Sunday, December 28, 2014

Čupavci


Pogledam jutros kroz prozor, a ono - belo i čupavo! :)

Konačno, zima! Nije da je nešto volim, ja sam stara smrzotina, ali volim kad vidim da je u decembru belo, a u julu vrelo. Nešto se prethodne godine sve bilo istumbalo, nit' je zima bila zima, niti je leto bilo toplo...

Pogledam večeras kroz prozor, a ono - i dalje pada! Sitno, ali pada.

Zadovoljna sam. Lepo mi je, osećam se ispunjeno i iskričavo. Pravim planove šta ću da spremam za Novu godinu, lutam između potpunih krajnosti i uživam u odlaganju odluka. Ruska ili Waldorf? Rolovano svinjsko ili tuna steak? Moskva šnit ili čupavci?

Odlazim u obilazak plakara. Da vidim šta ću da obučem u najluđoj noći, prebiram po haljinama... Ma ne, šalim se, nemam ja haljina (lažem, imam par starih koje služe kao podloge za fotkanje). Nego sam išla da vidim da li pokloni koji treba da budu skriveni do 31. u ponoć i dalje to jesu.

Slušam Zemlja gruva i  Jednom je sada

Mislim na neke divne ljude, na nove i stare prijatelje, razmišljam kojim rečima da im poželim srećnu novu i kažem koliko mi znače.

A tebi, znani ili neznani čitaoče - puno zdravlja, nešto para, mnogo lepih trenutaka sa onima koje voliš, dovoljno razuma, isto toliko snova, sasvim malo ludorija i nula briga :) Srećna nova 2015!


Čupavci

Sastojci: 
za testo
3 jaja
180 g šećera
125 ml ulja
260 g brašna
1 dl mleka
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
na vrh kašičice soli

za umakanje
250 ml slatke pavlake
100 g čokolade za kuvanje
100 g šećera
2 dl mleka

za čupavost
oko 250 g kokosovog brašna

Postupak:
1. U jednoj činiji pomešati brašno sa praškom za pecivo i na vrh kašičice soli. U drugoj posudi umutiti belanca sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodavati ostale sastojke muteći sve vreme - prvo žumanca, pa ulje, pa polovinu brašna, pa mleko i na kraju ostatak brašna. Prilikom dodavanja brašna isključite mikser, tj.  brašno prvo umešajte varjačom da se ne bi razletelo svuda, pa nastavite mućenje mikserom.


2.Razliti u četvrtasti pleh 26 x 36 cm postavljen papirom za pečenje, ispeći na 180°C oko 15 minuta. Izvaditi pečenu koru sa sve papriom i ostaviti da se ohladi. Iseći na male kocke, veličinu odrediti prema visini testa.


3. Ugrejati slatku pavlaku, ubaciti izlomljenu čokoladu i pustiti da se otopi, mešajući povremeno žicom za mućenje. Dodati šećer i kuvati još malo, da se šećer otopi, i na kraju doliti mleko.


4. U toplu čokoladnu smesu ubacivati po nekoliko kockica, viljuškom ih potapati i okretati da sa svih strana prime nešto sosa. Vaditi ih u činiju sa kokosovim brašnom, koju treba prodrmati napred-nazad, kako bi se kockice obložile kokosom. Gotove čupavce čuvati u dobro zatvorenoj kutiji, kako bi ostali meki.


Napomene:
- Recept u osnovi je čuveni Masaterin, sa malom izmenom. U sosu za umakanje, umesto margarina/putera koristila sam slatku pavlaku, i izbacila rum.
- Pleh je dimenzija 26 x 36 cm, i pečeno testo je bilo debljine oko 2.5 cm, pa su i kockice bile tolike. Ako vam je to suviše sitno, koristite manji pleh, i malo produžite vreme pečenja, pa će testo biti deblje, a kockice veće.
- Ako koru odmah po vađenju iz rerne pokrijete krpom, gornja korica će se malo upariti i biće lako "sljuštiti" je sa površine (ja ovde nisam, ali drugih puta jesam). Ta gornja korica doprinosi da kockica sa te strane propušta malo manje sosa. Ništa baš dramatično, ali ipak, primećeno.

Recept za štampu

komentara: 36

  1. toooo dragicka!!! razmisljam vec danima o cupavcima i kako cu ih raditi, ali vecina recepata na koje sam naisla su u kasikama.. pa ono kao brojis 30 kasika brasna.. ma idi.. hvala za grame!

    sve najbolje u novoj, tebi i tvojima! =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu. To je prva stvar koju radim kad obrađujem neki recept, sve konvertujem u grame i mililitre. Navika, prokletstvo, štagod :)

      Veliki pozdrav i sve najbolje i vama!

      Delete
  2. Evo, isti sluca i kod mene, sto kaze Bastovankna:) Mislila sam na njih vec vise od pola godine, i nikako da ih napravim, a volimo ih... Bas si udesila i temu i vreme i receptic. Sve najbolje u narednoj godini tebi i momcima:)! Živeli...
    P.S. Al kad si pocela da pises ono "Odlazim u obilazak plakara. Da vidim šta ću da obučem u najluđoj noći, prebiram po haljinama... " samo što se nisam soknula. Rekoh, jel znam ja tu zenu uopste? Nije mi delovala kao taj tip, al sta ga znam:)))
    x o x o

    ReplyDelete
  3. A sad nagradno pitanje: kako da mi testo bude ravno, tj. kako da ivice ne budu niže od sredine? Zbog toga mi čupavci ne budu jednaki - jedni su niži, drugi viši :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da čujem prvo koja je nagrada! ;)

      Pre svega, ovo testo je dosta dobro u tom smislu, bolje od drugih biskvitnih koje sam probala. Verovatno je nešto u odnosu sastojaka povoljnije nego u drugim receptima. Ali, nije idealno. I ovde su ivice malo niže.

      Druga stvar je ukupna debljina testa. Što tanji biskvit, to manja razlika između visine na sredini i pri ivicama. Što deblji biskvit, veća i razlika. Ovaj moj biskvit je bio oko 2.5 cm debljine, tj. svakako spada u tanje :)

      U principu, uvek možeš da poravnaš biskvit nakon pečenja, znam da imaš onu spravu za sečenje kora za tortu, i mirna Bačka.

      Delete
  4. Ma ja volim taj snijeg, zima treba biti zima, a ovi čupavci su baš kao snijeg, prekrasni. Tebi sve najbolje u Novoj!

    ReplyDelete
  5. Draga Majo, najlepse zelje u Novoj i hvala na ovim lepim kolacicima.:))) p.s. jako mi se svidja krema za umakanje sa slatkom pavlakom i mislim da cu odmah poruckati kockicu ili dve.:)))

    ReplyDelete
  6. Ja iako nisam ljubitelj slatkiša i kolača - ovo su mi tu i tamo omiljeni kolači. tu i tamo keva napravi dosta dobro.
    ono što nervira je što napravi poveliku tepsiju uvek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, nek' si mi rek'o da i ti nešto od slatkiša voliš, osim palačinki ;)

      Delete
  7. Draga moja Majo, tebi i tvojima želim sve naj-naj bolje u Novoj godini.
    Čupavci izgledaju savršeno i baš ih odavnoooo nisam jela...

    ReplyDelete
  8. Super post kao i uvijek.

    Tebi i Babic klanu puno osmijeha i zdravlja u Novoj Godini zelim,

    Zoran

    ReplyDelete
  9. Odličan post, ma savršen, baš sam ga sa guštom pročitala, i moram priznati da si probudila u meni emocije od smijeha do sjete, valjda je tako u ove dane kada se veselimo , ali i promišljamo. Ormar ne istražujem :), prehladno je za haljinice, za uopće negdje izaći. Ali je pravo vrijeme za čupavce, ovi Masaterini su super i hvala ti na podsjetniku jer ih baš dugo nisam radila a sada bi ih baš i mogla napraviti. Krasni su u tvojoj izvedbi !
    Draga Maja, tebi i tvojima želim sretne i lijepe blagdane, Sretnu Novu Godinu i svako dobro !

    ReplyDelete
  10. :) :)

    e jel mi veruješ da sam evo tek sad skontao da si im napravila snegić na slici. toliko o mom oštrom oku fotografskom.
    e da, evo obrno kalendar za jedan dan. -aj pa da bude malo bolje u životima narednih 364 dana, pošto sumnjam da će se danas raspored nešto drastično promeniti :)

    ReplyDelete
  11. Jedan od retkih kolača koji nikad nisam napravila a stalno razmišljam da bih trebala da ga napravim......Srećna i uspešna Nova 2015 godina,tebi i tvojima!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Sa zakasnjenjem - ali valjda za lepe stvari nikad nije kasno - sve najbolje u ovoj godini! I jos puno, puno finih recepata. Fotografija sa snegom od kokosa je predivna!

    ReplyDelete
  13. Alfa i omega po pitanju preciznosti recepata, slika, objasnjenja... Sve u gram I milimetar / do tancina ! Tebi i tvojim decacima sve najbolje 2015. Pre svega dobro zdravlje a ostalo ce vec nekako doci. Recept sam printala i kao i uvek kad pravim nesto sa tvog bloga ceka prvo oklupljanje ekipe mog " klinca " i njegove ekipe. Srdacan pozdrav !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliko hvala, Mina!
      Srećna nova i sve najbolje i vama!

      Delete
  14. Nisam dugo svraćao kod Maje, a vidim da je ovde kao i uvek - zabavno, lepo i ukusno.

    Srećna Nova godina Majo tebi, tvojima i drugarima kuvarima!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala čika Rade!
      Sve najbolje tebi i tvom timu :)

      Delete
  15. Cupavce mnogo volim, ali retko pravim. Hvala za recept, a posebno hvala za tip&tricks, meni uvek mnogo pomognu. Mozda se ponavljam, ali fotografije su ti savrsene!

    ReplyDelete
  16. Vratih se samo da ostavim komentar i jedno veliko HVALA.. posle x godina resila sam po prvi put da napravim cupavce i odabrala ovaj recept bas zbog preciznih uputa u gramima i to sa sve slikama (hvala!!). Cupavci su bili ODLICNI, predobri! Novogodisnji gosti su mi trazili recept, uputih ih na ovaj blog :)
    Hvala jos jednom, divan ti je blog i Srecna Nova!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i tebi!!! :)
      Srećna Nova i sve najbolje!

      Delete
  17. Moram da pohvalim recept. Pravila sam i stvarno su ispali fantastični. I biskvit i umak sve je super. Moja ćerka obožava čupavce tako da ovo ostaje naš recept za čupavce za ubuduće. Hvala ti puno.

    ReplyDelete
  18. Kolači su fantastični, čak je i moja mama priznala da su bolji od njenih, a to je stvarno nešto. Veliki pozdrav😁.

    ReplyDelete