Friday, May 29, 2009

Burek sa sirom


Burek je bio tema kuVarijacija, igre za food blogere u kojoj svi pravimo isto jelo prema istom receptu i objavljujemo istog dana.

Pre svega, moram da se osvrnem na terminologiju. Za mene je burek okrugla pita sa različitim punjenjima koju smo navikli da kupujemo u pekarama, jedan od omiljenijih doručaka kod nas. Znam da se u Bosni burekom smatra jedino varijanta sa mesom, a ostalo su sirnice, krompiruše itd, ali sve je stvar porekla i navike, stoga ostajem pri svojim navikama, i u ovom postu pišem o bureku sa sirom.

Recept je sa Coolinarikinog foruma, a autor je mamamaja. Čitajuci komentare sa foruma stekla sam utisak da je napraviti burek zaista savršeno lako, iako baš nikada nisam razmatrala da pokušam da sama razvlačim kore. Jedna od stvari koje mi deluju jako napredno u kulinarskim veštinama je, za mene, razvlačenje kora.


Burek sam pravila početkom meseca, pretpostavljajuci da mi neće iz prvog puta uspeti, i da imam vremena za popravni do kraja meseca. Medjutim, prvi burek je bio sasvim uspešan, ja sam bila prezadovoljna. Jufke sam potpila u mešavinu masti i ulja, ukupno 200 ml. Od toga, testo je za pola sata popilo oko 150 ml. Kore se rastezu kao žvaka, i deo koji me je najviše plašio je prošao skroz lagano. Meni je teži deo bio dizanje i prebacivanje sklopljenih jufki, jer je testo meko i lako može da se pocepa tom prilikom. Najteže mi je bilo da ceo burek prebacim u pleh, pa sam se nešto dovijala i poturala improvizovanu lopaticu od višestruko preklopljenog papira za pečenje.


Meni je ovaj burek stvarno savršen. Kore su baš kao što volim, a volim one malo deblje vrhove koji krckaju. U sredini su kore tanje, sira ne manjka kao u nekim kupovnim varijantama, nigde ne curi mast a opet je daleko od suvog. Dragi se malo nepoverljivo smeškao kad sam mu rekla šta pravim, i nije mogao da se načudi kad je video da je stvarno iz rerne izašao burek :) Sećam se da je bila već uveliko prošla ponoć, deca spavaju, a nas dvoje mrmamo burek i ispuštamo "Mmm... Mmmmmmmm...." zvuke! Da je neko slušao sa strane mogao bi da pomisli da radimo ko zna šta ;)

Pravila sam par puta verziju sa sirom, a uskoro planiram da isprobam punjenja od mesa i pečuraka. Ako budem imala 100 kg, biće zbog bureka!


Sastojci:
500 g mekog brašna
1 kašičica soli
300 ml vode
100 g masti
100 ml ulja
400-500 g sitnog sira
1 jaje (može i ne mora)

Postupak:
1. Mast i ulje razmutiti i sipati u manju šerpu.
2. Od brašna, soli i vode umesiti glatko testo i podeliti na 5 loptica. Svaku rastanjiti na velicinu CD-a ili malo veće, pa redjati u šerpicu sa masnoćom. Testo treba da je sa svih strana u masnoći. Ostaviti pola sata.
3. Pripremiti fil. Ako je sir suv izmrviti ga i dodati jedno jaje. Sitan sir je obično već mek, njemu ne treba ništa raditi.
4. Vaditi jufke na dobro namašćen sto, malo dlanovima rastanjiti na krug precnika 30-ak cm, i onda polako odizati i povlačiti krajeve testa, idući u krug, i testo će samo da se tegli. Na centar razvučene kore staviti sir, otprilike četvrtinu količine, nefilovne delove kore preklapati preko filovanog, da se dobije paketić nešto manji od prečnika pleha u kom će se peći. Skloniti.
5. Razvući drugu koru, na sredinu staviti prvu, već upakovanu koru, pa preko sir. Preklopiti. Svaki put unutar jedne kore ide i sir i ono ste je prethodno već umotano. Na petu koru ne mora da se stavlja fil.
6. Sklopljen burek pažljivo prebaciti na okrugli pleh prečnika 25 cm i peći na srednjoj-jačoj vatri oko 40 minuta ili dok se ne oseti intenzivan miris a korica dobije lep rumen ton. Ispečen burek prevrnuti, da ravnija strana dodje gore.
7. Zubima otcepiti ćošak na tetrapaku hladnog jogurta i kombinovati sa vrućim burekom :)
****
Druga tura bureka sa sirom.
A pogledajte i kako su ostali učesnici napravili burek!

komentara: 39

  1. Potpuno božanstveno izgleda... savršeno-savršeno da savršenije nemože biti :))))

    ReplyDelete
  2. Prekrasno izgleda! Ja neznam koj da pohapna koliko bureci ima danas u blogove :))

    ReplyDelete
  3. A kajite molim kako mogu napravi burek s mesom? S istom receptu?

    ReplyDelete
  4. jaooo..kako ti je dobro ispao!!!..ko pravi onaj, u biti ovaj i je pravi..a ja obožavam burek, pitam se dal uopće postoji osoba koja ne voli burek :DDD ...i svaki put se dobro nasmijem dok citam tvoje postove, baš si humoristična! ;))

    p.s:jedva čekam od mesa i pečurka :D

    ReplyDelete
  5. ispao ti je fenomenalno, savrseniji burek nisam vidjela, svaka cast, a kore si razvukla majstorski!

    ReplyDelete
  6. ja mislim da smo sa ovim receptom sve zadovoljne, svima nam je super ispao :)

    ReplyDelete
  7. super ti je ispao
    ja sam namjeravala ovaj mjesec sudjelovati no nisam stigla zbog nekih drugih obaveza i žao mi je zbog toga
    još jednom svaka pohvala kako je super ispao

    ReplyDelete
  8. Odlično izgleda! Obožavam takve stvari:)

    ReplyDelete
  9. Ma savrseno, savrseno, savrseno :)))))

    ReplyDelete
  10. Predivan je! Odmah sam vas zamislila kako ste u ponoć navalili na burek! :)

    ReplyDelete
  11. Hvala svima!

    Maria, burek sa mesom po istom receptu, samo meso i luk malo prodinstati prethodno, tj. ja bih tako uradila.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  12. Prekrasan je, a ona slika na vrhu mi je baš simpa zbog kravice :)

    ReplyDelete
  13. Ajde pa probat cu onda i ja! Meni jos nije uspjelo razvuci tijesto na neku pristojnu debljinu tj. tankocu:)
    Kazu da treba biti tako tanko da se kroz njega mogu citati novine.

    ReplyDelete
  14. burek izgleda fantastično! ja sam ga radila odmah početkom mjeseca i oduševili smo se...nisam ga tada fotkala jer sam računala da ću ga barem još jednom raditi u toku mjeseca, ali eto...bila je ludnica na poslu i u privatnom životu i ovaj mjesec nisam ništa stigla...

    ReplyDelete
  15. burek je odlican,a kod mene imas nagradu na blogu,pa ako zelis preuzmi je...lijep pozdrav

    ReplyDelete
  16. Draga mamajac, burek ti je odlican! Ja nisam iz srbije i rado bih ga napravila kod kuce, ali moram da te nesto pitam - srpski nije moj matican jezik (jesam iz poljske), pa ne sve razumem - dal mozes da mi kazes sta znaci kod vas "mast"? da li je to nesto kao rastopljena slanina? izvini, sigurno je to glupo pitanje ale vrlo bih htela da ponovo jedem burek i necu da pogresim u receptu..
    Puno pozdrava :)

    ReplyDelete
  17. Monika, mast je upravo to na sta si pomislila - svinjska masnoca, tj. onaj beli deo na slanini, rastopljen, procedjen... Pork fat.
    Javi kako si zadovoljna.
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  18. Mamajac, hvala za recept! Sinoc pravila burek, i sta reci osim - FANTAZIJA, FANTAZIJA i opet samo FANTAZIJA!!!
    Pravi, pravcati burek! Hvala jos jednom i sada sam definitivno resila da isprobam i ostale divne recepte koje imas!
    Pozz

    ReplyDelete
  19. Samo da dodam da sam ja umesto svinjske masti, koristila biljnu i da je isto super ispalo!

    ReplyDelete
  20. Draga Maja,

    Gledala sam na forumu coolinarike pa slika koje si objavila u vezi izrade bureka nema. Da li imas te slike jos negdije objavljene?

    Pozdrav,
    Anuška

    ReplyDelete
  21. Draga Maja,

    Zanima me ako imaš još slike koje si jednom postala na coolinariki u vezi izvlačenja i pravljenja kora (jufke).

    Pozdrav,
    Anuška

    ReplyDelete
  22. Anuska,
    sad sam pogledala, te slike koja sada nedostaju nisu moje nego mamamajine (slicni su nam nick-ovi). Na njima je bio postupak.
    Ako mogu pomoci savetom ili nekim dodatnim objasnjenjem, tu sam :)

    ReplyDelete
  23. Majo dete,

    što mi ne reče da to nije mera za jednu osobu... pogledaj na šta ličim.

    I to bez jogurta...

    Naravno, šalim se. Došao moj drug Đole, i pojeo osminu bureka. Znači nisam pojeo sve sam. Srećom, inače bi stvarno bio bolestan. Najblesavije od svega je što taj (juče) uopšte nije uspeo.

    - Nisam stavio dovoljno soli u testo, pa je bio bljutav.
    - Pekao sam ga 45 minuta na 220 C, pa se presušio.
    - Nisam stavio ni dovoljno mesa (računam, prvi je put neće valjati, šteta mesa).

    I dobroje što sam to uradio, jer ovaj današnji je bio bogat filom (juče ostalo i za danas).

    - u kore sam ovog puta stavio 2 kaščice soli,
    - pečekao sam samo 20 minuta na maximumu 250 C. Onda sam isključio rernu i ostavio ga još 10 minuta.
    -
    Znajuči sebe, odmah sam 2 četvrtine odneo Zorici i Branki ( to su ti šnajderke koje imaju lokal do mene. i vazdan drže dijetu), tako da sam eto nakon svega, ipak u stanju i da ti napišem utiske.

    Sve što si rekla je istina, stvarno se lepo razvlači. Doduše juče (u onoj kombinaciji ulje mast) mi je malo bežao po stolu, jer je ulje klizavo, pa sam danas probao varijantu: samo mast. Ja ne vidim neku razliku, ali se lakše radi. Bar meni je lakše, a ja sam teški početnik. Ipak ću se vratiti tvojoj kombinaciji ali iz drugog razloga. A razlog je ovaj:

    Sad slušaj pažljivo, ovo će ti se svideti.

    Pošto moj okrugli pleh za burek, ima u prečniku 30 cm, znao sam da nema šanse da ga okrećem sve skupa sa filom (nisam baš toliki početnik, ipak sam ja u kuhinji od svoje desete godine), tako da sam od ultraplasa, isekao 2 kavadrata stranica dužine 30 cm. Sad kad praviš burek, treba prvo da staviš taj ultraplas na radnu površinu, onda sve to namažeš masnoćom (i kavadrat i površinu oko njega) pa na kvadrat staviš onu pločicu od testa, i počneš da razvlačiš. Što sam ja i uradio. Naravno razvlačenje mora da ide preko kvadrata, ali nema veze. Onda sam sipao fil, prebacio onaj višak sa stola na kvadrat, i sklonim ga sa strane. Onda sam uzeo drugi ultraplas, pa ponovio sve to isto, umesto fila sam onaj prvi kvadrat okrenuo naopačke preko ove kore i sklonio gornji ultraplas. Burek leži na novoj kori, i sad samo treba prebaciti viškove sa stola na burek, i tako 6 puta.

    E upravo zato ću se vratiti kombinaciji sa uljem, jer mast jako čvrsto drži burek za ultraplas, i moraš pažljivo da ga skidaš. Sa uljem je lakše, klizavije je i bolje se skida. Znam to jer sam juče radio tako samo sam koristio neke ploče od pleksiglasa. Pošto si i ti sklona improvizacijama, možeš ove kvadrate napraviti i od starih plastičnih tacni, ili od vodootpornog špera, prohroma, ili aluminijuma. Ako ništa od toga nemaš, mislim da na buvljaku ima nekih mrežica sa kojima poklapaš tiganj dok pečeš roštilj (da ti ne šprica po šporetu). Idealna stvar za novu primenu.

    Uzgred, ako rešiš da praviš burek sa mesom, na ovu količinu testa, napravi fil od 250 gr svinjskog mesa, i 250 grama luka. Jedna ravna kašičica soli, i pola male kesice bibera.

    Luk sam sekao na listiće od 2-3 mm, poslolio pobiberio i prodinstao da omekne. Ubacio meso i dinstao još 10 minuta. Nemoj da ti ispari sva voda, voli burek vlagu, čak i u tvojoj varijanti.

    Budi sigurna da neću stati na ovome, i da ću ti se povremeno javljati sa novim iskustvima. Prvi sledeći eksperiment će biti da ostavim testo preko noći (znam da u pekarama tako rade, moram da saznam zašto, bez obzira na tvoje loše iskustvo). Praviću ga sve dok ne uspem da, sa tvojim korama, napravim bolji burek nego od kupovnih. Strašno je to reći, ali kupovne kore i dalje vode. Može lako biti da je praksa ovog puta pokazala svoju nadmoć, ali ima vremena, ispraksaću se ja i sa razvlačenjem.

    Ćao Majo, čujemo se uskoro.

    ReplyDelete
  24. pcdade, nemas pojma koliko mi je drago da si napravio burek i jos vise sto si mi ovako lep referat napisao :)

    Crkla sam od smeha na scenu sa snajderkama, mogu misliti njihove reakcije kakve su bile! :)

    Za ovo sa prebacivanjem kora si se super snasao, i ja sam smisljala tako o nekom mobilnom elementu, ali nekako se snadjem sa obicnim papirom za pecenje (presavijenim u dva-tri sloja).

    Veeeliki pozdrav, i svaka cast!

    ReplyDelete
  25. Odusevljena sam kako su ti tanke kore.Nekada sam radila u pekari i majstor koji mesi mi je pricao da je njegov otac znao da razvuce kore za burek na zidu sa plocicama(bez stola!)Naravno da sam ostala bez teksta..Nije lako biti majstor.Razne "cake" se prenose medju njima sa kolena na koleno.Ipak, i ti su uspela super.Hvala sto si podelila sa nama!

    ReplyDelete
  26. Izgleda fantasticno! I loveeeeeee it!!!!

    ReplyDelete
  27. Sve je divno, samo sto je ovo testo premeko. Probala sam bas po ovom receptu i testo treba da je tvrdje. 500 gr. brasna i 300 ml vode je definitivno pogresno
    pozz

    ReplyDelete
  28. brightaqua, meni je ovaj odnos sastojaka uglavnom dobar, i puno puta je burek pravljen bas po ovom receptu. Ali desilo mi se i mekse testo, i mislim da zavisi mnogo i od samog brasna. Neko brasno primi vise neko manje vode, to sam primetila i po drugim receptima za testa, gde uvek radim po istoj meri, a nekad dobijem razlicite rezultate. Tako da moja ideja da se preciznim merenjem dodje do idealne gustine testa za burek nije 100% primenljiva. Ali jednom kad upoznas gustinu tj. tvrdocu testa (ako je premeko, propadace ti prsti kroz njega, nece moci da se podigne sa podloge... a ako je pretvrdo nece moci lepo da se razvlaci, vracace se nazad...) onda kad stavis 300 ml vode i 500 g brasna, umesis i vidis gustinu, mozes da ocenis da li treba jos malo brasna da dodas.
    Nadam se da je burek ipak bio upotrebljiv :)
    Pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  29. danas ga pravila super je recept!:)

    ReplyDelete
  30. Nije mi bas jasno kako se to testo preklapa a da na kraju burek bude okrugao?hvala unapred na odgovoru

    ReplyDelete
  31. Kad se sklapa, to je otprilike, prema veličini pleha, a tačno je da ume sklopljena jufka da deluje više četvrtasto nego okruglo - ali je test jako meko, samo te ćoškove poguraš malo i dobiješ oblik koji hoćeš. Meni je čak i nezgodno da prenosim te umotane jufke, jer mi se izdeformišu kad ih podignem... Hoću reći, oblik nije problem, da se oblikovati.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  32. mogu da vas pohvalim da vam je princip redanja kora fantastican ali i da dodam primenila sam vas sistem redanje kora ali sa sukanim korama prelep je burek i ha moj nacin .POZDRAV

    ReplyDelete
  33. Trazila sam recept za obicni burek, onaj s mesom :)a pronasla ovaj koji izgleda odlicno, samo mislim da cu i ja koristiti biljnu mast :) sve pohvale za slike. Poz.

    ReplyDelete
  34. nemam reci za tvoj burek! ja burek obozavam i pravila sam ga prvi put po tvome rezeptu! ma ko iz pekare! puno se zahvaljujem!!!

    ReplyDelete
  35. Odličan recept za burek, a slobodno mogu reci i skoro pa jedini recept u pravom smislu rijeci koji moze na internetu da se nadje. Pod tim mislim da recept sadrži i količinu namirnica, jer sam vec bila sita onog "od brašna i vode umijesite tvrdo tijesto", kao da tvrdo tijesto nesto znaci onom ko prvi put pravi pitu :) Uglavnom, ko god se dvoumi napravite po ovom receptu, nećete zažaliti jer uspeva bez teškoća. Prvi put sam pravila kako piše sa kombinacijom ulja i masti, drugi put sa samim uljem jer sam imala goste koji ne jedu svinjsku mast, pa mogu reci da cu ubuduće raditi s uljem jer testo manje puca kad ce razvlaci (iako s mašću jeste mekše i podatnije za rad, razvuče se praktično samo uz pomoc oklagije, rukama nista ni ne treba vuci). Mozda to zavisi i od brašna, otkud znam, ali eto napominjem ako nekog zanima. Kore budu tanke, skoro providne. Ja sam iz Bosne i burek motam, savijem u krug i pečem u okrugloj tepsiji, tako sam navikla a i daleko lakše je tako savijenog prenijeti u tepsiju. No to vec kako ko voli, vazno je da je tijesto odlično i da je burek ne kao iz pekare, nego bar meni, puno bolji. Napomena, ko ne voli hrskav burek moze ga pet minuta prije vadjenja iz rerne poprskati vodom, poslije se izvadi, pokrije krpom par minuta i savrseno je mek. Hvala na odličnom receptu!

    ReplyDelete