiji?
    Mozda odozgo preliti nekim umakom,npr umak od gljiva?

    PS-pokusala sam ispraviti moj prvi komentar pa ga nehotice obrisah.Sorry.

    ReplyDelete
  6. YoKice, sigurno moze i bez przenja, naravno nece biti isti ukus, ali verujem da ne mozda da promasi. Mozda da se zapeku odmah sa tim sosom od pecuraka, to bi sigurno bilo super.
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  7. palačinke izgledaju fantastično! :)

    ReplyDelete