Saturday, March 23, 2019

Čili testenina sa sremušem



Jedan od onih ručkova koji stignu u vreme večere iliti - aglio e olio u hipsterskom izdanju.


Neradan dan

Da me neko pita u čemu mi je prošla subota - ne znam.

Ništa "konkretno" nisam radila, al' ni sela nisam do večeras.

Spremi doručak, operi sudove, stavi veš, usisaj stan (božeeee, dlaka po patosu k'o da imam tri doge a ne jednog malog psa, usisavamo svakodnevno ali komotno može i dvaput dnevno!), pregledaj stanje u frižideru, super - ima još uvek onog pečenja od pre neki dan, nema kuvanja danas.

Ali - nema svežeg voća ni povrća, svakako moram u nabavku.

Ajd' kad već idem napolje, da prošetam Desu i da svratimo do pet shopa.

Onda ta šetnja i nabavka traju dva sata umesto dvadeset minuta, ali dobrooo... :)

Aj' sad da raspakujem ovo sa pijace.

Al' prvo da napravim neki smuti da se osvežim i da deca imaju umesto sladoleda, pa da raširim veš, stoji mokar u mašini već dva sata, pa ću onda da raspakujem nabavku.

Ustvari pre svega toga idem da se istuširam.

A pre toga kadu da izribam.

A pre toga da poručim klincu Stuberi majicu, obećala sam mu, čeka me strpljivo dva dana, eno mi je i novi tab u browseru otvorio i sve namestio.

Stuberi klik, kada ššššš, tuširanje mmmmm...

Vadim smrznuto crveno voće za smuti, ahhhhh, koliko leda po zidovima, ajd' časkom i zamrzivač da otopim...

Blender + smrznuto bobičasto voće + sveže banane + jogurt + malo meda + dve šake badema, jedva sve stade u blender od litar i po, bzzzzzz, av-av-av (Desa laje na blender), sipaj, sedi i polako kašičicom pojedi. Namerno sam dodala badem, da ima šta da se gricka i da ne može da se saspe i popije naiskap.

Mladi luk, 4 veze, odvoji beli deo za grickanje, a zeleni dooobro operi list po list, iseckaj, to ću pomešati sa pavlakom, bude super kao neka kremasta salata.

Rotkvice, 3 veze, operi dobro i brkove poseci i spakuj u providnu kutijicu, pa u frižider, da se ne desi "pa nismo ni znali da ima" ako je kutija neprovidna. Lišće više ne bacam osim kad je požutelo, pa daj i njega da operem - potopi ga u hladnu vodu, malo ostavi, isperi jedan po jedan i spakuj u kesicu neku. Nema dovoljno za čorbu, ali ću sutra spremiti omlet za doručak pa dodati i lišće rotkvica.

Sremuš je već stigao! Tri veze sam uzela, bez jasne ideje šta ću s snjim. Možda ću ga u projaru ili u tart, videću. I njega isto moram baš dobro da ga operem, list po list.

Ovo pirkanje lišća je valjda najviše trajalo od svih radnji u kuhinji danas.

Povrće za salatu tipa krastavac, paprike, čeri paradajz i ostalo što znam da neću da potrošim u kompletu danas ili stura - ne perem do upotrebe, da ga ne požurujem u kvarenju.

Voće isto tako, perem kad mi treba.

Dobro, ima i onog uviđavnog voća koje se ne pere ni pred upotrebu, tipa mandarine, banane ili mango, i upravo sam njih, pored jabuka, dokotrljala iz današnje nabavke.

Šta ima za ručak?

Oko 17h svi gladni, vadim ono pečeno meso iz frižidera da isečem i podgrejem i da dodam neku salatu.

Đavola ćemo ručati pečenje, nešto mi se ne sviđa boja, pokušavam da se prisetim kad je Srki pekao to meso, biće da je u prošlu nedelju, jest' davno. Mrzim da bacam hranu, ali ovo više nije bilo za jelo :(

Šta sad?

Daj onaj sremuš, skuvaću testeninu, biće neki hipsterski aglio e olio . Pa da, sremuš i jeste neki rođak belom luku. Dodaću i malo slanine tek da zamiriše i da krcka odozgo i biće to super.

I bilo je super!

Znala sam da će se deci dopasti, ali Srki mi je od onih koji voli da ima i dosta sosa i dosta mesa, a ovo je bilo sve samo ne to!

Ali baš mu se dopalo, sve osim kolilčine, jer je došao gladan sa posla, a bilo je taman da svako od nas četvoro dobije po tanjir, bez reprize...



Čili testenina sa sremušem

recept za štampu

Sastojci:
400 g čili testenine (ili bilo koje testenine)
3 veze sremuša
70 g suve slanine
2 kašike maslinovog ulja
par kašika čili sosa
so
sok od pola limete

i još, za serviranje
komadić fete ili nekog drugog belog sira, oko 20 g po tanjiru

Postupak:
1. U veći lonac sipati da provri oko 3 litra vode sa dve pune kašičice soli.
2. Dok se voda greje - opran sremuš iseckati sitno, podeliti na 1/3 i 2/3.
3. Slaninu iseći na tanke listove. U većem, dubljem tiganju propržiti slaninu pa je izvaditi u činijicu. U masnoću koju je pustila dodati još par kašika ulja (ako vam se učini da treba, a meni se učinilo) i čim se ugreje, izmaći sa ringle. Ubaciti 2/3 iseckanog sremuša, posoliti (trećina kašičice, otprilike) i promešati da zeleniš uvene i blago se uprži. Umešati čili sos i sok od limete.
4. Testeninu skuvati prema uputstvu sa kesice, procediti i ubaciti u tiganj i sve promešati.
5. Na svakom tanjiru napraviti "obod" od svežeg sremuša (od one 1/3 koju smo odvojili na početku), sipati testeninu u sredinu, posuti hrskavim listićima slanine i dodati komadiće sira. Po želji dodatno poprskati čili sosom.

Napomene:
- Sir isprva nisam planirala, ali sam ga dodala pri serviranju. Prvo sam se mašila za parmezan, ali sam se predomislila i uzela fetu. Meni se baš lepo uklopilo. Tako da bih drugi put dodala fetu ili još bolje sjenički sir direktno u proprženi sremuš, pre nego što se umeša testenina. Taman bi se malo i otopio tako.

- Pastai testenina je domaći brend, imaju razne testenine sa ukusima, ali najbitniji podatak je da se svaka njihova pasta kuva samo 3 minuta. Možda ima par vrsta kojima treba i celih 5, ali uglavnom je 3 minuta zaista dovoljno. Probala sam do sada njihovu testeninu sa limunom i testeninu sa spanaćem, a evo danas sam prvi put skuvala ovu rozikastu, čili testeninu. Simpatično skroz :)

- Čili testenina je sasvim, sasvim blago ljutkasta, pa sam zato dodala i čili sos, da pojačam ljutinu. Matador je isto domaći brend koji pravi nekoliko vrsta čili sosa, probala sam tri i odlični su. Vuk čak voli na kašičicu da sipa, pa tako da pojede, a meni je tako preljutooo.

I testeninu i sos sam kupila u Mercatoru, on mi je relativno blizu posla, a snabdeveniji je od marketa koje imam u blizini kuće, pa povremeno pazarim tamo, ako ne treba nešto mnogo da vučem :)


komentara: 4

  1. Super ideja!
    A meni je nedjelja prošla ko tebi subota.
    Gdje sam bila, nigdje šta sam radila ništa i svašta i opa 7 navečer je.

    ReplyDelete
  2. Одличан пост! Мени тако сваки викенд... На послу сам најуморнија понедељком ујутро :)
    М

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odavno sam počela da se ponedeljku radujem jednako kao i petku :D

      Delete