Sunday, March 03, 2013

Školjke sa prazilukom i pečurkama


Vrlo mrsne i ukusne grickalice. Testo sa mašću i mlekom, zahvalno za razne vrste punjenja. Kombinacija praziluka i pečuraka ne promašuje, naročito ako se sve dooobro začini biberom. Školjkice su najlepše dok su tople, jer tada neodoljivo krckaju. Zahvalne su za pripremiti unapred, zalediti i peći po potrebi. 

Imaju samo jednu manu.

Mnogo vole pivo! 

Umeju čak i da se deru na sav glas dozivajući ga, ukoliko ga nema u blizini. 

Ako kojim slučajem rešite da napravite školjke, imajte ovo u vidu i nabavite im pivo na vreme, a ne posle da jurite do dragstora noseći ceger sa flašama koje zveckaju, a komšiluk pomisli svašta o vama. Samo vam još treba da njima objašnjavate šta se zapravo dešava i otkud ta galama...



Školjke sa prazilukom i pečurkama

recept za štampu

Sastojci:
za testo
500 g brašna
1 kašičica praška za pecivo (1/2 kesice)
1 kašičica soli
200 g masti
1 žumance
150 ml mleka

za fil
500 g očišćenog praziluka (750-800 g neočišćenog)
400 g šampinjona
50 g putera
50 ml ulja
1 puna kašičica soli
1 kašičica bibera
1 belance

Postupak:
1. Očišćen praziluk iseckati na tanke kolutove. Pečurke na polovine, pa na tanke listiće.


2. Praziluk propžiti na puteru i ulju sa jednom punom kašičicom soli, na srednjoj vatri, dok ne omekša, oko 15 mintua. Dodati kašičicu bibera, umešati pečurke, pa dinstati zajedno dok pečurke ne puste vodu a zatom voda ispari i pečurke potamne. Skinuti sa vatre, umešati belance, i ostaviti da se hladi.


3. U činiju za mešenje sipati brašno, prašak za pecivo i so. Dodati mast i žumance, pa varjačom sve izmešati da se dobije mrvičasto testo. Uliti mleko i zamesiti testo najpre varjačim pa rukom, dok ne postane kompaktno. Ne treba mnogo mesiti. Uviti testo u plastičnu foliju ili kesu za zamrzivač, pa ostaviti u frižideru jedan sat.


4. Testo podeliti na dva dela, pa dalje svaki na 15 jednakih loptica (oko 29-30 g svaka). Lopticu malo spljoštiti rukom, a zatim oklagijom rastanjiti na tanak krug prečnika 10-11 cm. Sipati punu kašičicu fila, preklopiti i rubove pritisnuti prstima, pa zupcima viljuške, da se dobro spoje. Opciono, okruglom modlom prečnika 10 cm poravnati ivice polukruga.
 

5. Ređati na pleh obložen pek papirom, 15 komada po plehu/turi. Peći na 200°C oko 20-25 minuta ili dok školjke ne dobiju blago braonkast ton. Služiti ih tople, uz pivo.


Savet:
Nafilovane školjke se mogu zamrznuti, pa vaditi i peći po potrebi.



p.s.
Školjke tj. empanade sa prazilukom i pečurkama trebalo je da budu moja ulaznica za februarski krug igre ajme, koliko nas je! u kom nam je Milica zadala praziluk za temu, ali svi planovi su se istumbali pred kraj meseca, pa ne stigoh na vreme da pustim recept. Testo je pravljeno prema receptu za prhko testo sa mašću (koji nemam pojma odakle sam davnih dana prepisala), a fil je "iz glave", pa tokom pripreme prepakovan u brojeve.
Empanadas with leek and mushrooms
for 30 empanadas

Ingredients:
for the dough
500 g plain flour
1 tsp baking powder
1 tsp salt
200 g pork fat
1 egg yolk
150 ml milk

for the filling
500 g trimmed and washed leek
400 g button mushrooms
50 g butter
50 ml vegetable oil
1 full tsp salt
1 tsp ground pepper
1 egg white

Directions:
1. Cut the leek into thin slices. Halve the mushrooms then slice them thinly, too.
2. Saute the leek on butter and oil with addition of one full teaspoon of salt over medium heat, until tender, around 15 minutes. Add the ground pepper, stir the mushrooms in, then saute together until mushrooms get dark and all of their juices evaporate. Remove from the heat, stir the egg white in, and let cool.
3. Mix together the flour, baking powder and salt. Add the fat and egg yolk, make a crumble with the dough using a wooden spoon. Pour the milk in, mix to combine and knead just as little as needed to get the dough compact. Wrap the dough in the cling film and chill in the fridge for about an hour.
4. Divide the dough in halves, then each half into 15 small balls (around 29-30 g per ball). Press the ball lightly with your fingers, then roll it into a thin circle of 10-11 cm in diameter. Place one full teaspoon of the filling at the dough, fold, seal the edges with your fingertips first, then using a fork tines. Optionally, trim the round edge of the empanadas using a 10 cm diameter cookie cutter, to prevent overburning the thinnest parts.
5. Arrange empanadas on the paper lined oven tin, and bake on 200°C for 20-25 minutes, or until they get light golden in color. Serve warm with beer.

komentara: 14

  1. Odlično, uvijek sam voljela ovakve zalogajčiće s gljivama, jela sam ih kod bake kao mala :)

    ReplyDelete
  2. fantastično, i punjenje i tijesto!

    ReplyDelete
  3. Super, super!!! Pecurke i praziluk su zaista odlicna kombinacija! :)
    Mozda mogu da se spajaju i onom plasticnom spravicom za ovakve stvari. Ne znam kako se zove to cudo, ali mozda znas na sta mislim... Probacu sa tim...

    ReplyDelete
  4. Baš je slično, kao što ti reče. :)
    Kod nas dve izgleda neka telepatija. :)

    ReplyDelete
  5. Super prezentirano, a školjkice sigurno ukusne

    ReplyDelete
  6. Super izgledaju, sviđa mi se kako dozivaju pivo!

    ReplyDelete
  7. Majo, mogla si da koristiš i ono malo plastično sokoćalo za školjkice, brže se radi, skratiš sebi muke. Samo razviješ testo, vadiš krugove i u kalup. Za kombinaciju sa prazilukom sam uvek za. Još uvek nisam zaboravila onu tvoju pitu od praziluka sa Ade, na TO DO listi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam tačno na šta misliš, i Milkica je pomenula, sigurno je korisno, ali nemam ja tu spravicu (još :)

      Delete
    2. Majo u svakoj radnji plastike je ima i nije sigurno skuplja od 100 dinara. Ako ne možeš da nađeš imam ja ekstra komade, doneću ti na Adu!

      Delete
  8. Jako dobra kombinacija za punjenje školjkica, a zabilježila sam i ovo tijesto koje ću u nekoj kombinaciji isprobati. Kada budem radila baš ovu svakako ću paziti da pivo bude u blizini :)

    ReplyDelete
  9. I ja sam skoro pravila ove skoljkice (uz pomoc onih plasticnih stipaljcica o kojima prica Jelena - mama mi ih je donela iz Beograda) i to su jako slicne ovim tvojim...pecurke ali sa krompirom, mladim lukom i suvim paradajzom...

    ReplyDelete
  10. Odlican recept, sigurno cu da ga isprobam, kombinacija praziluka i sampinjona je sjajna. Dva pitanja. Pretpostavljam da mogu da zamenim mast margarinom (ne bih da eksperimentisem sa mascu ovde)? Kakve su skoljke/empanade hladne, hocu da ih spremim za 'rucak' na poslu umesto sendvica... I moze li neko da zakaci sliku tih plasticnih spravica/stipaljkica, da otkrijemo misteriju?
    Hvala na upozorenju za pivo, esencijalno da se zna :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepe su i hladne, ali nisu više krckave. I ja sam nosila na posao :)

      Mast tehnički uvek možeš da menjaš margarinom ili puterom, količina ista ili 5-10% više. Koliko znam.

      Spravica koja terba da bude ispomoć izgleda ovako. Kao neko zubalo :) Ali je plastika toliko katastrofalna, i izrada generalno (sva domaća plastika je takva), da ću ja radije opet viljuškom da utiskujem šavove. Inače kupljeno je na pijaci za 50 dinara.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Hvala na odgovorima! Znaci treba vise putera ili margarina, nego masti, to nisam znala. Pravila sam zimus posne empanade po Jeleninom receptu, bile su super, ali uvek smo ih jeli tople. Mogu ja njih i na poslu da zagrejem, ali bojim se da bih ostala bez njih.
      Fino si nazvala tu spravicu 'zubalo'. Podsetilo me na kutijice gde deca drze svoje protezice-aparatice za zube, ili na kutije za neke druge proteze, ha, ha... Nisam videla ovako nesto ovde, moracu da potrazim. I ovde su ti kuhinjski asesoari razlicitog kvaliteta, uglavnom se svede na ono 'koliko para toliko muzike'.

      Delete