Tuesday, April 01, 2014

Semle


Isprva nisam bila planirala da pravim semle, tradicionalni švedski kolač koji je izglasan za temu igre kuVarijacije. U fazi sam nekog prolećnog "čišćenja" i trudim se da što manje pravim slatkiše. A onda sam sa porodicom provela jedno lepo popodne kod Milkice, gde smo se družili uz razne fine slane pitice i grickalice, i - semle. Pa sam se predomislila :)


Semle potiču iz Švedske, a ostale zemlje Skandinavije takođe imaju tradiciju pravljenja ovog kolača, pod drugim imenima. U samoj suštini, semle su punjene slatke pogačice. Testo je začinjeno kardamomom, a punjenje je na bazi badema. Preko napunjene pogačice se nanosi sloj slatke pavlake, a na vrh se stavlja kapica, trouglasti isečak od gornjeg dela presečene pogačice. Po izgledu mogu da asociraju na princes krofne, sa kojima nemaju nikakve, čak ni dalje rodbinske veze. Mi nemamo sličan kolač u ovoj formi, ali ako treba da stvorite neku asocijaciju u smislu ukusa, onda semlu zamislite kao preoblikovanu, podeblju verziju prezburške kiflice. Nije ni to baš najsrećnije poređenje, ali trenutno nemam bolje.


Što se tiče Miličinog recepta - precizan, jasan i poučan, kao i uvek. Pratila sam recept u najvećoj meri, ali neke izmene su se ipak desile. Punjenje sam pripremila od sirovih, ne baš najsrećnije samlevenih badema, jer sam previdela da treba da ih izblanširam, ogulim, sameljem itd. unapred. Izvinjavam se semlama i Milici na ovome. Sigurna sam da sam zeznula važnu karakteristiku semli, i da upadam u kategoriju "to nije to". Ali, šta je, tu je. Dugujem im jedan popravni, a meni su i ovakve bile ukusne :)


Idemo redom sa utiscima:

- Kardamom u testu se vrlo blago oseća, mislim da bih ja tu drugi put stavila i cele dve kašičice, umesto sadašnje jedne
- A možda je i jedna sasvim dovoljno, a moj kardamom malo izvetreo, obzirom da ga "često" koristim :)
- Samo testo je fino - dok je toplo ima svojstva hlebnog testa, a sutradan, kad se malo sušne, počinje da liči na "kolač testo"
- Potpuno sveže pogačice su neodoljive onako same, ja sam dve pojela još mlake i nenapunjene!
- Kako nisam ljubitelj marcipana, nisam se ni trudila da pronađem i dodam aromu gorkog badema
- Malo mi je zafalilo fila, pa sam par, od dvadesetak napravljenih pogačica, ostavila bez punjenja
- Slatka pavlaka daje odličan kontrast kako boji tako i ukusu
- Trouglaste kapice su detalj koji me je baš obradovao. Ne umem da objasnim zašto, nekako su mi šik ti trouglići :)


- Po ukusu, mene semle podsećaju na nekog rođaka prezburških kiflica
- Po tipu, ovo su suvlji kolači i treba ih jesti i žvakati polako
- Super idu uz čaj
- Tek kad sam načela jednu, shvatila sam da nisam dovoljno izdubila pogačice, moglo je tu još dosta testa da se iščeprka i izvadi, pa bi bilo manje testa a više fila
- Po mom mišljenju, semle su najbolje drugog-trećeg dana, pod uslovom da stoje dobro zatvorene, pa od vlage dodatno omekšaju

Drago mi je što sam imala priliku da probam Milkičine semle, jer da ne bi njenih, ne bi bilo ni ovih. Što bi sve zajedno ipak bila šteta :) Recept za semle videti kod Milice.

komentara: 23

  1. Bas su cakane i divno izgledaju sa tim trouglastim "sesiricima", obradovala sam se kad sam videla da ih jos neko nocas postavio, sada mogu da se uskuskam u krevet i sanjam slatke snove.:) pozzz tebi i tvojoj ekipi...

    ReplyDelete
  2. Joj, ovo je apsolutni greh. Divno izgledaju i naučih nešto novo jer mi je ovaj kolač bio potpuna nepoznanica. Deluju nežno i obavezno će biti isprobaTe. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće mi drago :)

      p.s.
      Klik na nick, da vidim ko si, pretvorio se u čitanje tvog bloga od prvog do poslednjeg posta... Svaka ti čast. A doćiću i tamo da ti to kažem!

      Delete
  3. Majo, baš baš si me obradovala! Semlice izgledaju predivno (doduše, to se kod tebe nikad ne dovodi u pitanje :)) i ne znam zašto, ali baš sam se iznenadila što si ih pravila - kao da sam znala da si "i ti" na proljećnom čišćenju! :D
    Semle su nekad sa više, nekad sa manje kardamoma, a postoje i verzije sa dodatkom punjenju od badema. Izgledalo mi je kao da je kašičica neka srednja količina, ali prilagodljivo je. Mogla si ih još malčice izdubiti, kao što si pomenula, dobila bi više fila, ali mislim da je fil ovako bio jačeg ukusa, što je onda baš fino. I trouglići su ti baš profi i šik! ;)
    Meni su ubjedljivo najbolje čim se naprave, a obavezno smažem makar dvije pogačice onako tople! :)
    Hvala! <3

    ReplyDelete
  4. E da, zaboravila sam da kažem da su fotkice divne i da nose neku baš lijepu atmosferu, naročito prva! :)

    ReplyDelete
  5. Majo, prva slika me i podsetila na onaj nestanak struje i sveće koje je Ića pokušavao ugasiti. :) Baš mi je drago da su te moje Semle inspirisale da ih ipak i ti praviš. :) Da li su ih dečaci jeli? Možda moje nisu jeli zbog arome gorkog badema? Ja sam ju ipak stavila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... Nije mi na kraj pameti bila ta asocijacija, nego mi je trebalo "nešto crveno da se slaže uz kašičice", pa daj sveću :)))

      Vuk je jeo, Pajče i Srki nisu : / Ali tako sam nekako i očekivala, pa je sve ok. Hvala na motivaciji :)

      Delete
  6. baš mi se dopadaju ovako na pogled okusi koji se kombiniraju u ovim pecivima!

    ReplyDelete
  7. Fastelavensboller ,tako ih zovu norvezani. Lepe su ti ,a vjerujem i ukusne.Oni ih isto tako pune , neki samo prerezu i filaju sa pavlakom.Topli pozdrav

    ReplyDelete
  8. Mnogo su i tvoje lepe, ja sam stavila pune dve kašičice kardamoma i meni je baš on dao neku posebnu aromu. Ja ih nisam punila sa bademom jer ga ne volimo, punila sam ih sa lingonberries džemom, neko kaže da su to brusnice, ali ja ne verujem da jesu i kremom od vanile...uh mi smo se oduševili sa ukusom.Prelepe slike.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da bi i sa orasima bilo super, a tek sa lešnikom...
      Verujem da su lepe i sa tvojim punjenjem bile, a kardamoma i ja idući put stavljam više.

      Delete
  9. Prva fotka me ostavlja bez daha... super!

    ReplyDelete
  10. Ja sam ih jela u Švedskoj i meni se sviđaju, a moj muž je oduševljen. Moj brat koji živi tamo kaže da su to zemičke (ne znam da li se u Beogradu taj termin koristi, ali u Sarajevu su to najobičnije kifle, samo u okrugloj formi) punjene marcipanom :-). Njemu se ne sviđaju, pa pokušava da im umanji vrijednost ili čak ismije takvim komentarima, mada kad smo moj suprug i ja u pitanju to mu baš i nije polazi za rukom. Savako ću praviti, a moj dragi će ti biti jako zahvalan na receptu! ;-)

    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam šta su zemičke :)

      Pa jeste, u suštini jesu kao slatke kifle, ali malo je grublje testo, nije onako baš svileno kao za kifle. Drago mi je da sam vas podsetila na nešto što volite, a za recept zahvalite Milici.

      Pozdrav!

      Delete
  11. Slažem se da trebaju odstajati i to ću sigurno slijedeći put napraviti. Fotke krasne!

    ReplyDelete
  12. Prelepe su ti sa ovim trouglastim šeširićima!

    ReplyDelete
  13. Super fotke! :)
    I ja cu drugi put staviti vise kardamoma, al slazem se s Milicom - semle su mi najbolje prvi dan :).

    ReplyDelete