Sunday, August 25, 2019

Brze kiflice




Kiflice po ovom receptu ne mogu da ne uspeju. Čak i oni koji za sebe kažu da im ne idu testa - više neće moći to da tvrde!

Razlog je jednostavan - u testu su prisutni i kvasac i prašak za pecivo.

Testa sa kvascem moraju da čekaju, testa sa praškom za pecivo ne moraju. Tako da, čak i ako ste nestrpljivi, kiflice će narasti, zbog tog praška.

Ipak, lepše su ako testu damo šansu da dočeka dejstvo kvasca, jer ta dva podizača rade na potpuno drugačiji način, a kiflicama, kao vrsti peciva, više leži način na koji radi kvasac.


Ipak, većina recepata za testa sa kvascem obično zahteva dužu pripremu, koja podrazumeva dva ili tri narastanja testa, pa je mnogima mrsko i da počnu.

Ovde čekamo samo jednom, i to relativno kratko, kad smo kiflice umotali i poređali na pleh.

Zato ih i zovemo brze kiflice.


Što je toplije mesto gde kiflice čekaju, to će brže i narasti, zato je uvek zgodno ostaviti ih preko šporeta dok se rerna greje. U zimskim danima toplo mesto može biti npr. blizu radijatora ili TA peći, ali ne baš na njima.

U toj fazi, dok kiflice čekaju, važno je izbeći površinsko sušenje testa.

Sušenjem nastaje korica, a korica je razlog zbog kog testo prestaje da raste. Testo koje ste tek ubacili u toplu rernu će neko vreme rasti, a od momenta kad korica postane dovoljno "zatvorena", rast prestaje. Sirovo testo koje stoji na vazduhu takođe hvata koricu (blažu i tanju nego testo koje se peče, naravno), pa pokrivanjem testa formiranog u završni oblik, pomažemo da se ta korica ne stvori.

Drugim rečima, šta god pravite od testa, u fazi čekanja UVEK pokrivajte.

U tu namenu možete koristiti najobičniju tanušnu, "paučinastu" plastičnu kesu, rasecite je ako nije dovoljno velika.

A možete sebi napraviti i višekratni pokrivač kiflica ;) kao što sam ja uradila, isecanjem velike kese od deblje plastike, u veličini vašeg pleha.


Recept sam pronašla kod Milice Mihailović (ako svraćate na njen kanal znate koliko tamo ima divnih pita, pogača, peciva...) i pravim ga, uz neke mikro-izmene, već treći put u poslednjih mesec dana, uprkos vrućinama.

Kiflice uvek pravim prazne, da može da kombinuje ko šta hoće, a meni sem šolje jogurta i porcije šopske salate ni ne treba ništa više!

Toliko o tome, idemo na recept! :)


Brze kiflice

recept za štampu

Sastojci:
600 g brašna
1 kesica tj. 12 g praška za pecivo
110 ml ulja
1 čaša tj. 180 g gustog jogurta
1.5 kašičica soli

200 ml mleka
40 g kvasca
1 kašika šećera

i još
1 kašika ulja, za rad sa testom
majonez, za premazivanje kiflica
susam, za posipanje

Postupak:
1. 200 ml mleka ugrejati da bude toplo. Ne vrelo, ali ne ni tek mlako. Kvasac razmutiti sa kašikom šećera i kašikom tog mleka, pa pomešati sa ostatkom toplog mleka i ostaviti da zapeni.

2. U posudi za mešenje pomešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati ulje, gusti jogurt i mleko sa kvascem. Umesiti testo (mikserom, varjačom ili rukom - svejedno je), treba da je meko i malo lepljivo.  Ostaviti testo da odstoji 5-10 minuta.


3. Na radnu površinu sipati jednu kašiku ulja, pa razmazati. Izručiti testo i rastanjiti ga, prvo rukama, pa zatim oklagijom, na veliki krug prečnika oko 60 cm.


4. Iseći testo na 16 delova i umotati kiflice. Poređati na pleh postavljen pek papirom, pokriti najlonom i ostaviti preko šporeta ili na drugom toplom mestu, oko pola sata. Za to vreme uključite rernu na 200°C.

5. Kad su kiflice delimično narasle, na svaku istisnuti po tufnu majoneza veličine trešnje, pa razmazati četkicom.


Posuti susamom i staviti da se peku oko 30 minuta na 200°C.

Služiti čim se malo prohlade, uz namaz po želji ili samo uz jogurt i šopsku salatu :)



Napomene:
- Ova fora sa majonezom je dosta dobra. Na neki način zamenjuje premazivanje žumancetom pa posipanje rendanim ili seckanim margarinom, što inače radim kad pravim klasične kiflice sa sirom.

- Deo sa čekanjem na blago narastanje umotanih, sirovih kiflica možete i preskočiti ako vam se baš baš žuri, jer će testo svakako narasti zbog praška za pecivo. Ali lepše su ako i kvasac stigne da uradi svoje, to tvrdim!




komentara: 9

  1. Zdravo Majo, evo dok cekam da se ispece tart sa spanacem, listam recepte, ovo bih sledece spremala al evo da pitam da li mora majones ili postoji alternativa. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne mora, naravno. Razmuti jedno žumance sa jednom kašikom mleka ili vode, pa premaži preko kiflica :)

      Delete
  2. Isprobane, osim što su zaista super, posebno mi odgovara količina - jedan pleh od rerne. Pojedu se tople, ono što ostane može za užinu ko voli da ponese (škola/posao/...).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo :) Mi smo pravili sendviče, onako, kao kiflu presečeš na pola pa unutra šta voliš (ili šta je dostupno) ;)

      Veliki pozdrav!

      Delete
  3. Pozdrav,da li moze bez jogurta?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može da se zameni drugom "mokrom" komponentom, ne bi moglo samo da se izbaci. Npr. može čaša kiselog mleka umesto jogurta, a ako je cilj izbeći mlečno - onda zameniti običnom vodom ili biljnim mlekom u malo manjoj količini, recimo 130-140 ml (ili g).

      Pozdrav!

      Delete
  4. Gde si kupila belo-crvenu podlogu na kojoj si pravila kifle?

    ReplyDelete