Friday, February 20, 2009

Integralne korpice sa slaninom i suvim šljivama

Poslednja verzija recepta za korpice nalazi se ovde. Ovaj post je arhiviran i zatvoren za komentare. 


Suve šljive i slanina - možda najidealniji par ukusa medju mojim favoritima. Ovožavam kada tanak list slanine zagrli tamnoputu šljivu i zajedno se stope na vrelini roštilja. Mmmm...

Vera sa Delicious fod kids je domaćica februarske igre Ajme, koliko nas je!, koju je pokrenula Monsoon. Tema je suvo voće. Odmah sam pomislila na duo šljiva&slanina, ali nisam imala kompletnu sliku o njihovom novom spoju, jer sam o roštilj varijanti pisala ranije (seoski čekić). Ipak, smislila sam im još bliskiju vezu, gde neće biti samo zagrljeni već potpuno prožeti jedno kroz drugo...

Testo sam napravila da bude polu hlebno, polu prhko. Prhkost ovim korpicama daje svinjska mast, a ukus je obogaćen mlevenim leblebijama i golicom (videla nedavno nešto slično kod Maslinke). Par dvogodišnjakovih ruku je opet bio uz mene.


Mast pecivu daje nešto posebno. Ja od masti ne bežim, nakon puno lutanja u domenima zdravo-nezdravo moja jedina vodilja je - što manje preradjeno, što bliže originalnom stanju. Margarin ne trošimo (ulje je ulje, i treba da bude tečno, margarin je na silu stisnuto ulje, takva masnoća ne postoji u prirodi), puter dosta trošimo, a masti uvek imam bar jednu teglu i volim povremeno da je upotrebim u jelu.

Korpice se prave od dva kruga testa. Jedan se zaseče unakrst, ali ne preko ivica, i taj deo se stavi preko celog kruga, pritisne, pa se otvore četiri "latice" iz centra. Umislila sam da ću brže završiti ako kidam loptice testa i rastanjujem ih rukama, umesto da oklagijom razvijem testo i modlom vadim krugove, i izgubila puno vremena, no dobro... :)

Suve šljive i slaninu, uz dodatak malo belog luka, sam samlela u mini seckalici (kao mali blender). Fil je bio skoro kao pasta, ali ne toliko gladak, bilo je i sitnih komadića unutra.

100 g šljiva i 100 g slanine je bilo dovoljno da popuni 24 korpice napravljene od otprilike 1/2 kg brašna. Sve je stalo na veliki pleh od rerne.

Pekla sam relativno kratko ali sam dobro ugrejala rernu pre ubacivanja korpica. Rernu sam uključila na maksimalnu temperaturu, plus pustila ventilatore, i kad se lampica na rerni ugasila, ubacila sam korpice i isključila ventilatore, i malo smanjila temperaturu.

Korpice su - milina. Novi spoj omiljenih ukusa me nije izneverio, iako ovde zbog testa ne dominira. Testo samo za sebe je takodje bilo odlično. Korpice su bolje mlake nego vrele, i odlično idu uz kriglu piva. Ne znam da prebrojim koliko sam komada pojela, uglavnom, ništa nije dočekalo sutradan.

Integralne korpice sa slaninom i suvim šljivama

Sastojci:
200 g integralnog pšeničnog brašna
200 g belog brašna
100 g leblebija
50 g pečene golice (očišćenih semenki bundeve)
1 jaje
250 ml jogurta
100 g masti
1 kašičica soli
20 g svežeg kvasca

Za nadev:
100 g slanine
100 g suvih šljiva
2 čena belog luka
malo soli

Postupak:
1. Leblebiju i golicu samleti u blenderu, dodati brašnu. Sipati kašičicu soli.
2. Kvasac razmutiti sa malo jogurta, pa sipati u brašno. Dodati ostatak jogurta, jaje i mast. Umesiti glatko testo pa ostaviti na toplom da naraste.
3. Za to vreme u mini-secku ili blenderu samleti slaninu, suve šljive i beli luk, dosoliti (ako slanina nije previše slana).
4. Testo premesiti pa podeliti na 24 loptice od oko 40 g. Svaku lopticu podeliti na dve, rastanjiti na krugove. Jedan krug zaseći unakrst ali ne do kraja, na obodu testo ne treba da bude presečeno. Zasečeni krug staviti preko celog, pritisnuti ivice da se sasteve, a iz centra podići isečeno testo da se dobije neka vrsta cveta-korpice.
5. U svaku korpicu spustiti malo nadeva, oko pola kašičice, i staviti da se peče na 200-220°C 15-ak minuta, ili dok gornja korice ne dobije braon ton, a miris postane intenzivan. Ostaviti da se malo ohlade, služiti tople uz pivo.

komentara: 7

  1. ovo izgleda skroz naskroz bozanstveno i moracu praviti pod obavezno... i jeste da leblebije jos nisam koristila ali evo prilike... svaka cast... ovo me OPET odusevilo...:)

    ReplyDelete
  2. Odlična ideja, suhe šljive i slanina savršeno funkcioniraju zajedno. :)
    Jako mi se sviđa ovo tijesto sa slanutkom koji obožavam.
    Slažem se s tobom i po pitanju mast/ulje/margarin. Ni ja ne koristim margarin jer je on nešto potpuno umjetno i industrijski proizvedeno, kako si ti i napisala. Smatram da je mast bolji izbor jer je prirodna, ali maslac mi je broj jedan. :)

    ReplyDelete
  3. uffff, suhe šljive i slanina...ogladnim čim netko spoemne tu kombinaciju :) korpice su fenomenalne i obavezno ću ih isprobati :)

    ReplyDelete
  4. Ajme, ovo ti je savršeno! Tijesto je divno, kombinacija šljiva i slanine fenomenalna! Bravo!

    ReplyDelete
  5. svida mi se recept, ali me najvise privukla slika sa malim rucicama u tijestu. to je kod mene svakodvna pojava u kuhinji:)

    ReplyDelete
  6. Recepti su vam predivni. Dok ih prelistavam zamišljam kako vam divno kuća a pogotovo kuhinja mirišu. Najbolji od svega su vaši mali pomagači. Slike su vam predivne.

    ReplyDelete