Thursday, October 27, 2011

Aromatični puter i
knedla-vekna od starog hleba


Majčina dušica, priznajem, nije član naše kuhinje. Nemam naviku da je trošim, pa je shodno tome i ne kupujem. A sećam se da sam joj, kad sam je ranije probala, dala dozvolu da se useli. Inače umem da budem ne baš gostoljubiva prema začinima koje prvi put probam, retko koji prođe iz prve, sem ako nije već nešto blisko mom ukusu i navikama. Majčina dušica to jeste. Nije jako nametljiva, prijatnog je ukusa i daje neku svežinu. Nema razloga da je ne koristim češće.

Katarina alias Laka kuharica je ovog meseca domaćica igre ajme, koliko nas je!, i za temu je odabrala majčinu dušicu. Zahvaljujem joj na izboru teme, jer me je navela da se ponovo sretnemo. Mislim, dušica i ja :)

Majčina dušica se ovde našla zajedno sa malo belog luka, kao aroma za puter. Pošto se upotrebljava sveža, fino se oseti, čak i pored belog luka, starog pokrivača drugih ukusa. Lepo je da se ovakav puter namaže na vruć tost, ili par kockica da se spusti preko toplog barenog povrća ili krompira pečenog u rerni.

Nama se aromatični puter fino uklopio uz kuvanu veknu-knedlu od starog hleba, koja je generalno lep prilog uz meso ili, kao kod nas ovaj put, uz ribu. Recept za knedle je inspirisan receptom pod nazivom Knedle od tucane zemičke iz Velikog narodnog kuvara (strana 356, izdanje 1967).

Aromatični puter

Sastojci:
125 g putera
2 kašike listića sveže majčine dušice
2 čena belog luka

Postupak:
Poluomekšali puter izmešati sa svežom majčinom dušicom i sitno seckanim belim lukom u električnoj seckalici. Prebaciti u odgovarajuću činijicu, dobro zatvoriti. Puter se može oblikovati u valjak uz pomoć papira za pečenje pa stegnut seći na kolutove. Čuvati u frižideru.

Recept za štampu


Knedla-vekna od starog hleba

Sastojci:
250 g starog hleba isečenog na kockice (2-3 dana starosti)
250 ml mleka
80 g putera
2 jaja
1/3 kašičice soli
pola veze peršuna, sitno iseckanog

Postupak:
1. Iseckani hleb preliti mlekom i dodati puter, pa sjediniti varjačom ili izgnjeckati rukama da se hleb razmekša a smesa ujednači. Dodati jaja, so i seckani peršun. Smesa će se razrediti i postati kao retka popara.
2. Sipati smesu na papir za pečenje, zaviti u rolnu i krajeve vezati kanapom. Sve uviti u kuhinjsku krpu, i staviti da se kuva u većoj šerpi bar pola sata. Krajevi krpe se mogu zakačiti o ručke šerpe da vekna ne padne na dno. Kuvana vekna će isplutati na površinu.
3. Na toplu veknu staviti komadiće aromatičnog putera i listove svežeg peršuna, seći na kolutove i služiti kao prilog.


Recept za štampu

komentara: 19

  1. Odlična ideja iskoristiti majčinu dušicu za aromatiziranje maslaca. Stari kruh nisam nikad iskoristila na ovakav način, sviđa mi se kako izgleda.

    ReplyDelete
  2. Citav koncept je vise nego iznteresantan i cini mi se vrlo ukusan;)

    ReplyDelete
  3. Slažem se sa Dzoli da je sve ovo više nego interesantno i veoma je primenjivo, koliko već uskoro ;-)

    ReplyDelete
  4. majčina dušica je kod mene imala onaj fazon ljubav na prvi zalogaj,aromatični premaz idealan za bruskete

    ReplyDelete
  5. Pre par meseci u casopisu sam videla ideju za aromatizovani maslac i jako me je privukla. Manje zbog ideje mazanja na hleb, vise zbog ovoga sto navodis, stavljanja preko mesa, pa kad se sve to otopi na toplom parcetu mesa mogu da zamislim tu eksploziju ukusa. Uglavnom, ovo je jako interesantna ulaznica za Ajme!

    ReplyDelete
  6. Nisam već dugu radila domači aromatizirani maslac. Super ideja poslužiti ga uz štrucu od starog kruha. Bravo, krasan recept.

    ReplyDelete
  7. Joj što ja obožavam ovaj aromatizirani putar, savršen je, čak i kupovni od Meggle mi je prefin, iako više volim napraviti domaći, majčinu dušicu obožavam, i to najviše kad je sama uberem na proljeće kad je ima u zobilju. :) I ovo od kruha je perfektno, jednom sam radila nešto slično sad dodatkom gljiva, samo što je unutra još bilo punjeno fileom piletine. :)

    ReplyDelete
  8. Moram da priznam da majčinu dušicu nisam koristila osim u jednom receptu gde je bilo navedeno i nemam pojma kakvog je ukusa. Sada sa obiljem svežeg bilja u saksijama koje se može kupiti nema razloga da je ne probam. Ovaj puter je savršena stvar. Ja volim da ga urolam u tanki valjak, isečem i zamrznem, pa vadim diskove po potrebi ovako aromatične.

    Vidim da si u fazi Velikog narodnog kuvara. Imam i ja tu grdosiju od njige i moram da počnem da je čitam i koristim. Za sada su to bili samo oni saveti za ulepšavanje i skidanje mrlja i fleka koje sam čitala.

    ReplyDelete
  9. Evo me, tu sam... ne bih odolela ovoj lepoti ni ovako bolesljiva! Jako mi se dopada sto ozivljavas recepte iz VNK i ovo izgleda jako dobro! Pozdraaaav

    ReplyDelete
  10. I vekna i aromatizirani maslac su fenomenalne ideje i odlično izgledaju!

    ReplyDelete
  11. Ja sam od onih koji u kuhinji uvjek imaju više hleba nego što im treba. Moji dragi sin i muž ne mogu da zamisle obrok bez hleba a ja pojedem samo jedno parče dnevno,ali u strahu da njima ne zahvali uvjek imam zlatne rezerve:) Tako da često imam viška i pravim razne dopune i dorade poput prženica, rolata, punjenih vekni,zapečenih sendviča...i moram priznati da ovakvu veknu još nijesam pravila i da mi nije padalo napamet da stari hljeb može da se kuva! Vrlo zanimljiva ideja i recept koji ću sigorno isprobati Aromatični puter sa majčinom dušicom je odličan izbor za Ajme. Njega sam već pravila sa raznim dodacima i mnogo mi se više svidja domaći nego kupovni.

    ReplyDelete
  12. S Aromatičnim puterom sam se srela prije 30 godina (uh, zar ima toliko, pa koliko mi je godina?:)kada sam u Njemačkoj na jednom ručku jela T-bone stek koji se služi s tim puterom. Jako mi se sviđa:)
    A i ova knedla - vekna od staroga kruha mi je za 5+. U mene kruha ima ko u priči, ja ga skoro ne jedem ali mm uvijek strahuje da će mu faliti. Hm, ko zna šta bi on rekao na ovo?!

    ReplyDelete
  13. Ovaj puter je odlicna ideja! Videla sam ga ponegde i pre, ali nikako da ga napravim. Ili nemam priliku ili se ne setim.
    A vekna je sjajna... To bas volim! :)

    ReplyDelete
  14. Moram ti priznati da si ovo genijalno spojila, mogu zamisliti okus kruha.

    ReplyDelete
  15. Obozavam sve vrste knedli. Hvala na receptu..

    ReplyDelete
  16. Super kombinacija ! Aromatični maslac sve češće ulazi u moju kuhinju i ovu kombinaciju ću radoo isprobati. A stari kruh u ovom izdanju mi je tek poseban. Sve skupa odlično !

    ReplyDelete
  17. volim aroamtičan maslac, još ga nisam doma radila, obično kupim gotov!!

    ReplyDelete
  18. Hvala za ove recepte! Sigurno čemo probati!

    ReplyDelete
  19. Ovaj hleb me podseća na aromatičnu verziju Českih Knedlíky :) koje su glavni prilog njihovom gulašu.

    Moraću da probam i ovu verziju :)

    Jelena

    ReplyDelete