Wednesday, April 15, 2009

Piletina sa jabukama i pečurkama


Nedavno sam stavila jabuku u slano jelo (paprikaš iz rerne) i mnogo mi se dopalo kako je dodala na sočnosti. Ovaj put jabuka je išla na tiganj zajedno sa prazilukom, pečurkama i paprikom, kao dodatak odvojeno ispženim komadićima pilećih bataka.

Meni se jako dopalo, baš mi se ukus jabuke uklapa u slane varijante, nije nametljiv a daje neki šarm celom jelu.

Piletina sa jabukama i pečurkama

Sastojci:
4 veća pileća bataka, oko 1 kg
50 g slanine
2 srednje slatke jabuke
400 g pečuraka
1 veći struk praziluka, oko 300 g
1 crvena paprika
1 ljuta papričica, opciono
1 veza peršuna
1 limun
2 kašičice soli (1 u marinadu, 1 u povrće)
2 kašičice žutog šećera
3 kašike ulja

Postupak:
1. Iscediti sok od jednog limuna, dodati jednu kašičicu soli i dve kašičice žutog šećera. Batake odvojiti od koske i iseći na komadiće veličine zalogaja, preliti pripremljenom marinadom i ostaviti oko pola sata.
2. Pečurke oprati, drške iseckati sitno a šeširiće ostaviti cele ili preseći na polovine. Praziluk iseći na kolutiće, a malo parče od par cm iseckati sitno. Jabuku iseći na kocke. Papriku na kockice. Peršun iseckati sitno, pa sastaviti sa onim komadom praziluka koji je takodje iseckan sitno, sačuvati za kasnije dodavanje jelu.
3. Paralelno pripremati meso u jednom tiganju i povrće u drugom. Na oko 50 ml ulja kratko propžiti praziluk, papriku, iseckane drške pečuraka i jabuku uz dodatak kašičice soli. Dodati ostale pečurke i dinstati dok pečurke ne budu gotove. U drugom tiganju zagrejati 3 kašike ulja i pržiti meso na jačoj vatri. Kad je upola prženo dodati slaninu iseckanu na kockice. Sva tečnost treba da uvri a meso da dobije zlatnu koricu. Skloniti sa vatre, sastaviti meso i povrće i dodati peršun sa seckanim prazilukom pa sve promešati. Poslužiti toplo.


komentara: 10

  1. Zvuci super! Moja mama stavlja jabuku u pasulj :)

    ReplyDelete
  2. odlicno zvuci, nisam jos jabuku kombinirala u slanim jelima, moram probati.

    ReplyDelete
  3. Jabuka u slanim jelima zvuci zanimljivo, probat cu i to jednom!

    ReplyDelete
  4. jako zanimljiva kombinacija...morat ću i ja jednom probati jabuku ubaciti u nešto slano :)

    ReplyDelete
  5. jela sam jabuke u slanoj varijanti sa dzigericom i u nekim salatama sa celerom... ovo mi zvuci zanimljivo, pamtim pa probam... :)
    slike su mi super... tako nekako "tople"...

    ReplyDelete
  6. ja sama još nikad nisam probala staviti jabuku u neko slano jelo, no jela sam slična jela gdje je bila jabuka i nisam mogla odgonetnuti što je posrijedi, daje zanimljiv okus takvom jelu

    ReplyDelete
  7. probala i jako nam se svidelo... hvala na receptu :)

    ReplyDelete
  8. Kako je ovo fiiiiiinoooo!!!! Mmmmmmmm! Pravila danas i odusevljeno se odmah javljam.Socno i ukusno,ma carobno :) Lako se pravi a stvarno vredi probati jer je zaista odlicno.
    p.s. Neverovatno,sa ovog bloga sam pravila masu jela i sva su bila fantasticna,a ponekad tako i probam recepte sa nekih drugih blogova pa mi se jelo ili ne svidi ili ne uspe...i bas na tim blogovima nikako ne mogu da ostavim komentar...eto...jos jedno malo zapazanje o food blogerima :(

    ReplyDelete
  9. Danas napravili muž i ja, uživali smo u bojama i mirisu još dok se krčkalo, a posle u bogatom i novom ukusu jela, koje se i našem potomku baš dopalo. Brinula sam se zbog pileće kožice, koju u prženom stanju baš i ne volim jer ume da ostane premekana, ali zahvaljujući šećeru divno se karamelizovala i bila baš ukusna. Da znaš da te zbog takvih caka u kuhinji obično pominjem kao 'onu mudru ženu', a mužu sam na novi tablet prvo ovaj blog memorisala. :)

    Imam samo jedno pitanjce u vezi s ovim jelom: šta posle radiš sa marinadom u kojoj su bili komadići bataka? Da li ih staviš da se prže zajedno s njom? Ja sam je sipala u povrće pred kraj dinstanja i ispalo je super slatko-kiselo, ali možda je trebalo drugačije...

    Srdačan pozdrav od Dragane

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako ćeš iskreno - nemam pojma :) Tj. ne sećam se šta sam tada radila, a jednom sam samo pravila. Moguće da nije te marinade baš bilo puno, u smislu da je nešto ostalo nakon što sam meso odvadila, pa da je završila u tiganju sa mesom, što mu opet dođe isto kao da je završila u tiganju sa povrćem, pošto se na kraju sve spoji.

      Hvala ti na probanju recepta i javljanju utisaka :)

      Pozdrav,
      Maja

      Delete