Saturday, June 14, 2014

Kod Suzane, od jutra do mraka


FBI rukavice su jedna od igara za food-blogere. FBI je akronim od Food Blog Inspection, a rukavice anagram od kuvarice.

Javnim glasanjem biremo jedan blog koji će biti predmet "inspekcije", a potom ostali (zainteresovani) food blogeri navlače rukavice i kreću u istragu zadatog bloga, tj. recepata objavljenih na njemu. Da bi nakon istrage, o utiscima stečenih tokom isprobavanja i degustiranja, posvedočili fotografiijama i rečima, na svojim blogovima.

U ovom krugu, pod istrgom je bio Suzanin blog Taste of life, a FBI rukavice navukla sam i ja :)




Prvo što ćete kod Suzane primeiti je da voli da mesi i peče, pa ne čudi što ima puno recepata na tu temu. Jedan pogled na ove ružice, i odluka je bila laka. Testo je fino, kao za kifle, radila sam sa sličnim testom, ali nikad ovakve oblike. Uvek se obradujem kad naučim neku jednostavnu tehniku, a rezultat bude takav da ga je nemoguće neprokomentarisati. U tri života mi ne bi palo na pamet da se ovako lako mogu dobiti ružice, stoga, hvala Suzani i internetu :) Punjenje sam pravila od ljutkastih suvih roštiljskih kobasica koje sam iseckala na kolutiće i prepržila, odlila masnoću koju su pustile, pa ih pomešala sa feta sirom i jajima. I mogu vam reći da je fil bio izuzetan! Pamtim za ubuduće, mogla bih time i klasične kiflice puniti, tj. kad mi treba mesna varijanta fila, ne moram se zadržati na mlevenom mesu ili šunki...



Fileti ribe na povrću - sve poznato i sve super! Ja sam odmah duplirala meru i osim povrća navedenog u receptu dodala i solidnu količinu mladih krompirića, koje sam pre ređanja u tepsiju napola skuvala zajedno sa šargarepom, i imali smo odličan ručak za dva dana.


A za desert, uh... Mislim da je ovo postao moj novi omiljeni slatkiš! Izgleda da sam slaba na kolače u kojima je fil na bazi kisele pavlake. Zapravo, nije na bazi, već je kisela pavlaka jedini sastojak koji sačinjava fil! Ja sam dodala kesicu vanilin šećera tek da malko zasladim fil, a ni to ne mora. Kora je b-o-ž-a-n-s-t-v-e-n-a, orašasta, sočna, vlažna i dobrano slatka. Oduševljena sam ovom kombinacijom orah kore i kiselkastog fila! Pre ili kasnije, ovaj rolat će dobiti i svoj post i na ovom blogu, jer je - mnogo dobar!



Slana torta od tikvica nije ispala loše, ali nešto mi je ostala nedefinisana ukusom. Tikvice su blage, pa su i kore takve. Fil je od kisele pavlake i šunke, i takođe je blag. Naravno, stvar je ukusa, mogla bih pojačati začine za koru, a fil napraviti od mešavine fete i pavlake, i biće jačeg ukusa drugi put. Dok sam pravila smesu za koru, zaličilo mi je sve na neku vrstu palačinki od tikvica, a to mi je dalo jednu novu ideju, pa ako bude valjalo, pisaću vam ;)

U svakom slučaju, moj opšti utisak o Suzaninom blogu je da su recepti veoma dobri, lepo objašnjeni i prezentovani. Pritom, postupci su jednostavni, sastojci dostupni i svakodnednevni, i sve je vrlo upotrebljivo. Hvala Suzani na receptima, i vama na čitanju :)

komentara: 9

  1. Odličan izbor recepata, rado bih komadić ovog rolata, deluje mi fantastično. Slanu tortu od tikvica sam pravila ne brojano puta, nekad dodam belog luka u fil, nekada malo pikantniju salamu, nekada feta sir i uvek nam je bila odlična a uz to dodajem i peršun. Čekam i tvoju verziju.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Sirće ili sok od limuna - navodno pomažu razvoju glutenskih vlakana pa testo lepše naraste. Takođe, u vreme kad sam često pravila integralne hlebove, primetila sam da mi korica, koja ume da bude tvrda, ostane tanja i nekako pitomija.

      Delete
  3. Joj, sve je savršeno prezentirano, a odabir je baš dobar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceo dan na tanjiru.Fantastično!

      Delete
  4. Kao i obicno - odlican izbor i prezentacija. Narocito mi je drago sto si mi skrenula paznju na rolat od oraha - izgleda mi vrlo ukusan.
    Probaj da u tortu sa tikvicama dodas seckanu mirodjiju - one se vole i ukus ce biti definisaniji.

    ReplyDelete
  5. Smisao za odabir i lepa prezentacija 'istrage' te ne napuštaju :-)

    ReplyDelete
  6. Fantasticno sve! Svidja mi se tvoj izbor, mislim da bi i sama tako izabrala ;). Slike su tako primamljive
    . Hvala ti na njima, kao i na svakom slovcu pohvale i podrske, to mi jako
    znaci.
    P.S. Posto je tvoj blog veoma posecen, iskoristicu to da se unapred izvinim svima jer ne stizem da pregledam postove zbog tehnickih problema.
    Pozdrav i hvala puno!

    ReplyDelete