Sunday, March 10, 2013

Mekike


Mislim da su mekike najomiljeniji doručak kod mojih momaka. Delom zbog toga što je sveže prženo testo zaista neodoljivo, a delom i zbog toga što mekike ne spremam onoliko često koliko bi ukućani hteli, pa su na izvestan način postale luksuz. Zašto?

Čuli ste svi za poviku na prženje hrane u dubokom ulju. Pa, nije zato :) Cela priča o ogromnoj štetnosti prženja mi je malo napeta, mislm da je mnogo grđe belo brašno koje čini mekike, od sveg ulja koje upiju. Ali, nebitno je sad to. Mekike ne spremam češće zbog toga što vikendom, kada im je otelotvorenje jedino i moguće, volim da spavam duže, pa oko 10-11h, kad zavlada velika glad i vapaji za doručkom postanu neizdrživi, izbor obično padne na prženice, poparu, kačamak ili tost kao jednostavnije i brže opcije. U mekike ide kvasac, i onaj dosadni deo čekanja na narastanje testa je neizbežan.

Uloga mekika maker-a daje mi povlašćenu poziciju za konzumaciju. Extra virgin mekike dobijaju se 7,359 sekundi nakon vađenja iz ulja, i greh je kombinovati ih bilo sa čim drugim osim sa sokovima sopstvenih pljuvačnih žlezda. Među ostalom momčadi, koja mekike konzumira tek za stolom, svako ima neku svoju omiljenu kombinaciju. Pavle uvek i isključivo sa prah šećerom. Vuk traži džem od kajsija. Dragi sa kajmakom ili sirom.

Koja je vaša omiljena pratnja uz mekike?


Sastojci:
300 g mekog brašna
pola kašičice soli
oko 230 ml tople vode
1 kašika ulja
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
na vrh kašičice šećera
ulje za prženje

Postupak:
1. U šoljici razmutiti kvasac sa kašikom mlake vode i šećera koliko stane na vrh kašičice. Ostaviti 5-10 minuta.

2. U vanglu sipati prosejano brašno, so i promešati. Dodati razmućen kvasac, toplu vodu i ulje, pa varjačom umesiti testo. Ne treba ništa posebno dugo mesiti, tek toliko da se sve sjedini i postane glatko, bez grudvica. Biće malo lepljivo, što je ok. Ako nije tako, dodati još malo vode. Pokriti vanglu plastičnom folijom i ostaviti da testo naraste, minimum pola sata, a možda i duže, zavisno od toplote prostorije i svežine kvasca.


3. U šerpi ili dubljem tiganju ugrejati bar pola litra ulja, tj. toliko da ga bude u sloju od minimum 2 cm.

4. U šoljicu za kafu sipati malo ulja. Zamastiti prste umakanjem u ulje pre svakog otkidanja testa. Komad testa u vazduhu rastegnuti da dobije duguljast oblik i spuštati u vruće ulje. Mi volimo tanke i duguljaste mekike pa su moji komadi testa obično veličine ping-pong loptice. Ako volite veće mekike, poput onih što se prodaju po pijacama, onda otkinuti komad testa treba da teži ka veličini teniske loptice, ali i šerpa mora biti veća.


5. Pržiti kratko sa obe strane, do svetlo zlatno braon boje korice. Ulje ne sme biti prevruće. Na skali od 1 do 6, kod mene je 5 dobra temperatura ringle. Služiti toplo.


Recept za štampu

Mekike

Ingredients:
300 g flour
1/2 tsp salt
230 ml lukewarm water
1 tbsp oil
10 g fresh yeast
1/4 tsp sugar
oil for frying

Directions:
1. Dissolve yeast with a tablespoon of lukewarm water and 1/4 teaspoon of sugar. Set aside at room temperature for 5-10 minutes.
2. Sift the flour, add salt. Add activated yeast, water and oil, then combine using a wooden spoon to get smooth dough. The dough seems like too soft and sticky, and that's fine. Cover the bowl with cling film and set aside for half an hour at room temperature, or as long as needed to get the dough doubles in size.
3. Pour the oil in the heavy bottomed pan. Oil layer should be at least 2 cm thick. Heat the oil.
4. Dip your fingers in the small cup with some oil, it will help you tear the pieces of the dough without sticking the dough to your hands. Get a small peace of dough, stretch it in the air, then place in the oil.
5. Fry until golden. Serve warm.

komentara: 46

  1. I kod mene svatko ih voli na svoj mačin a mi ih zovemo bubice. Ja ih volim s maslacem, Stella s šunkom i sirom a Tin s šećerom a dragi voli na sve načine.

    ReplyDelete
  2. Jao, Majo, kako su dobre!:) Pozelis odmah da se posluzis i poruckas dve-tri, napravila si ih bas kako treba!:)))

    ReplyDelete
  3. Uh, obozavam ih onako vruce i masne bez icega, eventualno dzem od cepkanih sljiva...Moja baka ih sprema sa crnim brasnom...Pravi porodicni proizvod, deda nocu umelje brasno (jeftina tarifa struje itd. :)), a baka ujutru umesi i s ozbirom da ustajemo 4-5 sati posle nje, nema cekanja. :)

    ReplyDelete
  4. Prefino, baka mi ih je radila kad sam bila mala, nisam ih već dugo jela. Al se sjećam da su odlične!

    ReplyDelete
  5. moj omiljeni recept za mekike je od Indigo/skusst sa Coolinarike. naime nema kvasca, tako da nema ni cekanja (imamo isti problem kao i ti - od pripreme do konzumacije moze proci max. 2 sec, tako da ove sa kvascom nemaju sanse). pravila sam ih bezbroj puta, na mom blogu ima i recept. jedino sto jos nisam usavrsila (mislim da se radi o gustini tijesta) je da budu suplje :(, ali mogu ti reci da su uprkos tome odlicne i od kada sam ih otkrila samo njih pravim upravo zbog toga sto se umute i peku odmah.

    ReplyDelete
  6. http://cooktobe.blogspot.de/2009/07/klape-mekike-peksimeti.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super izgledaju!
      Sa praškom su drugačije, drugačije rastu, sredina im bude drugačija, pravila sam par puta, čak kombinovala sa integralnim brašnom, ili kukuruznim...

      Delete
  7. Testo za mekike možeš da umesiš uveče, a da pržiš ujutru. Ne dozvoli mu da se digne, nego ga odmah stavi u plastičnu kesu, zaveži čvor i u frižider. Nakon sporog dizanja je konačni proizvod (bilo šta s kvascem) još ukusniji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo moram da probam...nadam se da ce ici i sa suvim kvascem!

      Delete
    2. Hoće, naravno. Isprobala ja. :)

      Delete
    3. Još nešto, da ne bude nesporazuma. Ne samo testo u kesu, suviše je lepljivo, nego činiju s testom.

      Delete
    4. Hvala! Zasad sam isprobala ovu verziju sa cekanjem i nisam bas najzadovoljnija. Da se razumemo, nije do recepta, nego do manjka iskustva na mojoj strani. Bice da sam trebala dodati jos malko vode preko 2 dl..kao da mi je testo bilo za nijansu pretvrdo...malo im je korica deblja nego sto je pozeljno. A i prvu turu przila u nedovoljno zagrejanom ulju izgleda. Ma nisu bile lose, ali nisu kao Majine...mora jos da se vezba. Najgora sam na ovim klasicima od klope...

      Delete
    5. Ih, Maxivido, pa treba se setiti u petak uveče i zamesiti testo :D

      Mirjana, ni meni nisu uvek kao Majine :) Ali ne pamtim da ikad ostane neka nepojedena. Imam samo dve ideje za upropasti mekike, al' za to se stvarno treba potruditi, nije baš jednostavno. Prvi način je da se koristi mator kvasac pa da kilavo ili nikako rastu, a drugi je da se baš onako junački prepeku do zagorevanja. Sve drugo, ne može da ne valja! Pozdrav za tvoju ekipicu i hvala na javljanju i mekikarenju :)

      Delete
  8. ja ovo nisam sto godina jela, baš si me dobro podsjetila :)

    ReplyDelete
  9. Ja pravim priganice i recept je veoma slican samo sto satvim mnogo vise kvasca jer sam primijetila da su mi tijesta sa vise kvasca meksa a naravno i brze narastu. Mi ih obozavamo i jedemo sa svim i svacim sir, kajmak, ajvar, suvo meso, eurokrem, dzem. Moja majka ih nikad nije spremala tako da sam ja prve priganice probala u nacionalnom restoranu pod Lovcenom i to naravno as prsutom tako da mi je ta kombinacija ostala kao omiljena. Jes da nije zdravo ali ponekad nije strasno

    ReplyDelete
  10. uvijek sam se pitala što su mekike? bože dragi jedno jelo se na jednoj strani zove mekike a na drugoj uštipci, na tećoj nekako drugačije,... i izgubiše s u prijevodu :)
    kod mene su to uštipci. volimo ih svi ali ih isto tako rijetko pravim. uglavnom kada nestane kruha. ja volim bez ičega a dečki s kinder ladom s marmeladom ili s sirnim namazom, kako koji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kako sam samo bila sretna kad sam prvi puta napravila baš takve "pogačice", jer sam ih do tada jela samo na sajmovima. Sjećam se i da sam ih jednom onako muški presolila...
      Ja sam isto kao Snježana bila iznenađena kada sam shvatila koliko naziva ima za ove uštipke :) Langošice, peksimeti, lokumi, poderane gaće (kad se prorežu po sredini) ...
      Ja ih radim sa kiselim vrhnjem (ili jogurtom, kefirom...) i praškom za pecivo. Takve su lijepo hrskave i jako se napuhnu, pa budu šuplje iznutra ako se razvuku tanko. Volim i ovakve s kvascem, ali te se malo duže pripremaju, pa češće radim ove moje brze. Kad se zaželim originala, onda si dam truda i radim ovakve divne sa kvascem.
      (moram se uvježbati da pišem kraće komentare, ali ne znam kako...)

      Delete
    2. Da, stvarno, koliko naziva za istu ili sličnu stvar, sad sam prvi put čula za neke.
      Pozdrav!

      Delete
  11. Ja biram Srkijevu kombinaciju - kajmak i sir su mi naj, naj.
    Obožavam mekike, meni je to razvučeni uštipak :-)
    Inače, kažu da kada se doda malo rakije u testo, ono ne upija masnoću.
    P.S. Baš sam srećna da si ponovo počela da prevodiš recepte, jer ima tek par naših blogova koji u punom sjaju mogu da predstave domaću kuhinu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mlad kajmak je zakon uz mekike. U detinjsvu sam uvek tako jela. Mama subotom ode na Kalenić u nabavku, vrati se sa namirnicama za celu nedelju, i mekikama i mladim kajmakom za odmah :) Još ako ima i mladog luka...

      Taj savet s dodavanjem rakije u testo sam i ja negde čula. Ako ne zaboravim, testiraću tu teoriju, jer sam, naravno, skeptična :)

      Delete
  12. Mi to zovemo bobučići. I znam pripremati kad radim pizzu pa odvojim dio tijesta, ispržim u ulju i napravimsa šećerom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, bobučići, super zvuči, baš nekako bubbly :) Iz kog kraja je to ime? Osim ako nije porodični lokalitet, ili tako nešto :)

      Delete
  13. Nikad ih nisam pravila u tom obliku, kad mi se jede kupim jednu, pa i nju celu jedva pojedem, ovde se prodaju neke od pola metra i odlične su. Preferiram "prazne" ;)
    Uštipci, lokumi, mekike....sve je to gotovo pa slično, samo se po obliku razlikuje. Nama je mama pravila uštipke, znam da ih je moje dete jelo sa višnjom iz slatka, kaže da su tako najbolji, i da ne znam da ih napravim kao baba! Molim lepo, zato ih i ne pravim :D

    ReplyDelete
  14. Mekike pamtim kao nešto štoo mi je mama uvek kupovala kad smo išli kod dede. Na putu od autobuske stanice u Jagodini obavezno prođemo kroz pijacu pa sa vrelim mekikama koje se kupe na kiosku na pijaci kod dede. Te mekike su posebne, nekako šuplje, kao da su rađene od testa koje je stajlo danima u frižideru. Ne znam u čemu su ih pržili i kako ali to se ne može kod kuće napraviti. Ja glasam za fetu, pavlaku i jogurt moju omiljenu kombinaciju i nikako mi nije jasno kako ljudi jedu i prženice sa pekmezom ili bilo šta slično sa slatkim, ali o ukusima se ne raspravlja.

    ReplyDelete
  15. Moja omiljena kombunacija je - da mi ih neko napravi:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uuuu, tako još nisam probala! A mislim da je krajnje vreme :D

      Delete
  16. Omiljeni dorucak, mekike, priganice, ustipci,...kako god ih ko zove ali redoslijed kod mene je sledeci: prvo par komada bez icega, pa onda red slanog pa red slatkog i onda....odjednom primijetis da ti se garderoba smanjila za 1 broj :)...ali sto se kaze: svaki ceif ima svoju cijenu...Pozdrav!

    ReplyDelete
  17. Ja sam strait tip kao i ti, najbolje su same.

    ReplyDelete
  18. Nikako da ti pisem, zapale su mi za oko ove tvoje mekike, ali nisam imala vremena da procitam post. U to neko vreme u casopisu Saveur bas je bila glavna tema przena testa... i dali su super priloge, meni se posebno svideo onaj sa przenim testima sirom sveta. Tu su bile i tulumbe, a nasim krofnama najvise su odgovarale nemacke krofne koje valjda zovu Berliner. Morala sam da im pisem da su izostavili nase przeno testo.
    Mislim da je razlika izmedju ustipaka i mekika u obliku, mada ja sam slab poznavalac tog dela kuhinje. Ja obozavam mekike i samo sam ih jela izvan kuce, moji to nisu pravili. Pre neki dan nesto slicno mekikama, ali u obliku trouglova, jela sam u indijskom restoranu, i ubila sam se od toga, mnogo je dobro. Ako hoces idi na sajt tog casopisa i pogledaj recepte przenog testa, mozda ce ti biti interesantno. Ajde, idem, prici nikad kraja...

    ReplyDelete
  19. Cao Majo, naleteh na tebe u Kad Ja Kuvam, i jedva cekam da probas priganice. Ja ih prosto obozavam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ih već obožavam i pre probe :) To je isto ovo samo je testo ređe, i sve ispadne pufnastije na kraju!

      Delete
  20. Halo Maja!
    Ja pravim isto neki put Mekike. Kod mene u Familiji ih svi obozavaju. Kod nas u okolini/ Srem. Karlovci/ zovu Lepinjice.
    Moja Mama ih je uvek pravila uz Beli Pasulj. Ja volem sa Kajmakom ili Grckim Jogurtom/Zatziki/

    ReplyDelete
  21. U Bosni se ponegdje zovu peksimeti, a kod nas u kući ih zovemo uštipcima :)
    Evo već 6 mjesec kako ih nisam jela, mama to redovno pravi za doručak vikendom. Jedva čekam kući!

    ReplyDelete
  22. upravo sam ih pravila....i nisam odusevljena....mnogo su mi masne :( ii mislim da je trebalo ili manje vode ili vise brasna :( :( :( nekako to nije to,,,,,,,

    ReplyDelete
  23. zao mi je sto cu morati da te razocaram ovaj recept je recept mekanaca ili kako ih po novom zovu mekici.
    prave mekike nemaju veze sa ovim testom i niti njegovim postupkom obrade.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HUH!
      Dobro je da se neko stvarno pobavio etimološkim i inim istraživanjima, te zna šta su prave mekike. Inače bi mi ostali ostatak života proveli u mraku...

      Delete
    2. uvek ako zatreba :D vecina recepata mi se svidja na tvom blogu naravno kao osnova koju moram ponekada malo popraviti da bih dobio zeljeni rezultat.

      Delete
    3. Ma naravno, bitno da se mi razumemo.

      Delete
  24. Suuuper su,isprobala Sam....klinci su mi odusevljeni....Ali umesto kvasca stavila sam prasak za pecivo,i super su....Hvala na receptu...Pozdrav.Daca

    ReplyDelete
  25. Odlicne mekike! Napravila i odmah su nestale sa stola :)

    ReplyDelete
  26. Jao divno, odavno tražim sigurica recept za mekike. Pravim za vikend pa javljam rezultat :)

    ReplyDelete
  27. Da, ovo nisu mekike, ovo su ustipci... Mekike moraju biti mnogo vazdusastije i masnije. Obavezni su jaja i mleko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šta su a šta nisu - najviše zavisi od našeg prvog susreta sa nečim pod tim nazivom :)

      Mekike su vazdušastije ako su veće/deblje. Sećam se mekika koje smo kupovali na Kalenić pijaci, one su bile baš velike i bucmaste, samim tim i više "sredine" imale. Taman i da pržim jednu po jednu, ne bih mogla to da postignem kod kuće. A ne vidim ni zašto bih. I "bebe mekike" su i dalje mekike :)

      Pozdrav!

      Delete