Monday, December 22, 2014

Štrudlice


Hvatam poslednji voz za učešće u igri FBI rukavice. Pod istragom je Tamarin blog What's for dessert?, prepun divnih recepata za slatkiše, i ne samo slatkiše, ali jednostavno nisam stigla ljudski da sednem i ispregledam sve, već se zaustavila na prvom receptu koji mi se dopao, što je u momentu odabira bio i prvi post na blogu...

Za takvu površnu istragu stigla me je primerena kazna. Apsolutno sav fil mi je iscurio iz štrudlica tokom pečenja. Naravno da sam se iznervirala kad sam videla ono krvoproliće na plehu, ali ubrzo shvatila da je proizvod upotrebljiv i takav polovičan, obzirom da je testo lepo, i prhko i meko. Tu i tamo nazire se neki kiselkasti ukus džema, a slast stiže iz prah šećera u koji su štrudlice uvaljane, i ono malo šećera u testu.


Posle se mislim - pa i logično je da će fil iscuriti, pošto sam koristila kupovnu marmeladu od šipka, konkretno ovo je bila Podravkina. Ona je jako čvrsta i baš zato se vukla dugo po frižideru, nije bila zgodna za mazanje na palačinke i slično. Kad ovde u receptu rekoše da se upotrebi neki čvršći pekmez ili džem, obradovala sam se što ću se konačno rešiti te marmelade. Ali nisam razmišljala o tome da je ona ipak stegnuta i nekim pomoćnim agentima, ne samo ukuvavanjem voća i šećera, i da je napravljena od glatke kaše, nema komadića koji bi ipak malo teže iscurili, valjda...

U svakom slučaju, štrudlice su odlične, najbolje bi bilo puniti ih nekim provereno čvrstim domaćim pekmezom, recimo od šljiva, a mogle bi i orasima sa šećerom, pomešanim sa malo vrelog mleka.


Štrudlice

Sastojci:
400 g brašna
200 ml kisele pavlake
160 g masti
3 kašike šećera
1/3 kašičice soli

i još
čvršći pekmez, za punjenje
šećer u prahu, za valjanje štrudlica

Postupak:
1. U posudu za mešenje sipati kiselu pavlaku, šećer i so, promešati i ostaviti 5-10 minuta da se šećer rastopi. Dodati mast, izmešati. Dodati brašno i varjačom umesiti testo.

2. Radnu površinu posuti brašnom, pa testo razvaljati na veći pravougaonik, otprilike 32x40. Testo iseći po dužoj strani na 4 trake širine oko 8 cm. Na sredinu svake naneti pekmez, pa praviti rolnice preklapajući slobodne delove testa preko fila tako da se susretnu, a onda prstima uštinuti ivice da se naprave šavovi.


3. Veliki pleh od rerne obložiti pek papirom. Rolnice iseći oštrim nožem na komade dužine 4-5 cm i ređati na pleh šavom na dole. Peći oko 15-20 minuta na 180°C, ili dok štrudlice ne počnu blago da dobijaju boju. Ako malo fila iscuri, nije strašno. Ako sav fil iscuri, STRAŠNO JE! Ali samo vizuelno, stoga, dozvoljeno je da se iznervirate, ali ih nemojte baciti jer i takve su sasvim dobre i upotrebljive. Ostaviti štrudlice da se malo prohlade pa obilno uvaljati u prah šećer.


Recept za štampu

komentara: 26

  1. jel moze umesto masti upotrebiti margarin ili puter.

    ReplyDelete
  2. Majo, ne brini zbog strudlica, one su same po sebi tako ukusne da ukucani nece zameriti zbog fila.:) p.s.mozda da sledeci put preneses cele strudlice na pleh, pa ih tek onda seckas i ne razdvajas na kockice... ja sam ih tako radila i iscurilo je vrlo malo fila, a bila je isto kupovna maremelada od jagoda (svi moji pekmezi su prilicno retko skuvani, pa nemam bas odgovarajuce za punjenje).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je i pisalo kod Tamare, da se prenese cela rolna i seče tek na plehu, ali ja sam kliknula i dve reference unazad, i videla da su tamo komadići sečeni i prenošeni pojedinačno, a fil svuda stoji k'o na himnu, plus ono testo na obodu dobije šansu da se lepo ispeče, reko', i ja ću tako. Kad ono... O_o

      Pamtim za drugi put, hvala na savetu u svakom slučaju! :)

      Delete
  3. Hahahaha - krvoproliće na plehu! A ovi gusarski elementi su mi ulepšali dan!
    Vidiš, dobra je ideja to što Lana kaže - da se prebaci cela štruca, pa da se isecka na plehu. To ću da zapamtim za ubuduće.
    Verujem da se štrudlice nisu bacile, makar i fil skroz iscurio.

    ReplyDelete
  4. Štrudlice svejedno izgledaju divno, a pogled na zadnju fotku me baš nasmijao.
    Ja sam, baš zbog toga što sam koristila džem koji nije bio baš čvrst, cijele štrudlice stavila na lim pa tek tamo rezala dijelove bez razdvajanja, tako da ne može nadjev iscuriti.
    Hvala na sudjelovanju :)

    ReplyDelete
  5. Nisam pravila ove Tamarine štrudlice, ali sam pravila vrlo slične sa coolinarike...auuu što smo se mi oduševili sa njima. Ja sam koristila pekmez od dunja. Tvoje mi izgledaju jako fine.

    ReplyDelete
  6. Cccc, Maja kupuje marmeladu! Ne mogu da verujem! Ovo se kod mene ne bi bacilo, fino skupis fil sa papira u neku posudu, pa umaci! Mada i same strudlice sa seceerom izgledaju savrseno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema ovde ni skupljanja ni umakanja, ta smesa kad izađe iz rerne je nekako gumirana, možeš da je guliš sa papira...

      Inače, marmeladu ne kupuje Maja, nego Majin muž, koji najčešće ide u nabavke :)

      Delete
  7. Zahvaljujući tvojim slikama, i objašnjenju, i ja sam ih pravila pre neki dan... Momci su bili oduševljeni...
    Imala sam domaći pekmez od šljiva, baš jako zapečen... savršeno se uklopio u ovu priču!
    Hvala ti što deliš svoja iskustva sa nama, baš mi znače (a starija sm od tebe, i po godinama, i po kuvarskom stažu, i ne stidim se da to priznam)!
    Pozdravljam te puno, i jedva čekam tvoje nove radove... :-)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igru je osmislila i administrira Mimi sa bloga Mimi's Kingdom. Mejl na koji se šalju prijave proverava ona. Slobodno se uključi, i - dobrodošla! :)

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šta uraditi? Duboko udahnuti, odoleti prvom porivu da frkneš sve u kantu, i sačekati da se ohladi. Posle samo ignorisati to što je iscurelo, odseći nožem gumirani džem i poslati ga u kantu. Oslobođene štrudlice valjati u prah šećer i praviti se da se ništa nije desilo... :)

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Umesto džema može kao fil da se upotrebi dinstana rendana jabuka sa šećerom. Kad se fil ohladi stavi se na testo i kad se štrudlice iseku ne curi u pleh. Mogu da se dodaju i orasi i suvo grožđe.

    ReplyDelete
  12. Krasni in krhki so tvoji štrudeljčki. Preizkušeno z domačo figovo marmelado. Zaradi izčrpnih navodil in gusarskih dodatkov sem štrukelček pekla cel in ga šele spečenega narezala. Nič ni teklo ven. Namesto masti sem uporabila kokosovo maščobo.
    Hvala za veliko krasnih receptov, pozdravček iz Slovenije, Lili

    ReplyDelete
  13. Pravila juce jer mi se tijesto ucinilo jako fino, sto I jeste. Posto sam se plasila eksperimentisati sa dzemom zbog istih problema curenja ja sma ih filovala sa datulama , otrpilike 3 solje datula sa pola case vode prokuvala par minuta dok nisu omeksale toliko da sam ih viljuskom mogla umijestiti u pastu. Dodala sok od jenog limuna I malo cimeta u fil I te trake tijesta punila datula filom. Rezala ih u plehu kao sto si objasnila......ne da su bile doooobre, nego.....veceras moram po nalogu muza I sina praviti opet. Eto, samo da javim ako zelite to tijesto da filujete datulama, ko ih voli, preukusne su a posto je fil bas cvrst nema sanse da iscuri. Pozdrav
    Ljiljana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliko hvala, Ljiljana.
      Sigurna sam da je bilo odlično u toj verziji sa urmama!
      Ja ih do nedavno nisam volela, ali eto i to se promenilo, pa moguće da ćemo i mi napraviti neku varijantu fila od urmi i/ili drugog suvog voća :)

      Pozdrav Vama i porodici.


      Delete
  14. Svaka cast i veliko hvala na nesebicnom deljenju recepata i saveta. Uvek preporucujem najblizima Vas blog.

    ReplyDelete