Saturday, June 16, 2018

Palačinke



Najbolje objašnjen recept za palačinke na netu - uspeva i početnicima, a sve gotovo za 20 minuta! Uz to i savet kako odabrati stvarno dobar tiganj za palačinke, jer on je bitan koliko i recept. Uz dobar tiganj i ovaj recept - uspeh je zagarantovan!


Ne znam da li više volim da ih jedem ili da ih pravim, ili da uživam gledajući kako ih drugi jedu. A nemam ništa protiv ni kad mi pritom udele po neki kompliment ;)

Jedino kad komplimenti počnu da pljušte, i sa sto strana mi stigne ocena da su palačinke savršene, onda mi malo bude neprijatno.

Jer...

To nije do mene.

To je do recepta!

Za savršene palačinke potreban je i savršeno precizan i jasan recept.

Manite me onih priča "uvek idem na osećaj, i ispadnu odlično". To jeste moguće, naravno. Ali šta je kog vraga OSEĆAJ? Da biste stekli osećaj, pa mogli i otprilike, morate imati određeno iskustvo. A iskustvo se može sticati godinama, kroz mnoge "na osećaj" izvedene palačinke, ili za par nedelja, kroz tri-četiri iteracije napravljene uz pouzdan recept, kao što je ovaj koji sledi.

I da.

Postoji onaj čuveni mit da prva palačinka nikad ne uspe. I to komotno tvrde i žene nakon višedecenijskog iskustva, da prva palačinka u seriji nije dobra i cepa se. Al' to je kao ok, jer naprosto je stvar neke (ne)ravnoteže među zvezdama, pa...?!

Ja pravim palačinke 20+ godina i nikada ni jednu "prvu" palačinku nisam bacila.

Ali nikada mi nije ni bilo teško da izvadim vagu i na nju položim vanglu, umesto da samo izvadim vanglu i stavim na radni deo. Dakle i posle ne znam koliko hiljada ispečenih komada, ja i dalje palačinke uvek pravim po meri. 

Zapravo, palačinke su jedan od retkih recepata koji znam napamet. Ne šalim se. Za mnoge "svoje" recepte ja moram da dođem na blog ili da otvorim svesku i pročitam. Samo za palačinke i još par drugih ne moram :)

Prošlo je neko vreme dok nisam došla do idealne mere, tj. razmere sastojaka. Ranije sam pravila sa malo manje tečnosti, pa bih tokom pečenja uvek dodavala još vode u testo, tek kasnije sam došla do idealne mere za tečnost.


Tajna savršenih palačinki

Da bi palačinke bile lepe, tanke, mekane i rastegljive bitne su dve stvari - da je testo prilično retko i da se peku kratko. Ovo prvo će vam obezbediti dobar recept, a drugo je uslovljeno dobrim tiganjem.

Tiganj za palačinke - kako odabrati?

Za mene je duži niz godina jedini dobar tiganj bio Tefal sa debelim dnom. On se pojavljuje pod raznim imenima, tj. Tefal ima više linija proizvoda u kojima se provlače ti deblji tiganji, ali u osnovi, uvek je to isti tiganj, sa dnom debljine oko 3-4 mm. Probala sam par puta i u drugim tiganjima da pravim palačinke, ali nije išlo lako i glatko kao u Tefalu. 

Ne gubite vreme sa tiganjima sa pijace, ima sad gomila tih turskih ili kineskih ili koznačijih, svi oni lepo izgledaju, ali toliko su loši da bi na njima trebalo da piše da su za jednokratnu upotrebu. Čak i Tefal, onaj sa tankim dnom, je bezveze. Izvitoperi se brzo i onda imate ispupčenje na sredini, i na takvom tiganju je teže i razliti palačinku i pečenje je neravnomerno, a i brže zagorevaju jer je dno tanko.

Dakle, tiganj sa debljim dnom je ključan! Kad uzmete tiganj, on treba da ima težinu. Mislim, svaki ima NEKU težinu, ali većina tih tiganja ima malu težinu, lagani su k'o pero. To je skoro pa siguran znak da tiganj nije kvalitetan. Što teži, to bolje.

Sigurno da Tefal nije jedini koji ima dobar tiganj, ali kod nas baš i nije neki izbor, pa sam se držala poznatog. U mojoj terminologiji to je Tefal sa debelim dnom, a pojavljuju se u seriji "So intensive", ranije "So Tasty", "Resistal" i još nekim. U suštini nema potrebe da pamtite te nazive jer se stalno menjaju, a realno nema šanse da ne prepoznate taj deblji, ako do njega stoji običan. Jednostavno se vidi da je deblji, i kad uzmete u ruku, teži je od običnog. Tih običnih uglavnom ima svuda gde ima Tefala, a debljih nema uvek. Pre neki dan sam išla u Home Centar, i bilo je tri sorte tih običnih i jedan sa debljim dnom - a sve od Tefala. 

Drugi način je da ponesete lenjir :) Tefal sa debljim dnom ima oko 3.5 mm debljine. Ovi drugi su osetno tanji.


Prepoznaćete ga i po ceni. On je obično oko 2500 din (20€) din, dok su ovi tanji oko 1800 din (15€).

Dakle teflon, ali kvalitetan teflon, to ja koristim godinama. Zamenim ih s vremena na vreme, kad vidim da se pojavljuju ogrebotine, cca jednom u pet godina.

Od nedavno imam i jedan Berlinger haus tiganj za palačinke i odličan je. Nov je pa ne znam koliko će trajati, ali nelepljivost je izuzetna, težina obećavajuća, dno debelo, drška duplo udobnija od svih koje sam imala na drugim tiganjima. Uskoro uzimam još jedan, jer su mi oba Tefal tiganja dobacila stadijum da ih treba zameniti, a ja uvek pečem na dva tiganja, pa da mi ovaj crveni lepotan ne ostane samac ;) 

Ne savetujem tzv. kreamičke tiganje, tj. tiganje sa keramičkim premazom, jer nisu tako postojani kao što se predstavljaju. Bar ova dva koja sam ja imala (Delimano i Metalac) nisu bila.

Liveni tiganji (cast iron, carbon steel) bi trebalo da su dobri, ako su već formirali onu svoju glatku, nelepljivu površinu. Nemam iskustava sa njima (a nabavila sam ovaj, samo nikako da ga pripremim) jer su večiti i sa zdravstvenog aspekta najsigurniji. 

Kako lako razliti palačinku?

Kad se testo zamesi po merama iz donjeg recepta - delovaće retko. Tako i treba da bude. Retko testo će se lako razlivati po tiganju i daće tanke palačinke. Čula sam nebrojeno puta kako je razlivanje palačinki neki proces koji traži strpljenje i trening, jer ostaju rupe koje treba popunjavati... A ustvari samo im je testo bilo gušće nego što treba.

Kratko pečenje će im očuvati mekoću i elastičnost. Palačinka mora da se falta poput zavese, nikako da stoji kruto.


Palačinke sa kiselom vodom?

Ovo je veoma duboko ukorenjen mit u vezi palačinki - da moraju da se spremaju sa kiselom vodom, da bi bile dobre. Probala sam, i nikakvu razliku ja tu ne vidim, tako da odgovorno tvrdim da je za dobre palačinke daleko bitniji odnos sastojaka tj. gustina smese kao i dobar tiganj. Dakle, najobičnija česmovača je sasvim OK, kisela neće da škodi, ali realno - nema potrebe za njom.

Ulje u smesu ili ne?

Ja ne stavljam ulje u smesu već blago nauljim tiganj pre izlivanja svake palačinke. To radim tako što u jednu šoljicu za crnu kafu sipam malo ulja, a onda ulje vadim malom metalnom kašičicom, onom koja se nekad služila za mešanje crne kafe. Recimo da zaprema 4-5 puta manje nego obična kafena kašičica. Kad kapnem ulje, razlivam testo. Ovaj deo ide dosta lako jer je testo retko.

Palačinke sa rupicama - zašto nastaju rupice?

Vatra ne sme biti prejaka. Ja pečem na petici, na skali od jedan do šest, ponekad spustim i na četvorku. Ako je jaka vatra palačinke dobijaju rupice, i naravno, lakše zagore tj. prepeku se.



Koliko dugo se peku palačinke?

Sa prve strane pečem dok ivice ne počnu da se odvajaju. Čim mogu da je okrenem to i radim. Lično ne preferiram bacanje, pa se služim širokom plastičnom rešetkom, kao što je ona sa prve slike. Protresem malo tiganj napred-nazad da se palačinka odvoji od dna koliko je moguće (često se i cela odvoji), pa podvučem alatku i brzo prevrnem. Ima i onih užih, duguljastih špatula baš za ovu namenu, i one su dobre. Samo je bitno da su od tog nekog materijala koji sme na non-stick tiganje, tj. ne bi trebalo da su alatke metalne.

Sa druge strane palačinku pečem samo nekoliko sekundi, 10 maksimum, koliko da malo dobije boju. Palačinka pri pečenju dobija manje ili veće mehuriće - znak da je testo dobro.


Ovakve palačinke su divne i mekane i drugi dan, i treći dan. Samo treba ivice zaštititi od sušenja tj. pokriti palačinke plastičnom folijom ili ceo tanjir staviti u plastičnu kesu. Ali, to raditi  tek kad se potpuno ohlade, da se ne bi potparile. Ako se potpare, onda ponekad hoće da se cepaju prilikom odvajanja sa gomile.

Testo za palačinke bez grudvica

Za pripremu testa nije potreban mikser, jer se grudvice izbegavaju na taj način što se testo najpre zamesi u onoj gustini koju je lako varjačom izraditi glatko, a onda samo razređuje ostatkom tečnosti. Videćete niže u receptu šta to tačno znači, u brojevima.


Palačinke su najbrža poslastica za pripremu

Iako često čujem kako je ljudima mrsko da prave palačinke, jer je to nekakva akcija koja traje u nedogled, moje iskustvo je sasvim suprotno. Ali - radim na dva tiganja. Uložila sam tih cca 2.5K din u dodatni tiganj i nikada u kući nisam bez dva komada.

Kad radim na dva tiganja, treba mi 20-ak minuta za 20 palačinki, sa sve pripremom testa. Ja stvarno ne znam šta bih drugo mogla da spremim za 20 minuta. Zato su mi palačinke uvek kec iz rukava kad treba brzinski napraviti nešto slatko, ali i kad treba počastiti vojsku ljudi...

Dalje je stvar ukusa, prilike, mašte, inspiracije...

Eurocrem mi je (na žalost) punjenje broj jedan, pa sad da l' sa dodatkom višanja ili lomljenih lešnika ili...

Ah, to sa omiljenim ukusima je posebna tema koju želim da načnem, ali ukratko - mnogo je važno šta smo jeli u detinjstvu, jer to je ono što nam je danas default. U detinjstvu se ništa ne perispituje, već usvaja sa potpunim poverenjem. Pa samim tim - ono šta naša deca jedu u svom detinjstvu biće sutra njihov default - a to je naša odgovornost.

Odmah iza eurokrema na listi omiljenih mi je starinska kombinacija kristal šećera i oraha!

Dalje, tu su džem od kajsija ili džem od jagoda ili fantastična marmelada od crvenog grejpa.

A onda i snickers zamešateljstvo - domaći kikiriki puter, domaći karamel sos vrlo sličan onome iz Meka i sasvim malo seckane čokolade...

I u slanoj varijanti su mi super, jer stvarno nema tog punjenja ili nadeva koji ne mogu da "ponesu".

Evo nekoliko ideja:
- lazanja od palačinki
- punjene slane palačinke
- pohovane palačinke sa povrćem
- rolnice od palačinki sa tunjevinom

A vaša omiljena kombinacija? =)


Palačinke, osnovni recept

recept za štampu

Sastojci:
1 jaje
200 g mekog belog pšeničnog brašna
1/2 kašičice soli
225 ml mleka
225 ml vode
malo ulja za podmazivanje tiganja

Postupak:
1. U posudi razmutiti jaje, dodati polovinu jedne tečnosti, npr. vode, a onda i celu količinu brašna. Nemojte odmah dodavati svu tečnost - ovako kad dodate samo oko 100-120 ml tečnosti u prvom cugu, bez mnogo muke umesićete glatko testo koristeći samo varjaču. Ako ipak ostane grudvica, promutite mikserom, al’ ne bi trebalo da ima potrebe. Tek kad je testo lepo i bez grudvica, dodati ostatak tečnosti (drugu polovinu vode) u par navrata, da se testo razredi, a onda i celu količinu mleka, mešajući vajračom ili žicom za mućenje belanaca.

2. Dobar non-stick tiganj sa debljim dnom ugrejati na 2/3 snage ringle. Kapnuti par kapi ulja pre svakog izlivanja testa. Kutlačom zahvatati testo, sipati na tiganj držeći ga pod nagibom i razliti. Kutlače mogu biti raznih veličina, pa sam izmerila koliko otprilike meni ode testa za jednu palačinku - oko 60-70 grama.

3. Peći sa prve strane dok ivice ne počnu da se odvajaju. tj. dok ne postane moguće podvući alatku pod palačinku. Okrenuti je i sa druge strane peći bukvalno 10 sekundi, i odmah vaditi napolje. Od ove mere dobije se 9-10 palačinki na tiganju prečnika 25 cm.

Napomena:
Odnos mleka i vode može biti i drugačiji, samo neka u zbiru bude 450 ml tečnosti.

p.s.
Ovaj post je bio objavljen avgusta 2008. godine, pa dorađen u više navrata - 2012, 2018. i 2021. godine. Recept je sve vreme isti, samo sam početni postupak malo promenila. Ranije sam u brašno dodavala jaje i pola jedne tečnosti, a sad prvo razmutim jaje i pola jedne tečnosti, pa onda sipam brašno. Za nijansu se lakše zamuti testo tim redosledom, mada nije da je preterano bitno :)

komentara: 144

  1. Kako sam srecna sto sam te nasla! Ti si evo prva blogerka iz Bg-a koja pored mene pise o hrani. :) Blog je divan, samo tako nastavi! Videces, "food blog community" je divno mesto, svidece ti se sigurno.

    Ako hoces, pusti mi mail na palachinkablog at gmail dot com, bice mi drago da te posavetujem i olaksam ti pocetak, znam da je tesko u pocetku i sama sam se malo mucila :)

    ReplyDelete
  2. Palačinke su mi najdraže ovako tanke, poput crepes.
    Ja stavim 2 jaja na tu količinu brašna i mineralne vode (1/3 tekućine): isto mi je trebalo duže vrijeme dok nisam našla pravi omjer po mom ukusu :)

    ReplyDelete
  3. Palacinke su ti kao penica!
    Ja sma inace veliki fun palacinki!

    ReplyDelete
  4. Hvala puno na poverenju!

    Ja otvorila sliku, i zadovoljno se smeskam, a klinac ce "Mama, sta to gledas?", a ja brzo zatvarams sliku, "nista, nista", jer bih morala pravo u kuhinju da ih pravim. Izgledaju super tanko i meko.

    ReplyDelete
  5. Fantastične su :) danas smo ih jeli sa meksičkim prelivom nekim i sirom... Predivne :))

    ReplyDelete
  6. Hvala ti na ovome! Pravila sam duplu smjesu 'činki prekjučer, za jučerašnji ručak, tako da je dio otišao u 'slano', ostatak smo smazali kao desert. :D
    Odlične su!
    Blog je super, otkrila sam ga prije par dana i skinula masu recepata. Slijedi isprobavanje. ;)
    Samo tako nastavi!

    ReplyDelete
  7. ja isto -jedna od retkih stvari koje precizno gledam u papir :)
    ja u srazmeri: 2yaya, 200g brasno, 2 kashike one supene ravno (jok, nego che da bude sa brdashcetom :) ) ulja, 2deci mleko, i uglavnom stavim 2dl mineral wasser i recimo pola kashichice soli.
    *ovo shto ti sa prve strane imaju kozhnu bolest to je od ulja koje buchnesh u tiganj, moje neko misljenje a to par kapi ulja ima svrhe recimo u tiganju gvozdenu, a po teflonu ne mozhe lepo da se razmazhe, pa ondak ni ne stavim-stavim direkt u testo. i to uglavnom stavim u flashu od kisele vode i kad ga promuchkam, meni ne bude dobro - mogu misliti kako je jadnim jajima i brashnu unutra. (flasha je super za doziranje, poshto nemam ni jednu kutlachicu koja mi je ono "taman", nego "donde" na jednoj providnoj sholjici sipam, i zgodna je jer nishta ne zabrljam unaokolo.
    ja recimo nisam neshto gadljiv na malo debljije, ponekad napravim i josh debljije :)
    eve gi moji:

    http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/18415022/2/stock-photo-18415022-pancakes.jpg

    http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/18520284/2/stock-photo-18520284-crepes.jpg
    -ono u zdelici, to je pekmez od shipka x vino(kvalitetno). mozhe i neki slatki likeri. -ma ne bi ja, nego keva i tashta napravile gust dzhe-kmez, pa malo da razredim :)

    ReplyDelete
  8. e da, a omiljen mi je "kremich" za palachinkove (i gle chuda, vino za da zalijem), skontao sam iz diskusije by drugaricom da bi to u osnovi bila neka tapenada - s tim shto sam ja u seckishu turio ljute paprichice iz tegle (validno ljute), i masline razne, i maslinovo ulje, i josh poneshto svashta - vech ko shta voli :)
    odo' sad bash da si ispeckam lebchiche u "topolosendvichatoru", pa chu bash sa gorepomenutim kremichem da ih izmedju ostalog malo popravim.

    ReplyDelete
  9. Doktore, dvoumila sam se da li da pišem i recept broj 2, koji bi bio upravo taj po kome ti radiš.
    200 g brašna
    2 jaja
    200 ml mleka
    200 ml vode
    malo soli

    Zapreminski do dodje na isto kao recept po kome ja radim. Ako jaja proglasimo za tečnost, u prvom slučaju imamo 50 ml jaja (računam jaje S klase kad razbiješ u mericu ima 50-60 ml)+225 mleka+225 vode, dakle 500 ml ukupno.
    U drugom slučaju imamo 100 ml jaja + 200 ml mleka + 200 ml vode, što opet dodje na 500 ml...
    Naravno ne može se natrpati 10 jaja pa izostaviti vode, ali jedno ili dva jaja su taman za 200 g brašna.
    Šta je razlika? Testo koje ima više jaja manje je lepljivo. Ne znam da li si ikada pokušao da narpaviš palačinke bez jaja (ja probala za neku posnu varijantu) i to je jedno mučenje. Nikad da se zapeku da mogu da ih okrenem, a dok to dočekam isuše se, a ako hoću ranije da prevrnem cepaju se... Mislim, moooože, ali jedva, i baš je mučenje. Jedno jaje sasvim lepo promeni karakter te smese, i po meni je jedno jaje sasvim dovoljno. Može i dva, ali ne i više. Sa previše jaja počinju da postaju žilave.
    Ulje - vidiš ja mislim baš suprotno. Mo'š ti da mućkaš do stanja da moraš kod doktora :) ali ulje i mleko/voda se nikada neće sjediniti. Uvek će ulje ostati na vrhu, i završiti u nekoliko palačinki, dok će ostale biti bez. Po teflonu ja kapnem samo malo ulja, i protresem tiganj, i ono se rastrči svuda po malo. Imam neki utisak da je to ulje "spolja" važno za onaj efekat rastegljivosti, da ne kažem prijatne žilavosti palačinke. Ovo ja iz iskustva sa tortiljama, koje znam da si pravio, sećaš se kako su te tortilje nekako maaaalo žilave. No, ajde da ne tvrdim napamet, pošto nikada nisam stavila ulje u testo, a izostavila na tiganju, idući put ću napraviti 10 ovako 10 onako, pa javim da l' ima ikakve uočljive razlike.

    Nešto nisam ljubitelj šatoa niti mi džem+vino zvuči kao nešto što bi mi se dopalo, ali valjda to ima veze što slabo stojim sa vinom, generalno. Moguće da se u poslednje vreme i to menja, jer od nove godine naovamo pijuckam isljučivo vino, onako popodne predveče, sebi za gušt, dok bih ranije izbor uvek bio pivo. Sad mi odjednom pivo uošte ne prija, kao da me neko resetovao od mehurića, ali zato mi jaaaako paše makedonski Vitač, koji spada u poluslatka vina...

    Tapenadu sam pravila par puta za neki terin od krompira, i da znaš da bi valjalo se doda u te masline i nešto ljuto. No, meni to nije naročito skladno uz palačinke (bar ovako u mislima, pošto naravno nisam probala). Od slanih namaza zakon i klasika mi je ova crvena sir salata, a mislim da bi jaaaako dobro leglo i neko a la burrito punjenje, adaptirano prema ličnom ukusu.

    Večerašnja večera - tortilje (ne one) i burrito na srpski način, dve suve tanke roštilj kobaje iseckane na kolutiće pa prepržene, na to se baci mala konzerva crvenog pasulja, a preko svega iseckano meso od 2 bataka (iz supe), i jedno tri dobre kašike (ljutog) ajvara, sve se malo uprži, onda sledi sveža sitno seckana ljuta paprika i chilli sos, a nakon svega sledi - prežderavanje :) Nisam zadovoljna tortiljama, previše su bile žilave (bez kvasca su) i baš razmišljam kako bi ovo punjenje bilo super u palačinkama...

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  10. e, da, nisam napisao - ja to sve prvo izmiksujem u mikseru. pošto sam provalio da nema neke razlike a za to ulje grešiš. naravno, neće se sjediniti, ali se napravi kao emulzija (mislim da je mleko emulzija jel?) - znaš kako mleko dok onako baš ne odstoji i ne izdigne se kajmak, u principu u svom mleku imaju i ... kako to nazvati.. "tačkice" mlečne masti. e na tu foru se i ovu ulje napravi. znači ne izdigne se baš brzinski gore kao da ga recimo bućneš direkt u vodu. mislim da je to zbog specifične gustine tog testa, jerbo je ono gušće od vode. t.j. nije gušće-tu je negde identično kao voda, ali je tvrđe - teže je loptici ulja da ispliva gore kroz testo nego kroz vodu čistu.
    a mixer u principu to ulje baš izlupa u male mehuriće. * i pre nego što prolijem dozicu u šoljicu u principu obrnem flajku pošto se tu i tamo ja istripujem da krene brašno da mi se sleže :)
    e, da, ja za prevrtanje koristim neku lopaticu onu za po teflonu, jer nemam ovako plitak tiganj ko ovi tvoji, a ne da mi se da kupujem pošto imam gomilu tiganja :) (baš letos kad dođoh iz belog sveta, mislim da je 1 od prvih kevinih pitanja bilo - i jel si si kupio neki tiganj? (jesam :) ).
    a iz kevinog plitkog gvožđena -koji je čak malo dublji od ovog tvog - obrnem ih k'o pravi. mislim da je pitanje stava :) -kao kad odlučiš da naučiš da plivaš - onog momenta kad doneseš odluku -ja se više ne bojim, jer se neću udaviti - tog dana si propliv'o. ja sam promašio bio od momenta kad sam zaključio da mogu i ja leteći da ih prevrnem mislim sve skupa 3 komada. -prva dva - naravno, vedžbao sam iznad lavaboa :), i još jednom mi je jedan odleteo ... odleteo :)
    *ja evo pijuckam neko vince iz sremskih karlovaca, sad su mi tu pod nosom, pa odem tamo u snabdevanje.
    **zatvorio sam ih u one klaker-kabeza flajke od germanskih piva s onim čepovima i stavio kojekakve mirišljave travice i ladno je cool fora :)
    odo sad da vidim crvenu sir salatu gorepomenutu.

    ReplyDelete
  11. Može biti, doktore, da sam pogrešila, jer zaista ne stavljam ulje u testo, niti koristim mikser, a ako mutiš mikserom, da, sigurno bar raspršiš to ulje u sitnije kapljice. Ja sam naučila testo da pravim bez miksera, stvarno ga smutim očas posla na ruke, i onda sam tu zamislila kako bi ulje isplivalo kad bih ga sipala i promešala. Može čak biti da su jaja odgovorna da malo povežu to ulje, masnoća i žumanca znaju da se povežu u emulziju (majonez, fil za Reformu...).
    Što se tiče bacanja palačinki, naravno da sam morala da probam, prevrnula sam nekolicinu, nije to toliko teško, kad se uhvati fora, onako, malo mora palačinka da se smakne preko ivice, i onda zamane tiganjem, sve se to da uvežbati. Nego ne vidim stvarnu potrebu da to radim, pa se nisam se trudila da uvežbavam. Ok je onako, za publiku (jednom me dete videlo da sam prevrnula palačinku u vazduhu, posle sam morala celu turu tako da prevrćem, a 'oće da bole ruke od toga, a nešto mi glupo da krenem u teretanu da poradim na bicepsima samo zbog palačinki ;), ja sam navikla na rešetku-lopaticu, i teško da ću se te navike odreći :)

    "Klaker-kabeza flajke" :)))) Hvala na ideji :)

    Pozdrav, doktore!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probala sam metodu "ulje u testo", i ok je, u smislu da se ne izdvaja ulje onako kako sam mislila, iako sam samo promutila varjačom, ne mikserom. Ne vidim nikakvu posebnu razliku u ovim ili onim palačinkama (a pekla sam pola ovako, pola onako), i ove s uljem u testu imaju istu "kožnu bolest" :) tako da nije ulje na tiganju krivo.
      Slikala sam brzinski par komada, zakačiću slike večeras.
      Pozdrav!

      Delete
  12. Draga Majo,
    Ovaj recept si vec objavljivala ! Znam da sam se pravljenju palacinki sa tvog bloga naucila odmah posto sam savladala burek :)! Palacinke po tvom receptu su redovni repertoar subotnjeg jutra mom sinu :). I zamisli, nikada nemam priliku da " proverim " da li se kore suse po ivici jer on sve smaze odjednom :). Za tiganj koji ja imam ovo testo je dovoljno za 10 palacinki. Sinu dovoljno, ja testa ne jedem iz zdravstvenih razloga. Narode, ko jos nije probao Majine palacinke ne zna sta je propustio.
    Pozdrav iz snezne Skandinavije
    Mina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Mina. Jeste, ovo je re-objavljen recept, inače je bio medju prvima na blogu. Sad sam ga samo malo osvežila. Hvala i pozdrav tebi i sinu.

      Delete
  13. Jao ja sam se zbunila totalno, imala sam neki cudan deja vu, pa onda vidim da je recept re-objavljen. :D

    Na brzaka sam preletela komentare i slazem se sa tobom za kolicinu jaja. Jedno jaje na 100g brasna.

    Nekada sam i ja uljila tiganj pre svake palacinke ali to uopste ne mora, samo stavis ulje u testo. Mutim rukom, onom zicom. Redosled je: jaja-so, secer-ulje!-voda-brasno-toplo mleko. Posto se ulje muti sa jajima, ono se savrseno sjedini i nema sanse da ti neke kapljice isplivavaju i slicno. A znas koja je lepota ... samo nauljis tiganj za prvu salvetom, i onda izlivas i obrces. Niti se lepi testo, niti ima sanse da ti malo ulja kapne sa strane sto se meni obicno desavlo.
    Puno te pozdravljam i zelim vam Srecnu Novu iako je ona vec uveliko pocela.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, meni je "srećna nova" i dalje u toku, još nisam stigla da raskitim jelku, mislim se da li i da je sklanjam, sad će časkom decembar, pa treba je opet vaditi... :P

      Probala sam pre neki dan da stavim ulje u testo, i ne vidim neku razliku ni kod pečenja, ni u gotovim palačinkama. Biće da je sve stvar navike :)

      Delete
    2. Tako je kod nas jelka bila okicena dugo posle NG kad smo bili klinci. Ma sta fali, bar ti je svaki dan svecan. :))

      Nisam ciljala da ce se nesto bitno desiti sa testom, ukusom i izgledom. Meni je to sa uljem u testu samo skratilo muke, jer dok kapnem na tiganj, pa malo razlijem, pa testo, pa sledeca kap itd. I kod svake druge-tece, meni malo sa kasicice kane na sporet ulja, ili na tiganj i tako zasvinjim sve okolo i smrdi ono ulje sa vruceg sporeta, a tiganj je vrlo brzo poceo da lici ni na sta.
      Ali kao sto kazes, sve je stvar navike. Meni je ovako lakse i cistije. :)

      Delete
  14. mamajc

    Da biste napravili POSNE PALACINKE koje su odlicne i ne lepe se za dno tiganja, ZAPAMTITE DA IH PRAVITE SA SOJINIM BRASNOM TAKO DA JE 1 jaje = 1 velika ravna kasika sojinog brasna.

    PROBAJTE, provereno i odlicno.

    Pozzz

    Nikol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Nikol. Sojino brašno sam nekad jaaako davno koristila za nešto (ne sećam se čak ni za šta, verovatno neko pecivo), i probaću, čisto da vidim da li zaista pomaže u nelepljivosti, dobro je znati takve stvari.
      Sve najbolje,
      Maja

      Delete
  15. Da, i slazem se za komentar na Teflonov tiganj tankog dna, kod mene je ispupcen i moram nabaviti ovaj koji preporucujete. U pravu ste i da se odlicno testo umesi i bez miksera, samo smo prelenji/ bar ja/ pa nas mrzi.

    Palacinke, ove Vase, su lepe. Ja pravim jos od detinjstva neki recept iz decijeg kuvara- 12 kasika brasna, 1 jaje, oko 1/2l tecnosti /mleko,voda,kisela/ kako sta imam i malo ulja. Isto kao Vi pre svake palacinke stavim malcice ulja, s tim sto ja i dok se palacinka pece okolo stavim malo ulja uz ivicu. Ne budu masne, sve je to u veoma malim kolicinama.

    Odlicni su Vam saveti i opisi kako palacinka dobra izgleda.

    Svako dobro.
    Pozzz jos jednom,
    N

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam koliko dodje 12 kašika brašna, ali verovatno je oko 200 g, jer ostale mere su nam slične, mislim na jedno jaje i ~500 ml tečnosti.

      Tiganj je baš važan, ja sam nedavno uzela keramički, plitak, za palačinke, ali vratila sam se teflonskom, ovaj mi se ponaša drugačije, nekako kao da vakuumira palačinku za sebe, i iako ne lepi, stvara neku vlagu, pa mi je teže da je prevrnem, nego što je to slučaj na teflonu. Ili je opet stvar navike, što je vrlo verovatno :)

      Znam da ulja stvarno ode minimalno. Ja sipam u jednu šoljicu recimo 50 ml ulja, da bih mogla kašičicu da uronim u to i kapnem na tiganj, i kad završim sa pravljenjem recimo 20 palačinki, imam više od pola te zapremine ulja, znači otišlo gram ulja po palačinki... Smešno :)

      Pozrdav veliki!
      Maja

      Delete
  16. Najbolje palacinke,dugo sam trazila savrsen recept i napokon nasla.Hvala :)
    Pozz
    Slucajna

    ReplyDelete
  17. Majo,recept je super! Vas blog mi se jako svidja. Bilo bi lepo kad bi bilo malo više "starih" recepata.. Veliki pozdrav
    Jelena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Jelena. Biće "starih" recepata, uklapaju se u moj profil, uglavnom me upravo takvi inspirišu. Samo mi vreme večito nedostaje, inače bi češće bilo recepata... Pozdrav!

      Delete
  18. Nemaju svi novaca za skupe tave. Da se najedeš tek toliko da ne crkneš od gladi, odlično služi i najjeftinija kineska tava (i nije za jednokratnu upotrebu). A za ovakve kerefeke o kojima ti pišeš: palačinkama pišeš kao da pišeš o proizvodnji lijeka protiv raka - to si, kolilko vidim, možete pruištiti jedino vi "dame" koje pišete blogove s receptima, mi obični smrtnici ne spiskavamo svaki mjesec novac na kerefeke za kuhinju.

    ReplyDelete
  19. Draga Mamajac,
    Veliko ti hvala na svom trudu koji si ulozila da recepte predstavljas na toliko detaljan, intersantan i pismen nacin. Nemam veliko iskustvo u pripremanju hrane, u poslednje 2.godine ucim i isprobavam razlicite recepte. Nedavno sam te tek otkrila i jako se radujem sto sada imam novo mesto gde zaista mogu da se upustim u kulinarku avanturu sa poznatim ishodom. Upravo sam napravila palacinke po tvom receptu - sjajne su! Jos jednom veliko hvala za trud koji ulazes. Ako si u prilici bilo bi super kada bi postojala opcija da dodajemo fotografije hrane koju smo spremili po tvom receptu.

    Svako dobro,
    Sandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sandra, hvala na lepim rečima i pravljenju palačinki po ovom receptu. Uvek mi je drago kad vidim da je nekom bilo korisno što je pročitao ovde neki recept. Trudim se da obradim recepte što detaljnije, jer i sama volim da naiđem na recept koji će ostaviti što manje potencijalnih potpitanja. Ima tu malo i moje "profesionalne deformacije" da pokrijem što više if-then-else slučajeva uz čist kod i ispravnu sintaksu :)
      Fotogafije isprobanih jela - nemam takvu mogućnost. Ali uvek možeš fotku u neki album da digneš, pa link u komentaru da ostaviš.
      Pozdravljam te.

      Delete
  20. Odlicno! Moja mjera samo dupla :) posto se uvijek hrani armija! :)
    Eurokrem ne gotivim ali zato Nutella je nezaobilazna a tada volim i da upotrijebim koju bananu :)
    To mi je varijanta broj 1.
    Varijanta broj dva je domaci pekmez od sljiva! Takodje nezaobilazan na stolu kada se jedu palacinke, a ako nema PODRAVKA pravi savrsen pekmez od sljiva, ima bas onako kiselkast ukus, taman.
    A naravno orasi i kristal secer su treca nezaobilazna varijanta! :)
    Sto bi rekli "od svega po malo"! :) Sve ostalo moze i ne mora, ali bez ove tri se ne sjeda za sto!

    Jedina stvar, koju radim drugacije, je to da stavljam odmah ulje u tijesto, stvar navike valjda! :)

    ReplyDelete
  21. Palacinke su prelepe , lepse odavno nisam jela :D

    ReplyDelete
  22. Ja sam palacinke pravila po receptu Minje sa bloga Minjina Kuhinjica a onda sam sama modifikovala recept na 1 jaje,200 g brasna,100 ml mleka,350 ml kisele vode i bez soli ali sa 1 kasikom ulja kako je vec i bilo u Minjinom receptu.Bas sam happy sto sam nekako sama dosla do ovog Majinog recepta za palacinke jer je to naaaaaaaajbolji recept.Probajte i uvericete se. A ona 1 kasika ulja u testu definitivno nije neophodna i moze se izbaciti!

    ReplyDelete
  23. Zasto se palacinke lepe za dno
    Sta je pogresno????
    Ja sam pravio nekoliko puta...i uvek ispadnu bez problema...ali u dva navrata se katastrofalno lepile...STA BI MOGAO BITI RAZLOG?
    Ja dodojem FLEX SEEDS i OAT BRAN par kasika
    Jel moze biti razlog previse ulja u testo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Višak ulja u testu ne bi trebalo da može da utiče u tom smeru. Ako si uvek pravio po istom receptu, i ranije se nisu lepile a sad se lepe, analiziraj šta je drugačije nego ranije. Tiganj? Šporet? Temperatura pečenja? Mleko bez masnoće ili neko biljno mleko?
      U mom slučaju svi uslovi su uvek isti, i palačinke mi budu iste svaki put...
      Pozdrav.


      Delete
  24. Veliko hvala Majo na blagovremenom odgovoru
    Nisam pravio po nekom posebnom receptu. Trazim neki moj (nesto kao obogacene palacinke) pa dodajem oat bran, mlevene bademe, flex seeds, sezami seeds. Stavljam kako kazu od oka i vecinom se ne lepe, al kad se lepe onda me to obeshrabri...jer ne znam gde sam pogresio.
    Verujem da je tvoj recept izuzetno dobar...al kako da izmerim dodatne sastojke uz brasno i kolicinu mleka i vode???
    Zar te nekad ne povuce da stavis jos nesto u palacinke...ne da bude samo obicno brasno?

    Ovde se meri ne u gramima nego soljama "CUPS"
    za brasno i mleko...a ostalo kasikama

    Bilo bi super kada bi ti sa svojim velikim kulinarskim iskustvom napravila neke OBOGACENE palacinke pa nam dala recept sa idealnim merama.

    Veliki pozdrav Maji od Novaka iz Beograda koji sada zivi u Torontu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papir i olovku pored sebe kad kreneš sledeći put da praviš, pa zapiši tačno koliko si čega stavio. Ako se ne bude lepilo, a koliko sam shvatila više puta je ispalo dobro, samo par puta nije, eto ga recept :)

      Nekad ranije sam kombinovala razne vrste brašna u testu za palačinke, to je iz neke moje "zdrave" faze, posle sam se vratila osnovnom receptu. Nedavno sam u testo dodala malo sitno sitno seckane čajne kobasice :) i to je bilo super, naravno za slanu varijantu palačinki. Evo, probaću u skorije vreme da smućkam i neke "orašasto-semenaste" palačinke, pa ako nešto ispadne, javljam.
      Pozdrav!

      Delete
  25. Ovde u Torontu se prodaje hleb al ni priblizno nasem klasicnom hlebu pa sam ja poceo i uspesno pekao domaci hleb jedno 6 meseci...sada sam nesto utanjio. Ali pored brasna dodajem "gore pomenute sastojke" + kumin...i hleb odlican i ukusan. Ispece se svaki put super. Korica je
    fantasticna, plus unutra obogacen...pa sam pomislio eto i ukusnih, nesvakidasnjih palacinki
    u istom sastavu.
    Verovatno si u pravu...treba zaista tacno da merim pa kad ispadne odlicno taj recept da zadrzim. Ja sam mislio laksim putem...da pitam strucnjaka.
    Al eto, zaintrigirao sam Maju pa ce uskoro neki novi recept za palacinke Maja i da objavi.

    Hvala unapred i veliki pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. [nepune dve godine kasnije...]

      Evo ovo sam probala, ispalo je odlično, i nije se lepilo uopšte. Jedino se malo teže razliva. Ukus je božanstven, i iako vuče na slana punjenja, meni je savršen bio sa Linoladom! :)

      Jedna slika.

      I recept.

      200 g brašna
      2 jaja
      225 ml vode
      225 ml mleka
      1/2 ravne kašičice soli
      30 g ovsenih mekinja
      20 g grubo usitnjenog pečenog suncokreta
      50 g susama

      Delete
    2. Naravno, par kapi ulja na tiganj pre razlivanja.

      Delete
  26. Jaojjjjj!!! :) :) :) Godinama pokusavam da napravim odlicne palacinke, i decko me uvek zeza kako sam za to nesposobna. Probala sam vise recepata, nijedan nije dobar, pa cak ni bakin. Ovaj. Ovaj je SAVRSENNNN!!!! :) :):) Hvala beskrajnoooo!!! Decko je raspamecen! A i ja! :) :) :)

    Puno pozdrava!

    ReplyDelete
  27. 250gr brasna T-500 jedno jaje 2 kasike ulja 400ml vode i testo san snova -vazdusasto lako i tanko :-)

    ReplyDelete
  28. mala ispravkica 400ml mineralne (kisele vode) :-D

    ReplyDelete
  29. Ja sam uvek pravila palacinke "od oka" i uvek stavljala bar soljicu ulja. Ne znam zasto.
    Juce sam napravila palacinke po ovom receptu, dakle, bez imalo ulja, a na tiganj sam stavljala po par kapi pre izlivanja svake. Prva mi se zalepila. I taman kazem "O ne! taman rekoh da mi je sve sa Majinog bloga uspelo (a boga mi sam ga na sva usta hvalila, i muz je zadovoljan hranom :D ) desi se da mi nesto ne uspe" Grrrr... Medjutim, to je bila samo prva, ostale su se savrseno okretale, bez ikakvog lepljenja. A sad mi reci, kada bih zamenila obicno brasno sa heljdinim, da li bi kolicina brasna ostala nepromenjena i da li bi heljdino moglo samo bez imalo belog?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam jednom prilikom mešala heljdino i pšenično integralno, i to je išlo malo teže, ali nije nemoguće. Vidi ovde.
      Pozdrav!

      Delete
  30. Hvala ti puno! ovo je najbolji recept ikada! najzad umem da napravim palacinke :)

    ReplyDelete
  31. odlicne ! upravo ih napravila! po prvi put da je uspela cak i prva :D

    ReplyDelete
  32. kako god da okrenem, jedna se uvijek zaljepi, ili za napu filter, ili za mene. Treba mi neki sporet koji se sam okrece, ili neko da mi ovo cudo baca u zrak. Mada na kraju ipak ovi moji sve pojedu/

    ReplyDelete
  33. Palačinke su stvarno tanke i lijepe.Dosada sam radila sa pola oštrog i pola glatkog brašna jer mi nikada nisu lijepo ispadale samo sa glatkim, debele i masne. Sve sam radila po tvom receptu Majo, osim, što mi se prva palačinka tako zaljepila da sam ipak dodala malo ulja u smjesu za palačinke, tako sam uvijek radila, zanima me ti uopće ne staviš ulja u smjesu? Pekla sam u Delimano tavi. Martina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, ne stavljam ni malo ulja u testo, ali kapnem po malo na tiganj pre razlivanja palačinke.

      Pošto sam imala i Delimano tiganj za palačinke, mogu ti reći da je Tefal i izvikani teflon (meni) i dalje nenadmašan, i da nikada nisam bacila ni jednu palačniku, pa ni onu prvu u seriji. Delimano mi se ponašao drugačije, iako je premaz navodno nelepljiv, taj premaz u dodiru sa testom reaguje drugačije, imam utisak da se vlaga iz testa ne da sasušiti, i da palačinka nekako ostane duže u fazi "nije još za prevrtanje", a kad konačno u istu dođe, da se već prepekla sa te strane, i osetno smanjila/skupila. Na Tefalu mogu da ispečem palačinke koje će biti skoro u potpunosti bele, i tek par mm skupljene u odnosu na početnu površinu. Na Delimanu to nisam mogla i nakon tih par proba, poklonila sam ga.

      Inače, ni drugi, klasičan, dublji, Delimano tiganj mi se nije proslavio. Super mu je ona sklopiva ručka, i super mu je poklopac, ali sam tiganj se relativno brzo izgrebao i onaj kobajagi nelepljivi sloj postao lepljiv. Jedina prednost je što taj keramički premaz i kad se ošteti, nije škodljiv, za razliku od teflona. Bar za sada, tj. dok se ne dokaže suprotno...

      Pozdrav i hvala ti na javljanju!

      Delete
  34. Hvala Majo. Delimano sam pobacala u smeće, ostala mi ta tava za sada u dobrom stanju, što se spomenutih tiče počelo se sve lijepiti i od nikuda su postale izgrebane. Vrlo su upitni i keramički premazi imaš ovdje

    http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/keramichke-eko-tavice

    najbolje tave i potpuno neškodljive su one od gusa, lijevanog željeza ali su i najskuplje. Hvala ti na komentaru, uskoro ću dobiti jednu staru a kvalitetnu tavu baš za palačinke mislim da je od gusa...ili je Tefal.

    Pratim te na blogu, izvrsna si. Od silnih blogova tvoj mi je najbolji, pozdrav iz Zagreba.Martina

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja bih gusani tiganj, al' ne znam gde bih ga nabavila.

      Delimano, kad sam tek kupila bila sam baš zadovoljna, i čak razmišljala i ceo set da uzmem... Dobro je da nisam :)

      Hvala ti na lepim rečima.
      Pozdrav!


      Delete
    2. Hm...ne znam kakve centre imate kod vas. Kod nas toga ima u Billi,u Mulleru (Miler), probaj ovamo:

      http://www.gasiks.com/index.php/oprema-za-kuvanje-plinska-plin-gas-sporeti/liveni-tucani-tiganji-kotlici-kazance-gas-plin-plinski/komplet-tri-gusana-tiganja-liveni-tucani

      Pozdrav, nema na čemu, zasluženo. Blago onom tko te ima, treba to cijenit.
      Martina

      Delete
  35. Ja sam sinoc napravile palacinke po ovoj mjeri, ali su bile kao guma kad su se ohladile. Stvarno ne znamm sta sam pogrijesila, da ih nisam prepekla ili samm trebala mozda jos jedno jaje da stavim?? Da li znaju mozda iskusne dame sta sam pogrijesila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam, zaista :(

      Prvi sledeći put kad budem pravila palačinke ostaviću par komada da se duže peku, pa ako, kad se ohlade, primetim išta vredno dojave - javiću.

      Pozdrav!

      Delete
  36. Francuski recepat traži 250 g brašna, 3,7 dl mleka, 3 jaja, 20 g maslaca (topljenog), 1 kašičicu vanilin šećera i prstohvat soli. Testo neka odmara 2 sata, nakon toga dodaje mu se 0,5 do 1 dl vode. Milan.

    ReplyDelete
  37. Draga Majo, i ja tragam za gusanim posudjem... Pronasla sam naseg proizvodjaca livenog posudja. Ne znam kakav je kvalitet, tek cu da narucim, ali nije skup, i nadam se da je dobra alternativa svim ovim teflonima i keramikama. Pozdrav! Jelena M
    http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CDgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.gasiks.com%2Findex.php%2Foprema-za-kuvanje-plinska-plin-gas-sporeti%2Fliveni-tucani-tiganji-kotlici-kazance-gas-plin-plinski%2Fliveni-gusani-tiganj-27cm-tucani-posude&ei=EpEZU-jPKu_e7AaCt4H4Bg&usg=AFQjCNHYDfKpp8qYt2KY85Fcvchha6Te1w&bvm=bv.62578216,d.bGE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije nas proizvodjac. Uvoze iz Kine-zvala sam. :( Ja sam porucila svakako. Sve se nadam da je bolje od teflona. Nas proizvodjac je http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ikguca.com%2F&ei=2soZU97yLeb07Aam94CICA&usg=AFQjCNGpPzPrMkVaGB1Rg1xXIXuu4LZl8w&cad=rja mada, ne vidim na sajtu da imaju veliki izbor tiganja. :(

      Delete
    2. Hvala ti puno na svim informacijama, i svaka ti čast što si našla ovog domaćeg proizvođača. Deluje mi super onaj tiganj (2.5 kg 20 cm prečnik!), šteta što nema veći. I ja sam poručila one što prodaje Gasiks, za par dana treba da stignu :)

      Delete
    3. Prvo, Majo, da Vas pohvalim za recepte, detaljno objasnjeni i uslikani, i sva jela/poslastice koje sam spremala po Vasim receptima su uspele iz prvog puta! Elem, interesuje me kako ste zadovoljni Gasiks tiganjima? Da znam da li da sebe obradujem nekim u skorije vreme ili da odustanem :) Hvala unapred, pozdrav!
      Ivana

      Delete
    4. Ćao Ivana,

      Hvala ti na pohvalama :)

      Tiganji su super u smislu materijala, masivnosti i to. Ali slabo ih koristim jer nisu idealno ravni, pa kad stavim na ravnu ploču, oni malčice klackaju, a i struja se troši više. Ja sam bila kupila set od tri, plus gril tiganj. Taj gril jedino koristim, on je skoro pa idealno ravan (nije ni on 100%, i to je čista lutrija da je baš on bio ravniji od drugih), on ima super dršku, sklopivu, drvenu (tj. navlaka od drveta preko metalnog rama).

      Ako kuvaš na plin, onda ne razmišljaj, kupi svakako, tu nema veze ako nije idealno ravno dno.

      Pozdrav!

      Delete
  38. Evo po vašem receptu, sa malko više brašna, bile su preretke iz nekog razloga i raspadale su se..
    https://www.youtube.com/watch?v=8RBMBAaEeD8

    ReplyDelete
  39. Prelepe su! Dugo smo muž i ja tragali za ovakvim receptom...

    ReplyDelete
  40. Sinoć isproban recept. Savršene su baš kao i ove sa fotki. Svaka čas i na objašnjenjima. Kod kuće imam muža kuvara zato mi je ovo prvi put da pravim palačinke.
    Hvala Majo na ovako dobrim objašnjenjima a pokotovo i fotografijama.
    Pozdrav Iva

    ReplyDelete
  41. Draga Majo,
    zbog Vas sam počela da kuvam... evo danas prve palačinke u životu i uspele iz prve. Hvala Vam na divnom blogu, još kad bi ste malo češće nešto objavljivali... ja svako jutro malo navratim do Vas, da vidim ima li nešto novo...
    Pozdrav Vesna

    ReplyDelete
  42. Veliko hvala svima na komplimentima i rečima podrške :)

    ReplyDelete
  43. Kevo, palacinke su extra, cak i u dalekoj Australiji...Kao i vecina drugih stvari koje sam pravio po tvom receptu.Srki je jedan srecan covek, nece biti gladan nikada pored tebe :-)...Pozdrav i poljubac od Dareta i porodice...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, Darko, pa Srki kuva češće od mene, al' slatkiše ne pravi još uvek :)
      Pozdrav i vama!

      Delete
  44. Палачинке су суперишка!! :) Прављене више пута по овом рецепту. Мука ми је више од "оних" рецепата-не знам како се прави, ја то одокативно! Не може човек, тј.жена да научи ништа, а све као просто, једноставно "како то не знаш".... Елем, хвала за овај класика рецепт и питање-ако правим већу смесу, нпр.тродуплу или четвородуплу, да ли треба и јаја да повећавам сразмерно?
    Можда је питање глупо, али збунила ме бака са тврдњом да она не повећава број јаја сразмерно количини брашна?????
    Јела

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baki klimni glavom, a ti lepo proporcionalno sve povećaj, jer ne postoji ni jedan logičan razlog da to ne uradiš :)

      I hvala ti na komentaru, baš si me obradovala :)

      Delete
  45. E, i ja sam bila od onih ,,odokativnom metodom" se palačinke prave dok nisam naletela i isprobala ovaj recept. I itekako ima razlike. Uvek, ali uvek ih pravim po ovom receptu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve si u pravu! Mnoge stvari mogu da se prave otprilike, pa i palačinke, ali meni nikad nije teško da izmerim brašno i mleko+vodu, jer znam da će uvek biti iste i - savršene! :)

      Delete
  46. hvala ti za ovaj recept, palacinke su ispale savrseno! Nikad do sada nisam napravila palacinke a da su uspjele. Muz i ja smo bas zadovoljni. Veliko hvala.

    ReplyDelete
  47. Ja imam pitanje: kako da utvrdim koji tefalov tiganj ima 4mm debelo dno? Evo vec 2 sata gledam po netu i taj podatak uopšte nije prikayan medju specifikacijama. Otišla sma i do jedne prodavnice koja ih ima, u ponudi su bila samo dva, bolji od ta dva (So tasty linija) je teži i deluje kvalitetno ali nigde nije naynačena debljina dna :(
    Pomagaj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne piše nigde, to sam ja merila pa navela kao prednost. Sad sam opet izmerila, i nema baš 4, nego 3.5 mm. Ali oni "obični" imaju 2 mm. "So Tasty" spada u te dobre, imam upravo taj :) Imam i "Resistal", i njegovo dno je u klasi "debljih".

      Pozdrav!

      Delete
    2. Odlicno! Idem onda odmah sutra da ga kupim pa da spremam palacinke :)
      Hvala puno na brzom odgovoru!

      Delete
    3. Nema na čemu, hvala tebi na poverenju!

      Delete
  48. Majo, hvala puno na receptu, ovo su bile moje prve palacinke koje sam ikada pravio! Ispale su izvrsno, filovao sam sa kremom i kikiriki puterom. Do nekog sledeceg recepta, puno te pozdravljam!

    ReplyDelete
  49. Majo napravio sam juče "tvoje palačinke" dok mi je majka bila na poslu, a kada je došla i videla pa probala pao je jedan osmeh od uveta do uveta i kaže nisam jela bolje palačinke od ovih (uključujući njene). Danas me terala da napravim novu turu, a da ona vidi šta sve ide :) Hvala Majo za receptić.

    PS:moram da se složim stvarno najbolje palačinke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo me je obradovao ovaj komentar! Kod palačinki je dosta i stvar ukusa, ima ljudi koji vole deblje, rešije, ovako-onako. Po ovom receptu testo je dosta retko i takve palačinke su veoma tanke, a i lako se razlivaju, što sve već znaš :) Ja ih uvek pravim po meri, i ovo je jedan od retkih recepata za koji mere znam napamet :)))

      Veliko ti hvala za sve što si probao od recepata sa bloga, a za mamu poseban pozdrav! :)

      Delete
  50. Jao Majo. Ono sto kaze Rahela Ferari u filmu "Tesna koža": "Sprcao 40 godina u d..u uvukao d..e u farmerke i slika ženama noge, a nigde glava...." Ja se pitam gde mi prodjoše 40 godine? Jela sam svakakve palačinke: debele, masne, žilave, tanke ali suve.... svakakve, ali su bile nikakve. Kod ovih sam imala dilemu, da li ce biti dovoljno jedno jaje za 10 palačinki? I jeste. Ne fali nista, sem mozda prstohvata šećera, više iz neke navike nego iz potrebe. Ja sam nasla svoj savrsen recept, a vi ostali probajte, mislim da će to biti ovaj. Pozzz ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko se ja ne sećam ničeg iz te Tesne kože... K'o da mi je dvaput po 40 godina, minimum! :)
      Hvala ti što si probala i zavolela ovaj recept <3

      Delete
  51. E pa pravim prvom prilikom. Taman je vreme za promene :) I tiganja i recepta. Do sada sam pravila po Minjinom, ali nisu nešto kada se ohlade. Javljam utiske.

    ReplyDelete
  52. Otkad sam pre 4-5 godina otkrila ovaj recept, svaka prva uspe, bez greske. Hvala na preciznom receptu, takvi su mi najdrazi :D

    ReplyDelete
  53. Potvrdujem da je recept odlican , isproban . Maja je unikatna :) Pozdrav

    ReplyDelete
  54. Majo, ovo je prvi recept koji sam iskopala kada sam pre 5 godina počela da se zabavljam sa nekim. Taj neko mi je danas muž i imamo divnu ćerkicu, a i dalje su palačinke po tvom receptu poslastica br.1. koja uvek uspe. :)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaaaa, kakva vest! Znači ja ti dođem nešto kao kuma! :)))
      Veeeeliki pozdrav za vas troje i svako dobro!
      <3

      Delete
    2. Pao junak na palacinkama :) :)

      Delete
  55. Draga Majo,
    Za mnoge recepte sam ti zahvalna jer je tvoja musaka bila prvo jelo za koje je muz rekao da je bolje nego sto spremaju i njegova i moja mama :) nju trazi umesto torte za svoj rodjendan :)
    Elem, uvek pravim americke palacinke iz straha da mi ove tanke nece uspeti. Danas sam samopouzdanje dobila samo i iskljucivo sto sam videla da i za palacinke mogu da koristim tvoj recept :)
    Hvala za sve detaljne opise, razjasnjene sumnje i mnostvo fotografija.
    Pozdrav u ime site petoclane porodice ( od kojih su 4 muskarci) ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. (jaooo, od nedavno više ne dobijam email notifikacije kad stigne komentar, pa ga ni ne vidim, evo ovaj tvoj vidim tek sada!)

      Mnogo mi je drago što je musaka "potukla" maminu i ustalila se kod vas! :) A verujem da će od sada i palačinke (ove, tanke) biti češće na stolu. Jedino što tebi BAŠ treba dva tiganja, obzirom na broj ukućana :)))

      Veliki pozdrav i svako dobro!
      Maja

      Delete
  56. Savršene...tri ture sam malopre ispekla. Od sad po ovom receptu pravim 👏

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tri ture odjednom! Juhuuuu!
      Hvala na poverenju :)

      Delete
  57. Pozdrav Majo, recept je divan.
    Htela sam samo da kazem da ako koristite domace mleko ne iz tetraspaka, kese onda nije ni potrebno stavljati kapljice ulja pre svake palacinke, mleko je dovoljno masno pa se uopste ne lepi, sto nije slusaj sa ovim kupovnim mlekom:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nažalost samo kupovno mi je dostupno, ali hvala na savetu :)
      Sve najbolje!

      Delete
    2. „Ja pravim palačinke 20+ godina i nikada ni jednu "prvu" palačinku nisam bacila.“ Što si time htjela reći? Što si htjela reći ovim cijelim tekstom?
      Pametna si ti. Naime, ti u cijelom tekstu nisi nijednom napisala da se tebi u više od 20 godina nije nikada dogodilo da ti (prva) palačinka nije uspjela. Ti si jednostavno napisala da nikad nisi bacila nijednu (prvu?) palačinku. Ok, moja baka, mama, ja i barem 10ak mojih prijateljica rođakinja, itd. – nikad nismo bacile (prvu) palačinku!!! Čak i ako se raspala, zdrobila, izmrvila ili totalno zalijepila za tavu da smo ju morale strugati – nikad ju nismo bacile, uvijek je bila pojedena.
      Baš me zanima koliko tebi tih (prvih) palačinki koje nisi bacila, nije uspjelo.
      Znam, da, znam, da vi food blogeri patite za tim bombastičnim tekstovima, a većina ljudi ionako ne čita detaljno što ste nadrobili pa onda zaključe da je tebi svaka (prva) palačinka koju si ikad u životu napravila - 100% uspjela.
      Ok, radiš palačinke više od 20 godina, ne znam s koliko si godina počela. Ja sam prve palačinke radila s 8 godina. U mojoj obitelji se to uvijek radilo odokativno i (prva) neuspjela palačinka nije bila iznimka, nego pravilo! Ali ja nikad niti jednu jedinu palačinku bacila nisam, koliko god ona valjala nije! Kao što je jedna moja kolegica rekla „jednom sam bacila tavu kad mi se palačinka zalijepila za nju, ali palačinku sam prije toga uredno sastrugala s tave i pojela sam ju!“.
      No da se vratimo tebi. Blago tebi, kad si ti svoju prvu palačinku radila baš po ovom receptu za koji tvrdiš da je savršen (nisam probala, pa ne znam kakav je). Tko je meni kriv što ja nisam s 8 godina imala savršen recept. Kad sam ja imala 8 godina Internet nije ni postojao.
      Kako je to divno i krasno kad ti ja ama baš svaka palačinka koju si ikad napravila, uspjela! Svaka čast carice!
      Nama, običnim smrtnicama (prve) palačinke redovito ne uspijevaju, ali to nije razlog da ih bacimo, pojedu se.
      Dakle, ni ja nisam nikad niti jednu palačinku bacila. Još jednom, koja je poanta tvoje bombastične rečenice?

      Delete
    3. Recimo na ovakav komentar, preventivno, ne bi u zivotu odgovorio, jer mi deluje maliciozno/omalovazavajuce i tako dalje.
      sporno: anonymus - pa ako "pricamo" - predstavis se.
      sporno: rec "bombasticno" "vi fud blogeri" "mi obicni smrtnici" i t.d.
      anonymus, napisah dole, ali moguce da neces procitati, pa evo kucnucu opet:
      ta - prva placinka vam ne uspeva iz razloga sto pocnete da ih przite/pecete pre nego sto se tiganj zagreje na potrebnu temperaturu.
      drugi moguc razlog - koristite masnocu za przenje, i opet, -mozda kapnete par kapi, i odma izlijete u tiganj, a masnoca ne stigne da se zagreje, i opet se ima taj problem.
      savet: podmazati dno tiganja mozda cak i pre nego se pocne sa przenjem.
      *evo ja sam prve (doduse, baka je pravila testo :) ) przio sa oko 6-7, znaci pre oko 42 :) :)

      nikada dakle nisam bacio ni prvu ni poslednju, a uspela mi je svaka prva, svaka poslednja, i svaka izmedju. -a ako je uspela meni -onda moze svakome.
      aj' pozdrav i svako dobro.

      Delete
    4. dr. jhrto6ikuruhijuipozuh8potko65u5g4kougkoz6phtijounJuly 20, 2019 at 10:23 PM

      Moj problem je što ja zapravo uopće, ali fakat, zaista , apsolutno i uopće ne razumijem u čemu je problem s tim što palačinka ne uspije. Ja jednostavno ne razumijem zašto je problem ako palačinka ne uspije? Ja fakat, stvarno, zaista, ali apsolutno, doslovno, ali stvarno, fakat zaista i najozbiljnije, ali apsolutno nemam, ali apsolutno ama baš nikakav problem s tim što palačinka ne uspije. A gdje piše da svaka palačinka mora uspjeti??? Meni je jednostavno normalno da palačinka ne uspije i nisam nikad pokušavala saznati zašto je to tako. Na ovaj tekst nisam naišla tražeći recept za palačinke, nego sam doguglala na ovaj blog tražeći nešto drugo, a ovaj recept bio je izdvojen gore desno. Kliknula sam na to i bila šokirana spoznajom da neki imaju potrebi izmišljati znanost palačinkologiju, a sve s ciljem da prva palačinka uspije. A vi nemate nikakvih drugih problema u životu???
      Bombastično je riječ koju i inače koristim, nemam potrebu opravdavati se zbog toga. Ovo „vi fud blogeri“ upotrijebila sam jer sam tražila pristojne izraze za vas, nisam znala kako bih drugačije nazvala ljude koji cijeli tekst i ne znam kakve sve eksperimente posvete jednoj stvari: da im prva palačinka uspije. „Mi obični smrtnici“ (tu ubrajam sebe) se time ne zabrinjavamo: ne uspije mi palačinka, pojedem ju, takvu kakva je, i idem dalje i ne tražim po internetu razloge „ma zašto mi prva palačinka nije uspjela?“, „što da napravim da mi prva palačinka uspije“. ..
      A njezina blogerska visost mi ionako nije odgovorila što je htjela reći s onom svojom bombastičnom rečenicom. Ostajem pri onome što sam rekla, baš je lijepo što je ona u svojoj najranijoj djetinjoj dobi ispekla prve savršene palačinke i otada ih radi po tom istom receptu, više od 20 godina... Ajme, kako sam ja bila glupo dijete, pa ja sam si žile trebala prerezati kad mi palačinke nisu uspjele; a ja glupa kao što jesam , ne da si nisam rezala žile, nego uopće shvatila da je to, što mi palačinka nije uspjela – ozbiljan problem. A usput, zašto moja baba i mama nisu sebi prerezale žile jer im palačinke ne uspijevaju? A eto, to smo mi obični smrtnici, glupi kreteni koji uopće ne shvaćaju da je problem to što im palačinka nije uspjela.
      A što se moje anonmosti tiče, ti si dr bouz??? Aha, to je tvoje ime. Ok, ja sam
      dr. jhrto6ikuruhijuipozuh8potko65u5g4kougkoz6phtijoun

      Delete
  58. Reko' daj da vidimo sta maja radi...
    Aj' da guknem i ja koju, posto, bez moje, bilo biii... ...pa bilo bi k'o i sa mojom (muuudrom reci :) :) :) ).
    Moja neka praxa, (kako pravim sad, uglavnom) - 1 S jaje / 100g brasna / 1-1.5dl mleka, 1-1.5dl dal' kiselica, dal' cesmovaca.
    Ponekad stavim recimo kvasac u sve.
    ovo 1-1.5 varira od kako mi je dunulo u datom momentu - da li hocu deblje ili tanje.
    uvek "linem" ulje u testo. najcesce pravim ooooogromne palacinke.
    najnoviji trip - od pre nedelju dana, dolazili su nam neki drugari, pa sam mislio da ce da dovedu (malu) cheru, pa pripremio (al bezveznjaci, ostavili su klinku kod babe :) -super jedno dete, mogu da urgiram za tvog mladjeg, kad dodje vreme, iskusan sam provodadzija :) :) :) ) - sipao ja dakle testo u flasu plasticnu. -ono da ih lijemo iz flajke (skroz dobar stos).
    pecem dakle u povelikom teflonskom, ili veeelikom aluminijumskom tiganju (ovaj je cini mi se 32cm, metalac, odlican je).
    isto ne oduvek - jos kad krenem da grejem tiganj, stavim i poklopac (stakleni) da se i on ugreje.
    i kad przim jaja isto ih sprzim poklopljena, onda ih onaj vruc vazduh/para, odma' malo dovati i odozgo.
    ono sto se kevama standardno zalepi onaj prvi, mislim da se resava tako sto stavis par kapi ulja recimo na sklopljen papirni ubrus ili tako nesto, i samo macnes dno, i mislim da pocnu pre nego sto se tiganj dobro ugreje.
    mislim ne znam tacno zasto, posto mislim da mi se isto niiiikad nije zalepio taj prvi. (cak ni pirincani :) )
    ondaa: da, cesce napravim (meni) sa necim slanim, tipa makar i samo nariban sir i jos ponesto.
    od slatkog, favoriti su mi chokoladni kremici (dal' eurokrem, dal bilokoji drugi, ustvari eurokrem mi je naj-ne-favorit od tih kremica), i pekmezichi koje pravim - specijalno za palacinke -uvek napravim da budu retki tako da ne mora da se razblazuje i da se lako maze. kad razblazujem, uglavnom koristim crveno vino :)
    *mislim da ne postoji ljud koji ne voli palacinkove/crepe-ove, a ako takav jedan postoji, najverovatnije postoji i ozbiljan problem u vezi s' takvim jednim ljudom.

    a, da, bitno: testiranja su pokazala sledece:
    mleko/kiselica/cesmovaca - pravljeno sa svim mogucim kombinacijama - konacni rezultat - mislim da malo ko moze da primeti razliku - znaci bitan stos je bas to - kolicina/odnos tecnost (prakticno voda) vs brasno.
    kapiram da ljudi stave kiselicu jer ona ima u sebi i malo onog necega sto na velikoj T oslobadja dodatni co2, pa budu fazon malo vazdusastije.
    tako da bi, vi's, mozda bas mogao da razbacim jednu partijicu palacinkova za kasnije :)
    pozdravko veliki za vas a od nas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, izdiskutovali smo palačinke ovde još u vreme kad smo se upoznali, pa mi sad zanimljivo kako izgledaju tvoja zapažanja n godina kasnije :)

      Ja sam uvek u fazonu da taj recept koji je tebi najbolji, je najbolji za tebe :) Makar bio i otprilike. Dugo mi je trebalo da ukapiram ljude koji se brane od vage i menzure, jer nikad nisam mogla za ozbiljno da uzmem da nekog mrzi da utroši još tih 15 sekundi ekstra vremena. Radi se o tome da je njima merenje u rangu štrebovanja, da im sputava slobodu, da ih guši...

      Ja volim da merim jer volim da mi budu uvek iste i uvek tanke. Desi se da dodam i malo preko 450 ml tečnosti, ali ne manje.

      Ovo što pominješ za poklapanje tiganja, e to sam i ja počela da radim kad pržim jaja, ali ne stavim baš poklopac, nego improvizovan poklopac od alu folije, tek da nešto pare vrati i "kuva" odozgo, a opet da ima i gde da izlazi, da ne kaplje ta voda unutra.

      Ja sam uverena da taj tip sa kiselom vodom potiče od čiste predrasude - aha, mehurići u vodi, dakle biće više mehurića u testu, dakle biće vazdušastije palačinke. A svakom od njih kad bi napravio i ove i one, i dao da probaju uporedo, skoro da sam siurna da ne bi mogli da razlikuju. Ja probala, i nisam mogla.

      Nego, evo su mi moji tiganji već nekolicinu godina u upotrebi, i počeli su maaaalo da lepe. Jedan malo više, drugi manje. Kad su novi i non-stick površina je doslovno non-stick. Uskoro ću ih zameniti...

      Sećam se tvojih džem+vino kombinacija, ost'o si im veran :)

      Pozdrav!

      Delete
    2. Ma da, -da se razumemo, x puta sam se iznervirao sto nisam izvagao kad nesto pravim - cisto da bi umeo da ponovim :) (doduse, uvek to bude tu negde, nikad ne bude promasaj). al' pogotovo za neko fino picanjenje, ono kad 'oces nesto da doteras do kraja, i da u jednom momentu kazes - e sad je to to, i 'ocu uvek ovako - tu je bas zgodno zapisati sta/kako/koliko.
      ovo za kiselu vodicu i baloncice, mislim da ako ima veze, ima veze ono sto sam negde iznad napisao - posto sam onaj co2 ionako izlapi dok mesas. i isto sam prilicno siguran da nije moguce provaliti razliku dal' je s vodicom il' s kiselicom zamuceno.
      *ja imam neki stakleni poklopac, pa mi je on super i za palacinke i za jajca - lepo vidim kroz njega, i onda znam kad da izvadim/prevrnem. posto mi jajce ako belance nije lepo peceno, a zumance se ne razliva - ne racuna se u uspelo (ono kad se zumance sprzi - to bi odma u apsanu tog pecitelja jajchanog poslao)

      Delete
  59. Draga Majo,
    pratim tvoj blog vec dugo vremena i isprobala sam puno recepata, ukljucujuci i ovaj za palacinke koje su bile odlicne. Sve sto sam isprobala mi je uspelo i sve je bilo savrseno ukusno. Tako da jos jednom hvala na divnim receptima koje delis sa nama :)

    Inace komentare ne pisem, ali sam ovde imala zelju kako bih podelila sa tobom moje iskustvo sa de Buyer tiganjem koji si navela u tekstu. Ja sam dugo tragala za dobrim tiganjem za palacinke i nakon velikog istrazivanja na internetu odlucila se za liveni tiganj marke de Buyer. I moram da kazem da sam sa njim prezadovoljna i moja topla preporuka za njega. Malo ima caka za odrzavanje da bi bio nelepljiv, ali vredno je zarad ukusa palacinki koje se na njemu spreme (po meni mnogo lepsi ukus nego na teflonskim tiganjima koje sam imala). Tako da od mene jedan veliki plus i glas za de Buyer tiganj :)

    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Hvala! Kupila sam ali još uvek čeka na pripremu tj. ono mašćenje pa zapecanje :) Nešto sam studirala na tu temu, i ono što kaže de Buyer u nekom svom YT videu se znatno razlikuje od drugih saveta na koje sam nailazila, pa sam sve odložila do daljeg i evo sad to stoji već ne-znam-koliko!

      Ajd' reci mi ti kako si svoj de Buyer tiganj pripremila, pa da mu skinem prašinu i bacim u promet!

      Delete
    2. Uh, ja sam prvo pokusala da ga zamastim i zapecem samo sa unutrasnje strane (to je de Buyer-ovo uputstvo), ali onda je pocela da mi se javlja rdja sa donje strane tiganja, a posto mi tiganji vise na zidu (da svi mogu da vide moju kolekciju :D) onda sam odmah to i primetila. Tako da sam primenila drugu metodu, a to je da ga dobro zagrejem na ringli, pa zatim da ga celog premazem uljem i onda vratim na ringlu da se zapece. Naravno prvo sam ga vodom i sundjerom oprala od rdje. Mislim da bi verovatno bilo lakse u rerni da se to radi, jer sam bila uzela jos jedan manji njihov tiganj i onda ga tako zamastila podjednako uspesno. Sada ga svakako posle svakog koriscenja dobro zamastim dok je vruc, pa visak masti skinem kad se ohladi papirnim ubrusom. U principu najgore sto moze da se desi ukoliko nije dobro namascen je da pocne da se javlja rdja (uglavnom na mestima gde nema sloja masnoce da stiti), ali se to lako ocisti i cim se namasti vise nema problema. Ja se bas raspisala, ali u svakom slucaju obavezno ga sto pre treba koristiti ;)

      Delete
  60. Draga Majo, danas sam iz cuga napravila 30 palacinki, sa dva tiganja...koje sam dobila na poklon odavno ali...do sada nijednu nisam ispekla vec ih je sestra koristila. Palacinke su mi bile bauk, ali posto redovno pratim tvoj blog, i imam poverenja u tvoje recepte, rekla sam sebi...danas...sad il nikad..i napravila sam 30 palacinki...imali smo najavljene goste, nisam imala plan B, a imam i bebu...i rekla sam sebi, ma nema sanse da omasi Majin recept, do sada se nije desilo...HVALA Majo :) napravila sam ih sa sirom, pavlakom, sunkom i neke sa maslinama i zapekla u rerni...svi su mislili da sam iskusna u pravljenju palacinki a meni lakse da spremim gulas nego smesu za palacinke...do sad! HVALA Majo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaoj! Ovaj komentar mi je nekako promakao!
      HVALA TI!
      Mnogo sam srećna kad čujem ovako nešto, ali zaista!
      : *

      Delete
  61. Има 111 коментара пре овог мог, па ми се баш не читају сви.:-) Надам се да нећу поновити нешто већ написано. Веровала или не, часна реч нисам гледао твој рецепт разрађујући свој, а резултат је практично идентичан. Код мене иде једно јаје, 210 грама брашна (105 белог и 105 интегралног), прстохват соли и 480 грама течности (240 млека и 240 воде). Мути се жицом. Прво јаје, со и млеко, додаје брашно у пар додавања (до половине или мало више), затим вода у 2-3 пута и између остатак брашна. Нема грудвица. Газирана вода - НЕПОТРЕБНА. Сода бикарбона - НЕПОТРЕБНА. Уље - пар капи најмањом кашичицом пре сваке палачинке и РАЗМАЖЕ СЕ силиконском четкицом! ОДМАХ после пржења, док је тигањ још врућ, обрисати га папиром. ПРАЊЕ НЕПОТРЕБНО!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stvarno, isto sve :) Jedino ja ne razmazujem ulje :)
      Veliki pozdrav!

      Delete
    2. Moja majka (82) još peče palačinke u tiganju u kom ih je pekla i njena baba, a moja prababa. Od detinjstva, kad sam kao klinka od svojih 8-9 godina počela da mućkam i pravim prve samostalne palačinke, pamtim uputstvo: ne prati, samo obrisati. Taj tiganj, razume se, nikad ni za šta drugo nije služio. Onako, poteži je - moj brat u šali kaže da našoj mami, koja još vrlo uspešno živi sama, ne treba bejzbol palica, da može taj tiganj da drži iza vrata i odalami uljeza u slučaju potrebe. A recept je vrlo sličan vašem, mada ne merimo, nego onako već odokativno znamo kako da dobijemo to fino retko testo. I takođe mućenje ručno, od gustog ka ređem, i nema grudvica. Ko kaže da nisu umetnost, laže. Nije sve palačinka, "crepe". Mnogo toga je najobičnije testo, debelo i žilavo. Podsetiste me s onim "faltanjem" - i moja mama oduvek tvrdi da nije palačinka ako ne možeš da je skrojiš ko cicano platno :)).
      A ovi što ne shvataju poentu food blogova... Ne znam šta će ovde koji andrak. Meni nije nedelja potpuna ako ne navratim da vidim šta ima novo.
      Veliki, veliki pozdrav i hvala na mnogim divnim receptima kojima nam svima obogaćujete trpezu i dušu :)

      Delete
  62. Ah te palacinkice,zaista cu probati i po tvom receptu..da svakako cu oprobati,jer ako je bolje usvajam :) mada se ne mogu pozaliti ni na mekocu,tanusnost i svjezinu palacinki po uhodanom receptu: 250 gr brasna,750 ml mlijeka,2-3 jaja,prstohvat soli i kasicica praska za pecivo ili kvasca...tavu mrvicu premazem hladnim maslacem i to ne svaki put...Blogg je krasan,recepti predobro objasnjeni ,bice mi drago isprobati mnogo toga Hvala :)

    ReplyDelete
  63. Pravio sam palačinke par puta pre i ispadale bi debelo i prepečeno uvek, ali ovaj put su ispale stvarno dobro! Definitivno recept koji valja, a početnicima će tek da uspe ako ga pažljivo prate (kao meni na primer). Ključ je u grmuljicama i 4/6 proporciji vatre ljudi!!

    ReplyDelete
  64. Pozdrav
    Danas sam prvi put radila palačinke po ovom receptu i trebam pomoć :)
    Sve je išlo kako treba, i smjesa i razlijevanje po tavi
    Ali palačinke nisu viseće ko zavjese već krute i hrskave
    Pekla sam na 5 od 6
    I kad sam je okrenula se uvijek napuhala
    Sve izgleda kao na slikama osim teksture, pretvrde su i kad ih motam onako puckaju
    Što radim krivo?
    Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pečeš predugo!

      Ne sme da dođe do te tačke da se palačinka ukruti, treba da je prevrneš čim ivice počnu da se odvajaju i čim možeš da podvučeš alatku.

      Pre neki dan sam ih pravila i tom prilikom merila vreme pečenja. Znaš koliko se dugo peče jedna palačinka? Manje od JEDNOG MINUTA, i to za obe strane! Dakle, ja pečem sa prve strane oko 35-40 sekundi, prevrnem, pa još 10-15 sekundi sa druge strane i vadim!

      Pozdrav i hvala što si probala recept :)

      Delete
  65. Bila sam ubjeđena da su moje palačinke super. Onda nađem Majine princez krofne, pa musaku, pa kuflice, pa.... mora se svašta probati kad je žena zmaj kuhinje. I tako napravim i palačinke po ovom receptu, jer nikad nemam tačne mjere, uvjek radim od oka ali OVE su zaista fenomenalne. Baš palačinke! Hvala Majo, sledeće za probati od tvojih recepata su američke, pozz

    ReplyDelete
  66. Majo,
    Svaka čast za recept. Sve je tačno u gram čak i broj palačinki.
    Ja sam godinama pravila sve otprilike i uvek su mi uspevale, ali zadnje dve godine se mučim kad ih pravim. Nekad budu super, nekad prosečno, a najčešće katastrofa od palačinki. Izgleda da sam izgubila filing da sastojke stavljam "otprilike". Valjda to ide sa godinama.
    Srećom naleteh na ovaj recept i uvek mi palačinke budu super. Hvala što si recept podelila sa nama.
    Još jednom recept je SUPERRR!

    ReplyDelete
  67. izmutiti ulje sa jajima i mlekom, zatim dodati brašno...
    po mogućstvu...štapnim mikserom dobro homogenizovati smesu

    tri kašike ulja na 2 jajeta

    odnos brašna i vode 1:2

    250 brašno
    500 gr. voda ili mleko
    2 jajeta
    3 kašike ulje...u smesu

    za ovakvu smesu...ako se koristi teflonski tiganj ni ne treba podmazivati jer je smesa već nauljena.

    peći na jačini ringle 4, na teflonskom tiganju jer su tanki...po potrebi smanjiti na 3...

    ReplyDelete
  68. Naleteo sam na recept tražeći "palačinke bez miksera". Prvo sam ih mutio sa mikserom, ali usvinjim sve okolo koliko prska. Kad sam prešao na žicu za mućenje, mutim sat vremena da razbijem grudvice. Izgleda zbog toga što sam u tečnost dodavao brašno i to sve odjednom. Probaću ovo obrnuto sledeći put pa javljam.
    Pre 4 godine sam počeo da pečem palačinke i prvo sam kupio električni tiganj za palačinke. Neki koneski, ali eto još uvek radi i to odlično. Platio sam ga oko 2000 dinara. Sa njim ne mogu da se bacaju palačinke i da se razliva testo tako što se okreće tiganj, ali se dobija uz njega neka drvena spravica koja odlično služi. Većeg je prečnika od većine tiganja koje sam video pa na ovu količinu smese ispadne 5-6 palačinki što skraćuje vreme pečenja. Nikad mi se ni prva palačinka nije zalepila i ja se slažem sa nekim prethodnim komentarom koji kaže da je to verovatno dok se na zagreje tiganj dovoljno. Kod ovog električnog ima lampica koja signalizira da je dovoljno zagrejan, tako da ne mora da se razmišlja o tome. Recept mi je skoro isti kao ovaj od početka (nemam pojma odakle sam ga pokupio), samo što stavim odma' ulje u testo i to 2 kašike. Mnogo manje smaranje nego uljiti pre svake. Drugo što me je iznenadilo je da se moje palačinke i nekim iskusnim domaćicama sviđaju jer posle njih ruke nisu masne. Ne moram da jurim klinca sa salvetom i pričam mu da ne briše ruke o trenerku :) Hvala Majo na trudu. Pogledaću i ostale recepte. Puno pozdrava

    ReplyDelete
  69. Probao sam recept i mnogo je dobar samo ja bi jos dodao 1 ili 2 jajeta.

    ReplyDelete
  70. Odličan recept i objašnjenja! Palačinke su odlične. Hvala Vam! :)

    ReplyDelete
  71. Apsolutno najbolji recept za palacinke! Hvala Majo.

    ReplyDelete
  72. Od tako nahvaljenog recepta, očekivala bih barem da bude precizan. Šipak.
    Među sastojcima se navodi 200g brašna i onda dalje u postupku… ni riječi više o brašnu. Imam screenshot od danas (21.3.2022.) pa me baš zanima hoće li to biti ispravljeno.

    „ U posudi razmutiti jaje, dodati polovinu jedne tečnosti, npr. vode. Nemojte odmah dodavati svu tečnost - ovako kad dodate samo oko 100-120 ml tečnosti u prvom cugu, bez mnogo muke umesićete glatko testo koristeći samo varjaču. Ako ipak ostane grudvica, promutite mikserom, al’ ne bi trebalo da ima potrebe. Tek kad je testo lepo i bez grudvica, dodati ostatak tečnosti (drugu polovinu vode) u par navrata, da se testo razredi, a onda i celu količinu mleka, mešajući vajračom ili žicom za mućenje belanaca.“

    Piše da treba razmutiti jaje i onda se doda polovina jedne tečnosti. A brašno??? Jel se podrazumijeva da je brašno već u posudi kad se razmuti jaje??? Pa to zapravo znači da jaje treba umutiti s brašnom??? Ili se brašno doda u razmućeno jaje prije dodavanja pola jedne tekućine??? Ja ne znam čitati misli autorice bloga, blago vama svima vidovitima koji ste nahvalili recept jer zbog svoje vidovitosti znate kad se brašno dodaje.
    Rastegnuto je na ne znam koliko, to o kupovanju skupih tava, a autorica ne zna kako bi istaknula koliko novaca ima pa je obavezno morala napisati da ona ima dvije tave.
    Pa nismo svi bogati!
    Da, za palačinke ti trebaju dvije skupe tave pa još i mikser, kad se smjesa zgruda. Moja se zgrudala jer ja fakat, ali stvarno nisam vidovita i nemam 40 godina staža u kuhanju pa fakat ali blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaage veze nemam kad se brašno dodaje; da skratim moja se smjesa zgrudala miksala sam ju par minuta, ali i dalje su plivale grudice pa sam ja to sve bacila i odustala od tog recepta – meni treba recept u kojem je nacrtano kad se točno dodaje koji sastojak). Daaaaaaaa, znam u čemu je problem – imam jeftini mikser koji nije uspio razbiti grudice u smjesi. Uz dvije skupe tave još moram kupiti i skupi mikser da bih miksala smjesu za palačinke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Sanela,

      Hvala što redovno pratiš blog, što čitaš sve pažljivo i što si primetila propust.

      Ipak, ne moraš brinuti. Od 14 godina koliko je recept na blogu, greška koju si uočila prisutna je tek par meseci, tj. od poslednjeg ažuriranja.

      Ispravila sam upravo i hvala ti još jednom! :)

      Delete
  73. Pravljenje palačinki po ovom receptu je ušlo u porodičnu tradiciju. Prvo sam to radila sama, a onda mi se pridružila ćerkica, mislim da je bila u stanju da ih potpuno samostalno napravi već sa 6 godina. Htela sam samo da dodam, palačinke se mnogo lakše umute ako koristite onu žicu za mućenje jaja. Prvo odmerite brašno i tečnost u dve posude, zatim umutite jaja žicom, a onda dodajete naizmenično brašno i tečnost. Začas se umuti, a grudvice i ako se pojave brzo nestanu. Bitno je samo da je žica malo veća i čvršća.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja radim ovako:

      Jaje + polovina vode (promutim žicom) + so + cela količina brašna.

      To se umuti varjačom kao od šale, naprosto taj odnos tečnosti i brašna je baš povoljan za testo bez grudvica.

      Onda se ostatak vode doda da razredi tu smesu (mešati žicom), i nakon toga mleko može odjednom, jer je već sve razređeno.

      Delete
  74. I dalje ne znam kaj krivo radim, sve prema receptu, a čak i tava ova tefalova... Ali nije dobar, niti su tanke niti su mekane...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako je testo po receptu, i ako ne sipaš više od 60-70 g na tiganj prečnika 25 cm, to pokrije dno u baaaaš tankom sloju, tako da ne bi trebalo da mogu biti debele, baš nikako.

      Delete
  75. Da li neko ima iskustva sa pečenjem palačinki u neteflonskom tiganju? Dakle u inox ili emajliranom? Odavno želim da izbacim teflon iz upotrebe, i znam vrlo dobro da je mama pravila palačinke i kada on nije postojao, ali njene su bile znatno deblje i koristila je podosta ulja - kako u testu tako i prilikom pečenja. Ja bih volela da ih pravim po ovom receptu, ali na zdraviji način. Takođe, da li je neko isprobao sa drugim vrstama ulja/masti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masnoća može bilo koja. Ako želiš puter ili mast, onda ih otopi prethodno, da bi mogla da kapneš samo malo na tiganj.

      A što se tiče tiganja - uskoro isprobavam carbon steel tiganj, pa ću javiti! Probala sam američke na tom tipu tiganja, išlo je lakše nego što sam očekivala. Klasične tanke palačinke još nisam, ali obećavam da hoću! :)

      Delete
  76. Već 5 godina minimum 1 mesečno pravim po ovom Vašem receptu palačinke, mada uvek dupla mera ide.
    Imam 3 mala čuda + supruga i ja, ode časkom, još kad se neko pridruži...
    Hvala na receptu, pomaže mi da im ulepšam detinjstvo jer radimo zajedno, one kapaju ulje, ja pečem i vrtim u vazduhu uz smeh i radost.
    Onda ide mazanje, i palačinki i dece i nas i smazavanje uz slast !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo tata x 3!
      Polaskana sam što sam "saučesnik" u vašem porodičnom ritualu! :)

      Delete
  77. Dragi prijatelji, evo da se prikljucim vasoj diskusiji. Recept je jednostavan, jasan i potpuno izvanredan. Kao malo starija i iskusnija domacica hocu da vam prenesem moje iskustvo u vezi brasna. Vec godinama ne unosim u kucu belo brasno i uvek pravim palacinke od nekog drugog, integralnog, ili ne. Heljda, spelta, ovas, jecam, proso, raz, i najcesce kukuruz, i to onaj obicni iz samoposluge. Probajte, bicete odusevljeni. U receptu se nista ne menja, sve isto. Ukus sto posto lepsi!!! Svima sve najbolje!

    ReplyDelete
  78. Moja deca obozavaju palacinke i cesto ih pravim,iskreno menjam recepte,kako sta imam,obavezno cu peobati i ovaj ali definitivno su mi najbolje palacinke kad dodam kokosovo brasno i hidrogenizovanu vodu!

    ReplyDelete
  79. palacinke su super, a moj komentar za vas inzenjerski precizno, ali bih jos dodala jrdnom streber uvek streber, u pozitivnom smislu

    ReplyDelete
  80. Uvek me odusevite. Savrseno objasnjeni recepti sa kojima nema promasaja, sigurni I pouzdani. Veliki pozdrav.

    ReplyDelete