Thursday, July 26, 2018

Galete


galete

Kako se prave galete? Da li su galete i bakin kolač isto? Koja je razlika između bakinog kolača i vafla?


U suštini, galete, vafl i bakin kolač su - tri naziva za istu stvar.

Galete su tuđica - galette je francuska reč i označava razne okrugle kolače, pite ili palačinke. Zajedničko za sve vrste galeta je oblik, kružni oblik. Možda se sećate galette complete - eto, to je isto galeta, a zapravo je, našim rečima, punjena slana palačinka od heljde. Galeta sa kajsijama je takođe galeta, jer je okrugla, mada bi se kod nas lakše klasifikovala kao pita ili tart. Galettes campinoises su najbliskiji onome što se na ovim prostorima povezuje sa galetama, to su okrugli, krckavi keksići.

Vafl je takođe strana reč, ali ista vrsta kolača. Waffle uglavnom vezujemo za Belgiju i zamišljamo ih čevtraste, dva prsta debele, sa krupnim rupama, u kojima se zadržava preliv. Ali u Belgiji postoji mnogo različitih vrsta vafla, četvrtastih, okruglih, tankih, debelih, mekih, krckavih, sa kvascem, sa praškom za pecivo... Stroopwafel je okrugao tanak vafl presečen na pola, pa filovan karamel kremom, vrlo poznat u Holandiji i Belgiji.

Bakin kolač je u narodu odomaćen naziv za ovu mekšu vrstu kolača, karakteristične saćaste površine. A to je zapravo ime industrijskog kolača koji svojevremeno pravio Bambi, i u čijoj je reklami glumila Radmila Savićević. Ja sam totalno zaboravila na sve to, hvala čitateljkama koje su me u komentarima podsetile :)


A ima i onaj štos "bakin, mek' ko dekin", missssim... ;)

Tako da, razlike između bakinog kolača, vafla i galeta su samo one koje smo mi lokalno stvorili, povezujući određeni naziv sa jednom određenom podvrstom tog kolača.

galete

U mojim navikama - galete su čvrsti, srcasti kolači. Bakin kolač je isto to, samo je testo mekše i savitljivije. Ja bakin kolač ne rasecam na srca već serviram kao debelu palačinku. A vafl mi je isto što i bakin kolač, s tim da može biti još deblji od bake ;)

Kao što rekoh, ova podela nije ni ispravna ni neispravna. Samo je navodim da biste znali šta da očekujete od recepta koji sledi ili kad na ovom blogu kad vidite te reči.

galete


Probala sam nekoliko recepata za galete i najviše mi se dopao Naletov, pa ga usvajam maltene u gram i mililitar.

Naletov blog Coolinarija vam je inače prava riznica prelepih recepata za sve vrste slatkih i slanih testa, kolača, pita, pogača... A Nataša zvana Nale je jedna od meni veoma dragih blogo-koleginica, uvek pozitivna, neposredna i srdačna za petoro! Baš kao ovih pet srca u galeti :)

Galete po ovom receptu su čvrste, ali ne onako keksasto mrvljive, već malo mekše od toga, i ako mene pitate - savršene su. Naravno, dužina pečenja utiče na stepen tvrdoće, ali pre svega utiče sastav. Za one krckavije i još tvrđe trebalo bi staviti više masnoće, a što manje, ili ni malo, mleka.

U svakom slučaju, galete su izdašne i ekonomične (preko 1 kg se dobije od donje mere), mogu da stoje danima bez brige da će se pokvariti, retki su oni koji ih ne vole (moj dragi je bio, ali više nije među njima), dobro se snalaze u svim ulogama (gricnuta uz kafu, umočena u čaj, samostalno, sa svežim voćem, sa džemom, sa karamel kremom...)

Dosta hvalospeva, idemo konačno na recept za galete!

U nastavku je recept i foto uputstvo kako se prave galete, a pre ili kasnije, stići će i recept za bakin kolač tj. vafl.

Prijatno!

galete

Galete
recept za štampu

Sastojci:
600 g brašna
250 g šećera
3 jaja
125 g putera
150 ml mleka
2 kesice vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
1 ravna kašičica soli
korica jednog limuna



Postupak:
1. Mleko i puter ugrejeti zajedno, da se puter otopi.



2. U posudi za mešenje žicom umutiti jaja.



Dodati šećer, vanilin šećer, so i prašak za pecivo.


Sve dobro izmešati žicom.


Zatim dodati struganu koricu limuna (prethodno dobro opranog a idealno organskog).

Uliti mleko sa puterom.


Dodati brašno i vajračom umesiti testo.


3. Aparat za pečenje galeta ugrejati na malo manje od maksimalne temperature (4/5). Tri kašike tj. oko 100 g testa spustiti na sredinu donje ploče aparata, preklopiti gornjom pločom i dobro pritisnuti. Peći oko 4-5 minuta ili dok galeta ne postane lepo rumena.

galete


Pečenu galetu izvaditi na tanjir, nožem je raseći na srca dok je još topla.

galete


Isečke ređati u veću činiju i ostaviti da se ohlade. Služiti kao kolač uz kafu ili čaj, ili sa dodatkom džema, kao sladak doručak.

galete


Napomene:
- Količinu testa treba prilagoditi aparatu. Neki su plići, neki dublji, neki imaju veću, neki manju površinu... Ja imam Clatronic aparat za galete i za njega je 100 g testa dobra mera. Ali nije dobro što taj aparat ima veoma plitke kalupe - spljošteno testo je u prvom momentu jednake debljine svuda, a onda počinje da raste, jer u testu ima jaja i praška za pecivo, pa poklopac kreće da se odiže tamo gde može - na prednjoj strani, gde su ručke, a na zadnjoj, gde se poklopac spaja sa bazom, galeta ostaje tanja jer tu poklopac ne može da se odigne. Probala sam da stavim manju količinu smese, pa da galete svuda budu tanje, ali manju količinu ne uspevam da nateram da se prostre po celoj površini kalupa. Nisam to sve znala kad sam kupovala kalup, da sad biram - obratila bih pažnju na to.

- Vreme pečenja zavisi od temperature i od željene mekoće. Ja pečem 4-5 minuta da bih dobila "čvrste" galete, a ako želite mekše, pecite kraće. Kad poželim meke galete, što se u mojoj kuhinji zove bakin kolač ili vafl, onda koristim drugi recept. Nije još na blogu, ali biće! :)

- Sečenje toplih galeta možete i preskočiti, pa ohlađene samo lomiti na usecima. Ja volim oštre rezove, pa zato sečem :)

- Nemojte misliti da su moje galete perfektne i da svako srce stigne da se popuni baš do ivica. Nisu.

Samo sam te krajcovane poređala na dno činije, a ove lepše i srcastije odozgo. Da mi slika bude lepa ;)

komentara: 20

  1. Divno prezentovan recept i savršene fotografije. Mada od tebe ništa manje i ne očekujem. Što se tiče naziva bakin kolač, devedesetih je postojao biskvit sa tim nazivom. Mislim da ga je pravio Banini. Još uvek se sećam reklame " I diše, i miriše, al' kako ga na sto stavim, neko mi ga zbriše"
    Pozdrav, Jelena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja se toga uopšte ne sećam. Nešto mi kao kroz maglu stoji da je postojala kupovna verzija, ali uopšte ništa više od toga! Znači, moguće da su oni kumovali nazivu Bakin kolač?

      p.s.
      Hvala na pohvalama!

      Delete
  2. Ja sam pre nekoliko sati kupila svoj prvi aparat za galete i mafine (2u1),moj sin ih obožava,a ja nemam pojma kako se prave. Ovaj recept,pa ovo je sudbina..�� Pozdrav,javljam utiske za koji dan,ako ne već sutra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, sudbina :))))
      Biće mi čast da budemo prvi "gosti" u tvom novom aparatu ;)
      Javi utiske!

      Pozdrav!

      Delete
  3. Majček moja ♥ jedna tvoja pohvalna reč vredi za deset tuđih. Ne znaš koliko si me obradovala i učinila me ponosnom na ono što radim. Hvala ti do besvesti. Bolji trenutak nisi mogla da pronađeš i da si tražila. Hvala najlepše na svakoj reči napisanoj o mom "liku i delu" ☺ Drago mi je da su ove galete došle kod tebe na blog a i u kuhinjicu. Ljubim te da pukne, i još jednom veliko hvala. ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi!
      Sinoć sam ih pekla ponovo :)
      Mlađi potomak upravo dodaje slatko/džem od malina odozgo :)
      :*

      Delete
  4. Ti različiti nazivi samo zbunjuju. ;-)

    Prvi i jedini bakin kolač koji sam volela je bio više keksast i krckav. Pa kad se pojavio kupovni Baninijev, ja ostala razočarana jer je bio mekan poput patišpanj kore. I nikad ga više nisam kupila.

    Zanimljivo da je mama češće prava slanu verziju sa dosta susama u testu.

    Moraću da pretresem njene recepte pa ti šaljem. To tek posle 10.08. Dok mi ne dosadi kupanje. ;-)

    Veeeliki pozdrav! ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uživaj i brčni se i za nas :)
      I šalji taj recept za slane galete sa susamom kad se vratiš :)
      Pozdrav!

      Delete
  5. Sećam se tih kolača, tvrdih, ali ukusnih, pečenih pomoću tučanog "aparata" na šporetu na drva. Posle je bila pomama za onim "liči" i divnom Radmilom Savićević u reklami za bakin kolač. Ja sam nedavno, posle duge čežnje, dobila aparat 3 u 1. Poenta je na dodatku za oraščiće. Prave polutke oraha dobijam tako i pravim ih u slanoj i slatkoj verziji. Pošto sam to "izmodila", spremam se na dodatak br. 2 - vafle (obožavam karamel, a i da eksperimentišem). Sad, ako hvale, hvale, neću se naljutiti. Tvoj recept je stigao u prvom trenutku. Javljam utiske. Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sad kad si pomenula Radmilu Savićević i "liči", tačno sam flashback dobila! I sećam se i tog izraza lica, i tog "liči", ali pojma ne bih imala čega se ticalo, tj. šta na šta liči! :)

      Videla sam neki aparat 2 u 1, vafl i mini krofne (ako nisam pogrešila) ali 3 u 1 nisam!

      Svako dobro!

      Delete
  6. Eeee jedno pitanje da li bi umesto mleka mogao jogurt i voda?

    ReplyDelete
  7. Kako bi glasio recept bez jaja, putera i mleka? Tacnije, postoje li posne galete? Deca su mi alergicna na mleko i jaja. Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno da postoji neka posna/vegan verzija, ali ne znam neki konkretan da preporučim...
      Pozdrav!

      Delete
    2. Има и рецепт без брашна и без шећера, за алергичне на глутен и против гојазности. Суперпосно, хиперлајт. Шалим се. Можда авокадо, уље и вода уместо јаја, путера и млека. треба експериментисати.

      Delete
  8. Добре су ове галете. Таман онакве како су најављене: за грицкање у свакој прилици. Ја сам, додуше мало размажен. Навикао сам на вафле из Лијежа (gaufres liégeoises) са много више путера и са незаобилазним бисерним шећером (sucre pérlé). Иначе, они мекани вафли, на које стављају свашта (шлаг, воће, сирупе, итд) зову се вафли из Брисела (gaufres bruxelloises).

    ReplyDelete
  9. Bozanstvene uspomene Moje mame Milke iz Beograda 1945god
    Ja sam bila 14 God
    Sada sam 90 godina u Torontu
    Obraadovala sam se receptu da
    Pravim deci i unucima Canadian ima da ne zaborave I da uzivaju kao mi koji se rado secamo nase domace Srpske kujne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!
      Veliki pozdrav i svako dobro Vama i vašima!

      Delete
  10. Moja najmlađa kcerka opozava bakin kolac. Ovaj recept smo vec par puta pravili i stvarno je najbolji do sada.. jedino što izbacim koricu od limuna jer stvarno ne voli. Pravim sigurno jednom sedmicno jer voli da ponese u skolu. Djeca od sestre isto obožavaju... Kad dolaze sestra žove pa pravim bakin kolac.. ali po onom recpetu od prosli put nemoj ništa da mjenjas... Tako da svi uzivamo... Hvala na receptu. ��

    ReplyDelete