Saturday, March 11, 2017

100% heljdin hleb


Nakon recepta za 100% heljdine palačinke, u ovom postu očekuje vas recept za 100% heljdin hleb. Znam, zvuči neverovatno, ali moguće je :)

Pričajući sa Milicom o utiscima u vezi nekog polu-heljdinog hleba koji smo obe probale, od heljdinog brašna i ovsenih mekinja, fine strukture ali preoštrog ukusa, ona mi reče da pogledam recept za čisto heljdin hleb na jednom stranom blogu.

Klik, stignem na recept za Unbelieveble buckwheat bread

Prva pomisao - mo’š misliti, neverovatan hleb... 

Ne volim bombastične naslove, valjda trauma navučena zbog ovdašnjih prenabuženih novinskih. 

Pročitam tekst i upecam se, jer Sophie za pripremu hleba ne koristi brašno nego namočenu heljdu - a sve se dešava u vreme kad sam i ja došla do zaključka da je heljda po ukusu najpitomija upravo u tom izdanju! Napravim ja taj hleb, probam i zbunim se, jer jeste neverovatno da samo od heljde može ispasti nešto nalik na hleb, pa još da je ukus prijatan, ni izdaleka opor i gorak kao što pecivo od heljde ume da bude.

Napravim ubrzo još jednom, da se uverim da onaj prvi put nije bio neka početnička sreća. 

Super, nije.


Milici zahvalim, a Sophie se u mislima izvinim na početnom nepoverenju, pa potopim novu dozu heljde da ponovo napravim hleb i poslikam sve lepo za blog. 

Kad ono - ćorak! 

Taj treći mi nije uspeo, uopšte nije narastao, do dan danas ne znam zašto. Jestiv je on i takav, ali priznaćete, nije baš privlačan.


Odlučim da ne odustanem, već da probam da malo izmenim postupak, te da učinim neke promenljive iz recepta manje promenljivim. Sledeće dve vekne po malo izmenjenom postupku su ispale OK, te zaključujem recept u nadi da sam ga “dotegla” i da se vama neće desiti kiks kao meni.

Činjenica je da po strukturi, iako ima rupice, ovaj hleb nema odlike klasičnog hleba. Znam, zvuči nelogično, pa da probam da objasnim. Ako ste nekad radili knedle od starog hleba, znate kako one imaju neku prijatnu “gumenost”? E, ovaj hleb ima sličnu elastičnost, jedino što je ipak razuđen rupicama, pa više liči na hleb. Seče se perfektno jer se ništa ne mrvi i svež je bar nedelju dana ako se čuva u frižideru. 

Ukusan je veoma, pod uslovom da inače volite integralne hlebove.

Prijatno!


100% heljdin hleb 
recept za štampu

Sastojci: 
300 g sirove heljde
450 ml vode
1 kašičica soli
2 supene kašike psilijuma (10 g)
2 supene kašike samlevenih čia semenki (25 g)
1 kesica praška za pecivo (12 g)

Postupak: 
1. Heljdu pretrebiti, odstraniti neoljuštena zrna, naliti vodom, dodati kašičicu soli i ostaviti minimum 1 h da se namače, a može i duže, do 12h.


2. Namočenu heljdu sa sve vodom prebaciti u blender i dobro samleti u što homogeniju kašu. Dodati ostale suve sastoje - psilijum, mleveno čia seme i prašak za pecivo, ovlaš promešati pa izblendirati sve zajedno još minut-dva.


3. Prebaciti testo u duguljasti kalup obložen papirom za pečenje (ovaj je 30x10 cm). Ostaviti testo tako još pola sata, da se stegne tj. da psilijum i čia odrade svoje. Napraviti usek u testu celom dužinom (vrhom drške kašičice, recimo) i staviti na pečenje. Peći na 160-170°C oko 90 minuta. Pečenu veknu osloboditi papira i staviti na rešetku ili mrežicu da se hladi. Seći tek kad se u potpunosti ohladi.


Napomene: 
- Sa donje strane meni vekna uvek bude malko “ulubljena”, tek da znate da nije neočekivano
- Rupice su uglavnom ravnomerno raspoređene i sitne, kao na slici ispod i kao na fotkama sa originalnog recepta, a ponekad bude i malo krupnijih, kao na naslovnoj i ostalim slikama - kako kad.




U narednom postu stiže recept za omiljenu grickalicu - krekere od heljde!

komentara: 26

  1. Vrebam k'o mačka slaninu 😊
    Koliko si ti mene sad obradovala. Od jutros se mislim kakav li je recept, hoću li moći sebi da prilagodim, kad ono heljda 100%.
    Ja nemam dovoljno reči da ti se zahvalim, već jedno veliko hvala!
    Veeeliki pozdrav,
    Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi :)
      Nadam se da će uspeti, javi svakako!
      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  2. Jos ovde nisam naisla na sirovu heljdu, ali danas sam kupila brasno od heljde, pa hajde, valjda cu se upustiti u avanturu. Ovi tvoji eksperimenti inspirisu! Ko zna, mozda naidjem na heljdu u zrnu...

    ReplyDelete
  3. Neverovatno, uspelo mi je! Ideja je potpuno iz filma "Proka Pronalazač u kuhinji", korišćenje natopljenog zrna heljde umesto brašna - prava iskrica genijalnosti. I pravo kažeš, hleb je elastičan, divan ukus prave heljde, imam utisak da je to heljdina kaša u obliku hleba. Hvala do neba!

    ReplyDelete
  4. Hleb je sjajan. Hvala na receptu.
    Srdačan pozdrav

    ReplyDelete
  5. Da li može bez psilijuma da se pravi?
    Hvala unapred na odgovoru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam, tj. ne verujem. Ili možda i može, ali sa mnogo više čia semenki, da bi se postigla ista gustina.
      Pozdrav!

      Delete
  6. Da se nadovežem na prethodno pitanje, da li može umesto psilijuma, zahvaljujući kome i hleb bez glutena dobija one rupice, da se koristi ksantan ili guar guma koji su takođe poboljšivači teksture bezglutenskog hleba?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikad nisam sa njima radila, tako da stvarno ne znam. Ako imaju isto vezivno svojstvo, verovatno bi moglo, ali ne znam koliko čega ide u tom slučaju.
      Pozdrav!

      Delete
    2. Ukoliko budem bio u prilici i ja da se ugledam na tebe sa eksperimentisanjem, javiću prve utiske na ovom blogu. ;)
      Pozdrav!

      Delete
  7. Samo da podelim iskustvo nekoga ko je bio inspirisan ovim postom (a i generalno entuzijazmom sa ovog bloga) i nastavio eksperimentisanje.

    Ko nema probleme, ne zna kakve su muke :) U mom slucaju nemogucnost varenja glutena nije bas mucno iskustvo, vise me je inspirisalo da 4 godine unazad istrazujem razne kuhinje sveta, a kako je internet neiscrpan, nisam primetila da mi bilo sta nedostaje. Od hleba kao takvog sam na neko vreme bila odustala. Nije mi se trazio. Najcesce u Beogradu nije bilo moguce naci sastojke koje koriste strani blogeri, a sve one gotove mesavine mi ne deluju dovoljno zdravo:) Sve do ovog recepta. Recept je odlican i vise puta isproban, a ja sam probala malo da ga izmenim.

    Evo ga, konacno, i to iskustvo:

    (Posto su bezglutenske namirnice skupe, uvek merim sve u gram, pa cu tako i napisati)

    200g heljde u zrnu namocene u 300ml vode
    1 kasicica himalajske soli (sipala u vodu sa heljdom)
    6 g sode bikarbone
    25g cija semenki (namocenih u vodi zajedno sa heljdom)
    20g psilijuma u prahu
    50g semena bundeve
    50g kuvane leblebije
    16g godzi bobica (slucajno toliko ostalo u kuci, htela sam samo da ga obojim, ne utice na uspesnost recepta) :)

    Posto sam pozurila i psilijum stavila u vodu sa heljdom pre mucenja, odmah je ,,usisao'' svu vodu, pa sam po osecaju dodala jos oko 130ml vode i sve ostale sastojke i odmah mlela u blenderu. Ostali postupci su isti kako ih je Maja opisala, s tim sto sam pekla u rerni sa ventilatorom i pojacala temperaturu na 190 stepeni. Iz prethodnih iskustava sam zakljucila da na velikim tempertaturama psilijum ''tera'' testo da naglo naraste, pa sam narednih 90 minuta pratila, i kada sam bila zadovoljna visinom hleba smanjila sam temperaturu na 180. Ispalo je odlicno!
    Hvala Majo:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, mnogo! I na nastavku "eksperimenta" i na javljanju!
      Sleći put radim sve kako si napisala, baš me interesuje ovo mešanje sa leblebijom kao i ovo oko temperature i narastanja.

      Pozdrav veliki!
      Maja

      Delete
    2. Hvala puno na receptima, i daljim eksperimentima. Ja pocinjem i stajem sa hrono ishranom...ubija me sto volim slatko. Elem, moji hlebovi u prvom pokusaju su bili bljutavi kao blato i jednom recju grozni! Pogotovu kada sam dodavla heljdu. Ovaj planiram danas da isprobam. Jedino sto me interesuje jeste da li moze od przenog zrna heljde? Ima li to kakvog uticaja? Pozdrav,
      Ana

      Delete
    3. Nisam pravila sa pečenom heljdom, stvarno ne znam kako bi bilo, ali verujem da ima uticaja. Ovaj recept je već sam po sebi malo tricky, tj. ne ispada svima isto (čak i meni nekad ispadne drugačije, a radim sve isto, ili bar verujem da radim), pa baš ne mogu da pretpostavim šta bi bilo sa pečenom heljdom. Ako budeš probala, javi...

      p.s.
      I meni su slatkiši problem!

      Delete
  8. Pravila sam hleb po ovom receptu i ispao je odličan!
    Jedino pto sam mogla da ga pečem malo duže jer je ostao vlažnjikav malo više u sredini, ali generalno sa ukusom sam prezadovoljna!

    ReplyDelete
  9. Neizmerno ti hvala na ovom receptu!!! Napravila sam svoj prvi hleb od heljde koji je mekan k'o dusa 😊

    ReplyDelete
  10. Здраво, Мајо. У борби против глутена сам приморана да истражим оно што сам мислила да никада нећу - безглутенска брашна. И, као и ти, нисам задовољна понудом на тржишту. Пошто си навела да користиш млин за млевење житарица, молим те, напиши ми који тип имаш. И ако случајно знаш предности / мане ручних и електричних млинова.
    Свако добро ти желим!
    Светлана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao Svetlana,

      Nemam neki baš namenski mlin za žitarice. Heljdu sam mlela u "brašno" u električnom mlinu za kafu, a namočenu heljdu (za palačinke, krekere itd) meljem u blenderu ili električnoj seckalici.

      Delete
    2. Ali imaj u vidu da je zrno heljde relativno meko, jer nije prava žitarica. Žitarična zrna su tvrđa, i nisam sigurna da li bi se mogla samleti na isti način na koji meljem heljdu.

      Delete
    3. Хвала на одговору :)
      Управо сам потопила хељду да направим по трећи пут ову фину векницу и жалим што немам довољно хељде за дуплу меру. Овај хлеб се показао одличан у сваком погледу. Мом најстаријем сину који има дијабетес држи шећер у савршеном нивоу, док га квасни и глутенски хлебови, колико год били интегрални, растуре у парам-парчад.
      Хвала ти на рецептима које објављујеш. Сада су ми ови "здрави" права драгоценост. Мада нисам млада домаћица, осећам се као мала беба пред овим безглутенским-дијабет изазовом који ме је снашао, баш као и пре више од 10 година када сам први пут направила кифлице са сиром по твојим упутствима.
      Још једном, свако добро теби и твојој породици!

      Delete
    4. Mnogo mi je drago što vam ovaj hleb služi!

      Probajte i krekere, ako još niste, to mi je najdraži od svih recepata iz heljda faze. Mada i palačinke su veoma dobre.

      Svako dobro i hvala na praćenju i isprobavanju recepata.

      Delete