Thursday, April 21, 2022

Pesak torta

u saradnji sa C kafom

pesak torta

Ko se seća analognih telefona sa brojčanikom, offline igara i pesak torte? 


Osamdesete

U ranom detinjstvu Uskrsi su bili aktivni. 

Stariji se okupe oko stola i sede tako satima, a nama deci uglavnom bilo zabavnije da se provlačimo ispod stola, preturamo po priboru za šivenje ili da trčimo naokolo. Stanemo samo dok se kucamo jajima i kad baka iznese Pesak tortu.
 


Devedesete

U pubertetu Uskrsi su bili drugačiji. 

Kucanje jajima nije više bilo zanimljivo, ali ni sedenje za stolom sa odraslima. Iščekivanje da telefon zazvoni i da taj poziv bude baš onaj kom se nadam, bilo je mnogo važnije. Offline doba, nema k'o sad da odmah vidiš ko zove, nego jedan fiksni telefon u stanu, ali fiksni u pravom smislu reči, okačen o zid, pa kad zazvoni juriš da se javiš pre drugih, makar bila i tetka iz Kanade koja zove samo da čestita praznik.
 
Da ne grešim dušu, bilo je i jedne olakšavajuće okolnosti kod tih telefoniranja o praznicima. Kad konačno pozove taj ko treba, pa sad treba nekako i pričati, a da drugi ne čuju, to je mnogo lakše uraditi kad je kuća već puna ljudi i žamora nego običnim, tihim danima. 

Tek kad se poziv desi i srce smiri, mogla bih da sednem s odraslima i popijem kafu, k'o velika.
 


2000+

Kad sam se udala i dobila decu, Uskrsi su postali dragoceniji nego ikad. Odlazili smo van Beograda kod muževljevih, gde bih imala sigurnih par sati bez da brinem o klincima, jer su se tetke i bake otimale oko njih.
 
Tad sam shvatila da sam konačno odrasla, da sad ja sedim satima za stolom, a neko drugi se provlači ispod i jurca okolo. 

Dotadašnja ravnodušnost prema sarmama i pečenju počela je da se menja, a kafa nikad nije mirisala bolje i prijala više. Na polasku kući najčešće bi dobili i bonus, veliku kutiju od porodičnog sladoleda punu preostalih sarmi, pa nisam morala ni na ručak da mislim sledeća dva dana.
 
Milina...
 
 

2010+

Kad su deca poodrasla da ne mora niko da bdi nad njima, Uskrsi su postali beskrajna gastronomska putovanja. 

Skupljali smo se kod sestre, zet je ozbiljan foodie i glavni kuvar, dok sam ja bila zadužena za slatkiše. Ali dosadilo zetu da ručak uvek bude u domenu klasike, pa predložio da svake godine odaberemo neku nacionalnu kuhinju i da spremamo jela i poslastice iz tog dela sveta. 

Manite me da l' je to po protokolu. Sigurno nije, al' nama je postala tradicija.
 
Jedino je kafa uvek bila domaća i uvek C.



2020+

Poslednje dve godine korona nas je istrenirala na razne promene, pa su Uskrsi postali četvoročlani i ostajali kod kuće. 
 
Ove godine će Uskrs isto biti jedan od takvih. Sa moja tri momka (i dva psa), sa osećanjem zahvalnosti što su tu, što su zdravi, što imam šta da iznesem na sto i što niko nije izbirljiv.
 
Biće farbanih jaja, biće neka fina pogača i biće ručak koji je za broj svečaniji od svakodnevnog.
 
Za glavno jelo ne znam još šta ću, a za slatko znam.
 
Napraviću pesak tortu.
 

 
Bila je veoma popularna osamdesetih i volela sam je, baš.

U to vreme torte su bile uglavnom starinske, ozbiljne i otmene, Reform, Vasina, Esterhazi, Doboš... Ova ne spada u takve. Za Pesak tortu osnova je puding smesa koja se deli na tri dela, pa u jedan ide keks, u drugi nešto orašasto, u treći kokos. Svi su oker-žućkasti, kao nijanse peska od mokrog ka suvom, pa je torta najverovatnije tako i dobila naziv. 
 
Sad kad je gledam, pa ona je komotno preteča svih fensi ombre torti, pre nego što su se uopšte pojavile na društvenim mrežama kao trend!
 
Pesak torta se brzo odomaćila po kućama zbog ukusa koji su zavoleli i deca i odrasli. Kad i kako je počela da pada u zaborav, nisam sasvim sigurna, verovatno počekom dvehiljaditih, pod najezdom interneta i nepečenih čizkejkova.
 

 
I sama sam bila zaboravila na nju, pa je probala prošle godine, nakon duge pauze. 

Momentalno me spucao flashback - mala Maja na Uskrsu kod bake, trčanje po dvorištu, provlačenje ispod stola, čeprkanje po raznobojnim dugmićima uskladištenim u limenci C kafe pored bakine šivaće mašine.
 

 
A baš pre neki dan ugledam u prodavnici novu-staru C limenku. Stala sam u mestu ukopana, kao kad sretnem drugaricu iz osnovne, pa ne znam šta prikladno da kažem, a da ne zvuči kao kliše, dok srce treperi detinje ushićeno. Kupih jednu, da vidim da l' su unutra stvarno dva pakovanja kafe kao što piše ili možda ima i šarenih dugmića.
 
Dugmića nema, ali Maja se ionako sada igra nekim drugim igračkama, koje je lepo smestila u novu retro limenku, tako da...
 

 
Ne znam šta ću misliti sa 56, 66, 76... 

Ali sada sa 46 se baš osećam zahvalno što umem da uživam u naizgled običnoj svakodnevici.
 
U zalogaju pesak torte, u punom ukusu C kafe (s kojom sam vršnjakinja po godinama!), u bezuslovnoj iskrenosti koja maše iz psećih repova, u pogledu na nenameštene krevete kao znak da su deca još uvek tu, jer dok trepnem doći će vreme kad će otići svojim putem...
 
Posle još samo da dočekam unučiće, pa da se nađem u ulozi bake koja se otima oko njih na Uskrsima, i zatvorila sam krug.
 



Pesak torta


Sastojci:
1 l mleka
3 kesice pudinga od vanile, 3 x 40 g
300+50+50 g šećera
200 g putera
150 g mlevene plazme
250 g pečenih mlevenih lešnika
100 g kokosovog brašna (ljuspice)

i još
250 ml mlečne slatke pavlake
celi lešnici
listići mente


Postupak:
1. Od litra mleka odvojiti 150 ml i razmutiti tri kesice puding praha. 



2. Ostatak sipati u šerpu, dodati 300 g šećera, zagrejati do vrenja, izmaći i uliti razmućen puding prah (promešajte neposredno pre ulivanja, od stajanja se slegne gustiš po dnu), mešajući žicom za mućenje. 



Vratiti na tihu vatru i kuvati par minuta uz mešanje sve vreme, da se zgusne. 



Preko kuvanog pudinga staviti parče plastične folije, da se ne bi uhvatila korica po površini i ostaviti da se ohladi par sati, do sobne temperature.



3. Ohlađen puding promutiti mikserom, a zatim dodati 200 g omekšalog putera i dobro umutiti sve zajedno, da se dobije fin, gladak krem.




4. Ovaj krem podeliti na tri dela, što će biti oko 500 g po svakom. U prvi deo dodati 150 g mlevene plazme, u drugi deo 250 g pečenih mlevenih lešnika i 50 g šećera, a u treći 100 g kokosovog brašna i 50 g šećera i svaki lepo izmešati.



5. Na tacnu za tortu staviti okrugli prsten prečnika 22 cm, pa unutar njega utapkati jednu preko druge ove tri smese redosledom plazma-lešnik-kokos. Umutiti 250 ml slatke pavlake sa 2 kašičice šećera i premazati preko svega. Ostaviti tortu da se dobro ohladi i stegne u frižideru. 



6. Osloboditi tortu od kalupa i označiti linije sečenja, deleći tortu na 12 ili 16 delova, pa ukrasiti po želji - ja sam stavila po jedan lešnik i listić mente na svako parče.






komentara: 23

  1. Bravo Majo! ❤️
    Divan tekst. Vraća u detinjstvo.
    Još negde imam ovaj telefon, iste boje, a c kafe se sećam kad si dam mleo, pa mi najsimpatičnije bilo udaranje one poluge, da sva samlevena kafa izađe 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao jeste!

      Morao si da se potrudiš da bi kafu popio :)

      Mada sećam se i onih mlinova po C marketima, jedan za kafu, drugi za mak, pa ne moraš sam da melješ...

      Delete
    2. Е СВАКА ВАМ ЧАСТ! ГДЕ СЕ СЕТИСТЕ МЛИНА ЗА МАК?? БИЛО ИХ ЈЕ У СВАКОМ ВЕЋЕМ Ц-МАРКЕТУ. ИДИ ДА КУПИШ МАК И ДА ТИ САМЕЉУ.... БИЛО НЕКАД САД` СЕ СПОМИЊАЛО.

      Delete
  2. Draga Majo, predivan tekst. Hvala ti za sve recepte koje si nesebicno podelila sa nama. Lepo provedite praznik ❤

    ReplyDelete
  3. Ako nesto volim to je da skuvam sebi kafu i natenane citam ove predivne tekstove. A pesak torta...eh da i meni budi lepa secanja :) Srecni praznici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polaskana sam, hvala!
      Srećni praznici i vama :)

      Delete
  4. Divan tekst Majo❤️
    Ja još čuvam jednu staru C limenku sa koncem i dugmićima...
    Hvala Ti za ovaj recept, kao i za sve druge koje nesebično dijeliš.
    Srećan Vaskrs i pozdrav iz B. Luke, Jadranka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divno za limenku i dugmiće!
      Hvala na lepim željama, srećan Uskrs i vama!

      Delete
  5. Majo želim ti prelep uskrs i sve najlepše tvojoj porodici. Hvala ti sto postojiš. Večeras kada ovo čitam mi uživaš neki mir. Zagrljaj

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo mi znači kad čujem da sam uspela emociju da prenesem, onda znam da sve ovo ima smisla...

      Srećan Uskrs i vama :)

      Delete
  6. Znam šta ovog Uskrsa kedemo kao poslasticu 😊😊 Hvala

    ReplyDelete
  7. Majo, srećan ti Vaskrs. Da si živa i zdrava ti i tvoji momci.
    Hvala ti za ovoliki trud, godinama.

    ReplyDelete
  8. Majo, sretan Vam Uskrs. Krasna priča, hvala Vam.

    ReplyDelete
  9. Upravo mislim koju tortu sinu za rodjendan prekosutra, kad ono Pesak:)... To cu! Kupila sam plavu dekoraciju za tortu, kako bih mogla i tortu malo ofarbati, Imas li Majo neku Ideju? Unapred hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slabo ja stojim sa tim bojenjem i dekoracijama, a i verovatno je rođendan već prošao... Nadam se da je sve ispalo po planu i da je slavljenik bio zadovoljan :)

      Delete
  10. Velika povećenost i ljubav prema kulinarstvu . Čestitam

    ReplyDelete
  11. Divna prica i slike,ali je torta bila uzasna! Zao mi je materijala i vremena.

    ReplyDelete
  12. Tek sam nedavno čula za ovu tortu. Juče prvi čput pravila i jela. Predivna je.

    ReplyDelete