Monday, February 16, 2009

Piletina sa ananasom i susamom


Palachinka je pod FBI istragom. To nije lak zadatak, zato sam opet izabrala nešto lako za pripremu. Unapred sam znala da će mi se jelo dopasti, jer generalno volim kinesku hranu, i tako je i bilo. Dragi je jeo i mrmljao, nije bio oduševljen verovatno zbod dominacije soja sosa, a deca nisu htela ni da liznu :(

Ja nemam vok, a nemam ni šporet na plin, pa moja piletina sa ananasom i susamom sigurno nije ispala previše kineski, ali sastojci su tu, dobri su, i po mom ukusu ovo je više nego dobar ručak!


Piletina sa ananasom i susamom
recept za štampu

Sastojci:
800 g pilećeg mesa (belo ili očišćen batak)
300 g kockica ananasa iz konzerve
dve veze mladog belog luka
50 g susama
1 jaje
2 kašike palente
1 kašika žutog šecera
120 ml soja sosa
1 ravna kašika kukuruznog skroba
5 kašika ulja, za prženje
1 sveža ljuta paprika, opciono

Postupak:
1. Meso iseckati na komadiće veličine zalogaja. Mladi beli luk iseći na komadiće, koristiti samo beli i bledozeleni deo.
2. Prepeći susam na suvom teflonskom tiganju.
3. U komadiće piletine umešati jaje, a zatim i palentu, da se meso "presvuče" sa svih strana.
4. Zagrejati ulje u tiganju, pa u njemu kratko propržiti komadiće mladog luka, izvaditi . Na jačoj vatri propržiti meso, iz dve ture (previše je za odjednom). Vratiti sve meso u tiganj, dodati šećer i soja sos. Kroz minut-dva dodati kukuruzni skrob rastvoren sa kašikom vode. Sos će odmah početi da se zgušnjava. Sačuvati malo ananasa za ukras, ostatak umešati u jelo i krčkati sve zajedno još malo. Skinuti sa vatre, umešati propržen luk i susam.
5. Servirati odmah, ukrasiti komadićima ananasa i po želji seckanom ljutom paprikom.


komentara: 5

  1. meni se ova kombinacija jako sviđa..soja sos uvijek koristim sa piletinom, najčešće umjesto soli..probat ću i ovako sa ananasom..:))

    ReplyDelete
  2. Upravo smo pojeli veceru koju smo napravili po ovom receptu. Rekla bih da je jedno jaje premalo, tj. nama je bilo, pa smo ostatak mesa uvaljali samo u palentu. Ali sve jedno, bilo je veoma ukusno. njam, njam...

    ReplyDelete
  3. Moguće da je jedno jaje malo, ako ste komadiće mesa "provlačili" kroz jaje, pa posle kroz palentu. Ja sam to jaje bućnula preko komadića mesa u činiji, i samo promešala, pa je svuda stiglo bar malo. Hvala što ste probali :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete