Monday, November 09, 2015

Pogačice sa čvarcima


Volim čvarke, svih sorti i veličina. Duvan čvarci su mi možda najomiljeniji, a volim i klasične, kako hrskave tako i one žilavije, što bi trebalo da su pravi. Ako nisu vegetom zasoljeni, što sve češće viđam kod pijačnih prodavaca i ljuti me ta pojava.

Pogačice sa čvarcima takođe volim. Ma šta volim, obožavam pogačice sa čvarcima! Pravila sam ih par puta ali po nekom skraćenom postupku, jer znam da priprema pravih, lisnatih, traži prilično strpljenja, i večito nemam ja vremena za to...

I nemam, ali hajde, jednom bar, da me želja mine :)

Otvorim veliki narodni kuvar da vidim šta kaže na temu pogačica sa čvarcima. Tri recepta ima, od kojih je jedan sa ovom najzametnijom tehnikom, sa posipanjem razvučenog testa čvarcima, pa preklapanjem, pa ponovo razvlačenje-posipanje-preklapanje i tako u krug. U druga dva recepta nalazi se pojednostavljen postupak u kome se čvarci umešaju u testo odmah na početku, a onda razvučeno testo premazuje mašću i preklapa par puta. Hmmm... Neću to, daj' ovu kompleksniju varijantu, da probam, konačno.


Trud se isplatio, pogačice su ispale božanstveno! Divno se listaju, iznutra meke, spolja krckave, sve kako treba.

Ipak, moram primetiti - brze pogačice sa čvarcima nisu nešto značajno lošije od ovih, a značajno manje posla ima oko njih. Tamo se čvarci umešaju u testo odmah na početku, razvuče se kora (jedna, jednom) i odmah vade pogačice. Pa, koga mrzi da se previše bavi, a prijedu mu se pogačice sa čvarcima, nek' zna da može i tako :)


Pogačice sa čvarcima

Sastojci:
250-300 g čvaraka
500 g brašna
1 vršna kašičica soli, 10 g
1 jaje
1 čaša jogurta ili kiselog mleka, 180 g
1 supena kašika masti, 50 g
20 g svežeg kvasca
100 ml toplog mleka

i još, za premazivanje
1 žumance
1 kašičica mleka

Postupak:
1. Čvarke samleti u električnoj seckalici, ili sitno iseckati nožem, pa podeliti provizorno na četiri dela.

2. Kvasac razmutiti u toplom mleku. U posudu za mešenje sipati brašno, so, dodati viljuškom razmućeno jaje, jogurt, jednu kašiku masti i prethodno razmućen kvasac. Umesiti glatko testo, vanglu pokriti plastičnom folijom i ostaviti testo da naraste, oko pola sata.

3. Radnu površinu posuti brašnom, istresti testo, ispritiskati ga da izađe vazduh, rastanjiti, prvo rukama pa oklagijom, na koru veličine oko 40 x 40 cm. Preko dve trećine površine testa rasporediti prvi deo čvaraka. Preklopiti prvo čistu trećinu testa preko središnje, pa preostalu trećinu preko ove dve. Dobili smo jednu traku sa tri sloja testa i dva sloja čvaraka. Sad tu traku malo rukama spljoštiti, pa naneti drugi deo čvaraka preko dve trećine testa. Preklopiti po istom principu kao malopre - trećinu testa bez čvaraka saviti preko središnje trećine, pa onu preostalu trećinu preko ove dve. Tako ispreklapano testo ponovo malo ispritiskati dlanovima, pokriti plasičnom folijom, i ostaviti 15-ak minuta.


4. Razviti testo ponovo u koru prečnika oko 40 x 40 cm, i ponoviti ceo postupak kao u prethodnom koraku. Ponovo pokriti folijom i ostaviti 10-15 minuta.


5. Testo razvući rukama pa oklagijom na veličinu oko 30 x 30 cm. Manjom okruglom modlom vaditi pogačice i ređati na pleh postavljen pek papirom. Restlove testa samo iseckati bez premesivanja i ređati na drugi pleh. Pogačice pokriti plastičnom folijom i ostaviti preko šporeta dok se rerna greje na 200°C, da malo narastu. Zatim ih premazati žumancetom razmućenim sa jednom kašičicom mleka i peći oko 20-25 minuta na 200°C.


Napomene:
- Moja modla je mala, 4 cm u prečniku, pa su i pogačice sitne. Ako volite veće pogačice, koristite veću modlu, a testo ostavite malo deblje.
- Ispečeni restlovi su krckaviji od pogačica i prvi su nestali :)

Recept za štampu


komentara: 37

  1. Pa gde nađe ovu torbicu?! Slike su ti čista fantazija! Mnogo su slatke ovako male pogačičice :-) Dođu nešto kao koktel pecivo.
    Ja sam restlove kao nešto uvijala u frcokle i baš tako - bili su mi čak i lepši, a i brže su nestali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokušavam da se setim gde nađoh torbicu, al' ne mogu, davno beše :) A restlovi su hit, definitivno!

      Delete
  2. Joj baš tu krasne. Ja ih pak radim samo tako sa preklapanje, nekako si dam truda jer su mi tako lijepše, nekako me na tortu na pat katova podsjećaju.
    I ja reslove skupim i još malo razvaljam pa ih onda izrezujem, ti su i meni najbolji jer su posebno hrskavi.

    ReplyDelete
  3. Pozdrav Majo, ja mislim da se kod mene u kući nisu pravili 10 godina, od kada su čvrci postali skupi "ko zlato" pa kad ih kupim pojedmo ih ovako jel kao šteta to u pogačice. Ja kupim u pekari da me želja mine, oni digli cijenu a čvarke tražiš povećalom. Uglavnom odluka je da ću i ja sada kupiti pa dio ide u pogačice, a na ovaj način imam zapisano u maminoj tekici iz 80-ih (preklapanjem). Ajde kada stgneš istraži što bi još moglo u pogačice a da se dobije ovaj mesno-masnjikavi ukusan dojam. Suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nešto nisam sigurna da išta može zameniti čvarke, ali razmisliću... :)
      Pozdrav!

      Delete
    2. Ja volim pogačice sa čvarcima, a pošto su čvarci mnogo skupi došao sam na ideju da se raspitam na pijaci kod seljaka koji tope slaninu i prave čvarke šta rade sa droždinom, to je onaj talog koji ostane na dnu kazana u kome se tope čvarci kad se čvarci izvade. Skoro svi su mi rekli da prodaju pekarima. Na pijaci u Borči mi je jedan deka obećao da će doneti sledeći put kad bude dolazio što se nikad nije desilo. Jednom prilikom sam se našao na Banjičkoj pijaci i slučajno sam našao ženu koja je prodavala mesne prerađevine i kod nje se raspitao za droždinu, ona mi je dala vizit kartu sa brojem telefona da se dogovorimo kad će da donese i da ja preuzmem. Kupio sam pet kilograma po 200 din.

      Delete
  4. Kako je ovo ukusno i lepo nemam reči! Stvarno svaka čast za ideju i za recept!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa idejom nemam ništa, a da je ukusno - jeste :)

      Delete
  5. Pravila sam ove tvoje brze i odlične su. Nemam mesta u ovom stanu ni za fotkanje ni za mnogo manevrisanja sa testom pa mi odgovara sve što je brzo, da mi ne bude trpezarija u haosu celu večnost, ali sad ću morati da probam i ovu PRAVU tehniku jer i ja mnogo volim i čvarke i pogačice sa njima.

    A to za vegetu na čvarcima prvi put sad čujem i plaši me :-/ :-D.

    ReplyDelete
  6. Čvarke obožavam :) a i pogačice... Ove izgledaju potpuno fantastično i samo mi kažu da ih što pre i ja moram napraviti :)

    ReplyDelete
  7. Ja nisam neki ljubitelj cvaraka a mislim da je moja mama pravila neke pogacice sa cvarcima koje sam ja izbegavala. I ovde ima cvaraka da se kupe, uzasno su skupi. Nikad nisam razumela zasto:-)

    ReplyDelete
  8. Uh, gdje baš na njih da nabasam 'na tašte' ? Sad ću samo o pogačicama da mislim cio dan...
    E baš ću da ih pravim za vikend. 😉

    ReplyDelete
  9. Moja pokojna baka je testo u nedostatku čvaraka premazivala droždinom. Droždina su tzv. sitnež od čvaraka, sakupljeni na dnu kante od masti, naročito ako je cediljka kojom se cede čvarci od istopljene masti imala veće rupice. Bile su podjednako dobre kao i sa čvarcima, listale su se imale taj masno čvarkasti ukus. Pozdrav od Sremice.

    ReplyDelete
  10. moja bakica isto cesce je pravila te pogacice s drozdinom.
    Keva pravi sa cvarkovima, i uglavnom joj budu mega (i sve to od testa joj uvek bude bash dobro, oduvek koliko me secanje sluzi).
    *nasao sam u ns-u nekog lika, slandzha i (duvan) cvarkovi su mu taaako dobri da mislim da cu da si kupim onu presicu za cvarkove, posto ja volim jeli sve da napravim sam kad na nesto bacim oko. donecu ti malo sledeci x kad odem do ns pa do bgd-a.
    uzgred, dok su vruci, ne o'ladim celu tepsiju - iz ciste empatije prema ostalima u kuci - a mog'o bi - bez da trepnem. :)

    ReplyDelete
  11. Divneee, svaka čast, fotke savršenstvo :)

    ReplyDelete
  12. Upravo napravljene, ova duža varijanta, savršene,nestaju brzinom munje, hvala :)

    ReplyDelete
  13. Draga Majo,

    ne pišem zbog pogačica... meni je pažnju privukao jedan drugi detalj i to sa fotografije... crveni kuvar "Veliki ...kuvar.." ako se dobro sećam. Još uvek je u mojoj rodnoj kući. Mnoge kuće su ga imale..i mnogo nas je namučio pogotovu kad su torte u pitanju... teško su uspevale.. tek kad sam se rešila uspomena na taj kuvar počela sam stvarno da pečem i to uspešno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razumem. U Velikom narodnom kuvaru ima dosta nejsanoća, nije sve uvek lepo objašnjeno, ali ima i korektnih recepata i solidnih objašnjenja. Naprosto, to je ogromna zbirka, skupljana iz mnogo izvora, i to nam je što nam je... Ja ga volim i rado listam, ponekad i isprobam nešto, a imamo i igru posvećenu Velikom narodnom, tj. Patinom kuvaru, gde svakog meseca po nešto odaberemo i probamo (food blogerke, koje žele da učestvuju), zove se Patin petnaesti, i živi već drugu godinu.

      Pozdrav!

      Delete
  14. Zdravo,ja samo da upitam(posto dragi ne jede nista sa masti :-( ) moze li ista kao zamena a da ostaju isto ukusni? Hvala unapred inace ovo ce biti deseti isproban recept sa vaseg bloga i sve je bilo fantasticno !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti mnogo na jaljanju i na toliko isprobanih recepata! :)

      Mast u testu možeš zameniti bilo kojom masnoćom (puter, ulje) ali mast imaš i u samim čvarcima, pa nisam baš sigurna da l' će ove pogačice proći kod dragog...

      Delete
    2. Hvala puno na brzom odgovoru.Jel puter isto 50 g ? Joj,ma cvarke voli ali kad smo radili vase skoljkice(sa prazilukom i pecurkama) svi su bili odusevljeni samo je on imao zamerku na tu mast u testu :-/ Pa reko da ovo probam bez toga :-)

      Delete
    3. Da, da, isto 50 g. To je mala količina masnoće u testu, a testo je dizano. Masnoća se u dizano testo stavlja najviše zbog toga da se testo manje lepi za podlogu tokom rada, tj. nema neku bitnu funkciju u smislu ukusa. Kod škokljica je druga priča, tamo je masnoća među glavnim sastojcima, i ima je u većoj količini, jer je se radi o drugoj vrsti testa - prhkom testu. Btw i tamo možeš puter drugi put, biće još lepše, sigurno!

      Srećno i javi kako je prošlo s pogačicama :)

      Delete
  15. Vec treci put ih pravim. Recept mi odgovara jer je detaljan, a ja o testu nista ne znam. Uglavnom, smazu se odmah! :) Hvala na ovako opsirnom receptu. Napominjem, pogacice su mmmm! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Uvek se obradujem kad dobijem potvrdu da postoji potreba za opširnim receptima, jer ja ne umem zipovano ništa :) Pogačice sa čvarcima nisu nešto sa čim je uobičajeno da se počinje, ako nemate iskustva sa testom, ali baš zato, ako vam uspeva i ako ste zadovoljni, moje zadovoljstvo je još veće! :)

      Prijatno i svako dobro!
      Maja

      Delete
  16. Eh, pa da počnemo... :) dakle, pravila sam pogačice i meni su se jako svidele jer sam ih jela vruće, tek izvađene iz rerne, a posle su se malko osušile a tek posle sam shvatila da sam ih prepekla. Tvoje su mi delovale tamnije na slici, ustvari je meni na telefonu bila smanjena osvetljenost ali pre nego što sam to shvatila pomislila sam da moja rerna jače greje pa sam Saher tortu pekla na slabijoj temperaturi :).... a ne ne, nije mi iscurila sredina :D samo se malo ulegla, ništa značajno, nego da se vratimo na pogačice...
    Toliko ste pričali o restlovima da sam se u jednom trenutku tokom vađenja pogačica zbunila, da l' vadim njih ili restlove :)))) i moram da se nadovežem na prethodni komentar, potreba za opširnim receptima je VELIKA. Nikad neću zaboraviti kada sam po tvom receptu napravila sarmice u zelju i kako je moj muž sav srećan rekao: "Kako ti je ovo dobro ispalo. Pa ti si naučila da kuvaš!" :)))) eeee, bilo je to pre 4-5 godina a znaš kako je važno da muž bude srećan posle ručka :)
    Majo, napravila si domaćicu od mene :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao kako ti mene uvek oraspoložiš :)))
      HVALA! <3

      Delete
  17. Cao Majo, odlican je recept, a da li postoji varijanta bez mleka I kvasca, mozda sa praskom za pecivo? :-/
    hvala, Kristina

    ReplyDelete
  18. Pozdrav,
    Mogu li se zamrznuti ovako pripremljene i izrezane pogačice?

    ReplyDelete
  19. Evo ih u rerni jedan deo a jedan u zamrzivacu. Jedva cekam da ih probam.

    ReplyDelete
  20. Ja mislim da ih po ovom receptu pravim već jedno dvadeseti put i pomislih da je vreme da se zahvalim😂 Inače, isprobala sam bezbroj vaših recepata i svi su savršeni. Nema šta. Posebno mi je drag ovaj i onaj za knedle sa šljivama. Hvala puno na svakom receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na svim isprobanim receptima i svim lepim rečima! Znače! :)

      Delete
  21. Upravo napravljeni, po Vašem receptu, sa droždinom umesto čvaraka. Odlične!

    ReplyDelete