Thursday, February 12, 2009

Hleb od brusnice i kandiranog voca

"Ajme, koliko nas je!" je igra za food blogere koju je pokrenula Monsoon, a domaćica za feburar 2009. je Vera sa Delicious for kids. Vera je zadala ključni sastojak - suvo voće.

Prvo sam pomislila na seoski čekić, ali bezveze mi je da se ponavljam. Onda mi je na pamet dolazila neka druga kombinacija šljive i slalnine, i u mislima intenzivno radim na kreiranju recepta :) Ipak sam rešila da napravim neki hleb sa suvim voćem, a ako se slana kombinacija iskristališe do kraja meseca dodaću još jednu ulaznicu :)

Cranberry bread sa Joy of baking mi je odavno zapao za oko. Valjda zato što izgleda šareno, jer pored brusnica ima i drugog suvog voća. Nisam do sada kupovala suvo, kandirano tropsko voće, a vidjala sam na Kaleniću, na rinfuz tezgama. Ne znam baš tačno ni šta tu sve ima, ananas, mango, papaja... Kupila sam, i upotrebila i više nego što u receptu piše, i dopada mi se. Kolač mi je nekako veseo sa ovim raznobojnim tačkicama, a i pošteno je sladak.


Sastojci:
450 g brašna
200 g šećera
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
1 jaje
60 g omekšalog putera
kora jednog limuna, ili jedan ekstrakt limuna
1 vanilin šećer
350 ml mleka
50 g suvih brusnica
120 g seckanog kandiranog voća (npr. tropic mix)
60 g pečenih seckanih lešnika

Postupak:
1. U sud za mešenje sipati suve sastojke - brašno, šećer, prašak za pecivo, so i vanilin šećer.
2. Dodati tečne sastojke - jaje, puter i mleko. Sve dobro izmešati da ne bude grudvica.
3. Umešati brusnice, kandirano voće i lešnike, kao i koricu limuna.
4. Peći oko 50 minuta, prvo na 200-220 pa posle smanjiti temperaturu na 180-190°C. Pleh koji odgovara je duguljast i četvrtast, dimenzija 23 x 13 cm, prethodno obložen papirom za pečenje.

komentara: 4

  1. Svrsen,inace volim bread kolace,fotke super koloricne!

    ReplyDelete
  2. Odličan je hleb, imam recept sličan ovom u koji možeš dodati šta hoćeš i šta imaš od suvog voća :-)))

    ReplyDelete
  3. ja sam isto planirala nešto slano iskombinirat sa suhim šljivama, ali na kraju sam i ja slatkiš napravila...kruh izgleda super :)

    ReplyDelete