Monday, January 28, 2013

Ledene kocke


Ove zime, zima je nešto posustala. Za moj rejnodov sindrom, kao i iznos računa za struju, blaga zima je dar. Ali, nisam mirna. Brinem se za nju. Zašto se promenila? Zašto je baš ove godine rešila da bude drugačija?

Možda je ranjena? Možda je izgubila nešto važno, potonula u sivilo, pa nema volje da pokaže bele zube? Možda joj je svejedno? Možda jednostavno ne mari više za ono što se od nje očekuje? Možda je ostarila? Možda je više nikad neće ni biti?

Možda joj samo treba pomoć? Neka sitnica, nešto, što ni ona sama ne zna šta je, da je trgne i pokrene. Neki izazov. Neki impuls.

- Možeš ti to, zimo! Diži dupe, i mrzni! Nemoj da su ledene kocke hladnije od tebe!


Sastojci:
kora
5 jaja
100 g šećera
50 g brašna
30 g kakaa
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli

sirup
300 g šećera
250 ml vode

fil
1 l mleka
75 g gustina i 75 g brašna
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
250 g putera
1 ekstrakt limuna (Dr Oetker ampula)

glazura
150 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja

Postupak:
1. U manjoj posudi pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodavati jedno po jedno žumance muteći dalje. Isključenim mikserom umešati suve sastojke, pa promutiti sve zajedno. Sipati u pleh 25x35 cm, prethodno podmazan i posut brašnom. Peći na 180°C oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi.


2. Skuvati sirup od vode i šećera. Vreme kuvanja - oko 10 minuta od vrenja. Vreo sirup preliti preko hladne kore. Sirup neće odmah natopiti koru, već će u prvom trenutku ostati da se vidi kao bara, ali polako će prodreti u nju. Kora se može malo izbockati viljuškom, da se ovaj proces potpomogne. U svakom slučaju, kora na kraju treba da ostane što suvlja po površini, da se fil kasnije ne bi odvajao.  


3. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj tempraturi. Gustin i brašno razmutiti sa malo mleka, da se dobije glatko "testo" bez grudvica, pa dodati još malo mleka, da se smesa razredi, poput smese za palačinke. Ostatak od litra skuvati sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri, u mleko dodati razmućen gustin i brašno i mešati. Neposredno pre sipanja promešati smesu, jer ume da se slegne i nataloži na dnu. Kad sve krene da se zgušnjava, kuvati par minuta na isključenoj ringli ili sasvim tihoj vatri, sve vreme mešajući. Skloniti sa ringle i pokriti površinu fila plastičnom folijom, da se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi i postane mlak. Mikserom razmututi, pa dodati omekšali puter i ekstrakt limuna i sve zajedno dobro umutiti. Sipati preko kore i poravnati.


4. Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa uljem. Sipati preko fila i razliti po celoj površini naginjanjem pleha u svim pravcima. Ostaviti da se kolač dobro rashladi, pa seći na kocke. Da čokolada ne bi pucala, seći tankim nožem koji treba držati vertikalno i samo vući kroz kolač.


Napomene:
Recept je nastao adaptacijom ovog, uz težnju da koru približim sočnijoj varijanti viđenoj kod Maxivide

Ekstrakt limuna je nešto što će filu dodati utisak svežine i "ledenosti", i savetujem da ge ne izostavljate. Probala sam da napravim i bez njega, i kolač je ok, ali nema dovoljno svežine da bi opravdao ime. Naravno, aroma mente bi ovde bila prava stvar, ili pepermint bombone izmrvljene i rastopljene u malo vode. Ja mentu ne volim, pa nisam probala. 

Glazura daje krckavu čokoladnu koricu, pa ako ne volite da se čokolada lomi pod kašičicom, koristite neku drugu, mekšu glazuru (ganache ili sličnu).

Recept za štampu

Isprobala Gaga, Milena...

komentara: 131

  1. Majo, ovo su najlepse ledene kockice koje sam videla, i volim kad ima tako puuuno fila!:)))

    ReplyDelete
  2. :):=)
    Sad Majo, kad nas ošine u februaru ima da svalimo krivicu na ove tvoje, savršene!, ledene kocke;)

    ReplyDelete
  3. Nenadmašan kolač, a kod tebe tako perfektno izgleda... I da, odlično prikazan postupak. :)

    ReplyDelete
  4. najsavršenije ledene kocke koje sam vidjela, super recept. nisam ih nikada radila, čuvam si ovo

    ReplyDelete
  5. Kao što sam napisala kod Deane mama nije htela da mi ih pravi jer to za nju nije bio kvalitetan kolač pa sam morala da molim i molim za njih. Videla sam taj ekstrakt limuna i nije mi jasno bilo čemu služi kad imamo limunov sok, svež. Verovatno da daje intenzivniju aromu pri manjoj količini da se fil ne razredi. Ja sam ljubitelj peperminta i u moje dodajem bombone al ih nisam pravila sto godina. Pojla bi ceo pleh.

    ReplyDelete
  6. Ovakav recept sam čekala!!! Pravim obavezno!

    ReplyDelete
  7. A ja baš volim kad je toplo zimi :D Nego, kocke su fantastične, izgledaju savršeno i zbilja ne pretjerujem kad to kažem ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala.
      Ma, i ja volim kad ne pada ispod nule, baš sam smrzotina. I cele zime hvalim bogu što je ovako kako je, i sad me nedavno spopade misao da je to sebično. Ne postoji zima zbog mene, nego ja zbog nje (uslovno rečeno). Pa eto, da ne bude da nisam ni probala da je trgnem. Tolicno od mene. Ali se ne probudi, sama je kriva :)

      Delete
  8. Zimu ne podnosim ni na Vilerovom goblenu, a ti si joj esej posvetila. Pomeri se s mesta, zbog prošlog februara me još jeza podilazi. Ledene kocke nisam pravila sto godina, a recept koji imam podrazumeva deblju koru u odnosu na fil, koji je ono posebno na ovom kolaču. Hvala lepo za recept, biće proban.
    P.S. I dalje tvrdim da ih sečeš laserom :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molim lepo :)
      A "laser" - prvom prilikom dobiješ jedan (nožić u vrednosti do 150 dinara :)

      Delete
  9. Majo, ledene kocke su ti da se smrrrrzzzznesssss.....

    ReplyDelete
  10. Kada su Ledene kocke postale hit, prije nekih 25 godina, ja sam odbijala da ih pravim zato što su ih svi pravili. Nije bilo ni potrebe jer sam ih jela u drugim kućama. Zanimljivo mi je da u
    malim gradovima kad neki kolač postane hit onda ga obavezno svi prave. Prvi put sam ga pravila prije nekih 15 godina u nekom drugom vremenu i drugom gradu kad su malo zaboravili na njega.
    Zanimljivo mi je to sam aromom limuna ili dodatkom mentol bombona, moram da probam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, to je interesantno. Ja se ne sećam kada su ledene kocke postale popularne, moja mama ih nije pravila, ali sećam ih se, valjda što ih svi ostali jesu pravili, pa sam ih jela u drugim kućama. Sad sam ih u kratkom roku pravila dva puta, baš su mi nešto legle :)

      Delete
  11. Jedna rec je dovoljna,SAVRSENE!!!

    ReplyDelete
  12. E da si pravila po mom receptu, ne bi bilo šanse da ti preliv ne uprlja fil, koliko god da ti je oštar nožić. Izgledaju daleko bolje od mojih, geometrijski pod konac.

    ReplyDelete
  13. Isečene su savršeno! Ni ja ne dodajem ni aromu limuna ni mente u fil, ali mislim da je to odlična ideja. Mentu ne volim nešto, pa ću probati sa limunom.
    Divan esej zimi si posvetila i ja ga potpisujem. :) Možda čak i više nego ti jer zimu volim i nedostaje mi...

    ReplyDelete
  14. Savrsene su, a presek je nebeski!!!
    Odavno imam ideju da u fil dodam koju pepermint bombonu, ali nikako da je sprovedem u delo.


    ReplyDelete
  15. Ledene kocke tako jednostavan kolač koji ja jako volim ali ga nisam nikad radila već susjeda šalje pijatiće ali kod tebe izgleda čisto savršeno.A kod nas na moru zima pokazala svoje zube i previše snijega i jake bure.

    ReplyDelete
  16. kod mene je ovo carski kolač a ledene kocke su nešto drugo
    što uopće nije bitno. samo je to sigurno jedan pravo dobar kolač. a tvoj slikovni tutorial je zakon. skidam kapu.

    ReplyDelete
  17. Ove kocke tako savršeno izgledaju da se stalno i stalno vraćam pogledati ih, a moram priznati da sam posebno primjetila savršenu glazuru. Zima hoće-neće, a neovisno o tome ja ovaj kolačić hoću :)

    ReplyDelete
  18. Majo pravila sam ih, i recept je SUPER! Umesto limun-extrata sam stavila mint. Fantazija! Nego, cokoladna glazura kad jedem kockicu mi sklizne onako skroz. A da bi dozivljaj bio potpun, mora da se ima u svakom zalogaju i testo, i beli deo i glazura. I sad, kako ja da resim to da mi cokolada ne sklizne sa parceta? :-) HVALA :-)
    Suza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suzo :)
      Hvala što si pravila i javila :) Za problem sa glazurom, imam par ideja, ali sve su na nivou pretpostavki, pa ne uzmi zdravo za gotovo.

      Meni je drugi put glazura bila kao što ti opisuješ, a prvi put nije. Bila je krckava i lomila se, ali nije baš bežala sa parčeta. Pa sam razmišljala zašto, i jedna pretpostavka je da je zato što mi je prvi put fil ispao malo grublji, a drugi put je bio baš baš gladak, pa na tako glatku površinu neće čokolada sa uljem da se "zalepi". Pa mi se čini da bi ovde možda bolje išla neka mekša glazura (ganache), ili ona koju koristim za bajadere (25 ml vode, 25 g šećera, 60 g putera, 125 g čokolade). Ili da se fil pravi sa brašnom, čini mi se da onda bude maaaalo grublji. Prilikom nekog budućeg pravljenja probaću nešto od ovoga, pa ću dodati zapažanja.
      Pozdrav!

      Delete
    2. Suzo, ja pravila :) Fil sa brašnom, a dve glazure. Ova iz recepta i ona za bajadere, pa svaka razlivena do pola kolača. Vrlo klimave zaključke imam u vezi onoga šta me je zanimalo (i tebe), ali imam par drugih, nebitnih za problem sa odvajanjem glazure, ali ipak korisnih.
      - fil sa brašnom je osetno mekši od fila sa gustinom (ista količina, 150 g na litar mleka), možda bih u krajnoj oceni rekla da je i lepši takav
      - fil sa brašnom je u momentu spajanja sa puterom imao silu sitnih grudvica koje se nisu dale razbiti. Ali se to apsolutno nije osećalo na kraju (u stegnutom kolaču), ama ni trunčicu!
      - fil sa brašnom i nije nešto "rapaviji" od onog sa gustinom, mada ipak obe glazure nešto bolje prianjaju za njega
      - i dalje se glazura može "svući" kašičicom sa parčeta, i jedna i druga, ali nije baš da sklizne samostalno, mislim, moguće je lomiti je pri svakom zalogaju. Kad sam svukla tu čokoladnu koricu vidim da je ovaj beli sloj ispod nekako vlažljikav, sjajkast, i samim tim klizav.
      - glazura sa uljem je daleko lepša na oko, svetlija je i sjajnija (govorim o stegnutim glazurama). Ova druga je tamnija, više je mat, i brže hvata kondenz.

      Delete
    3. obe glazure
      sa uljem (iz ovog recepta)
      sa puterom i po malo vode i šečera (iz recepta za Bajadere)
      parče (ne znam koja beše glazura ovde, mislim da je uljana, al' da se prelomiti po zalogajima :)

      Delete
    4. Jaoj bre sad mi neprijatno sto sam te uopste i cimala, mislila sam samo onako, ako mozda vec znas sta li sam mogla da zeznem :-) Meni se bas svidja ova glazura sa uljem i na oko, a i volim kad je tako krckava. Onaj ganache version mi je nekako muljav...I ove sa skrobom su mi lepse vizuelno, onako ledeno beleeeee :-) HVALA ti opet od ♥

      Delete
  19. Genijalno izgledaju i baš nekako ledeno :)

    ReplyDelete
  20. Odličan kolač :) Nisam ni znala da je nekada bio toliko popularan, kako sam ovde pročitala.
    Nedavno sam pročitala negde da se može dodati aroma mente, što meni lično nikada nije palo na pamet, tako da sam se baš oduševila, i htela da napišem i ovde, ali vidim da se to već zna :)
    U svakom slučaju, možda kada se stavi menta podsećaju na Krašove Ledene kocke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, mislim da je kolač tako i nastao i postao popularan, jer vuče paralelu sa nečim što jeste bilo jako popularno i zastupljeno - Krašove Ledene kocke. I naravno, što je jednostavan i ekonomičan.
      Pozdrav!

      Delete
  21. Replies
    1. :)))
      Al' kaži molim te, je l' ona (zima) normalna - danas bilo 13 stepeni, februar mesec! ;)

      Delete
  22. Majo, imam nedoumicu. Ja sam kupila neku bocicu sa ekstraktom limuna Dr. Oetker, od 38ml. Na uputstvu pise da ide 2ml na 500ml tecnosti, pa se ja pitam da nije mnogo? Reci mi da li si i ti kupovala istu, ili neku drugu sa manje mililitara?

    ReplyDelete
  23. Mala ampula je moja bila, ne znam sad tacno koliko ali ne vise od par ml. Znam tu flasicu, to je bas flasica i stavi po uputstvu, ili pola kasicice...
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  24. Da, ovo je bas izgleda flasice, cak ima i cep kao flasica, ali nista manje nisam nasla u Rodicu .Dobro je te procitah uputstvo... Puno ti hvala!
    Biljana

    ReplyDelete
  25. Upravo ga pravim :) Nisam mogla da mu odolim kada sam bila mala, a nema ništa lepše nego kada ti na +40 dune da ti se jede nešto baš ovako :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))
      Pa ništa, bar ćeš imati ledeno osvežavajući dezert :)

      Delete
  26. Jednostavno a savrseno!

    ReplyDelete
  27. Изгледају савршено.Занима ме јеси ли их мерила лењиром кад си их секла? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Označila sam lenjirom tačkice na jedankim razmacima, uz obe (duže) strane pleha, pa vukla nož od jedne do druge :)

      Delete
  28. Tako primamljivi izgledaju na slici da sam ih jednostavno morala probati i po ovom receptu i stvarno su fantazija. Inače recept koji ja imam često pravim u ljetnom periodu je jako dobar ali u ovome kolaču ja mislim da mu limun daje tu drugačiju notu koja ga čini posebnim.

    ReplyDelete
  29. Pravila sam veceras tvoje ledene kocke, inace nova sam u pravljenju kolaca pa javljam sutra kako su ispale jer se hlade trenutno :)

    ReplyDelete
  30. Ledene kocke su ispale savrsene bukvalno kao na tvojoj slici :). Inace jedina mana je sto ja nemam odgovarajuci noz pa ne mogu da isecem a da mi ne pukne malo ona gornja cokolada uspela sam na par parcica da izvedem da bude lepo na ostalim mi je malo naceta ali to samo estetski moze nekome da zasmeta ovako su savrsene, hvala za odlican recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na javljanju i probanju recepta!

      U nedostatku odgovarajućeg noža, uzmi jedan spalpel, naravno samo za ovu namenu, vuci ga vertikalno kroz kolač, i imaćeš super oštar presek, bez da čokolada puca.

      Pozdrav i prijatno!

      Delete
  31. Probacu sledeci put kad budem pravila, ove su vrlo brzo pojedene :))

    ReplyDelete
  32. Pravio sam ih veceras i imam par pitanja za vas iskusne blogerke :). Naime, i nakon nekoliko sati provedenih u frizideru, krema nije bila tako cvrsta kao na slici, vec je pod pritiskom gubila oblik, slicno kremi za krempitu. Sve sam uradio po recepturi, lijepo ukuvao krem, ohladio, umutio puter, ali krema nece da bude cvrsta, pa nece. Sta radite kremi pa bude lijepo cvrsta kad se kolac ohladi? Drugo, cokoladna glazura je malo cvrsca, pa je pritisak na nju poputno upropastio oblik kocke, a glazura se nekako savija, nece da pukne. Mozda bi trebalo jednu kolicinu ulja zamijeniti pavlakom? Kolac i je pored ovih problema ukusan, ali za moj ukus presladak. Bilo kako bilo, Majo, hvala ti na jos jednom korisnom receptu :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi, Milane, na javljanju!

      Stvarno nemam pojma šta može biti uzrok nedovoljno čvrstom filu, količina skroba u odnosu na mleko je prilična, i morala bi da stegne fil ljudski, no, ako kažeš da je kod tebe ostao mekši, ja verujem, al' kažem, stvarno nemam ideju zašto. Ajd' da je nedovoljno skuvan "puding", al' kažeš lepo si ukuvao. Da skratim priču - ne znam :)

      Glazura jeste čvršta, a u mom slučaju jeste i krta. To sa glazurama je sve stvar vrste čokolade. Sećam se dobro da su mi dve glazure pravljene za neke kuglice izgledale i ponašale se dosta drugačije, iako su bile po istom receptu rađene (100 g čokolade i 3 kašike ulja) ali od dve različite čokolade. Moguće da je tvoja čokolada neka "gipka" :) ili da su kašike veće ili... Svakako da može i nekom mekšom glazurom, tipa ganache, da se prelije kolač, mislim da sam to negde i pomenula u receptu.

      Inače, moram još jednom da naglasim važnost tankog noža i vertikalnog vučenja istog kroz kolač - to je jedini način da čokolada ne popuca i fil se ne ubrlja. Klasično sečenje pod uglom i pritiskom neće dati rezultat kao sa prve slike.

      Pozdrav!

      Delete
  33. Meni se fil odvajao od kore.....a to mi se nikada nije desilo kada sam ga pravila klasicno, sa brasnom....moram priznati da sam sa gustinom sada prvi put pravila ledene kocke. Problem koji ja imam je taj sto meni beli filovi pravljeni sa gustinom izgledaju "slaninasto"....a u glazuri se bas oseca ulje...Majo izvini, ali vracam se na staru kombinaciju...fil sa brasnom I glazura sa puterom....

    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema potrebe da se izvinjavaš, a slobodno možeš i da se potpišeš :) Kritike su ovde uvek dobrodošle, osim naravno onih uvredljivih, a ova to nije, pa stvarno ne vidim razlog da se izvinjavaš.

      Pre svega, hvala na probanju i hvala na javljanju!

      Što se tiče odvajanja fila od kore, desilo se i meni, ali mislim da nema veze sa brašnom-nebrašnom, nego sa suvoćom-nesuvoćom gornje površine kore u momentu nanošenja fila. Naime, onaj sirup relativno sporo prodire u koru, treba mu vremena. Treba da kora bude zaista suva odozgo, onda fil sigurno lepo prione, ako ostane i malo sirupa, to otežava filu da se slepi sa korom. Mislim da sam to i napomenula negde u receptu.

      E sad, slaninast fil :) Znam na šta misliš, i realno, da, ovaj spada u čvrste. Mada opet, meni nije baš toliko prečvrst da bi mi smetalo. Inače, dešavale su mi se i različite čvrstine fila (uvek je on čvrst, ali recimo dve ture mi ne ispadnu isto, jednom bude malo mekši i sl), iako radim po istom receptu, i koristim isti skrob. Možda nekad kuvam mrvu duže, a nekad mrvu kraće - ne znam. Generalno, hoću da kažem da slanina-efekat nije isključiva zasluga skroba, već količine, tj. odnosa skroba i mleka. Korigovanjem količine skroba prema svom ukusu, dobila bi željenu čvrstinu/mekoću. I sa brašnom je itekako moguće napraviti slaninicu, dakle, samo su količine u pitanju, a ne vrsta zgušnjivača. Inače, kad u nekom receptu treba zameniti brašno skrobom, znam sigurno da to ne treba raditi 1:1, već smanjiti količinu skroba u odnosu na navedenu gramažu brašna. Isto tako, ako neki fil na bazi skroba treba pretvoriti u fil sa brašnom, treba upotrebiti malo više brašna od navedene gramaže skroba. Ima i onih pola-pola varijanti, ako ne zaboravim, probaću sledeći put tako.

      Ne znam na koji način misliš da se "oseća" ulje - po mirisu, ili kako? Koje si ulje koristila, obično suncokretovo? Dosta puta sam koristila ovu glazuru i meni je skroz dobra, mada naravno, može bilo koja glazura. Ova sa uljem je malo krtija, pa kod sečenja ume da puca, naročito ako je čokolada sama po sebi od onih kvalitetnijih, sa više kakaa, što su po defaultu krtije na lom. To se rešava vertikalnim sečenjem ili vrućim nožem, a pucanje pod kašičicom dok se jede - je jednostavno nerešivo :)

      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  34. Najbolje ledene kocke ikad..
    Pravila sam ih po Vasem receptu i oduuuusevljena sam. Mislila sam da onim maminim nema konkurencije, ali ove su sad zvjezda ledenih kocki.. Cak i moj decko koji ih bas i ne voli, posto je ove probao na moj nagovor, trazio je opet i opet i pitao kad cu ih praviti opet :)
    Hvala za recept i pozdrav za Vas..

    ReplyDelete
  35. http://www.svajela.hr/click/index/1699439/?site=novisadzadz.blogspot.com . Majo drpili ti sliku i prikačili izmenjen recept.

    ReplyDelete
  36. Pozdrav Majo,

    pravila sam 2 puta ledene kocke po tvom receptu i savrešeno su ukusne. Imam jedno pitanjce....oba puta su se u filu napravile grudvice ,ne znam da li postoji caka oko toga da li se puter sipa u mleko sa gustinom ili obrnuto. Meni ne smeta, nego kao, volela bih da za goste bude malo lepsa varijanta. Čokolada puca, ali nema veza , svi u kući smo "pucali" od tvojih ledenih kocki, uzdisali i pitali:"Ima li još"? Hvala ti na svakom receptu i na trudu koji ulažeš da bi i mi amateri mogli ponosno da kažemo:" Daaaaa, ja sam to pravila, hoćeš recept?Ma nije teško, Maja sve objasnila"!

    Sladjana, Slovenija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao Slađana,

      Hvala ti na javljanju i lepim rečima :)

      Što se tiče grudvica u filu, mislim da se to događa ako je "puding" jače ukuvan i ako se ostavi da se u potpunosti ohladi. Predlog je da se smanji količina skroba za nekih 10-15% ili ostavi kako jeste, pa skuvani "puding" miksiraj par puta tokom hlađenja, i ostavi ga se ohladi tek da ne bude vreo, i u još topao/mlak dodaj omekšali puter, i zajedno promuti. Na ovaj načim mislim da grudvice nemaju šansu da se stvore. Sad ću i u receptu da ispravim, jer to jeste ispravnije nego čekanje da se skroz ohladi (to ima smisla kod nekih drugih filova, ovde nije neophodno).

      Pozdrav!

      Delete
    2. Hvala ti puno na odgovoru, Majo! Probaću na ovaj način koji si predložila,pa javljam rezultat. Hvala!

      Delete
    3. Majo, uspelo je, krem je savrsen, sipala sam puter u mlaku smesu i nema nijedne grudvice. Samo sam ovoga puta zeznula čokoladu jer mi je sa isečenih kolača, cokolada onako klizila u komadu. Ali znam da je neko već gore imao sličan problem,pa ću sve iščitati, da te ne smaram sa tim. Eto, samo sam htela da javim utiske za krem. Hvala još jednom! Pozdrav!

      Sladjana

      Delete
    4. Puno hvala što si opet pravila i opet javila!

      Delete
  37. He he - mi smo odlepili za tvojim receptima. Veceras sam (pored 3 pomenuta recepta u komentaru na Musaku) resio da pravim i Kocke (kad ustanemo, sad je prosla ponoc). Uspeo sam da nadjem Dr. Oetker aromu limuna, ali u flasici. Koliko je zapremina Dr. Oetker ampulice, da li mozda znas Majo?

    Cika Radovan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam pojma, možda 2 ml. I ja ne viđam više one mikro staklene ampulice, te sam uzela flašicu i ja. Recimo da bih stavila jednu kašičicu.

      Delete
  38. Napravio i ledene kocke. Dodao sam 2.5 kašičice arome limuna, možda malo previše ...
    Ali, žena je odlepila, voli me sve više i više ...

    Majo legendo, kad ćeš početi da živiš od kuvanja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ... ah, da ne zaboravim. Na samoj flašici Dr. Oetker arome piše da je 2 kašičice dovoljno za 1 l tečnosti. Ja sam dodao još pola, zbog onih 250 g maslaca ...

      Delete
    2. Hm, onda je možda ono u ampulama bilo jače, koncentrovanije? Kako god, hvala za ovaj podatak, nisam se ni setila da čitam šta piše na flašici, već isprevrtala onu jednu jedinu ampulu koju još uvek imam, ne bih li našla podatak o zapremini (koji ne postoji :)

      Živeti od kuvanja verovatno neću nikad, al' nadam se da ću ga voleti zanavek :)

      Delete
  39. Majo, pravila sam tvoje ledene bratu za rođendan (koji obožava one bombonjerice "kraš") i bile su baš baš odlične! Fil je potpuno savršenih mjera, predivno se ukuvao i nisam imala ni mrvicni problem sa grumuljicama ili tako nešto.
    Nego, pošto sam unaprijed isplanirala da će mu to biti poklon za rođendan, onda sam kupila već u Stokholmu flašicu arome mente (da se ne bi dogodilo da je ne nađem tamo :)) i stavila kašičicu i po, pa skoro dvije i nije se dovoljno osjetilo! :( Utisci su bili "odlične su, super su..." a niko da prokomentariše kako su baš onako ledene i kao prave... :(
    Eto, to mi je bilo jedino razočarenje, ali nema mnogo veze sa tobom ili receptom! :)
    Nisam fotkala jer nekako nisam imala priliku, ali praviću ih ja ponovo! ;) Hvala i kao i uvijek, svaka čast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako si me obradovala, Milice! :)

      Što se tiče aromatizovanja fila, to bog'me i ispade problem, jer niti su sve arome iste jačine, niti za sada znam tačnu količinu bilo koje arome! Ja sam pravila ranije sa jednom ampulom Dr Oetker limun arome, ali toga nema više da se kupi duže vreme. Onda kupim u prvoj zdravoj hrani aromu limuna "koju god", i brate mili... Fluorescento žuta i tako neki sintetički miris ima, stavila sam jednu kašičicu i kao da nisam stavila uopšte. U komentaru iznad, javio čika Rade da je sa 2.5 kašičice Dr oetker arome u flašicama bilo ok. Dakle, zbrka je prilična sa tim aromama :)

      Pre recimo dva meseca pravila sam ledene kocke i u fil dodala jedno i po pakovanje pepermint bombona, otopljenih u malo vode. I jedva, ali jedva da se osetilo nešto! Sad čekam novu priliku za ledene kocke, pa da stavim 3 pakovanja bombona, što je već blago bizarno u smislu količine, al' eto hoću da znam koja to količina daje dovoljno ledenosti, pa ću dodati i to u neki update unutar recepta :) Bar tih bombona ima na svakom kiosku, aromu mente je malo teže naći.

      Delete
    2. Baš si se zainatila! :D Pa makar da znamo ima li svrhe pokušavati, mada po dosadašnjim iskustvima... :D
      Nego znaš šta je čudno, ova aroma peperiminta me je skroz začudila - dr oetker, male flašice od 30ml - takvu koristim aromu gorkog badema i toliko je jaka da koristim do 1/2 kašičice ako baš hoću da se osjeti! I šta da pomislim nego da ne smijem staviti više od 2 kašičice! Eto, sad mislim da bi sa jedno 4 bilo ok - pa ako nađeš, probaj tako.

      Delete
  40. Draga Majo, kocke izgledaju fantastcno ! jedno pitanje, koju si cokoladu koristila za glazuru ?

    ReplyDelete
  41. Dessert is excellent, I gave in syrup, palm sugar and it was a good choice. Thank you for the recipe, I will definitely repeat.
    http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3195

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you very much for your comment and preparing the cake using this very recipe! :)
      Best regards!

      Delete
  42. znaci,zeno svaka cast

    ReplyDelete
  43. Da li je bitno koje se brasno koristi? Meko ili tvrdo? :)

    ReplyDelete
  44. Htela sam da napisem ostro umesto tvrdo :D ali pretpostavljam da si razumela svakako :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da :)
      Mislim da nije bitno, ovde je išlo obično, meko brašno.
      Pozdrav!

      Delete
  45. majo zasto podmazan pleh? što ne može samo na papir za pečenje? Jel onda drugačije upija šerbet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma jok, nema veze. Može i papir na dno, naravno.
      Pozdrav!

      Delete
  46. Ćao Majo,
    Htela bih ledene kocke da pravim za goste koji dolaze u četvrtak, da li bih mogla da ih napravim u utorak uveče u smislu stajanja, koliko mogu da stoje, jel su ok da se jedu tek u četvrtak uveče? Pošto ne mogu da izvedem da ih pravim veče uoči dolaska jer radim a i trebe druge stvari da spremam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, možeš par dana unapred da napraviš, nisu nešto osetljive ni lako kvarljive. Sigurno mogu da stoje 5 dana, verovatno i duže...
      Pozdrav! :)

      Delete
  47. Hvala na brzom odgovoru! Javim da li su uspele. P.s. danas sam pravila u drugom pokušaju bruskete i ispali su savršeno -ovog puta sam čučala pored rerne da mi ne bi izgorele ;) skoro pa smo sve pojeli ;)

    ReplyDelete
  48. Da li veruješ da mi je opet komentar NESTAO!Idemo opet - dakle suma sumarum: napravile su mi se grudvice uprkos činjenici da sam brašno i skrob mlekom mutila po strani pre stavljanja u fil, fil sam kasnije veoma dugo mutila tj. mikser ga je mutio besomučno dugo toliko da sam celu kuhinju raspremila i počistila. Ispao je super nežno gladak ali sa po kojom grudvicom. Čokolada se odvaja od fila a fil od testa uprkos tome što sam duuugo čekala da sirup prodre u koru. Na oko dok ga ne kreneš sipati, izgleda fenomenalno. Pokušala sam da napravim onaj savršen presek nalik tvom i uglavnom je linija na početku bila perfektna da bi na sredini ili pred kraj ona čokolada počela da se zagužvava. Zaključak: zahtevan kolač koji prevazilazi moje skromne sposobnosti prosečne povremene kuvarice, ali kolač koji ima predivan ukus! Veeliki pozdrav, da nije tebe ni ovo malo ne bi kuvala ni gotovila :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh.
      Prvo kometnari - definitivno ima bug u bloggeru. Kad dodješ i odabereš da hoćeš da komentarišeš preko Google naloga, i otkucaš komentar - kad ga pošalješ, blogger te samo uloguje, ali tekst komentara resetuje! Znači, tek kad u onom malom meniju gde biraš kako ćeš da komentarišeš vidiš svoje ime, to je znak da si ulogovana i onda komentar radi... Ja sam stekla naviku da komentar koji otkucam uzmem u copy pre slanja.

      A sad ledene kocke. Čudi me da se fil odvajao, al' verujem ti, ako kažeš... Meni se to desilo kad je kora ostala vlažnjikava. Baš mi je žao što je kolač je ispao tako "bežeći" :( ali poješće se i takav.

      U svakom slučaju, puno ti hvala na probanju i javljanju, veliki pozdrav ti šaljem!

      Delete
  49. Koru peces na ventilatoru ili ne? Da ne napravim istu gresku kao sa princes krofnama :)

    ReplyDelete
  50. Poštovana Majo,
    Hvala Vam sto pišete ovakve recepte! Zahvaljujući Vama postala sam odlična kuvarica. Moja ćerka je oduševljena a gosti mi ne veruju da su ovo moje ledene kocke. Niti se odvaja fil niti korica. Možda je početnička sreća ☺. Reforma po Vašem receptu je fenomenalna! Dobila sam bebca i često primam goste. Od kada sam otkrila Vas sajt više ne poručujem kolace! Molim Vas da nastavite da pišete ovako detaljno jer umesto početničke sreće više verujem u savršenstvo Vaših recepata.����
    Jana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jano, od srca ti hvala!

      Iako odavno nisam početnik, nekako sam navikla da se uvek "prevrtim" na početak i da tako pišem recepte. I uvek mi je drago kad dobijem potvrdu da su tako napisani recepti bili od koristi upravo početnicima.

      Pozdrav!

      Delete
  51. Jao jao ja moram da se pohvalim svojim najvecim promasajem ikada :D Sve je delovalo odlicno, a onda sam ih probala i bile su SLANE da da... Izgleda da je moj prstohvat soli nesto veci nego sto treba :D Sto je najbolje decku su se svakako svidele i skoro sve je pojeo sam, a ja sam ih jela tako sto bacim koru...
    Ako izuzmemo ovaj detaljcic :) recept je odlican! I meni se javio problem da mi se glazura pomalo odvaja od fila. Sto se fila tice ja sam dodala sok limuna i meni je to dalo savrsenu svezinu, ne znam samo da li je taj limun mozda uticao da se cokolada odvaja od fila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije, nije do limuna. Nego do neke, verovatno, kondenzacije koja se stvori između fila i glazure, kad skineš glazuru sa parčeta, vidiš da je gornji deo fila malo vlažan, sija se...

      A za so u testu - pa to je sad in, da se kombinuje slatko-slano ;)

      Pozdr

      Delete
  52. Nemam pojma kako sam naletila ovdje, ali ovo moram danas isprobati; recept me zainteresovao prvenstveno zbog truda ulozenog u slike i pojasnjenje, a i zbog komentara i odgovora na komentare - thumbs up za blogericu, svaka cast djevojko :)
    Lijepi pozdrav,
    Jasmina

    ReplyDelete
  53. Poštovana Majo, zanima me samo kako dođete do ovako divne bijele boje fila kao što je na fotografiji (moj fil je više bež)? Inače receptura je savršena. Hvala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fil je belji kad se pravi samo od skroba, a u vreme kad sam pustila recept, tako sam pravila, i takve sam ledene kocke slikala. Kasnije sam prešla na fil pola-pola (brašno-skrob) i taj jeste žućkastiji.

      Drugi razlog zašto je fil na slici veoma beo - je obrada fotografije i podizanje kontrasta :)

      Pozdrav i hvala ti na probanju i javljanju!

      Delete
  54. ovo je najbolji recept za Ledene kocke, koji sam pronasla na netu. Zelim da se zahvalim autorki , na ovako iscrpnom i slikovitom uputstvu, obzirom da sam nespretna kad su kolaci i torte u pitanju, bilo mi je prosto neverovatno da mi kolaci ispadnu gotovo savrseno. Danas planiram da ih ponovo pravim i osecam obavezu da treba da Vam se zahvalim. Ziveli!

    ReplyDelete
  55. Obozavam Vase recepte i mnoge "Vase" torte i peciva sam pravila. I sad ja, koja i nisam bila neka kuvarica, pravim i veoma zahtevne djakonije i svi su prezadovoljni ;) Pre neki dan sam pravila ledene kocke prvi put u zivotu. Sve po receptu, kako ste napisali i bile su saaaavrsene. Svi su trazili jos i rekli mi da nikad bolje ledene kocke u zivotu nisu jeli :D Hvala Vam sto postojite- uz Vasa uputstva kuvanje je za mene dobilo smisao i sve je mnogo lakse :D
    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uz ovakve komentare i meni je lakše da nađem smisao za blogovanje, i sve je mnogo lakše :)

      Hvala ti!

      Delete
  56. Pravila danas.Definitivno najbolji recept.Okus limun ekstrakta u filu je fenomenalan.pravila sam i pre ledene kocke ali ne po ovome receptu.Zahvaljujem na receptu i na lepo objasnjenom postupku pravljenja.

    ReplyDelete
  57. Najbolji recept.Prezicna uputstva.Svako ko je pravilno pratio recept,uspele su mu.Meni su kao na slici.Ukus bozanstven.Hvala na jos jednom fantasticnom receptu.Sta god sam kuvala prateci Vasa uputstva,bilo je sjajno!

    ReplyDelete
  58. Draga Gospodjo,
    Prvi put pravim ovaj kolac,ispao mi je fenomenalno. Mlada sam i ne toliko spretna u kuhinji ali zahvaljujući vasem receptu i divnim objasnjenjima uz slike, uspela sam. Nastavite tako. Radicu uvek po vasem receptu.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  59. Draga Majo, možete li mi objasniti kako ovako precizno i cisto izrežete kolac? Imam recept koji je gotovo identičan, samo bez limuna, probacu i ovu verziju s njim jednom prilikom, ali bih ovo rezanje zaista voljela usavršiti :). Rezanje kao rezane ajde i nekako, ali boja je problem. Koliko god brisala nož, uvijek mi nekako budu tragovi cokolade na bijelom filu. Hvala unaprijed :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nož sa tankim sečivom, tanak i sa tupe strane, bocnuti vertikalno na jednom kraju, i onda samo vući nož do suprotnog kraja. Nema onaj klasičan sec-sec potez pod uglom, tako se em lomi čokolada, em razmrljava presek. Pogledaje u receptu za medovik, tamo je bolje objašnjena i prezentovana tehnika koju pominjem.

      Pozdrav!

      Delete
  60. Hvala! Medovik sam pravila po Vašem receptu i upoznata sam s tim načinom rezanja, ali kod medovika i uopste srodnih kolaca, nisam nikad imala taj problem, mozda zasto sto su slojevi fila tanji. No vjerovatno su problem noževi, nemam nijedan takav kao sto ste opisali, svi su oštri ali deblji. Čokolada mi ne puca, samo eto ta boja (nije da kome smeta, niti smeta meni kod drugih, ali kad ja pravim težim savršenstvu). Odoh u nabavku noža :) hvala jos jednom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovaj tip noža sa kojim ja skoro sve kolače sečem se prodaje kao nož za paradajz. Sav je tanak, i minimalno reckav, i malo zakrivljen. Nalazila sam ga po običnim radnjama tipa "Uradi sam", nije bio skup, recimo oko 150 din, i mislim da sam na pijaci viđala. I običan skalpel će poslužiti, on je još tanji :)

      Pozdrav!

      Delete
  61. Раније нисам волела ледене коцке, ово је први пут да их спремам и једном речју савршене су! Што се шећера тиче свуда сам смањила по 50гр.( за фил и више)и колач је био баш сладак. Чиста 10! Мишљења сам да рогач може потпуно да замени шећер у кори, осећа се блага дивна арома.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na probanju i javljanju! Veoma mi je drago da je recept dobio prođu!

      Za rogač u kori - nisam sasvim shvatila - da li ste već sada dodavali rogač u testo i da li ste mislili da može da zameni šećer ili brašno?

      Sve najbolje,
      Maja

      Delete
  62. Сада сам додавала као замену за шећер, дао је баш неку пријатну ноту.
    Хвала Вам што постављате овако дивне рецепте!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i vama što čitate i isprobavate recepte :)

      Znači, za koru - umanjili ste količinu šećera za 50 g, a dodali 50 g mlevenog rogača?

      Delete
  63. Да баш тако :-)

    ReplyDelete
  64. Pozdrav Majo,

    Nisam mogla naći aromu nane(mente), pa sam kupila prirodno ulje od nane. Ono je jako, pa me interesuje po tvojoj procjeni koliku bih količinu stavila? Kap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, nemam pojma, kap-dve... Javi nam ako probaš :)

      Delete
  65. Evo totalni duduk da se javi....mislim da mi je ovo prva kora u životu koju sam ispekla...
    Osim toga toliko je ukusno....nisam našla aromu limuna pa sam koru izrendala mala nam je bila tepsija...

    ReplyDelete
  66. Postovana Majo,
    po ko zna koji put vidim da Vase slike ledenih kocki koriste na drugim sajtovima
    https://www.delimano.rs/recepti/ledene-kocke
    Iz iskustva nikako ne bih preporucila aromu limuna u ampulama iz lidla (pakovanje je sa ampulama raznih ukusa.. pomorandza, rum, badem, vanila..) sledecu put cu probati sa dr oetker ampulom.
    Hvala za divne recepte i objasnjenja
    Svetlana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala.

      Ma, ledene kocke su mi među najkradenijim slikama, a ima i mnogih drugih. Ranije sam se borila, dizala (i dobijala) tužbe, ali odavno nemam više znage za to.

      Jao, i ja sam poslednji put zeznula fil sa limun aromom, stavila malčice više, pa se osećao alkohol, k'o da sam htela "after eight" fil da imitiram, ali nakaradno!

      Pojelo se, ali ipak, nije bilo to to.

      Delete
  67. Majo, obećala sam kolegama ledene kocke za ponedeljak. Do sad sam ih pravila bez arome u filu, sve ok, glazura ponekad bude meksa, ponekad cvrsca al sve u svemu - korektno. Vidim da su svi odusevljeni aromom limuna u filu i zaista i sama sam volela one Krasove al "nesto me stra'" da mi se nece svideti... Pakleni plan: probacu krvicu fila ("na suvo" ) sa mrrrviiicccisom arome, pa ako mi se svidi... Javljam utiske svakako.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sviđa mi se pristup! Ćekam utiske :)

      Delete
    2. BTW, ni ja ih nisam pravila dugo, mogla bih familiju da obradujem. Ali ne pamtim kad sam videla aromu limuna u zadnjih nekoliko godina (mislim na dr Oetker). I vanile nema. Ali ruma (koji ne volim) ima uvek i svuda :D

      Delete
    3. p.s.
      kad budeš testirala fil sa aromom - nemoj donositi sud dok je fil topao tj. sobne temperature, nego tek kad se dobrano rashladi u frižideru

      Delete
    4. Pravila tek ovaj vikend. Medjutim, kao što neko već reče: NIKAKO ne koristiti ekstrat/atomu a da nije Dr.Oetker!Ne da ih ja sad nešto reklamiram, nego biće dole objašnjeno zašto to kažem.
      Našla sam, doduše, kod jednog dilera za poslastičare ekstrat limun-limeta i verujem da je odličan al mi se nije kupovalo 220ml zbog jedne mere kolača a nešto me i mrzelo da tražim nekog da podelim s njim.
      Elem, kupih u lokalnom marketu aromu limuna u onim malim flašicama i mogu reći sledeće: kome ne smeta da jede ledene kocke a da malo "vuku" na Feri za sudove... ��
      p.s. Ako ti treba aroma vanile Dr.Oetker javi, ima kod mene.

      Delete
    5. P.p.s. A u špajzu domaći sirup limun, zova, nana, al ni na kraj pameti da probam na taj način...

      Delete
    6. Hvala za update :)

      Ja sam jednom prilikom stavila "neku" aromu, pa kao daj malo više, jer nije dr Oetker, pa sam preterala, pa se osećao alkohol, uhhh, što me to nerviralo!

      Treba mi i dr Oetker vanila, i info za tog dilera koji ima dr Oetker limun-limetu! HVALA!

      Delete
    7. E da, a sa sirupima mislim da ne bi imalo svrhe. Nisu oni jaki kao ekstrakti, tj. trebalo bi verovatno baš dosta sirupa staviti, a onda smanjivati mleko ili već nekako kompenzovati tu dodatnu količinu tečnosti.

      Delete
    8. imas mail na adresi upisanoj na strani "o autoru".

      Delete
  68. Meni kolač nije uspio :(. Valjda krema nije bila dovoljno ukuvana, i sva se razlivala, dobio sam tečni fil. Drugo, kolač je presladak (650g šećera!). Da li je neko pravio varijantu sa manje šećera? Ako jeste, koja je optimalna mjera? Hvala za recept, svakako.

    ReplyDelete
  69. Meni je uspelo. Jednom sam probala bez ovakvog dudukfree recepta, pa tada nije uspelo. E sad, meni je sve što je slađe od plazme i jabuka preslatko, pa ja to samo probam, ali vidim da su termiti pojeli pola pleha dok sam bila na poslu.

    ReplyDelete