Friday, March 24, 2017

Grisine od heljde



Nakon krekera od heljde koji su vam se, rekla bih, veoma dopali, stiže još jedna heljda-grickalica!


Taman sam htela da zatvorim heljda-serijal, a onda mi je jedna Tanja, čitateljka bloga koja koristi heljdu duže vreme i ima svojih recepata-favorita, poslala neke od njih. Ja probala dva, jedan slaniš i jedna slatkiš, i oba mi se dopala. Danas recept za štapiće tj. grisine, a desert ostavljam za kraj :)

Mogu vam reći da su grisine vrlo fine, prhke i ukusne. Naročito ako heljdu sami sameljete u brašno, za šta vam treba samo električan mlin za kafu i bzzzz, za nekoliko sekundi dobije se brašno. Meni se pokazalo da je ovo "domaće" brašno uvek pitomijeg i prijatnijeg ukusa nego bilo koje kupovno, a kupovna se toliko razlikuju da ih više ne kupujem.

Od začina sam koristila samo so, biber i kurkumu, a ona i nema neki ukus, više je tu zbog boje. Za umakanje sam prinela ljuti ajvar, onaj što ga hvalim i što ga drugarica iz Aranđelovca pravi najbolje na svetu. Sa začinima i umakalicama možete po svojoj volji i stanju na zalihama, jedino što se kladim da ne možete to je - prestati sa grickanjem... :)

Vama prijatno, a Tanji hvala!



Grisine od heljde
recept za štampu

Sastojci:
250 g domaćeg heljdinog brašna (sirove, samlevene heljde)
125 g omekšalog putera
2 jaja
2 kašike vode
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica kurkume (opciono)


Postupak:
1. Razmutiti žicom jaja i vodu, dodati brašno i ostale suve sastojke, ovlaš promešati, dodati omekšali puter i dobro izmešati varjačom. Dobiće se lepljivo testo. Prebaciti ga u kesu za zamrzivač i rukama rasporediti po kesi. Rastanjeno testo će se brže ohladiti a i lakše ćemo sa njim kasnije raditi (nema potrebe za oklagijom itd). Moja kesa je bila od 2 litra, a testo raspoređeno okvirno na 20 x 25 cm. Ostaviti u frižideru da očvrsne, minimum jedan sat.


2. Kesu raseći sa 2 strane pa otklopiti, testo iseći na trake širine 1-1.5 cm, i popreko na pola. Radnu površinu malo posuti brašnom pa razvaljati svaki isečak u tanku duguljastu grisinu prečnika oko 1 cm, a možete i prepoloviti svaku, ako želite kraće grisine. Peći na 180°C oko 15-18 minuta, ili dok ne procenite po boji i mirisu da je gotovo.


Napomena:
- Ja sam na pleh smestila grisine od oko 2/3 ukupne količine testa, a ostatak na drugi pleh, pa sam pekla iz dve ture, ali mislim da je moglo i sve na jedan pleh da se smesti, pošto grisine ne rastu mnogo, pa mogu i gušće da se poređaju.



Za kraj serijala o heljdi, u sledećem postu pišem vam recept za kolač od heljde, rogača i jabuka... 


komentara: 11

  1. Nema na čemu, draga Majo. Hvala tebi za sve divne recepte i detaljna objašnjenja i cake koje deliš sa nama.
    O, kako si me obradovala ovim postom. Baš mi je drago da ti se sviđaju grisine.
    Puno te pozdravljam!

    ReplyDelete
  2. Draga Majo , sta reci nego, fantazija . Nadam se da ces nas uveseljavat sa jos puno,puno divnih recepata, a za sve ove do sad veliko ti hvala. Topli pozdrav

    ReplyDelete
  3. Probacu da napravim ovih dana. Naravno ovu lasarsku preciznost pri secenju necu postici ni za 100 godina. Bas mi je drago da si toliko vremena ulozila u ovaj serijal o heljdi. Stvarno sjajno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne treba laser, običan nožić, tanak ;)
      Hvala ti što si tu i što pratiš! :)

      Delete
  4. Danas sam ih npravila i nama su se jako dopali! Moja jaca polovina je sugerisala da ih iduci put pospem susamom... Ja sam koristila kupovno heljdino brasno, jer mlin za kafu nemam, ali na ovo brasno nemam zamerki. Testo se fino zamesilo, cak nije bilo potrebno da posipam radnu povrsinu brasnom. Mozda zato sto ostavila testo malo duze u frizideru (preko 2 sata). Ah, da, u jednom trenutku sam pomislila: Maja, bi bila ponosna na mene, isekla sam stapice skoro identicnom precinoscu kao na gornjoj slici :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Što si šašava :)
      Odlično ako si našla brašno koje vam je OK, ovde su uglavnom prejakog ukusa ako se koriste bez mešanja sa drugim. To sa susamom nije loša ideja, zapravo možeš malo susama da pobacaš po radnoj površini pre nego razvaljaš grisinu, tako će se sigurno dobro zalepiti.

      Hvala ti na probanju i javljanju, i sve najbolje tvojoj ekipici :)

      Delete
  5. isprobala sam receptic! okus je super!
    jedino sto su stapici skloni raspadanju nakon pecenja :(. razlog bi mogao biti nedovoljno sitno izmljeveno brasno. drze se oni, ali se mora njezno s njima!
    sezam je odlicna ideja, palo je i meni na pamet "utisnuti" ga! al nije mi se dalo :)
    uglavnom, odlican nacin za napraviti zdraviju verziju grickalica! :)
    dani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala što ste probali recept i javili utiske! :)

      U štapićima ima dosta masnoće, pa je testo samo po sebi relativno prhko. Plus ako je brašno malo krupnije, kao što kažete, pečeno testo je još sklonije mrvljenju.

      Moj predlog je (i sebi, i Vama) idući put umesto 125 g putera staviti 60 g putera i 60 ml vode. Trebalo bi da takve grisine budu čvršće, a opet ne i tvrde u neprijatnom smislu.

      Sve najbolje!

      Delete
  6. obavezno cu probati i takvu verziju! pogotovo jer je manje kaloricna!
    upravo vidjeh i novi recept s prosom koji jedva cekam isprobati :) a i onaj linkani s kukuruznim/palenta brasnom! gluten free ipak nije tako dosadan i nemastovit ;)
    tenksić :)
    dani

    ReplyDelete