Monday, October 12, 2020

Torta od susama


torta od susama

Na engleskom bi ovo bio pound cake, butter cake ili coffee cake. Na srpskom bi bio samo - kolač. Ali raskošan, pa može da se nazove i tortom...



U navikama svih nas koji smo odrasli na ovim prostorima, torta je poslastica bez koje ni jedno slavlje nije kompletno. Sastoji se od nekoliko slojeva kora i fila, treba da je kremasta i raskošna...

Ali torta je zapravo sve što je kružnog oblika. Ne mora iznimno biti slojevita sa kremastim filovima. 

Svaki tart je torta. 

Svaka tortilja je torta. 

Svaki okrugli kolač je torta.

To ja, kao, da opravdam naziv ovog posta najpre etimološki, činjenično, blabla. 

Jer subjektivno će uvek ostati samo - subjektivno. 

kolac od susama


Za mene - ovo je torta.  

Torta koja ide s godinama

To s godinama je, naravno, relativno. 

Imam ja u kući i nekih starijih od sebe, kojima je ovo u rangu "hlebastih kolača", od kojih su, zna se, zanavek cenjeniji padobranci, tulumbe, pa čak i sutlijaš :)

No, meni je ova torta od susama trenutno jedna od najdražih torti.

torta od susama


U njoj ima sasvim malo brašna u odnosu na količinu putera, šećera i jaja, jer ostatak brašna zamenjuje mleveni susam. 

Susam se odlično pokazao kao zamena za brašno u low carb susam mafinima, tako je sve krenulo, pa stiglo do "a što ne bi i negde drugde susam (bar donekle) odmenio brašno"? 

Pa kad sam već krenula sa susamom, onda hajde i glazuru da napravim sa puterom od susama, tj. tahinijem. Glazura ima ukus alve, ali u tankom je sloju i ne dominira.



Ivadex pravi odličan tahini (kao i putere od lešnika, badema, kikirikija i pistaća - sve je 100% od tog jednog sastojka, nema dodataka nikakvih, možete ih kupiti u BioŠpajzu na Kalenić pijaci) pa sam ga, uz mešanje sa belom čokoladom, upotrebila kao preliv i bio je pun pogodak. 

Napšite mi utiske ako isprobate recept.

Prijatno!


kolac od susama

Torta od susama


Sastojci:
250 g putera
250 g šećera
5 jaja
100 g belog pšeničnog brašna
200 g mlevenog sirovog susama (ili susamovog brašna)
1 kašičica vanila ekstrakta

za glazuru
100 g bele čokolade
50 g tahinija (puter od susama)

i još
malo susama, za ukrašavanje


Postupak:
1. Sat-dva pre početka pripreme izvadite puter i jaja iz frižidera. 

2. Susam samleti u električnom mlinu za kafu, kratko, u malim turama od po par kašika. Bitno je da ostane rastresit, tj. da ne počne da se slepljuje, što ume vrlo brzo da se desi. A možete koristiti i susamovo brašno koje se može naći u prodavnicama zdrave hrane (susamovo brašno se dobija mlevenjem onoga što od susama ostane nakon ceđenja ulja - korektan proizvod sasvim).

3. U posudi za mešenje umutiti puter sa šećerom. Može mikserom, a može i ručno. Posle ovog koraka, mikser nam ne treba.

4. Dodavati jedno po jedno jaje, uz ručno mešanje viljuškom ili žicom nakon svakog dodavanja. Ovaj deo je bitan da se ne radi na brzinu već da se svako jaje lepo sjedini sa prethodnom smesom. Uz poslednje jaje dodati i kašičicu vanila ekstrakta.

5. Dodati brašno iz dva puta, po mogućstvu prosejavajući ga kroz sito ili veću cediljku, izmešati.

6. Na kraju dodati mleveni susam (ili susamovo brašno) i opet sve izmešati.

7. Dno okruglog kalupa prečnika 20 cm postaviti pek papirom isečenim tako da pokriva samo dno, ne i ivice. Uliti smesu i peći na 150°C oko 75 minuta. Proveriti pečenost ražnjić štapićem - štapić bocnuti vetrikalno u centar kolača, skroz do dna. Kad ga izvadite, ako na njemu nema tragova sirovog testa već štapić izađe čist - kolač je pečen. 

8. Kad je tek ispečen, biće ispupčen na sredini ali će hlađenjem to ispupčenje nestati. Nakon što se u potpnunosti ohladi, nožem odvojiti kolač od ivica kalupa, izvaditi ga i naopako položiti na tacnu za serviranje. Ona strana koja je u kalupu bila dole je ravnija i pogodnija za glaziranje.

9. Istopiti belu čokoladu (na niskoj temperaturi ringle, ili u mikrotalasnoj 5 min na 180 W) i pomešati je sa tahinijem. Preliti preko kolača. Dok je preliv još mek, posuti susam po obodu. Kad se glazura stegne, kolač se može načeti. 

Čuvati u zatvorenoj kutiji na sobnoj temparaturi, može stajati 2-3 dana sigurno. Ako ipak čuvate u frižideru, izvadite tortu na sobnu temperaturu bar 1h pre služenja -ukusnija je i mekša.

tahini glazura


Napomene:
- Ovaj kolač je kalorijska bomba iako tako ne izgleda. Ja sam sekla na 8 komada i mislim da je to prava mera za užitak. Kalorije ko šiša. Jedan komad uz kafu i eto ga slatki ručak :)

- Dok pišem ovaj post, u kuhinji su mi spremni sastojci za još jednu ovakvu tortu, samo će u testo ići bademovo brašno. A u glazuru Ivadex puter od badema... 



komentara: 15

  1. uh, ovo zvuci bas dobro, moram da probam (mada znam da ni u mojoj kuci 'hlebast' kolac nece naici na odobravanje).. meni je tahini opsesija, izjedem mesecno teglu i po :D i to veliku teglu.. al u ovakvoj kombinaciji ga jos nisam probala.. javim utiske

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, teglu i po :D
      Ma može i samo ovaj preliv da se napravi, ne mora ceo kolač ;)
      Kad se stegne samo se malo smlači u mikrotalastnoj i opet može da se maže, ili kašičicom jede :)

      Delete
  2. Imam tahini i bukvalno ne znam sta cu sa njim jer se meni ne dopada. Uzela sam ga u zelji da pravim neke prelive za salate, ali mi je prejak, koliko god malo stavila, ovo je super ideja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I za preliv ga treba razblažiti nečim. Moj utisak je da on nije toliko jakog ukusa koliko je pod nepcem lepljiv.

      Ako probaš recept, javi :)

      Delete
    2. Evo moram da kazem da u samom receptu mi ukus nije bio jak toliko. Ali mi je sama torta bila malo teza pa smo u kuci jeli po malo. Ali se svima dopalo. ;)

      Delete
  3. Joj Majo obozavam susam , ako se odlucim praviti ,mislim da cu smanjiti malo secera , sta ti kazes ? Izvini sto ti ne persiram , zivim u zemlji gde toga nema i meni se to jako svida ,a uz to sam starija :):):) , veliko postovanje i topli pozdrav :):):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja baš retko persiram, bar ovde, na blogu :)

      Šećer verujem da može da smanji, ali i ovako ne bude preslatko uopšte (bar za moje pojmove). E sad, ja ne bih mnogo smanjivala, već npr. 200 umesto 250, čisto jer ne znam kako bi manjak šečera uticao na strukturu, jer naprosto manjak bilo kog sastojka menja "hemiju" kolača...

      Svako dobro ti želim, i javi koliko si šećera stavila i kako je ispalo, ako isprobaš recept :)

      Delete
  4. Upravo sam probala sam sa bademovim brasnom jer mi je lakse da ga nadjem ovde. Torta je savrsena! Muz i cerka su mi podjednako odusevljeni, tako da ce recept postati jedan od redovnijih u nasoj kuci. Majo, hvala na receptu! Veliki pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!

      Pravila sam i ja jednu turu sa bademovim brašnom, i u odnosu na ovu sa mlevenim susamom je bila malko čvršća i malko suvlja. Ali vrlo ukusna!

      Delete
  5. Da li je ovaj kolac hlebast i suv?
    Da li je testo tipa patispanja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na to je baš teško odgovoriti.

      Mom mužu je sve to "hlebasto" a meni je hleb neka sasvim druga kategorija.

      Suvo - pa i to je relativno. Suvo je u smislu da nije kremasto, i nije sočno kao koh ili nešto tog tipa. Ali nije suvo kao običan patišpanj od jaja i brašna. Ovde ima puno putera i semenki...

      Delete
  6. Драга Мајо, када испробавам америчке рецепте, обично одмах преполовим количину шећера. Чак је понекад одмах сведем и на само једну трећину, јер је често и преполовљена давала преслатке резултате за нас.

    Је ли пресладак?
    Видим да сте поменули да је калоријска бомба, али не налазим неки коментар о самој слаткоћи.

    Е сад, пошто је ово познати "паунд кејк", а то је нешто с чиме нисам имала искуства у нашој традицији (или бар ја не могу да му нађем паралелу), па да знам колико зависи од шећера...
    Да ли бих могла и овде одмах да преполовим шећер или би то превише утицало на структуру колача?


    (Много волим сусам, па бих да испробам какав је колач где је он главни састојак.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To sa šećerom i ukusima je baš relativno... Meni nije preslatko ni u najavi. Mogu ga uporediti sa tipom kolača kao što je kuglof, u smislu slasti (po strukturi je malo drugačiji).

      Sigurno da može i manje šećera, ali da li baš upola manje - ne znam. Ne zbog ukusa nego zbog odnosa sastojaka. Pound cake je ime dobio upravo po tome što od svega ide jedna funta, dakle iste ili vrlo slične količine brašna, šećera, putera i jaja.

      Ako probaš, javi...

      Pozdrav!

      p.s.
      Ja ću sledeći put da pravim samo od susmovog brašna, bez pšeničnog. Ali moram kupiti ono obezmašćeno brašno, ono bi trebalo da bolje menja klasično brašno od samlevenog susama.

      Delete
    2. Јављам се после експеримента и хвала на одговору!

      Delete
  7. Tutto me sembra delicius, pecato che non capisco una parola.Que origen hanno queste ricette? Russo ? Congratulazione a chi le ha fatto.
    Martha.

    ReplyDelete