Thursday, February 11, 2021

Čorbast pasulj


Koliko pasulja, toliko luka i toliko suvih kostiju. Prosto k'o pasulj!


Pre neki dan perem ja sudove i zamislila se nešto. Odlutala u neke stare brige...

Ulazi Pavle (14 god) i prekide me neobičnim zahtevom.

- Mama, nabroj mi tri stvari koje dok radiš, osećaš se najbolje!
- Ups, čekaj, ne znam, stani da razmislim... Ajd prvo ti!
- Kad jedem, kad spavam i kad mazim pse! 💛💛💛

Gasim vodu nad sudoperom, da obrišem ruke, da ga zagrlim. Ramenom prethodno brišem onu suzu što je od sreće pojurila nizbrdo. 

Bože, koliko mi je lepo, što je on o tome mislio. I što je jasno u sebi našao šta ga čini srećnim. I što je došao meni da kaže.

I nije ovo prvi put da od Paje dobijem lekciju. Jednu važnu, o ljubavi, mi je održao kad je imao 11 godina. Pisala sam o tome uz recept za kokos kiflice, ako nekog zanima.

Sela sam kasnije i otvorila jednu svesku, da napišem svoju listu. Ispisala tri stavke, pa shvatila da je malo i nastavila do ne znam kog broja. 

A među prva tri najlepša osećaja, generalno, mi je urpavo ovaj, kad me rođeno dete podseti da je život, u suštini, prost k'o pasulj... 

Napravila sam i čitavu podlistu vezanu za kuhinju i ukuse

- kad doručkujemo svi zajedno
- kad probijam žumance jajeta na oko krckavom koricom svežeg belog hleba
- kad ostane fila od reforme po zidovima šerpe
- kad slušam zvuk slanine dok cvrči na tiganju
- kad jedem prženice prstima
- kad zamiriše medovik korica iz rerne
- kad je nož oštar 
- kad je sudopera čista
- kad...

Prijatno!




Recept za čorbast pasulj


Sastojci:
500 g pasulja tetovca
500 g crnog luka 
500 g suvih kostiju
1 jabuka (opciono)
1/2 sveže ljute paprike (opciono)
15-ak zrna bibera
3 lista lovora
so

pasulj

za zapršku
40 g ulja ili masti 
30 g brašna (3 ravnije kašike)
2 kašičice aleve paprike 



Postupak:
1. Pasulj staviti u cediljku i oprati hladnom vodom. Prebaciti pasulj u veću šerpu i preliti sa 1.5 litar vode, dodati 1.5 kašičicu soli i ostaviti preko noći da se namoči i nabubri.  Odliti tu vodu.

pasulj


Trebalo bi da su se zrna povećala bar duplo. Naliti novih 1.5 litar vode.

pasulj


2. Luk iseckati sitno.



3. Suvu kosku usitniti satarom ili tražite od mesara da to učini za vas. 


Usitnjene delove isprati pod vodom da spadne trunje od smrvljenih kostiju, staviti u drugi lonac, naliti vodom da ogreznu, kuvati poklopljeno na srednoj jačini ringle bar dva sata, tj. dok meso ne postane sasvim meko i lako spada sa kostiju. 


4. Paralelno staviti pasulj da se kuva. Kad provri kuvati 10 minuta, pa prosuti vodu. Naliti sa 2.5 litra nove vode i dodati 2.5 kašičice soli. Ubaciti biber u zrnu, iseckan crni luk, lovor, ljutu papričicu i jabuku. Kuvati ponovo do vrenja, pa sniziti temperaturu ringle na trećinu i nastaviti kuvanje u poklopljenoj šerpi dok zrna pasulja skroz ne omekšaju. 


Koliko će to trajati najviše zavisi od samog pasulja, može biti sat, dva ili tri... Pratiti nivo tečnosti u šerpi, po potrebi dodati još vode ili, još bolje, one supice od kuvanja kostiju. 



5. Sa ohlađenih kuvanih kostiju skinuti meso i dodati pasulju.

suve koske

suvo meso


6. Kad pasulj omekša, rešetkaskom kašikom izvaditi jabuku i papričicu. Takođe, izvadite i par zrna sa malo one vodice, probajte radi provere ukusa, dosolite ako ima potrebe.  

7. Napraviti zapršku za pasulj. Na manjem tiganju ugrejati 40 g ulja ili masti, dodati 30 g brašna i propržiti kratko, da ne potamni mnogo. Isključiti ringlu, pa dodati 2 kašičice aleve paprike, promešati i izliti u pasulj mešajući ga istovremeno. 

zaprska

Ostaviti još malo da krčka, da se čorbica zgusne, oko 15-20 minuta.

pasulj

8. Poslužiti uz svež hleb, kupus salatu ili na rebarca iseckan crni luk..





Kako se kuva pasulj?

U jednoj reči - prosto. U više reči - vidi recept iznad :)


Kako zgusnuti pasulj?

Od samog pasulja mnogo zavisi i koliko će se sam zgusnuti, tj. koliko će brašna i zaprške biti potrebno kasnije. Ovaj pasulj na slikama je bio lepo očuvan, svako zrno celo, a ukus kao puter! To je bio neki tetovac koji samo kupila u Metro-u, robna marka Aro, na oko nikakav, ali kad se skuva - savršen! Eto, kod njega je čorbica ostala baš retka, pa i sa zaprškom nije postao mnogo gust, tj. mogla je i jača zarška da bude. U sledećem kuvanju, kupila sam kod lokalnog piljara tetovac na meru, sve radila na isti način, ali on se delimično raspao, pa je ona supica okolo već u startu imala neku gustinu, a uz zapršku postala osetno gušća. U suštini, češći je slučaj da se pasulj po malo raspada, nego ovo kad je svako zrno čitavo.  


Koliko luka ide u pasulj?

Ja stavim oko 500 g luka To su četiri manje ili tri srednje glavice. Volim kad ima puno luka. On daje slast, a i malo zgusne čorbicu. Dakle, za čorbast pasulj, ako mene pitate, dobar odnos luka i pasulja je 1:1. Za prebranac 4:1. 


Koji je dobar kuhinjski nož?

Za užitak pri seckanju bilo čega, pa i luka, bitan je oštar nož. Glavni nož u kuhinji mi je ovaj Zwilling, pravi "ženski" chef nož, preporuka od srca!

chef noz


Od nedavno sam vlasnik i jedne Zwilling satare i sad sam sva važna kosku usitnila sama, inače uvek zamolim u mesari za tu uslugu. 

I mogu vam reći da osim dobre alatke, treba imati i dobru dasku, ali i ruku koja sme da zamahne! A ne k'o ja, sve nešto sitno, kuc-kuc, kao čekićem po ekseru. Dobro je što ne snimam video, ovako na slikama sve deluje cool, a mnogo je smešno bilo! :))) Ali polako, naučiću :)

Zwilling noževe i ostali program čuvanog nemačkog proizvođača možete kupiti u prodavnici Serotonin.rs, kao i razne druge mega kvalitetne divote za kuhinju. Ja bila nedavno i pola srca mi ostalo tamo... :)

satara


Zašto se baca prva voda kad se kuva pasulj? 

To se radi iz tri razloga:
1. iz navike :)
2. da bi pasulj nabubrio i skratio vreme kuvanja sutradan
3. da bi se pasulj oslobodio fitina, saponina i još ne znam čega, koji su tu da štite suvo zrno, koje bi, kao i svako zrno, želelo da jednog dana začne novi život, a prirodno se istih tih čudesa oslobađa, kad dobije šansu za klijanje, tj. kad se namoči.

Sa druge strane, prosipanjem prve vode sigurno ode i nešto hranljivih sastojaka, pa sad, ko bi ga znao šta je stvarno ispravnije. Imam druga koji je dugo u kuhinji i nikad ne prosipa prvu vodu kad kuva pasulj, i eno ga zdrav i prav. Tako da, relativno je to...


Da li soliti prvu vodu?

Sa više strana sam čula da u vodu za namakanje ne treba dodavati so, jer će se takav pasulj, navodno,  duže kuvati. Ja probala i sa i bez, nikakvu razliku videla nisam u tom smislu. Pa sam odlučila da ipak osolim i prvu vodu, jer je manja šansa da mi u završnici čorbica bude slana, a zrnce bljutavo. A to može da se desi ako je pasulj baš mlad i ako se skuva relativno brzo, pa ne stigne dovoljno da upije so. 


Koliko soli ide na koliko vode?

Kod soljenja vode uglavnom pratim odnos - na jedan litar vode, jedna ravna kašičica soli.  


Koje meso je dobro za pasulj?

Osim suvih kostiju, može se uzeti i komad suvih rebara ili slanine. Ja skoro uvek uzmem baš kosti, jer bude tu mesa dovoljno, iako ne izgleda. Otprilike za pola kilograma pasulja  uzmem kosku od pola kg, to je neki odnos koji mi je taman. Može i više, ako volite da ima puno mesa, ali onda smanjite malo količinu soli koju dodajete u vodu. 


Zaprška - da ili ne?

Lično volim da koristim zapršku i uopšte ne mislim da je toliko nešto loša i strašna kao što je bije glas. Ali svakako može i bez nje. Jedna varijanta je sa se brašno i aleva ne prže već razmute sa malo vode i to se ulije u pasulj. To se još zove i hladna zaprška. Drugi način je da se odvade kutlača-dve pasulja (bez vodice), pa se to izgnječi u pire, doda začinska paprika i vrati u lonac. 

Kod zaprške je bitno da ne bude mnogo gusta, tj. da može da se sipa sa tiganja. Ako je gusta i ne curi, nego pada u grudvama u lonac, možda neće stići brzo da se rastvori, pa mogu ostati grudvice. Ako vidite da je gusta, dodajte još malo ulja.


Koji začini se stavljaju u pasulj?

U klot pasulj dovoljno je staviti so, biber i lovorov list. Ali možete dodati i druge začine koje volite. Neko stavlja ruzmarina, nanu, beli luk...

Meni je jabuka odavno postala začin kod kuvanja pasulja i supe, a u paštetama mi je neizbežna. Ona daje jednu diskretnu dozu slasti koja se Babićima sviđa, a ne oseća se izolovano ukus jabuke. Ako vam je ova ideja čudna, jabuku možete i preskočiti ili staviti polovinu ili četvrtinu. Ili bućnuti celu, ali izvaditi nakon prvih pola sata kuvanja. Meni ostaje sve vreme i na kraju je izvadim rešetkasom kašikom. Ako se raspala, pa malo pirea ostane unutra, nema veze, doprineće zgušnjavanju :) 







komentara: 9

  1. Kako ono, prvi!
    Post je prelep, a recept sjajan!
    Postupno, citko, da se svako usudi da pravi.
    80% slican pasulj pravim pa znam. Probacu i sa jabukom. Sa bacanjem vode necu , 🤭
    Paja je srecica. Nezna dusa. Treba to negovati.
    Pasulj pravim tek posle mozda 25 godina kuvanja. Mislim ceprkanja po kuhinji. Mnogi ljudi se ne usude, ne znam zasto, nisam ni ja.
    Posle ovog posta, nadam se da ce mnogi da se okuraze. Lakse ne moze. Ukusnije ne biva.
    Hvala na receptu! ❤️
    P. S. Cekamo ubzo sledeci 🙃

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Probacu i sa jabukom. Sa bacanjem vode necu"
      Haha, znam :)

      Hvala veliko na podršci, Igi!

      Delete
  2. Pasulj ti izgleda presavrseno. A sad pitanje. Kako za prebranac mislis 4:1 ? Dinstas 4 kg luka ili jedan deo ide u pasulj dok se kuva ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dinstam 2 kg luka, za 500 g pasulja. A može i još koja glavica u pasulj, dok se kuva :D

      Delete
  3. Savrzeni saveti ,hvala,uvek se nauci nesto novo i korisno,uz sve napomenucu da ja pasulj kuvam iskljucivo s preciscenom Nobel vodom,pre se skuva i manje nadima...

    ReplyDelete
  4. Poštovana Gospodjo,
    Skuvao sam pasulj po prvi put u životu, inače ne volim da kuvam ali kad se nečeg u kujni dovatim onda gledam da to bude ( što bi rekli ) do jaja.
    Pasulj je ispao bolje i od seksa bez preterivanja.
    A Zwilling noževi tu ste u potpunosti u pravu imam ih i kvalitet je da se naježiš.
    Pozdrav Bane ZR.
    Što se tiče prezimena...
    Pozdrav Babić Branislav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, sviđa mi se pristup, ili ne kuvam, ili je vrh :)
      Pozdrav i tebi, Bane

      Delete
  5. neke vrste pasulja i mahunarki imaju enzime koji nisu dobri za nase zdravlje. Prva voda navodno razbije i neke proteine pa je lakse za varenje bez gasova (za ovo bas nisam siguran).
    Hladna zaprska zgusne vise ali ima manje ukusa.

    ReplyDelete