Friday, April 24, 2009

Zapečeni rizi-bizi


Ovo je nastalo u letu, a ispalo je odlično, obavezno ću ponoviti.

Prethodnog dana smo jeli ribu, a kao prilog integralni pirinač. Ostalo je dosta pirinča i upotrebila sam ga za ovaj, kako sam ga ja krstila, zapečeni rizi-bizi :)


Rizi-bizi je, za one koji su poput mene kad sam prvi put čula za ovaj naziv, pomislili da se radi o nekom čudnom ili neozbiljnom jelu, mešavina pirinča i graška uz nešto luka, parmezana i začina, i spada u tradicionalo italijansko jelo/prilog. Ova moja verzija svakako nije tradicionalna :)

Krem maslac je namaz subotičke mlekare, sa dosta mlečne masti, vrlo je glatke teksture, nešto izmedju putera i kisele pavlake. Bilo koji namaz te vrste će poslužiti. Ako želite verziju sa manje mlečne masnoće – umesto 100 g krem maslaca i 1 dl slatke pavlake stavite 2 dl obične kisele pavlake.


Sastojci:
3/4 šolje integralnog pirinča
1 kesa smrznutog graška (450 g)
3 struka mladog crnog luka
3 struka mladog belog luka
150 g slanine
4 jaja
1 krem maslac
1 dl slatke pavlake
so
malo bibera
pola kašičice mlevenog djumbira
pola kašičice mlevene slatke paprike
malo peršuna za posipanje

Posupak:
1. Pirinač preliti sa dve šolje vode, dodati kašičicu soli. Kad provri kuvati 10-15 minuta, pa isključiti ringlu, poklopiti šerpu i ostaviti na toploj ringli još pola sata. Grašak obariti u vodi ili ga u skuvati u mikrotalasnoj (srednja jačina, oko 7-8 minuta). Odvojiti kašiku dve graška sa strane.
2. Mladi luk iseckati, dodati u pirinač. Sačuvati perca od jednog struka luka za ukrašavanje. Dodati obare grapak, izmešati.
3. U jaja dodati krem maslac i slatku pavlaku, razmutiti žicom. Dodati začine - so, biber, djumbir i papriku. Preliti preko graška i pirinča, sve izmešati.
4. Sipati u pleh čije je dno obloženo tankim šnitovima slanine, odozgo poredjati komadiće od jednog-dva lista slanine, posuti peršunom. Peći na maksimumu oko pola sata. Pečen rizi-bizi posuti iseckanim percima mladog luka i zrnima graška.

Recept je isprobala Selma u okviru igre FBI rukavice. Recept je takodje probala i Nina.

komentara: 9

  1. predivno izgleda... zaista predivno :)

    ReplyDelete
  2. Ovo stvarno deluje veoma ukusno. Moraću samo da ga prekrstim kada pravim i da ne bude "rizi-bizi", pošto je moj muž još od vojske ostao alergičan na to ime :)mora da su samo to jeli :)

    ReplyDelete
  3. ma ovo ti je fenomenalno! Moram isprobati, odlična znaju biti ta "reciklaž" jela..:D

    ReplyDelete
  4. Super, jako volim rizi bizi, ali nikad nisam jela zapečeni. Izvrsna ideja!

    ReplyDelete
  5. Jao što dobro izgleda, čini se prefino =)

    ReplyDelete
  6. odlična ideja! nama isto često ostane riže, pa onda ne znam šta bih s njom...najčešće od nje napravim neke popečke ili polpete ali ovo mi se čini još bolje i jednostavnije :)

    ReplyDelete
  7. probala danas, bilo super, nas troje je sve pojela, odlična ideja i recept

    ReplyDelete
  8. izgleda i zvuči odlično! I meni zna ostati "šarene riže" :), pa je onda samo ja jedem....ovo je ideja.

    ReplyDelete