Saturday, October 04, 2008

Integralni hleb

Najobičniji integralni hleb. Pravim ga često u poslednje vreme, ponekad deo vode zamenim mlekom ili masnoćom.

Sastojci:
500 g integralnog brašna
1 kašičica soli
1/2 kocke svežeg kvasca
400 ml vode

Postupak:
1. Kvasac razmututi sa malo vode.
2. U vanglu za mesenje sipati brašno, dodati so, promesati. Dodati razmućen kvasac i mlaku vodu, pa mesiti varjačom dok se ne dobije glatko testo. Sud pokriti plastičnom folijom i ostaviti oko 1h da testo naraste.
3. Premesiti, oblikovati veknu (ja napravim tri male vekne od ove količine), poredjati u pleh. Veknice ovlaš posuti brašnom, pa zaseći nožem par puta. Ostaviti još 20 minuta.
4. Za to vreme ugrejati rernu, pa ispeći hleb (kod mene se obično peče 10 minuta na maksimumu pa još 20 na 180).

komentara: 3

  1. Slabo jedem hleb,znas da dugo nisam cula izraz "vanglu",e to me je sada podsetilo na nesto.Moracu napraviti ovaj tvoj hlebic,onda cu ga slobodno jesti!!!

    ReplyDelete
  2. POMOC!
    Imam veliku želju da krenem sama da mesim integralni hleb u kućnoj varijanti. Nemam iskustva pa sve šetkam oko recepata na netu.
    Uzela sam integralno brasno od raži(ah, nije bilo drugog a ja u žurbi) i sad bih da u plehu za mafine(12 komada) ispečem nekakve integralne hlepcice sa orasima i možda sa ponesto mlevenog anisa, ali najvise me brine to sto nemam pojma kako će to brašno od raži da se ponaša? Ne bih da bacam materijal, a svuda nalecem na to da se raž mora mešati sa pšeničnim brašnom. Neki savet?
    Hvala unapred za bilo kakvu sugestiju!
    :)

    ReplyDelete
  3. Jasmina,
    tačno je da se najčešće sve meša sa pšeničnim brašnom, ali može i samo sa raženim da se napravi testo. Ali imaj u vidu da je ono ipak specifičnog ukusa i da ipak treba umeti voleti te ukuse, da bi se ovakvo pecivo pojelo.
    Imam jedan recept za ražene loptice. Ali nikako nemoj da preskočiš suvo meso, i to neko dobro uzmi, pečenicu neku goveđu, nešto što tvrdje i mirišljavije, jer ono je zapravo začin u tim lopticama.

    Pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete