Sunday, June 14, 2020

Pašteta od semenki



Danas vam pišem recept za jedan lep, domaći namaz na bazi semenki suncokreta i golice.




Priključila sam se igri na Instagramu koja se zove Zajednički obrok.

Ko se seća kuVarijacija i Daring bakers igara za food blogere - koncept je sličan.

Igru je pokrenula i vodi Nataša @pecatzivota. Ona odabere dva recepta, jedan slani i jedan slatki, obično to budu recepti nekoga od nas, koji smo se prijavili za učešće u igri, i putem Instagram grupe nam pošalje.

Inače, Nataša je jedna divna, vedra i ambiciozna osoba, puna energije i života, koja voli zdravu ishranu, pa uglavom tako i bira recepte.

To mi trenutno baš odgovara, jer mi treba malo inspiracije u tom smeru. Net je pun svakakvih recepata, pa i zdravih, al' ja kako sam po prirodi sporohodna, a sa godinama sve više i više, da bih nešto zaista i odabrala da probam, meni treba vreeeemena. Da se udubim, iščitam, uporedim sa sličnim, blabla...

Ovako je lakše. Neko drugi odabere, ja samo dobijem zadatak :)


Osim recepta imamo zadat i datum objave, tako da bez obzira kad je ko stvarno pravio, svi objavljujemo istog dana, uz hashtag #zajednickiobrok, što donosi pregršt materijala za razmenu kreativne energije i znanja! Bude tu i nekih nagradica, u ovom krugu OM Made daruje sve učesnike svojim proizvodima, ali glavni motiv je druženje uz kulinarenje na istu temu :)

Nije neophodno 100% slediti recept, tj. svako ga može prilagoditi svom režimu ishrane ili ukusu, svako ga može servirati drugačije... Pa je uvek interesantno videti kako jedan isti recept može završiti na mnogo sličnih ili različitih načina.

U ovom krugu dobili smo dva jednostavna recepta od @ommade.rs, jedan slani i jedan slatki. Za divno čudo - nisam odabrala slatkiš, bravo za mene!

Dakle, izbor je pao na namaz od suncokreta i golice.

Napravila sam dve izmene.

Prvo, u receptu je stajalo da semenke treba prokuvati, a ja sam ih samo namočila i ostavila preko noći.

Drugo, trebalo dodati paradajz pire, koji sam ja zamenila, pogađajte čime - prodinstanom jabukom! Daaa, jabukom! :)


Em nemam paradajz pire, em bih izbegla tu vrstu kiselosti. Iako možda na prvu deluje čudno, jer, šta traži voće u slanom namazu, bez brige. Ja jabuku stavljam i u paštetu od pileće džigerice, i u paštetu od prosa, ona je sastojak koji pripitomi celu stvar, unese malu dozu slasti, a u gotovom namazu se ne oseća izolovano.

Ostalo sam ispratila i dobila baš fin namaz, koji ukusom podseća na humus. Začini koji su ovde korišćeni su zapravo svi oni koji idu u humus - tahini, limun, beli luk, peršun, so, biber...


Htela sam da izbegnem mazanje na hleb, pa sam napravila kanape od krastavaca.

Tu sad nemam nekih mera preciznih da bih pisala zaseban recept, ali evo smernica:

Krastavac isecite na deblje kolutove, oko 1 cm. Krastavac možete oguliti, a i ne morate. Na svaki kolut staviti po šniticu belog sira - feta ide odlično uz krastavac, ali može i mladi sir. Nedavno sam "otkrila" da mi se baš dopada urda (sir od surutke) pa sam deo kombinovala i sa njim. Preko sira stavite oko pola kašičice paštete od semenki, a onda na vrh nešto slatkasto - ja sam imala ostatak manga i uklopio se fantastično! Umesto manga može komadić slatke jabuke ili breskve. Na neke primerke sam stavljala samo po par komada ukiseljenih kapara, a znate da on gorči, i ta kombinacija je isto bila veoma dobra!




Al' ipak mi ne beše dovoljno samo ovih šest kanapejčića, pa sam naknadno smazala i dve male kriške crnog beskvasnog hleba, jednu sa ovim namazom od semenki, drugu sa ljutim ajvarom.

Šta ću...


Pašteta od semenki

recept za štampu

Sastojci:
150 g sirovog suncokreta
70 g sirove golice
300 ml vode, za namakanje
1 slatka jabuka srednje veličine, oko 180 g
5 kašika maslinovog ulja
3 kašike soka od limuna
1 kašika tahinija
1/2 veze peršuna
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/3 kašičice belog luka u prahu

Postupak:
1. Semenke sipati u činiju, preliti sa 300 ml vode, pokriti i ostaviti 12h da nabubre (preko noći).

2. Namočene semenke procediti. Masa nakon ceđenja bi trebalo da bude oko 350 g.

3. Jabuku oguliti i iseckati na kocke. Na malom tiganju ugrejati 1 kašiku maslinovog ulja pa dinstati jabuku, oko 5 minuta, da omekša.

4. U električnu seckalicu sipati oceđene semenke, prodinstane jabuke, 4 kašike maslinovog ulja i sve ostale sastojke, pa samleti da se dobije što glatkija smesa.  Prebaciti u činiju sa poklopcem i čuvati u frižideru. Koristiti kao namaz ili dodatak za slane kaše i salate.

Od ove mere dobije se nešto više od 500 g namaza.

Napomena:
Ako vidite da ni posle par minuta u seckalici gornji delovi smese nisu uvučeni u vrtlog, već se miksira samo ono što je na dnu - otvorite, promešajte, pa nastavite. Ako deluje gusto, dodajte kašiku-dve vode. Pašteta bi trebalo da je meka i lako maziva.

Probajte ukus - ako vam se čini da nečega fali (soli, bibera, kiseline...) - vi dodajte, pa promutite još malo.





komentara: 5

  1. Ти си генијална! 😄

    ReplyDelete
  2. Ovo stvarno izgleda fenomenalno! Probam, cim nadjem vremena! Izgelda sam ja jedna od retkih koja u ovom korona vremenu ne zna sta ce prvo da uradi i uvek kaska za obavezama :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisi jedina!
      Ja radim od kuće i po svim principima logike trebalo bi da imam više vremena, al' ispade da uopšte nije tako!

      Delete
  3. Imam neki stari blender i sve sam zbuckala al nisam stavila zacine........I ovako izgleda sjajno.....Jabuku stavljam sljedeci put....Hvala postovana.........

    ReplyDelete