Sunday, May 14, 2017

Ovseni krekeri



Krekeri su nezdrava grickalica!? Možda, ako kupite neke industrijske, preslane, prepune trans masti i pojačivača ukusa... Ali ako ih napravite sami, od ovsenog brašna, ovsenih pahuljica, semenki i malo maslinovog ulja - to je druga priča.

Pored heljdinih, ovi ovseni krekeri su moja omiljena vrsta "hleba" za doručak. Zapravo, recept sam i dobila pod nazivom Norveški ovseni lomljeni hleb (hvala Mina!).

Iako hleb uvek zamišljam kao veknu sa krckavom koricom i mekom, šupljikavom unutrašnjošću, hleb je mnogo širi pojam. Nekada su tanke forme, flatbread, bile osnovni vid hleba.

Zovite ga kako želite - ovseni tanki hleb, ovsene pločice, ovseni krekeri... Kad se navučete kao ja, biće vam svejedno da l' ta stvar uopšte ima imE, bitno je jedino da je uvek imA :) Još ako ima i koji list Kosmajske buđole, malo cheddar sira i kašika dobrog ajvara, ja nemam ni jedan prigovor da mi doručak svakog dana bude ovakav!



Ispočetka sam pločice pravila bez ulja, takav je recept bio. Samo brašno + pahuljice + semenke + so + voda. Ne znam koliko sam plehova ispekla po toj recepturi, koliko sam puta nosila na posao za ekipu sa kojom sam duže vreme doručkovala, i odlični su bili. Naročito su zgodna stvar ako vam ustreba nešto ovog tipa, a da je posno na vodi.

Kasnije sam deo vode zamenila uljem, tek toliko da pločice budu hrskavije, za šta je bilo dovoljno sasvim malo ulja, 40 ml. Takvi, naravno, nisu više posni na vodi, ali jesu i dalje posni.

U svakom slučaju, iz jednog osnovnog recepta možete napraviti brojne varijacije. Suština je zadržati odnos koliko-brašna-toliko-pahuljica-i-toliko-semenki, vode otprilike treba kao to troje u zbiru, a ulja oko 10% od količine vode.

Prijatno!



Ovseni krekeri
recept za štampu

Sastojci:
125 g ovsenog brašna
125 g ovsenih pahuljica
125 g semenki i/ili orašastih plodova po želji
1 ravna kašičica soli
350 ml vode
40 ml maslinovog ulja

Postupak:
1. U posudi pomešati brašno, pahuljice, semenke (sve što je krupnije od suncokreta prethodno samleti, a i njega možemo malo usitniti) i so. Dodati vodu i ulje, promešati, ostaviti 5-10 minuta.


2. Veliki pleh (od rerne) postaviti pek papirom, izliti smesu i ravnomerno razmazati po celoj površini. Peći na 160°C sa ventilatorom 10 minuta, izvaditi pleh i pizza sekačem raseći testo na pločice željene veličine, pa vratiti i peći još 1h na 140-150°C sa ventilatorom (može i bez, trajaće malo duže). Krekeri treba da potamne, ali pazite da ne pregore. Znaćete da su sigurno gotovi ako uzmete jedan (deblji) kreker, prevrnete ga, kucnete noktom ili vrhom kašičice - treba da je potamneo i odozdo, da je skroz suv i da se čuje kad kucnete. Kad se krekeri ohlade složiti ih u kutiju, čuvati zatvorene na sobnoj temperaturi.


3. Servirati uz namaz po želji, suvo meso, sir...


Napomene:
- Najčešće kombinacije semenki/orašastog su mi suncokret-susam (pola-pola) ili kikiriki-susam (100 g + 25 g).
- Dešavalo mi se da nemam ovsenog brašna, pa sam stavljala neka druga. Kombinacija kukuruznog + pirinčanog je bila super, a moglo bi i sa bilo kojim drugim.
- Obično pravim duplu meru. Kad već palim rernu na sat i kusur, da ispečem odmah dva pleha, jer se mogu peći istovremeno uz zamenu mesta negde na polovini vremena.
- Ako izbacite ulje dobićete krekere koji su prikladni za post na vodi.

komentara: 23

  1. Krekeri su fantastična grickalica za doručak, posebno kad ima celih zrna semenki jer su zasitna. Ja onu varijantu od sirove heljde baš često pravim. Poslednji put sam imala samo 100gr heljde u zrnu pa sam stavila susamovo brašno (baš brašno od semenki iz kojih je isceđeno ulje) i tako su bili baš dobri i krckavi. Eto ideje ako neko žali da smanji udeo žitarica a poveća udeo semenki i vlakana.
    Ako se kod nas ikada pojavi deklarisano ovseno brašno ili pahuljice probaću i ovu varijantu.
    Mah, mah,
    Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni su ovo bili prvi krekeri na koje sam se navukla, posle je došla heljda. A i ovaj postupak mi je bio otkrovenje, smuti-pa-prospi, u pravom smislu reči! Uvek sam o krekerima razmišljala kao o testu koje treba razviti, iseckati, preneti na pleh u tim isečenim komadićima...

      Hvala za info o verziji sa susamovim brašnom, ima smisla i verujem da je super!

      Pozdrav,
      Maja

      Delete
    2. Tatjana, gde nalazite deklarisanu heljdu u zrnu? Bas bi mi znacila ta informacija.
      Hvala!

      Delete
  2. Pozdrav Majo, jako volim ovakve stvari u svim varijantama. Kada isprobam nešto novo onda me drži pa odokativnim metodama mijenjam dijelove/sastojke. Jedino mi je problem jer kada se nađe nešto novo to se radi skoro svakodnevno i jede dok ima, ne možemo se kontrolirati da to bude npr. doručak, nego varijanta sve se treba isprazniti. Da li kod ovog recepta sama melješ zobene pahuljice ili kupuješ brašno? Suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kupujem brašno. Ali imala sam nameru da probam i samo od pahuljica (mlevenih + celih), što ću prvom sledećom prilikom učiniti! Ja mislim da to ne može da ne valja...

      Delete
  3. Joj super izgledaju, već ih vidim sa malo krem sira po njima.

    ReplyDelete
  4. Divni su i sami po sebi da se grickaju a naravno uz antipasto fantastični

    ReplyDelete
  5. Hvala na poverenju Majo :) Kupila sam neko aromaticno maslinovo ulje iz Italije, unutra bosiljak i suseni paradajz. Koliko sutra za Dan ustavnosti Norveke pravim ovo sa uljem. Srdacan pozdrav iz kisnog Osla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kad bi znala koliko se plehova tvojih krekera ispeklo u mojoj rerni, i u rernama par koleginica... :)

      Delete
  6. Ah, ovako nesto mi bas treba za trenutke krize na poslu. Moracu da potrazim ovseno brasno, pa da napravim ove krekere.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verujem da može i od pahuljica da se samelje "brašno", nisam probala za ovaj recept ali skoro da sam sigurna da ne može da ne valja.

      Delete
  7. Cao Majo, divne grickalice. Mozes dodati i razenog brasna . to ti ovde zovu Knekkebrød :) topli pozdrav

    ReplyDelete
  8. Majo,da li ovi krekeri mogu da prođu pod hrono? Pitam zbog ovsenih pahuljica... Hvala,Sandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Povelika je zbrka sa tim pravilima, prema nekima ne mogu pahuljice nikakve, mada u knjizi AG piše da može povremeno musli (misli se na domaći proizvod, ne one dr Oetker mešavine gotove), a beše i ona izbacila bila neku ovsenu kašu u čašama - u sastavu piše OVAS, ali čisto sumnjam da to nisu ovsene pahuljice, inače kako bi se mogle konzumirati samo razmućene sa vodom, nakon dva minuta?!

      Tako da, relativno je sve. Ako odlučiš da može, onda može :)

      p.s.
      Nisam probala, ali trebalo bi da može umesto pahuljica staviti mekinje, tako pravim krekere od heljde (brašno + mekinje)

      Delete
  9. Majo, blog ti je odličan. Mnoge tvoje recepte sam isprobala. Hvala za obilje detalja i veliku preciznost.
    Htela bih da isprobam i ove krekere, ali imam jedno pitanje: Da li bi mogla da navedeš dimenzije pleha od rerne? Srdačan pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovaj pleh na slikama ima upotrebnu površinu oko 40 x 34 cm, a pravila sam ove krekere i u originalnom plehu koji je stigao uz šporet, koji ima nešto manju upotrebnu površinu, recimo 38 x 32.

      p.s.
      Brojevi su dati napamet, neko veme nisam u svom stanu pa ni u prilici da uzmem pleh i izmerim, kad se vratim izmeriću (a merila sam ih više puta, i nikad da zapamtim za sva vremena... :))

      Delete
  10. Hvala! :)
    Nisam mogla da isčekam odgovor pa sam ih već pravila. Moj pleh je 42 x 31. Pošto sam na netu na nekoliko mesta našla dimenzije za plehove od rerne koji su bili znatno veći, smanjila sam recept za četvrtinu. Krekeri su ispali prilično tanki, veoma ukusni, ali više kao nekakav čips nego krekeri. Pojeli su se uz gvakamoli tako da se ne žalim :) Definitivno ću praviti ponovo, ali sledeći put punu meru.

    ReplyDelete
  11. Da li je neko probao sa pšeničnim brašnom? Pošto pšenično brašno od celog zrna imam u kući...

    ReplyDelete
  12. Nije bilo odgovora za brašno pa sam umesto ovsenog brašna iskoristila u super secku samlevene ovsene pahuljice. Stavila sam samo sirovi suncokret. Fenomenalno, ukusno, hrskavo ali ne pretvrdo, zarazno ali i zasitno. Sledeći put ću staviti neku kombinaciju sa kikirikijem. Pitam se da li kikiriki treba da bude sirov. Još se pitam se da li se ovaj blog još uvek održava jer vidim da su ostali komentari odavno pisani. Pozdrav za autorku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izvini, nisam na vreme videla pitanje, ali vidim da si se super snašla. Možeš generalno i druga brašna da koristiš, pravila sam jednom u kombinaciji ovsene pahuljice + kukuruzno + pirinčano brašno, odlično beše.

      Pozdrav veliki i hvala ti na isprobavanju i javljanju :)

      Delete
  13. Ja sam za to da se grickaju sami, kao što bi smo štapiće ili čips iz kesice. Sa duđolom, ajvarom, sirom i ostalim divnim dodacima, može i hleb... Ovo je za "varanje" za nas koji volimo štapiće i smokije, da nam se čini kako je nešto iz kesice a ustvari je zdravo :)

    ReplyDelete