Tuesday, February 23, 2010

Buhtle


Buhtle po receptu Masatere su veoma popularan recept na Coolinariki kao i medju blogerima. Probala sam ih i ja, i to dva puta u dva dana.

Prvi put sam dosledno ispratila recept, i stavila 40 g kvasca na 1/2 kg brašna (što mi je odmah delovalo sumnjivo, tj. previše, ali eto, stavila sam) i prstohvat soli. Ta tura buhtli je bila - onako. Ne tako zanosnog ukusa, jer mi se previse osećao kvasac. Plus što prstohvat soli zahvaćen mojim prstima ni izbliza nije bio dovoljan da testu da potreban neutralan ukus. U testu je bilo šećera, ali bez dovoljno soli testo jednostavno nije ukusno.

Nije mi djavo dao mira, i sutradan sam ih napravila opet, samo sam stavila upola manje kvasca, i jednu ravnu kašičicu soli (toliko i inače stavljam na 1/2 kg brašna kad pravim bilo šta od testa). I razlika je bila poprilična, jer su ovaj drugi put buthle bile - divne :) Moram napomenuti da se moje starije dete, četvorogodišnjak koji iskreno uživa u hrani, naročito slatkoj, jako obradovalo buhtlama. To mu je bila i večera, i sutradan doručak, i opet večera...

Ovo je moja treća ulaznica za igru FBI rukavice, a pod istragom je Masaterin blog Recepti iz moje bilježnice. Hvala Masateri na receptu, ja ga beležim uz dve gorepomenute korekcije.


Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
50 g šećera
korica jednog limuna
1/2 kocke kvasca (20 g)
100 ml mlakog mleka
100 ml mlake vode
1 jaje
2 žumanca

oko 80-100 g putera
džem
prah šećer

Postupak:
1. Vodu i mleko smlačiti. Kvasac rastopiti sa kašikom mlake tečnosti.
2. Brašno prosejati, dodati kaščicu soli, šećer i istruganu limunovu koricu. Dodati jaje, žumanca, tečnost (mleko + voda) i razmućen kvasac pa umesiti glatko testo, prvo varjačom dok tečnost ne pokupi svo brašno, a posle rukom desetak minuta. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti oko 45 minuta da naraste.
3. Testo premesiti, pa razvaljati na pravougaonik debljine oko 1 cm, posipajući radnu površinu brašnom. Testo iseći na 16 kvadrata, na sredinu svakog staviti malo džema, pa pokupiti krajeve i formirati lopticu.
4. Puter otopiti i sipati u malu činiju, pa svaku lopticu kratko umočiti sa svih strana u puter i redjati na pleh (u mom slučaju okrugli od 26 cm), sačuvati malo putera. Ostaviti bar pola sata da testo ponovo naraste, a za to uključiti rernu na 180°C. Preliti ostatkom rastopljenog putera, pa peći oko pola sata ili nešto kraće, a po potrebi ih u drugoj polovini pečenja odozgo pokriti alu folijom ili papirom za pečenje, da ne potamne previše. Pečene buhle pokriti krpom i ostaviti 10-ak minuta da se prohlade, pa obilno posuti prah šećerom. Pažnja - kad su buhtle prihvatljivo vruće za jelo, džem je i dalje vreo!

Recept za štampu


Buhtle, Jam Stuffed Butter Balls

Ingredients:
500 g all-purpose flour
1 tsp salt
50 g sugar
skin of one lemon
20 g fresh yeast
100 ml lukewarm milk
100 ml lukewarm water
1 egg
2 egg yolks

80-100 g butter for coating
jam or marmalade for the filling
some icing sugar for dusting

Directions:
1. Bring milk and water to lukewarm. Melt the yeast with a tablespoon of the liquid.
2. Sift the flour, add salt, sugar and grated lemon peel. Pour egg, egg yolks and milk+water into the flour, knead for a few minutes with a wooden spoon, then continue to knead by hands for about 10 minutes. Cover with cling film, and let raise for 45 minutes.
3. Re-knead the dough, flatten into rectangular shape about 1 cm thick over the floury working surface. Cut the dough into 16 equal square shapes, place the small amount of jam over each one, then bring the edges together to form a ball.
4. Melt the butter and place it in a small bowl, dip each dough ball quickly into it saving a little of butter, and arrange the balls over the 26 cm round pan. Set aside for at least 30 minutes to allow the dough to raise one more time. Meanwhile heat the oven to 180°C. Spread the remaining butter over the balls, then bake for about 30 minutes or less. Be prepared to cover the top with baking paper if it starts to darken too quickly. Once baked cover them with a kitchen cloth for about 10 minutes. Dust liberally with icing sugar while still warm. Be careful - the filling could be pretty hot even when the dough is mid-warm.

komentara: 32

  1. Ajme kako su ti lijepe i mekane...nisam neki ljubitelj buhtli, krafni itd., ali ovu tvoju bi bez "beda" pojela ;))

    ReplyDelete
  2. Jako lijepo!!
    Drago mi je da jos neko,osim mene uocio koliko se puno kvasca stavlja u tijesto,ja sam stalno mislila da su mozda te "kockice"kvasca, koje cesto susretnem u receptu,manje gramaze,ali sada vidim da je isto.Majo! recepti su divni,a slike profesionalne!!!

    ReplyDelete
  3. Evo ja taman pisem svoj post i bas pisem o kvascu....puno mi 40 g isto kao i tebi....
    Savrseno napravljeno i uslikano ;)

    ReplyDelete
  4. Majo, Majo, šta mi radite ti i Branka. Nije mi bilo u planu raditi tijesta, koja obožavam, ali ne volim i činjenicu da debljaju. Izgleda da ću na kraju u petak raditi i buhtlice.

    ReplyDelete
  5. prekrasno si ih napravila i prezentirala! divne su...

    ReplyDelete
  6. I tvoje su divne (kao i Brankine). Baš bi mi sad jedna dobro došla!

    ReplyDelete
  7. Prekrasne su, sviđa mi se kako su lijepo oblikovane, imaju fantastičnu boju baš kakve i trebaju biti !! Slike su famozne!
    Već sam negdje napisala da je recept iz moje prastare pokapane bilježnice, doslovno prepisan, kasnije sam uvijek radila dvostruku mjeru tako da sam davno i trebala napraviti ispravak vezano za kvasac, a soli stavim sigurno koliko stane u žličicu tako da je i ta napomena na mjestu jer ima mladih domaćica kojima bi trebalo da u receptu sve piše u gramima, a za dizano tijesto nikad ne koristim vagu. Recept ću vjerovatno pisati ponovo ali u sad malo izmijenjenom izdanju i mjerama koje koristim za pravokutnu tepsiju.
    Hvala ti puno na učestvovanju !

    ReplyDelete
  8. Divne su, ja sam ih jednom pravila, samo nemam fotku. Bile su kao pahulje :))

    ReplyDelete
  9. They look soft and delicious!

    ReplyDelete
  10. These looks beautiful. I love the way your powdered sugar is so perfect and even.

    ReplyDelete
  11. Wow. These are beautiful. You have the best photos.

    ReplyDelete
  12. Zaista izgledaju savršeno. Primećujem da ti džem nigde nije nimalo iscureo. Pišeš da se ivice kvadrata pokupe preko džema; na koju stranu okrećeš onda tu "zakrpu"? Prema dole ili prema sredini tj. da se dodiruje s ostalim buhtlama?
    Hvala unapred.

    ReplyDelete
  13. Maxivido, hvala :)
    Na dole ide ta zakrpa.

    ReplyDelete
  14. Drago mi je da si uvidela važnost soli u testu, bez obzira što se radi o slatkim proizvodima. Isto pravilo važi i za palačinke. Nije da je to sad moj ukus, i ja bi da ga namećem i drugima, ali ne staviti so u testo, za mene je kao bogohuljenje hrane...šta ćeš ima nas stvarno svakakvih :)

    ReplyDelete
  15. Buhtle su predivne,sada sam ih pravila i puno se nasekirala jer su mi se uzasno lepile,dakle posto sam sveza domacica :) molim vas recite mi kako to da resim,vidim da na vasim slikama postoji samo malcice brasna i savrseno testo koje za razliku od mog mozete drzati a da nemate utisak da ste u zivom blatu :D
    Vama iskusnima se takve stvari podrazumevaju dok nama treba sva pomoc.Inace ukusne su,PREUKUSNE su!! Puno pozdrava ;)

    ReplyDelete
  16. Ana, radna povrsina se pospe brasnom, ne samo mrvicu, nego onako, dve-tri kasike, ja to sipam onako iz kese. Onda na to spoutim testo, pa pospem malo brasnom i preko. Onda rukama prvo rastanjim onako grubo, pa oklagijom na zavrssnu debljinu. Dok tanjis oklagijom videces da li ti se testo lepi ili ne. Ako se lepi, dodaj malo brasna i dole i gore. Ne sad da pliva u brasnu, ali da ti bude ipak komotno za rad. To sto kod mene na slici vidis "malo brasna okolo", ne brini, jer ga je bilo dovoljno ISPOD, a to ne mozes da vidis.

    Kad iseces testo, taj presek ce biti lepljiv, i to je dobro, jer ce ti pomoci da polepis krajeve kad ih skupis.

    Ako preteras sa brasnom (posipanjem) imaces problema sa lepljenjem testa i spajanjem krajeva.

    Uglavnom ali ti se testo mnogo lepilo, kao sto kazes, onda jednostavno nisi dovoljno brasna sipala na radnu povrsinu, kao i preko testa.

    Nadam se da sam pomogla, i hvala na javljanju! :)

    ReplyDelete
  17. Hvala lepo na pomoci,sledeci put cu poslusati savet:) ostala je samo jedna za dorucak ,toliko su ukusne :)
    Pozdrav

    ReplyDelete
  18. Upravo sam zamijesila tijesto za vase buhtle i jako je tvrdo da sam morala dodati jos malcice toplog mlijeka da bih ga uopste mogla umijesiti. Da li tako treba da bude ili je za to kriva moja mjerilica za tecnost? Hvala unaprijed!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne bi trebalo da je jako tvrdo, onako, normalno čvrsto, dobro je da ste dodali još mleka. Nekad i brašno ume da popije više tečnosti, nekad manje...

      Delete
  19. Hvala lijepa! Izasle su super! Definitivno ide u omiljene.. posebno u zimskim mjesecima, miris i toplina kuce....mmmm nezamjenljivo :)

    ReplyDelete
  20. Buhtle bas izazovno izgledaju, prosto mame sa Vasih fotografija! Htela bih ih napraviti ali nisam narocito vicna kuvarica, a izgleda i da jedina ne razumem prvu recenicu iz postupka. Naime, da li se mleko i voda pomesaju pa se onda zagreju da bude mlaka ta tecnost (smesa)? Takodje, da li se kvasac razmuti samo sa jednom kasicicom mlake tecnosti? Nadam se da jos citate komentare...Hvala unapred!

    ReplyDelete
  21. Čitam :)
    Voda i mleko - zagreješ zajedno ili posebno, svejedno, ne pravi razliku, jer se dodaju u brašno u isto vreme. Eto, neka bude zajedno, da ne prljaš dve šerpice :) Tečnost grejemo da bi celo zamešeno testo postalo mlako, jer kvasac voli toplu sredinu, onda se pre aktivira. Ništa mnogo strašno neće da se desi i ako staviš hladnu tečnost (mleko iz frižidera i vodu sa česme), samo će malo sporije ići prvo kvasanje.

    Kvasac se, pošto je onako sam za sebe suv, i kad se izdrobi mrvičast, obično razmuti sa kašikom mleka ili vode ili mešavine, svejeno. Tek da dobiješ nešto nalik na istopljen sladoled. U ovom receptu ne piše, a u većini drugih recepata za testa sa kvascem ćeš sresti podatak da se u taj kvasac sa mlekom dodaje i malo šećera ili čak malo brašna. Sve je to ok, i služi kvascu da brže počne da se hrani, tj. da krene da raste i postane aktivan...

    Pozdravi i javi kako je ispalo, ako isprobaš :)

    ReplyDelete
  22. Wooow, upravo sam ih napravila, i kad sam otvorila pecnicu bila sam ocarana mirisom,umjesto dzema stavila sam peach applesauce jedva cekam da ih jedem :D
    Mnogo hvala na receptu :*

    ReplyDelete
  23. Probala sam i nije islo :( a onda sam otkrila recept na coolinarici odradila ga malo po svom i objavila.Pocetnice i neiskusne neka probaju.Majo od tebe puno ucim i nikada dosta:)

    ReplyDelete
  24. Ja kao musko , neobavesten naravno , pitam se koji tip brasna je potreban ?
    Hocu da probam da ih napravim jer ih obozavam iz detinjstva a i da iznenadim zence mi i sina :-) . I mi muski imamo "ruke" za ove fine stvari .

    ReplyDelete
  25. To je ono narandzasto iz Maksija ,tip 400 ? pise da je za fina peciva i kolace . Sa njim pravim palacinke, mekaaaneeee :-)

    ReplyDelete