Sunday, January 28, 2018

Pileća krilca iz rerne



Kako se prave krilca u rerni? Ima više načina, ovo je jedan od njih! Krilca su fino sočna, a iskustva u kuhinji možete i nemati uopšte - eto, toliko je jednostavno pripremiti ih! :)

Najbolja krilca sam jela u bivšoj BIP-ovoj pivnici u Cetinjskoj. Za titulu superlativa je najverovatnije odgovorna činjenica da je odlazak tamo već značio super provod sa super ekipom sa faksa, tamo smo se vodali i međusobno čašćavali kad god bi neko od nas položio najteži ispit, plus što sam tamo mogla da popijem BIP-ovo crno točeno pivo, jer crno flaširano nije ni postojalo u prodaji u ono vreme... Ljudi, ipak je to sve bilo - u prošlom veku!


U kućnim uslovima krilca mi nikad nisu ispala tako slasna kao u Cetinjskoj. Jedinom delom zbog rerne, u kojoj se krilca, položena na pleh ipak donekle "kuvaju" umesto da se peku, a drugim delom zbog izostanka ekipe, točilice i kafanske atmosfere uopšte.

No, to sve ne znači da ne spremam krilca i kod kuće! Deca obožavaju, ima neke draži u glockanju, u ulepljenim prstima, njima se to dopada, a i nama se sviđa :)


Obično sam krilca pravila samo malo marinirana u senfu i medu i to bude stvarno sočno i odlično. Nije hrskavo, al' bože moj.

A onda sam ih u par navrata spremala na malo drugačiji način, viđen i proban kod Tanje, gde se krilca uvaljaju u smesu od brašna i začina. Takva krilca su spolja suvlja, a opet sočna, jer brašno pokupi one sokove koji bi inače ostali na plehu. Ovakva krilca čak mogu da budu i hrskava sa gornje strane, ako se tokom pečenja ne okreću. Pravila sam i sa belim pšeničnim, i sa ražanim brašnom, sa i bez mnoštva začina... Čudo jedno - kako god spremljena, nije se još desilo da krilca u domu Babića ostanu nepojedena!


Jedini je problem što nam je pleh od rerne postao knap - na njega stane 2 kg krilaca i to samo ako su im prethodno skinuti partljci. Nije 2 kg mnogo, tu ima više kostiju nego mesa, za nas četvoro to je jedan ručak bez da smo se prejeli.

Što se tiče patrljaka, to je onaj treći zglob, najuži deo krila, na njemu ionako nema mesa, a samo zauzima mesto u plehu i prvi zagoreva, pa je poželjno ukloniti ga. U nekim marketima se krilca već prodaju takva, skraćena, što je baš zgodno jer štede i vreme i oštricu noža.

U nastavku je recept u kom se smesa za paniranje, tj. za oblaganje krilaca sastoji samo od brašna, soli i ljute mlevene začinske paprike (ljutina je meni jedini obavezan začin, osim soli), a vi svakako možete dodati i druge začine, po želji.

U slast!


Pileća krilca iz rerne
recept za štampu

Sastojci:
2 kg pilećih krilaca (bez "patrljaka")

mešavina za paniranje
70 g oštrog brašna
25 g soli
25 g ljute mlevene začinske paprike


Postupak:
1. Ako na krilcima nisu uklonjeni patrljci, ukloniti ih. To je onaj treći, najtanji deo na krilu. Na njemu ionako nema mesa, a zauzima prostor na plehu, pa ga treba odseći.

2. U činiju staviti brašno, so i začinsku papriku, pa dobro viljuškom izmešati.


3. Svako krilce spuštati u ovu mešavinu, da se dobro njome obloži.


4. Ređati na veliki pleh (od rerne), peći oko 50-60 minuta na 180-190°C, izvaditi pleh i okrenuti krilca, pa peći još 10-15 minuta. Ovo okretanje možete i preskočiti, onda će gornja korica biti još suvlja tj. hrskavija, u tom slučaju pecite duže od onih 50-60 minuta (naravno, nadgledajte, rerne su drugačije). Služiti odmah, uz salatu i pivo po vašem izboru. Kod mene beše šopska salata i a pivo Laško :)



Napomene:
- U smesu možete dodati mleveni biber, beli i crni luk u prahu, kari, čili, čak i malo cimeta... Svi praškasti začini će se lepo izmešati sa osnovom, a mogu se dodati i "ljuspasti" - origano, bosiljak, peršun, majoran i drugo suvo, usitnjeno začinsko bilje...

- U kafani biste dobili i činijicu sa vodom i kriškom limuna, to vam je za brčkanje ulepljenih prstića, umesto brisanja u salvetu, koja u slučaju krilaca ne pomaže mnogo. Pa i vi pripremite nekoliko činijica, za svakog gosta po jednu :)



komentara: 20

  1. Cuj, mali pleh 2kg?! Meni se jedva zbudzi malo jace od kile, i to onako razdvojeni od zgloba do zgloba. Ja ih sada valjam u kukuruzni griz i ostale zacine - budu jos hrskaviji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Staje 2 kg, na početku se krilca malo gurkaju, posle se ionako skupe pa skoro da mogu i da se "razmašu" :)

      Delete
  2. Fino! Ja imam neku svoju varijantu ali i ovo cu da probam obavezno.

    ReplyDelete
  3. Genijalno izgledaju! Moram ih isprobati.
    Meni su inaće najdraža ljuta krilca sa roštilja, ima nešto posebno u njima kada s edoda taj okus i miris dima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se u potpunosti! Al' kad nema roštilja, daj šta daš... :)

      Delete
  4. Uh što ih mi volimo pa onda još malo prelivena i sa ljutim sosom..mmmm jedan mali savet, koji četi pomoći da ti krilca budu hrskavija u smesu od brašna i začina dodaj malo praška za pecivo i obavezno koristi žicu preko pleha,( ne moj da zaboraviš da je malo isprskaš sa sprejom za pečenje ili premaži sa malo ulja ) onda ti krilca ne leže u masnoći koja curi iz njih dok se peku i budu baš hrskava...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Zorice na savetima :)

      Prašak za pecivo - probam prvom prilikom, nisam čula za taj trik.

      Rešetka - da, da, to jeste rešenje, duže vreme vrebam da kupim pleh sa sopstvenom rešetkom, jer ova moja od rerne nije baš da se išta položi direktno na nju...

      Pozdrav!

      Delete
  5. U Ikei su najbolji i najpovoljniji plehovi sa rešetkom

    ReplyDelete
  6. Isprobala doduse mislim da sam ih malo prepekla pa su bila malko suvlja nego sto bih ja voljela i ima malo vise paprika nego sto ja inace stavljam. I pored toga pojeli smo sve do zadnje mrve i Lana je bila odusevljena tako da ci ih sigurno ponovo praviti. Pojela je cak 4 komada sto se do sad nikada nije desilo. Ja i dragi smo ipak vise za onu moju standardnu varijantu (ja ih inace zacinim slicno ali bez brasna i pecem sa krompirom u plehu)ali zbog nje cu ih sigurno praviti s vremena na vrijeme. Od zacina sam stavila jos bijeli i crni luk u prahu i biber a paprika je bila ona obicna zbod klinaca.

    ReplyDelete
  7. Ima varijanta da se onaj patrljak uplete da se ne sece, kao kad prekrstite nogu u turski sed, bas sam sinoc pravila... Brasno oko 100 gr... Kasicica slatke paprike, kasicica ljute, ravna kasicica C origana ( jer nije gorak kada se przi ili pece) malo persuna suvog, kasicica soli, i kasicica peciva, utapkati isprepletana krilca u to i i ststitinu frizider na sat vr, posle toga dodati gde treba jer kriljca lepo upiju... I naredjati u pleh... Tu se nasla i neka svinjska snicla ( ne lupana) pa rekoh da uvaljam i ijih kad vec ima jos... I tako peku se 20 min... Pa se okrenu jos 20... Onda se papir promeni... Jer sok of kriljca natopi... Vrate se u rernu i rrna ostavi odskrinuta... Zaglavila neku spatulu ili drvenu varjacu i smanjila temp... I uala... Fantasticno... Hrskava spolja unutra njam .. a snicle tek... Mmmmm

    ReplyDelete
  8. Danas sam napravila ova krilca. Ispala su fantasticno. Hrskava a socna, kao iz restorana.
    Recept je jednostavan, mogu deca da ga naprave a rezultat je vrhunski rucak ili vecera.
    Sve pohvale.

    ReplyDelete
  9. Predobra! Ja sam u brasno stavila vegetu,papriku, beli luk, pzp i biber. I uz to sam deci bapravilansos od cezar preliv, sa pavlakom, persunom i sitno seckanim kiselim krastavcicem. A za dragog mi i mene sos od ljutog kecapa, soja sosa, meda i jos malo cilija u prahu. Mmmmm....tople preporuke za sos....kao stvoren za ova divna krilca.

    ReplyDelete
  10. Juce sam ih ponovo pravila. Ovaj put ih nisam prepekla i samo se culo mmmmm i mljac. Definitivno su se probila na prvo mjesto u nasoj kuci tako da prisvajam recept :-)

    ReplyDelete
  11. Apsolutno fantastičan recept, hvala ti puno Majo! Kaži mi samo, da li si probala da ih paniraš sa nečim drugim, tipa kukuruznim brašnom ili nečim sličnim da pojačaš stepen hrskavosti?
    Takođe, da li imaš preporuku za kombinovano pečenje sa krompirom? Ostala mi je bila gomila začinskog brašna sa kojim nisam znao šta da radim :|

    ReplyDelete
  12. Sad gledam po komentarima i vidim da je neko napisao kašičica ljute paprike, a ja sam stavio pola kese od 50g trenutno se peče pa ću da vidim na šta je ispalo 😂

    ReplyDelete
  13. Nisam nista bolja hhahaaha

    ReplyDelete