Thursday, April 09, 2009

Zeljara, još jednom

Ovaj post je arhiviran i zatvoren za komentare.


Pisala sam ranije o zeljari. Nastala je od patišpanj proje moje nane, a karakteriše je mramorni izgled na preseku zbog dugih traka zelja unutra. Ja sam joj i kumovala, projara + zelje = zeljara :)

Pravila sam je nedavno opet, malo sam povećala meru i napravila još neku sitnu izmenu, pa da zabeležim. Malac mi je pomagao, na svoj način. Iako sam mu rekla da oprano zelje ne treba brisati dok sam se okrenula on je uhvatio krpu i uredno tapkao preko lišća, a probao je i kako halogena sijalica reaguje na dodir sa liskom zelja : / Koliko u njemu ima znatiželje ali i inata, to je čudo jedno :)



Zeljara je ispala lepo, ali bilo je već kasno i nisam imala snage da dovlačim rasvetu i stativ, i fotografišem kako bih inače. A prelepu zelenu rukavicu sa izvezenim Cooks and Bakes sam dobila od Minje. Minja, hvala puno! :)


Zeljara

Sastojci:
2 veze zelja
3 šoljice kukuruznog brašna (šoljica je od 100 ml)
3 šoljice pšeničnog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1.5 kašičica soli
5 jaja
2 šoljice ulja
1 šoljica mleka
1 kisela pavlaka (2 dl)
100 g feta sira
susam za posipanje

Postupak:
1. Zelje oprati. Iseći dršku, pa levu i desnu stranu preklopiti i po dužini iseći na trake. Treba da budu dugačke, tako će testo dobiti lepe šare iznutra, a i interesantnu, neravnu gornju površinu. Zelje se ne blanšira.
2. U vangli izmešati suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, so), dodati tečne (jaja, ulje, mleko, pavlaku. Varjačom sve sjediniti. Dodati izgnječen sir.
3. Umešati zelje i izliti na pleh. Obilno posuti susamom i peći oko 40 minuta na 200°C ili dok ne počne intenzivno da miriše a korica dobije zlatan ton.

komentara: 10

  1. :)
    imale smo sličnu večeru danas, i ja sam pravila, ali po onom mom receptu sa bloga, ja to uvek sa onom osnovom, a unutra po želji stavim šta mi je pod ruku... večeras je bilo zelje i sir.

    p.s.lepa ti rukavica :)))))))

    ReplyDelete
  2. prelepo izgleda, malac ti je super a ti si mi jos uvek u mislima... mislim od kad sam gledala one slike i filmic... pod utiskom sam jos... :)

    ReplyDelete
  3. Maslinka, a vidi sada onaj "smotuljak" iz porodilista kako pomaze u kuhinji :))) Moram priznati da je i meni samoj, kada sam prvi put pogledala snimak, utisak bio jak, jer ipak ja nisam mogla da vidim stvar iz tog ugla.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  4. :) ma super mi je sve to... imati takvu uspomenu je po meni zaista neprocenjivo...
    nego imaš nagradu na mom blogu pa ako želiš svrati da je uzmeš :)

    ReplyDelete
  5. Super recept,i ja sam pod utiskom,sto kazes nisam videla sve to iz tog ugla.

    ReplyDelete
  6. Nešto tako dobro može i 101-vi put. Izvrsno.

    ReplyDelete
  7. Ne sumnjam da je fina, baš bih jednom voljela to probati:)

    ReplyDelete
  8. ma ovo ti je savrsenoo...a rukavica preslatka :DD

    ReplyDelete
  9. prekrasna rukavica i zeljara :)

    ReplyDelete
  10. Zeljara je fenomenalna !
    Čaša jogurta i eto meni super obroka :)

    ReplyDelete