Wednesday, June 07, 2017

Brusketi sa gulaš nadevom


Pred vama je ideja za doručak ili večeru spremljenu od restlova koji bi, da su čekali još malo, verovatno završili u kanti... 

Ne znam koliko vi vodite računa o bacanju hrane ni da li ste svesni da je to ogroman, globalni problem. Sa jedne strane hrana se baca, sa druge strane ima mnogo onih koji je nemaju dovoljno. Bacanje se dešava u proizvodnji, tokom selekcije, distribucije, prodaje... Ali izgleda da naveći procenat bačene hrane potiče iz domaćinstava. Mi, krajnji potrošači, najviše bacamo!

Nisam oduvek razmišljala o tome, ali se u poslednjih par godina trudim da budem odgovornija i baš me grize savest kad nešto od hrane bacim. A desi se da moram, jer dočekam da propadne, da se pokvari.

Jednom prilikom sam bacila pun lonac pileće čorbe, jer je ostala napolju. Ja mislila skloniće Srki, on mislio ja ću, i na kraju ostala preko noći, a toplo je bilo... Zelenu salatu sam nekoliko puta bacila, samo zato što je nisam oprala i pripremila istog dana, a ako promašim i sutrašnji dan a ona ostala u kesi, posle je ćao. Kajmak kad vidim da je krenulo ono roze da mu se hvata, tačno mi se moral sroza u sekundi...

Istina, sve je to osetno ređe nego nekad, ali može i bolje. I radim na tome.

Uzgred, baš sam znatiželjna da li ovaj sistem koji je sad u Maxi-ju na akciji, sa vakuum pumpom i posudicama, vredi čemu. Obično ne skupljam markice ni za šta, e sad sam uzela da skupljam. Nadam se samo da će tih pumpica još biti, pošto vidim da ih trenutno nema, dok kutijica ima na pretek. Kažu da će biti, ajd' videćemo.

Kod nas se često kuva "za par dana" i nije problem ako se jede isto dva dana za redom. Gulaš svi volimo, Srki ga pravi odlično, jeo se dva dana i ostalo je malo. Trećeg dana se već kuvao novi ručak, koji se jeo i četvrtog dana. Petog vidim da niko ne ferma ono malo gulaša, podgrejem, probam, dobar je i dalje. Beše svega za jednu porciju, a beše i skoro cela vekna hleba od prekjuče.

"Hmmm, daj da spremim neke sendviče-bruskete", pomislih, "samo malo da oplemenim nadev..."

Jedan pogled u korpu sa povrćem i... :)


Brusketi sa gulaš nadevom
recept za štampu

Sastojci:
ostatak gulaša "za jedan tanjir", oko 230 g
skoro cela vekna 2-3 dana starog hleba, oko 350 g
pola manje glavice kupusa, oko 350 g
50 g putera
1/3 kašičice soli
1/3 kašičice bibera



Postupak:
1. Uključiti rernu da se greje na 180°C. Ostatak gulaša viljuškom izgnječiti da bude "vlaknast". Puter otopiti.

2. Hleb iseći uzduz na 4 parčeta i položiti na pleh od rerne postavljen pek papirom. Deo otoljenog putera iskoristiti da četkicom ovlaš premažete hleb, pa okrenuti kriške namašćenom stranom na dole. Staviti hleb da se peče oko 20 minuta na 180°C, dok ne postane krckav i blago rumen.


3. Za to vreme na ostatku putera propržiti kupus isečen na rezance, oko 10 minuta, uz dodatak trećine kašičice soli i trećine kašičice bibera. Dodati gulaš i propržiti zajedno još malo. Probati, dodati začina ako treba, nadev mora da je fino začinjen i ljutkast.


4. Na tek ispečene, hrskave bruskete rasporediti nadev. Odozgo poređati komadiće svežeg paradajza ili preliti kečapom. Servirati odmah, dok je toplo neodoljivo je!


Napomena:
Gulaš je već bio dobro začinjen, tako da sam soli i bibera dodavala imajući u vidu da još treba da začinim samo kupus, pa su količine ove koje sam napisala. Kupus, naročito pržen kupus, voli biber, to je čudo jedno! Cela kombinacija je ispala baš dobro, mojima se svidelo veoma! Kupus daje finu svežinu i teksturu, meso punoću, a hleb krc-krc-krcccka...

komentara: 3

  1. Mi se trudimo da ne bacamo hranu uopste. Uvek se setim izbeglickih dana, kada nije bas bilo hrane na pretek, pa mi savest ne daje da bacam. Ali, ipak se to desava.
    Dobra ideja da se ovako iskoristi gulas. Kod nas gulas retko kad ostane, ipak mi imamo nekog ko, kad je gulas u pitanju, polize tanjir(e) :-)

    ReplyDelete
  2. I mi pokušavomo da ne bacamo hranu. I kod nas se kuha za dva dana, alatu odmah čistim i stavljamu kutijicu sa papirnatim ručnikomtako da dulje traje. Trudim se predvidjeti koliko ćemo pojesti pa onda samo toliko kupujem a ako primijetim da će biti viška spremam u zamrzivač.

    ReplyDelete
  3. Pozdrav Majo, mene si dotakla ovim receptom, ja sam jedna od onih koja baš radi takve stvari ili ako nema kruha neko brzinsko tijesto, gore posložiti sve što je ostalo ili skuhati tjesteninu pa opet gore ostaci sve se zapeče i super. Nekako mi je najgore kada vidim da ostanu komadići kruha, onda gledam da napravim krutone, ili popržim na maslacu pa napravim neku vrstu pudinga od kruga. Moji ukućani uvijek komentiraju kako bi mi Majka Tereza sigurno dala neki orden. Nisam baš za orden ali gledam da se kupuje racionalno ono što će se pokvariti a kod kuhanja moji nisu za višednevno jelo nekog obroka pa ga onda doradim ovako ako ostane. Uvijek nekako mislim ako svatko pomalo ukupno ćemo bacati manje. Ideja ti je super za podijeliti. Suzana

    ReplyDelete