Monday, May 04, 2009

34 godine, 200+ palačinki i šerpa od 3 litra

Pre par dana mi je bio rodjendan. 34 godine brojim, zvuči mi dosta kad vidim te dve cifre jednu do druge, osećam se kao da sam prošle godine brojala 24. Ne mogu tačno da se setim kada su godine počele da mi bivaju kratke, ne stignem ljudski da se navinkem na jedan broj kad on već iscuri i zameni ga sledeći. Baš to malo i nije fer.

U mojoj firmi postoji lep običaj da se o rodjendanu počaste kolege. Ovaj običaj je nasledje nekih ranijih godina kada je firma bila mala i kada je bilo ukupno 15-ak zaposlenih. Sada nas je preko 50, i nije baš jednostavno počastiti toliko ljudi. Slavljenici uglavnom naručuju velike torte, neki prave sami, ali je uvek pomalo nategnuto da se izvuče dovoljan broj parčića za sve.

Ja sam jedne godine, dok nas je bilo znatno manje, napravila palačinke. Po dve za svakog, mazala Eurokremom i milina. Ubrala sam sve komplimente i za ideju i za same palačinke, i posle toga je nekako ostalo očekivano da i ubuduće nastavim ovu praksu.

spremno za pečenje

Sračunala sam da mi treba oko 200 palačinki. 140 za firmu, i 60 za kuću. To znači 4 kg brašna, 20 jaja, 4.5 litra mleka i isto toliko vode. Trebalo mi je sat vremena samo da zamesim testo, jer nisam mogla ovu količinu da umesim odjednom, nego sam radila iz 4 puta, svaki kilogram brašna sam mesila posebno. A onda, dva tiganja, puno strpljenja, i udri :) Za četiri sata ispekla sam 200+ palačinki, mislim da je bilo tačno 210. Crkla sam, ali kad bolje razmislim, nijednu tortu niti bilo koji slatkiš za 50 ljudi ne bih mogla da završim za to vreme. Jedan tiganj mi je perfektan - Tefal sa debelim dnom, moj najomiljeniji sud u kuhinji. Drugi sam kupila pre par meseci, neki italijanski, delovao je jako dobro, medjutim nije ni prineti Tefalu i na njemu sam duže pekla i teže odvajala palačinke pa računam da sam tu izgubila bar pola sata ili sat od ukupunog vremena pečenja.

Inače, palačinke uvek pravim po meri, nikad otprilike. Koga zanima recept neka pogleda ovde.

četiri sata kasnije, 200+ ispečenih palačinki

Gotove palačinke je nekako trebalo odneti na posao. Čak i taksijem bi mi bilo komplikovano jer sam imala 4 tacne. Nisam smela više od 35 palačinki da stavim na jedno brdo, jer one na dnu od težine hoće da se razgnjeckaju, a tanke su jako. Plus kanta od 3 kg Eurokrema, plus tegla džema za one koji ne vole Eurokrem, to je bilo nemoguće poneti. Digla sam dragog ranom zorom dok su deca još spavala da mi preveze palačinke do firme, pa kad se on vratio kući ja sam krenula na posao maltene praznih ruku :)

Od 140 komada koliko sam odnela na posao vratila sam možda desetak. Mazanje i služenje mi je uzelo gotovo dva sata (eto kako se arči plaćeno radno vreme!). Kantica Eurokrema od 3 kg mi je nestala pre nego palačinke, pa je jedna koleginica išla u prodavnicu da mi dokupi još Eurokrema... Uglavnom, na kraju je svega bilo dovoljno, bilo je i za repete, bilo je i za noćnu smenu. Nakupila sam se komplimenata opet, da malo pothranim ego do sledeće godine ;)

Kad kupujemo poklon za neku koleginicu/kolegu, svi damo nešto para, a ideju obično daje onaj ko je najbliži sa slavljenikom i ko bi mogao da pretpostavi šta bi bio odgovarajući poklon. Da moji ne bi lupali glavu, ja sam unapred rekla da me slobodno pitaju za ideju, i da se ni najmanje necu ljutiti što poklon neće biti iznenadjenje. Što sam starija manje volim iznenadjenja, a više cenim igru na sigurno. Već duže vreme merkam neku šerpu za kuvanje na pari - to zaista u kuhinji nemam, a više puta mi je trebalo. U blizini firme se nalazi prodavnica Metalac posudja i ja sam fino odabrala svoj poklon, čak sam i boju birala :) Šerpa je extra, zaprema 3 litra, jarko crvena, spolja emajlirani čelik, inox iznutra, dugačka drška, ma super! Dogodine možda mogu da probam da napravim domaći Eurokrem u ovoj šerpi :)

moj novi ljubimac

Kolege drage, hvala vam puno!
:*

komentara: 25

  1. Srećan rodjendan, i svaka čast na strpljenju

    ReplyDelete
  2. Sretan rodjendan!!! Odlicna ideja sa palacinkama - ja ne bih imala zivaca za toliko pecenja u kucnim uslovima:)))

    ReplyDelete
  3. sretan rođendan i sve najbolje! :) svaka čast na ovolikom strpljenju draga...trebalo je to sve ispeći :)))

    ReplyDelete
  4. Divim ti se na strpljenju... ma svaka cast... ti si zaista genije :)
    I da... srecan ti rodjedan, sa zakasnjenjem...:)))

    ReplyDelete
  5. Sretan rođendan Majo! Meni to 34 djeluje sad vrlo mlado, mada sam se i u djetinjstvu družila sa djecom 2-3 godine mlađom i onom 2-3 godine starijom. Tako nekako, tu smo negdje...
    Ala si se ti napekla tih palačinaka!U dobroj si formi, očito.
    Ja radim u ogromnoj firmi u samoj direkciji je 60 ljudi, a direktnih saradnika u firmi još 20-30. U nas je običaj da se rođendani slave unutar odjeljenja u kojem nas je 15. Ukinuli smo običaj skupljanja novca jer je vremenom postalo sasvim bezlično da svi unaprijed dznaju da će dobiti 140 KM, to je funkcionisalo poput uzajamne kase, svako je za svakoga davao po 10 KM, ne bi se kupovao poklon već davao novac.
    ne znam, čini mi se da si prilično skromna sa ovom šerpicom, ali stvarčica je korisna, pa što ne dobiti je za poklon od kolega. e pa sretno ti bilo kuhanje u njoj.

    ReplyDelete
  6. sretan rodjendan i svaka cast!! mislim da bih riknula:) nakon 200 palacinki, jer mi je nakon 10 vec dosta:)

    ReplyDelete
  7. Svaka ti čast! Nema šanse da bih ja to radila! :) Sretan to rodjendan!

    ReplyDelete
  8. Sretan rođendan i svaka čast na strpljenju za pravljenje palačinki!

    ReplyDelete
  9. Sretan rođendan i sve najbolje ti želim :D!!! A svaka čast za palačinke!!! a i mislim da ne postoji osoba koja ne voli palačinke..:D nisam sigurna dal bi imala toliko strpljenja za toliko palačinki ;))

    ReplyDelete
  10. sretan rođendan i svaka čast na strpljenju, nisam sigurna da bih imala strpljenja toliko dugo peći palačinke...

    ReplyDelete
  11. Sretan rođendan Maja, želim ti sve najbolje i još puno puno palačinki. ;)
    Stvarno si ovo herojski odradila, ja obično pošaljem sve k vragu već kod desete palačinke. :)

    ReplyDelete
  12. Srecan rodjendan!

    Ne bi ti ostalo onih 10-ak da sam ja bila ;)

    ReplyDelete
  13. Redovno posecujem tvoj blog i dosta recepata sam isprobala a nekoliko sam i vise puta pravila. Hvala ti sto sva svoja zapazanja i male tajne nesebicno delis.

    Srecan rodjendan!!!

    A za ispecenu kolicinu palacinki "kapa dole"! Pozdrav

    ReplyDelete
  14. Šta reči osim svaka čast!! I naravn sretan rođendan makar bilo u malom zakašnjenju :)

    ReplyDelete
  15. Srećan rođendan !
    Svaka čast na strpljenju :D

    ReplyDelete
  16. Hvala, hvala :) Pravila sam ja i ranije vece kolicine palacinki, ali ovo mi je licni rekord ;)

    Selma, kod nas prodje jedan cirkularni mejl da je tom-i-tom rodjendan, i ucestvuje samo onaj ko zeli, sa para koliko zeli. Tako da nisu to neki veliki fondovi, a i ne budu za svakog isti, zavisno opet od broja ucesnika... Ma, super je sto cela stvar nije previse formalna i sto je druzenje bas lepo.

    ReplyDelete
  17. Srecan Rodjendan!!

    Svaka cast, ne verujem da bi ja mogla da ispecem 200 palacinki odjednom! (Mayche SC)

    ReplyDelete
  18. Mayche!
    Hvala, veliki pozdrav za vas!

    ReplyDelete
  19. Srecan rodjendan,sve najlepse ti zeli Jana sa tatom i mamom :)

    ReplyDelete
  20. sretan ti rođendan sa zakašnjenjem :) i svaka ti čast na količini palačinki koju si ispekla... ja poludim kad ih trebam napraviti za 4 osobe :)

    ReplyDelete
  21. Sretan rodjendan :)
    Svaka cast za ove palacinke. Respect!:))

    ReplyDelete
  22. Sve najbolje Maja! Svaka čast na rekordu ;)

    ReplyDelete
  23. Srecan rodjendan!!!! Odmah mi se jedu palacinke kako sam procitala tvoj post :)))

    ReplyDelete
  24. Zdravo! Ja sam slučajno naletila na ovaj blog i cijelo jutro se smješkam:)! Podigli ste mi raspoloženje i divim se činjenici da vam nije bilo teško napraviti tako veliki broj palačinaka i povrh, "otegljati" sve to na posao! A volim i ja takve poduhvate, pa zato to i govorim:)! Zaista imate divnu radnu atmosferu.....A znate šta, vi ste posebna osoba čim se zadovoljni i sretni sa običnim novim loncem...Nove generacije nisu sretne niti sa novim Ipodom, a vama svaka čast:)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puno hvala na javljanju i lepom komentaru :)
      Morala sam da pročitam post ispočetka, jer se ne sećam baš tačno šta sam pisala, davno beše 2009. godina... Sad nas u firmi ima preko 100 i nema više čašćavanja za celu firmu, poneko možda, kad ima neki "jednokratan" povod, tipa udaja ili beba ili tako nešto. Inače, ova šerpa je na žalost pokojna. Moj dragi je u više navrata koristio da kuva griz ili tako nešto, a pošto mu niko nije rekao da u šerpi nema česme, već da voda mora mora povremeno da se doliva u onaj rezervoar - iskrivilo se dno od kuvanja bez vode, i šerpa više nije mogla da naleže lepo na ringlu, pa je sve izgubilo svrhu. Al' je dragi bar naučio nešto novo :)

      Pozdrav!

      Delete