Sunday, November 15, 2015

Požunske kiflice


Iz Velikog narodnog kuvara, sledeći u nizu recepata za isprobavanje u okviru igre za food blogere pod imenom Patin petnaesti, našao se recept za požunske kiflice.

Požun i Presburg su stara imena za grad Bratislavu, čiji je ovo specijalitet, pa se ovakve kiflice sreću i pod imenom prezburške kifle, a ovaj tip testa - prezburško testo.

A tip testa je takav da u nejga ide i kvasac ali i velika količina masnoće, pa to bude nešto na pola puta između prhkog i dizanog testa, i takva testa su, za moj ukus, idealna za štrudle. Ovo nije štrudla u klasičnom smislu, al' čim se nešto umotava, onda i jeste na neki način štrudla ili štrudlica :)


U mom slučaju testo skoro da nije naraslo ni malo, pa je ispalo više prhko testo, nego to, "polu-polu", koje sam pomenula. U receptu nije bio eksplicitno naveden način spajanja sastojaka, pa sam puter otopila misleći tako ću brže da ga umešam, i dobila sam onaj slučaj kad testo ne može da se umesi lepo i glatko, već masnoća probija. Trebalo je da utrljam hladan puter iseckan na kockice, kao što se počinje svako prhko testo, i verujem da do ovoga ne bi došlo.


Ipak, nije to mnogo smetalo finalnom proizvodu, koji se meni baš dopao. Ove kiflice imaju miris patine, orašasti fil je najodgovorniji za to, a i testo ima diiiivan puterast ukus. Nisu mnogo slatke, pa to može biti problem, jer je daleko lakše pojesti šest ovakvih u nizu, nego nekih drugih, slađih kiflica :)

Recept sam sledila, osim što sam u filu izostavila suvo grožđe i koru limuna, a dodala cimet. Suvo grožđe nisam imala, a koru limuna (više) ne koristim, pa da ne bude baš klot, dodala sam cimet. I testo nisam sekla na kvadrate, već kao što inače sečem kad pravim kiflice, razvaljam testo na krugove, pa njih sečem na osmine.

Požunske kiflice - za preporuku!



Požunske kiflice

Sastojci:
za testo
500 g brašna
200 g putera
60 g šećera
3 žumanca
1 celo jaje
1 ravna kašičica soli
20 g svežeg kvasca
20 ml toplog mleka

za fil
250 g mlevenih oraha
100 g šećera
100 ml vode
1 kašičica cimeta

za premazivanje
1 žumance
1 kašičica mleka

Postupak:
1. Kvasac razmutiti sa 20 ml toplog mleka. U posudu za mešenje sipati brašno i so, dodati hladan i na kockice isečen puter, pa prstima utrljati brašno u puter, dodati šećer i promešati. Jedno jaje i tri žumanca malo razmutiti žicom, dodati u brašno, a dodati i prethodno rastopljen kvasac. Umesiti testo, eventualno dodati još kašiku-dve mleka ako treba, podeliti na četiri lopte, i ostaviti sa strane dok pripremate fil.

2. U manju šerpu staviti 100 ml vode, 100 g šećera i kašičicu mlevenog cimeta. Kuvati do vrenja pa još par minuta, izmaći sa ringle, dodati mlevene orahe i sve dobro promešati. Utapkati fil i provizorno ga nožem podeliti na četiri dela.

3. Uzeti četvrtinu testa, na dobro brašnjavoj radnoj površini formirati disk, posuti brašnom i sa gornje strane, pa oklagijom rastanjiti na krug prečnika oko 30 cm. Iseći na osam delova i na svaki staviti po malo fila, otprilike po jednu kašičicu, tj. osminu od one jedne provizorno označene četvrtine. Uvijati kiflice i ređati na pleh od rerne obložen pek papirom. Ponoviti sve sa preostala tri dela testa. Sve kiflice bi trebalo da mogu da stanu na jedan pleh.

4. U šoljici razmutiti jedno žumance sa kašičicom mleka, pa četkicom premazati svaku kiflicu. Peći na 180-200°C oko 30 minuta.

Recept za štampu


komentara: 14

  1. Ma, bas su dobro ispale i verujem da su ukucani uzivali u slatkoj degustaciji.:) p.s. srcasti presek na orahu je vrlo cool.:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvi orah koji sam krcnula, slučajno je pukao baš tako. Kod svakog sledećeg sam se trudila da ponovo dobijem isto, ali bez uspeha. Šta ti je sudbina ;)

      Delete
  2. Miris patine, dovoljna preporuka!
    Sve što si napisala odgovara mom ukusu, čak i taj manjak slatkoće. Jedino što mislim da bi sa koricom limuna bile još bolje, valjda ta navika spajanja oraha i limuna... Ali pretpostavljam zašto je više ne koristiš. Ako je to problem, pre neki dan sam prvi put videla organski limun na polici megamarketa, tako da ako zanemarim cenu, problem limunove korice je rešen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmda, sve si lepo pretpostavila :)

      Uđem pre neki dan u jednu radnju u okolini Kalenića, u kojoj se prodaje samo organski uzgajana hrana. Pet limunova u mrežici, petsto dinara! Pa sam lepo vratila mrežicu na policu, nešto mi zazvučalo preskupo. Ali da, dobro je da uopšte postoji kao opcija, i sad kad malo razmislim, za kakve gluposti često dam i više od 500 dinara, zapravo ovo i nije bilo skupo... :)

      Delete
    2. To je ta cifra :) Isto sam pomislila po povratku iz radnje kada sam pogledala par stvarčica u kesi :D

      Delete
    3. ma loze vas bre ko suva drva :)

      Delete
  3. Ah, toliko postova s ovim finim kiflicama! No, jako sumnjam da su porijeklom iz Bratislave. To je grad iz kojeg nitko ne bi htio biti porijeklom, pa ni ove odlične kiflice. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, zasto dopustate ovako neprimerene i ruzne komentare maskirane u veo sale? Nipodastavanje bilo kog grada, pa i Bratislave, ostavlja vrlo neprijatan utisak.

      Delete
    2. meni bratislava bila skroz o.k. a i ljudi.
      odradila me doduse tetka kasirka u tesco-u tamo onaj blizu centra za neku teglicu neceg azijskog, zaboravih sta je bilo. sve kao fina i ljubazna - videla da smo strendzheri, i onda ona stara dobra oprobana taktika - kao pomognem ti tako sto ti rastvorim kesu, naravno vise nego sto ti stvarno treba, i onda ti lepo to nesto zaboravis ispod rastvorene kese.
      posle ako se vratis - sve je po p.s. - "evo ja vidla da ste zaboravili pa sklonila" , a ako ne -sve je opet o.k.
      kasirske manguparije :)

      Delete
    3. @Anonymous

      Maja kao Maja razume zašto pomenuti komentar ostavlja neprijatan utisak na Vas, čak je i sama osetila izvesnu nelagodu u tom smislu.

      Maja kao autor i administrator javnog bloga, na kome je komentarisanje dozvoljeno svima, pa i anonimnim posetiocima, smatra da sve dok komentar nije spam, i ne sadrži eksplicitno vređanje ili vulgarnosti, nema ni osnova za brisanje.

      Nadam se da razumete razliku.

      Delete
  4. Majo, hajde probaj da kiflice ili bilo sta drugo sto premazujes zumancetom, premazes sa belancetom. Ja obozavam zumanca, ali kao premaz su mi uzasna. Jednom prilikom bilo mi je zao da bacim belance, pa sam premazala kiflice koje sam tada pravila. Sjajno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na predlogu :) Probala sam i sa belancetom, evo na ovim kiflicama, i to je sasvim fino bilo.

      A i premaz od žumanaca je meni fin i drag :) S tim što uvek razmutim žumance sa kašičicom-dve mleka ili vode, tek toliko da premaz postane ređi i da ga od jednog žumanceta bude dovoljno za povelik broj kiflica :) Inače, svrha premazivanja testa žumancetom je više estetske nego neke druge prirode - korica dobije sjaj, i za nekoliko nijansi tamniji ton.

      Pozdrav!

      Delete
  5. Pekla sam ih kao što piše u receptu - na 180 C 30 min. Prepečene su i zbog toga mi nisu uspele. Dakle, nije navedeno ispravno vreme pečenja.

    ReplyDelete