Friday, February 27, 2009

Japanska torta


Japanska torta je bila tema februarskih kuVarijacija. Ne znam šta je japansko u njoj, ja bih je pre nazvala tortom od čokolade i pavlake, jer sam je pravila maltene samo od ova dva sastojka.

Po receptu, u koru treba da ide 100-150 ml slatke pavlake i 400 g čokolade. Na osnovu komentara ispod recepta na Coolinariki koji su naveli da je kora pretvrda ako se stavi samo toliko pavlake, ja sam stavila više, tačnije 250 ml.

Dalje, odmah sam odbacila ideju da koristim šlag kreme iz kesice, jer ih inače izbegavam. Kreme sam pravila od slatke pavlake.

Mascarpone sam našla po simpatičnoj ceni od 250+ dinara za 250 g, i nisam htela da ga kupim nego sam ga napravila prema Minjinom receptu. Od pola litra slatke pavlake dobila sam tačno 250 g mascarponea. Gustina, tekstura i ukus domaćeg mascarponea je jako slična subotičkom Krem maslacu, da sam se setila mogla sam njega da upotrebim.

Beli krem se po receptu pravi od mascarponea i šlag krema. Ja sam umutila slatku pavlaku sa šećerom i pomešala sa mascarponeom, i dodala 2/3 kesice želatina rastopljenog u malo vode. Ovo je bilo preventivno jer slatka pavlaka nije čvrsta kao kremovi iz kesice. Namazala beli fil, stavila u frižider. Kad se malo steglo stavila sam višnje, utisnula ih i vratila sve u frižider.

Crni krem. Ovde je trebalo da ide jedan šlag krem od čokolade. Umutila sam slatku pavlaku sa šećerom, pa dodala 50 g istopljene čokolade i 1/3 kesice želatina istopljenog u malo vode. Tu sam zeznula stvar jer mi se čokolada napravila na mrvice kad sam je spojila sa želatinom, ja uhvatim mikser da to ujednačim, a onda mi sve kljokne. Razmazala sam krem nekako i stavila sve u frižider da se stegne.

Nisam pravila obod od čokoladnih pločica, nego gornju glazuru. Čokoladu sam istopila i razmazala preko papira za pečenje koji sam prethodno isekla na veličinu kalupa. Kad se torta ohladila odozgo sam spustila taj veliki čokoladni krug, odlepila papir, glatka strana je došla gore i lepo je izgledalo. Na kraju sam sve malo posula mrvicama Nesquick-a.


Ukus - odličan, za nijansu prejak, iako sam veliki sladokusac. Mera bi trebalo da bude jedno mini parče po osobi, a to jednostavno nije moguće izvesti.

Opšti utisak - može da se jede, lepo je, ali čemu sve to? Čokolada i kremovi, meni ovo ne vuče baš na tortu. Kora je premeka, mislim da ipak nije trebalo da povećavam količinu pavlake u kori, jer se nije lepo stegla i dosta sam se mučila da izvučem parče. Koristila sam Soko-Štarkovu čokoladu sa pirinčem, moguće da je Krašova ili neka druga bolja za ovu potrebu. Filovi su premeki takodje. Višnje su super :) Ako me neko u budućnosti ponudi parčetom Japanske torte neću odbiti, ali verovatno je neću ponovo praviti.


Recept.

komentara: 17

  1. Bas si fino opisala vse i mada ne izgleda lose, uvjerila si me da je preskocim :)))
    Na slici coolinarike izgleda savrsenstvo, ali nekako u praksi, a i po sastojcima me nije nesto strasno privukla.
    Preskocit cu ovaj krug, a ti draga uzivaj u mini komadicu :D:D

    ReplyDelete
  2. ja kao i branka preskacem ovaj krug. jedan od razloga je sto bi cijela torta zavrsila u smecu jer ju nitko ne bi jeo u nasoj kuci a sastojci i nisu bas jeftini (bar ovdje).:)
    tvoja jako fino izgleda. po meni, prirodnije i bolje nego na coolinariki.:)

    ReplyDelete
  3. posto nismo preterani ljubitelji slatkog i ja sam preskocila ovaj krug ali tako volim da citam tvoje postove a i torta izgleda fino :)

    ReplyDelete
  4. Lijepo ti je ispala. Moja je sva bila raspadajuća pa je nisam slikala niti sam je odlučila objaviti. Sve mi je nekako bilo mekano. Muž kaže da je to trebalo radit kao kremu u čašama. Ja sam koristila Mikado čokoladu (Zvečevo)i iesto 250 ml vrhnja i premekano je bilo.

    ReplyDelete
  5. ja sam koristila kraševu čokoladu, i vjeruje...nije u čokoladi problem jer je i moja podloga bila jednako tekuća :D uglavnom, bez obzira na sve, torta ti izgleda sjajno! :)

    ReplyDelete
  6. Ocito smo svi imali problem sa korom,dobro si me podsetila d aprobam da napravim maskarpone,jel tesko?
    Dolazis 7.3.?

    ReplyDelete
  7. Vali, trebalo je ipak da slikas, nema veze, ne uspeva sve uvek, meni je uvek korisno kad vidim i naucim nesto iz tudjih iskustava, pa i neuspesnih.

    Vera, mascarpone je peace of cake ;) samo eto traje 48 h proces, a kod mene je trajao 36h jer sam ga ostavila jos jedan dan do upotrebe. Ali, stvarno je suboticki krem maslac maltene identicnoh ukusa i teksture, sigurno bi bio odlicna zamena. Dolazim u NS, ako nesto ne iskrsne, i donosim ti gljivu :)

    ReplyDelete
  8. Očigledno je da smo sve imale iste probleme,ja sam ipak čvrsto rešena da je tamo na leto opet pravim i stavim u zamrzivač, da vidim kako će onda da ispadne...

    ReplyDelete
  9. Torta odlično izgleda! :)
    Vidim da nas muči i isto pitanje - zašto je to neko nazvao japanskim!? :)
    Da ti odmah odgovorim na pitanje koje je vidim i druge mučilo.
    Ja sam koristila 300 g čokolade (Riki Kandit - Osijek) i 150 ml vrhnja. Kora mi se stisnula, u stvari već dok sam miješala se vidjelo da je dosta gusta. Nemam pojma zašto i kako ja sam se isto vodila komentarima na coolinarici i odlučila se za ovo varijantu. Kad sam prvi put radila tortu stavila sam 400 g čokolade i 100 ml vrhnja i bilo je teško rezati podlogu. Ova nije ful čvrsta, ispala mi je više teksture ko truffles, a to se ipak lakše reže. Ne znam, trebalo bi eksperimentirati s tim ali i ja sumnjam da ću opet raditi ovu tortu.

    ReplyDelete
  10. P.S.
    Strašno mi je žao ako je moj mail bio presudan da staviš više vrhnja!:(

    ReplyDelete
  11. Andrea, ne brini :)
    Videla sam da je dosta njih reklo da treba vise pavlake, a ocigledno se i cokolade razlikuju.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  12. Vidis, bas si se lepo setila za zelatin. Ja sam totalno zaboravila. Mi smo tortu pojeli za jedan dan :) Jedino mi je krivo sto mi je nekako kada sam je isekla izgledala mnogo musavo.

    ReplyDelete
  13. Svakako izgleda lijepo!
    Ti si uradila tacno ono sto sam ja htjela kad sam se razmisljala da li da je pravim, jer nisam imala te nase slagove. Planirala sam sve to sa slatkom pavlakom, i na kraju odustala :)

    ReplyDelete
  14. i ja sam se isto cudila zasto bas japanska dok mi "kliker nije proradio"... mislim da se radi o cokoladi s rizom... ime joj je japansko, mikado, i na njoj su neki japanski motivi, valjda zato sto je s rizom...:) to je samo moje videnje "problema".:)

    ReplyDelete
  15. Monsoon, ja se nisam toga setila, valjda sto znam samo za Starkovu cokoladu sa pirincem. Kad ste Andrea i ti pomenule ovu asocijaciju, setih se da i kod nas postoji jedna koja vuce na "istok", Banatova kakao krem tabla Yoyo. Ne volim kakao krem table, zato sam na ovu i zaboravila da postoji.

    ReplyDelete
  16. Meni se baš sviđa ovaj čokoladni dio, ja bih to sve polizala:DDD Mene u toj torti ne oduševljavaju sir i šlagovi, iako inače koristim kreme iz vrećice.

    ReplyDelete
  17. Ni moja više nakon što je provela dan i noć u frižideru ne izgleda onako čvrste teksture kao što je na slici:) pošto sam je pravila u zadnji tren ja sam je nakon svake podloge stavljala u zamrzivać samo da je mogu odvojiti od kalupa i pošteno slikati. Međutim danas je i moja prića vrlo slična vašoj nisam je provala jer nakon jučerašnjeg cjelodnevnog povračanja nisam je mogla gledati ni na slici a kamoli jesti danas je bar mogu gledati:)) Moj muž kaže da mu je dobra ali isto sumnjam da ću je još koji put praviti:))

    ReplyDelete