Friday, January 15, 2016

Limunove zvezdice


- Nemojte odmah slatkiše, prvo da doručkujete nešto - kaže tata dvojice dečaka, prvog januara ujutru, dok ovi šuškaju sadržajem zatečenim u podnožju jelke. - Mogu tost da vam napravim, a ima i nekih krekera sa kačkavaljem što je mama spremila. Šta ćete?

- Neeeeeee! - iz druge sobe viče mama koja još nije ustala, jer se do pola noći bavila citrusnom astrologijom. - Nisu to krekeri, to su limunove zvezdice! I nisu još gotove, treba da se pospu prah šećerom!

Koracima iz kojih odzvanja zbunjenost, tata prilazi izvoru malopređašnje informacije.

- ONO je slatko?!
- Jedva, takav je recept, ali da, to je keks, nisu krekeri i nisu slani.
- Ja mislio da je ono gore kačkavalj.
- Pa, liči, u pravu si. Ali, da si probao shvatio bi da...
- Pa, probao sam! Bilo mi je malo čudno i kiselo, al' šta ja znam, možda tako treba?! :D

Eto, to vam je (i moj) prvi utisak o limunovim zvezdicama, pravljenim u sklopu igre Patin petnaesti. Ne da su krekeri sa kačkavaljem ;) nego da nisu ni blizu dovoljno slatke!

Limun se lepo oseća. Možda i previše, mojom krivicom. Nabavila sam esencijalno ulje limuna koje obično kapnem u testo tamo gde inače piše da treba staviti struganu koru, pošto sam koru prestala da koristim. Sad sam nastrugala koricu organskog limuna, ali sam uredno dodala i par kapi limunovog ulja, po navici. Postajem sve više rasejana : / Na 500 g brašna i sav taj limun je došlo samo 70 g šećera, tol'ko sam sračunala da bi trebalo da ima u onih 14 kocaka pomenutih u receptu, pa i nije čudo što su keksići jedva slatki. Testo je divno prhko i puterasto, i ona penica od belanaca na vrhu je baš fora. Belanca, umućena bez ičega, naneta nepravilno na keksiće, sušnula su se i postala blago hrskava.


Generalno, recept je OK. Ja bih drugi put stavila limuna koliko i treba ;) plus 150 g šećera u testo (vođena znanjem da u vanilice stavljam 150 g šećera na 400 g brašna, i nisu preslatke), plus obilnije posula preko belanaca, pre pečenja, sad sam samo kroz prste "posolila" šećerom.

Što se samog recepta tiče, napravila sam par izmena u odnosu na original iz Velikog narodnog. Na primer, nije mi se dalo da kuvam jaja, da bih imala kuvana žumanca da smrvim za testo, stavila sam sirova žumanca, nisam imala šećer u kockama, pa sam stavila običan kristal šećer itd. Beležim recept onako kako bih radila kad bih pravila ponovo, sa sve uvećanom količinom šećera.


Limunove zvezdice
recept za štampu

Sastojci:
za testo
500 g brašna
200 g putera
1/3 kašičice soli
150 g šećera
2 žumanca
strugana kora od pola limuna ili tri kapi esencijalnog ulja limuna
sok od 1 limuna

i još
2 belanca
kristal šećer
prah šećer

Postupak:
1. U posudu za mešenje sipati brašno i 200 g hladnog putera isečenog na kockice, pa prstima utrljati puter u brašno, da se dobije mrvičasta smesa nalik pesku.

2. Nastrugati koru od polovine, a iscediti sok od celog, većeg, sočnijeg limuna. U to dodati šećer i promešati da se otopi. Ako je jako gusto, dodati kašiku vode. Na kraju umešati dva žumanca viljuškom.

3. Sipati ovu mešavinu u brašno, zamesiti testo, prvo varjačom pa rukom. Kad postane glatko i kompaktno razviti ga na brašnom posutoj radnoj površini na debljinu od 7-8 mm. Modlom u obliku zvezde vaditi keksiće i ređati na pleh od rerne postavljen pek papirom. Ostatke testa premesiti, razviti, pa vaditi zvezdice ili neke druge oblike (ja sam sekla štanglice, da ne bih opet imala reslova).

4. Umutiti sneg od dva belanca, pa naneti po malo snega na svaki keks. Zatim sve posuti kristal šećerom, i peći na 180°C oko 15-20 minuta, ili koliko je potrebno da se šam od belanaca i vrhovi zvezdica zarumene. Biće potrebno peći keksiće iz dve ture, ne staje sve na jedan pleh.

5. Kad se prohlade posuti prah šećerom.


komentara: 7

  1. A da nije do veličine kocaka? Nekada su bile one velike, a sada su neke majušne. Izmeriću ti kod kuće, imam obe, pa ti javljam.

    ReplyDelete
  2. Ja sam mjerila 1 kocka jedna žlica šećera i meni su dovoljno slatki. Ja sam razmazala taj bjelanjka po vrhu, ja sam si zamislila da to tako treba.

    ReplyDelete
  3. Bas ti je prelepa prva slika! :) Kao da su neke pahuljice... :)
    Nama su bile fino slatke (blago, ali dovoljno), a stavila sam čini mi se 4 kašike šećera.

    ReplyDelete
  4. Dodjoh s posla, umorna i gladna, pa bi mi bas "legli" ovi citrusni ljepotani!

    ReplyDelete
  5. Bljak kako ruzne.

    ReplyDelete
  6. Volim ukus limuna u kolacima! Pata je stvarno imala avangardne recepte za ono vreme!
    Stvarno ima hrabrih ljudi, da se anonimno javljaju i pokazuju svoju nekulturu. Treba se takav roditi.

    ReplyDelete