Friday, October 03, 2008

Beli mlečni kolač

Poslednja verzija recepta za kolač nalazi se ovde. Ovaj post je arhiviran i zatvoren za komentare.


U prošlu nedelju sa pijace je stigla velika čaša slatke pavlake kupljena da bih pravila cheesecake u ponedeljak ili utorak.

U ponedeljak deca počela da se razboljevaju, nosevi cure, okice vodene... Mladji sin nema još dve godine, ali ima astmu. U uzrastu od godinu dana su počeli problemi, ali niko nije dao sa sigurnošću ovu dijagnozu. Sada sa nepune dve dijagnoza je jasna. Celo proleće i leto smo bili mirni, skoro da sam zaboravila muke od prošle zime, ali evo, na sam pomen jeseni svega sam se prisetila. Do utorka uveče mladjem sinu je bilo toliko loše da je morao da ostane u bolnici, u sredu sam mu se i ja pridruzila i već mu je bilo dosta bolje (moj mali mačak je veliki borac!), a u četvrtak se vratismo kući. Ona čaša slatke pavlake me gleda iz frižidera i preti da prokisne, ja nemam sastojke da napravim cheesecake, ali smišljam kako da na brzinu smutim neki slatkiš i proslavim povratak kući. I ispade ovo.

Nazvala sam ga beli mlečni kolač, a moglo bi se zvati i griz sa šlagom. Na ideju da kora bude od griza sam došla jer sam nedavno na Serbiancafe-u pročitala jedan recept za kolač od griza o kome smo baš diskutovali na forumu (bio je skroz netačno napisan a objavljen u SC Kuvaru, pa je posle prepravljan, ali nikako da se slože slika i recept, jedva ga "ispeglasmo"). Uglavnom, kora od griza je super rešenje ako se nema vremena za pečenu koru, ili ako se želi izbeći puno masnoće koja je obavezna u nepečenim korama od keksa i sl.

Jednostavno, mlečno i belo.

Sastojci:
3 dl mleka
3 kašike šećera
3 kašike griza
5 dl slatke pavlake (neumućene)
5 kašika šećera
1 kesica želatina

Postupak:
1. Skuvati mleko sa tri kašike šećera i grizom.
2 Kad je dobro gusto istresti na obložen pleh (manji četvrtasti, ili okrugli od 25 cm), poravnati kašikom koliko je moguće, a na kraju vlažnim rukama. Ovo sve raditi dok je griz topao. Ostaviti u frižideru pola sata.
3. Želatin razmutiti u 2-3 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri, pa ugrajati uz još kašiku-dve vode dok se sav ne istopi i ne nestane mrvica, ali paziti da ne provri.
4. Mikserom umutiti slatku pavlaku sa šećerom, dodati rastopljeni želatin i lagano promešati. Izliti preko kore od griza, poravnati.
5. Ukrasiti čokoladnim mrvicama i ostaviti preko noći da se stegne.

komentara: 7

  1. Svidja mi se,kao puding,deca su sigurno bila odusevljena.Moji obozavaju takve kolace-torte,ma samo da nema kore!

    ReplyDelete
  2. Nadam se da je tvom sinčiću puno bolje, a pored ovakvih kolača može samo osnažiti :)

    ReplyDelete
  3. Vera, znam o cemu pricas, poznata mi je materija :)
    Studena, hvala, dosta smo bolje sada.

    ReplyDelete
  4. Ovo bih svakako da probam ali ne znam da li da korstim okrugli pleh sa pomicnim zidovima (onaj kao za cheesecake) od 26cm ili neki obicni a dubok? Sta predlazes? Mozda kao za cheesecake pa skinem ivice posle stajanja u frizideru ili ? A da nije 26cm suvise veliko pa bude tanko? Pozz sa Vracara :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sećam se da je bio tanak kolač, pa sad 25 ili 26 cm, ne pravi razliku veliku, biće tanak svakako :) Može i kalup sa pomičnom ivicom, griz će da zadihtuje dno, pa kad se sipa ovaj tečni fil, neće imati kuda da procuri. Mislim da neće biti problema ni sa vađenjem parčića iz običnog okruglog kalupa, ta griz "kora" se lepo odvaja od dna.

      Pozdrav!

      Delete
  5. Dakle,tek juce sam kooooooonacno napravila ovaj kolac i upravo smo ga probali.Ovoga puta moram da kazem da mi se nekako nije dopao.Kao da mu nesto fali...neki plazma keks ili neko voce ili sta-ja-znam....Mislim da je idealan za pravljenje deci,jer se brzo i lako napravi ali mi se ukus ne svidja.A o ukusima je glupo raspravljati :)
    Elem,ubacila sam istopljeni zelatin u umucenu slatku pavlaku sa secerom a onda sam mutila mikserom.To je ocigledna greska-dobila sam neku smesu "aj zdravo".Onda,koristila sam dr Oetker zelatin i on mi je prvi put u zivotu zaista mirisao na svinju...A cudila sam se nekima koji su to ovde komentarisali...Proverila rok trajanja-do 2018.godine.
    A da,nisam ni shvatila na pocetku recepta sta znaci "oblozen pleh"?Pravila sam u okruglom plehu,obicnom,aluminijumskom,promera 26cm ali ga nicim nisam oblagala...
    Sve u svemu,verovatno sam ja pogresila pa mi nije uspeo :(
    Pozz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da nisi ništa pogrešila i da je sasvim uspelo. Nego si imala malo viša očekivanja, pa se malo razočarala.

      I ja sam pravila ovaj kolač nedavno, nakon (ček da vidim datum posta) pet i po godina. Probala sam i konstatovala slično što i ti, da mu nešto fali. Prelila sam svako parče sa malo sirupa od višanja, i to je bilo to!

      Slatka pavlaka je osetljiva, i uz malo nepažnje ili neiskustva može da se "premuti". To znači da je dostigla i prestigla fazu dobro umućenog šlaga, i sad kreće put putera. Masnoća se skuplja u tačkice, pa grudvice, a bela tečnost koja ostaje je ono što se zove mlaćenica. Treba znati da kad krenu grudvice, nema nazad. Tj. nije moguće nekom novom "silom" razbiti grudvice i ponovo dobiti gladak šlag. Od stepena premućenosti zavisi i stepen upotrebljivosti slatke pavlake za to nešto što praviš. U ovom slučaju, ako je pavlaka tek malčice premućena, nije strašno, jer će želatin sve to da stabilizuje.

      Što se tiče želatina, on se pravi od svinjskih hrkavica, pa je nekako i logično da ima miris na svoje poreklo. Viđala sam i goveđi, možda je on blaži po mirisu. Kako god, ja taj miris osetim samo kad zagrevam želatin, ali nikad u gotovom kolaču, pa mi zaista nikad nije pravio problem.

      Obložen pleh - obložen pek papirom. Mada i ne mora. Ni ja nisam stavljala sad kad sam pravila ponovo.

      Pozdravljam te!
      Maja

      Delete