Sunday, September 11, 2011

Starinska pita od praziluka


Jedna prelepa pita iz mamine sveske sa receptima. Na temu je gibanice, ali nema sira, filuje se prodinstanim prazilukom koji se dobro začini solju i biberom, uz dodatak sasvim malo pirinča. Nepečena pita se iseče i bogato zalije prelivom od jaja i mleka koji se svuda fino rasporedi, pa pita postane savršeno ravnomerno sočna i meka.

Prosečeni parčići tokom pečenja ponovo prilično srastu, ali taman ostanu žljebovi po kojima se pita jako lepo i uredno iseče. Poenta sečenja unapred je u ravnomernoj raspodeli preliva, ko se toga setio, svaka mu čast. Kore ostaju rastresite, nisu zdudane kako često kod gibanica ume da bude slučaj. Pita nije suva ni drugog, ni trećeg dana, naravno treba je pokriti alu ili plastičnom folijom. Prilično je izdašna, kod mene je ušla na spisak jela pogodnih za hladno posluženje.

Jedini dosadan posao je seckanje gomile praziluka, sve drugo ide relativno brzo.

Sledeći put ću probati na ovaj način da napravim pitu sa sirom, jer klasičnu gibanicu ne volim da pravim. Osnovano sumnjam da će to biti jedna giba i po. A za nastupajući susret food blogera na Adi planiram jednu sa mesom da napravim po istom postupku, pa izvolite, degustacija je 17. septembra! :)

Prijatno!


Sastojci:
500 g tankih kora za pitu

za fil
600 g očišćenog praziluka (oko 800-900 neočišćenog)
150 ml ulja
2 ravne kašičice soli
1 kašičica bibera
1 kašičica šećera
120 g pirinča
100 ml vode

ulje za prskanje kora, oko 50 ml

za preliv
5 jaja
1 čaša kisele pavlake
1 dl mleka
1 dl kisele vode
20-30 ml ulja
1/2 kašičice soli

Postupak:
1. Praziluk iseckati, posoliti i izdinstati na ulju dok ne postane mek. Dodati pirinač i zajedno propžiti još 5 minuta, zatim isključiti ringlu, dodati biber i šećer i naliti 100 ml vode. Ostaviti poklopljeno preko tople ringle 15-20 minuta da pirinač pokupi tečnost. Probati fil. Morao bi biti za nijansu začinjeniji od onog koji bi bio prijatan kad bi se jeo sam za sebe, jer će pirinač, kore i preliv ublažiti začine.

2. Uključiti rernu na 200°C. Uzeti tepsiju koja odgovara veličini kore presečene na pola, kod mene je to veća đuvečara, 22 x 36 cm. Prebrojati kore, obično ih je petnaestak. Provizorno podeliti fil na 14 delova, dakle broj manje nego što ima kora, jer se poslednja kora ne filuje. Sve kore preseći na pola, tako da se dobije 30 kora koje odgovaraju veličini tepsije. Dno nauljiti pa spuštati dve po dve kore, poprskati uljem i filovati. Tako ponoviti sa svim korama. Poslednji par kora samo ovlaš poprskati vodom. Oštrim nožem nepečenu pitu iseći na kocke, bez mnogo pritiskanja.

3. U činiji žicom razmutiti 5 jaja sa čašom kisele pavlake, dodati mleko, kiselu vodu, ulje i so. Ovaj preliv polako sipati preko pite, pa mu dodatno viljuškom prokrčiti put svuda između parčića. Ostaviti desetak minuta da se preliv slegne, pa peći pitu oko 50 minuta, najpre na 200°C, pa negde na polovini pečenja smanjiti temperaturu na 180°C. Tokom pečenja pita će se jako naduti, što je očekivano, a nakon vađenja splasnuti.

4. Služiti toplu ili hladnu, uz pavlaku, jogurt ili pivo.

Recept za štampu 

komentara: 26

  1. Super,super prva fotografija! Bas si sa njom zaokruzila citav koncept.

    He,ovakvu piticu cesto jedem kod mame:) Doduse, ne sa prazilukom, vec mesnu varijantu. Najbolja je!

    ReplyDelete
  2. Odavno nisam jela pitu od praziluka, a jako je volim. Hvala na podsjećanju i receptu, draga Majo! Moram je napraviti ovih dana! :)

    ReplyDelete
  3. Majo, jedva čekam da isprobam. Ja svoje pite pravim na jako sličan način i jako volim kad su ovako mekane i sočne. Isto sečem kocke pre pečenja i zalivam sa kiselom, mlekom i jajima, ali bez pavlake. Koristim jednu caku za pite, a to je da kada je pita gotova izvadi je iz rerne i celu kiselu pavlaku namažem preko pite pa je vratim u isključenu rernu na još desetak minuta. Pravila sam pre neki dan sa patlidžanom, ali mi fotke nisu uspele, pa je ostalo za drugi put. Moje preporuke svima koji nešto ovako nisu pobali.

    ReplyDelete
  4. Nekad davno, davno, bila sam ponuđena s nečim sličnim i jako mi se dopalo. Kad sam stasala za domaćicu te stare tetke više nije bilo na ovom svijetu i nitko mi nije znao reći što je to i kako se radi, samo sam znala da ide poriluk. Probala sam sama nešto improvizirat, ali nije bilo to. Hvala ti za ovo.

    ReplyDelete
  5. Jako volim praziluk..i voo cu sigurno napraviti;)Ja cu verovatno staviti koje jaje vise;0

    ReplyDelete
  6. Volim poriluk i jako mi se sviđa recept, posebno ovaj detalj s preljevom.

    ReplyDelete
  7. Kako volimo poriluk, ovo je predivna kombinacija jer volimo i pite. Bilježim i sigurno radim jako, jako brzo. Baš super!

    ReplyDelete
  8. poriluk mi je vrlo drag u jelima i ne bih se bunila da mi je sad ovakva pita
    isprobat ću na ovaj način, pogotovo ovaj dio gdje se prije preljevanja sve izreže, vrlo domišljato jer stvarno je to najbolji način da se svuda rasporedi preljev
    printam recept

    ReplyDelete
  9. Super izgleda. Sigrna sam da će i ova sa sirom biti svršena.

    ReplyDelete
  10. Volim ovu pitu,a pravim je i u posnoj varijanti,bez preliva,a i u mesnoj varijanti.Odlična je u svakom obliku!

    ReplyDelete
  11. Ranije sam često koristio tu metodu sečenja pite na "suvo" pa onda nalivanje jaja i mleka u te rezоvе. Kad se radi sa sirom ta metoda je imalo još jednu dopunu. Zagreje se ulje i to baš da bude vrelo, pa se onda svi ti rezovi zaliju tim uljem od čega kore postanu skoro reš pečene, a onda ide preliv od jaja i mleka. Ipak sam se vratio klasičnom načinu, i to onom gde se pita uvija u rolnu.

    Pošto volim praziluk, pravio sam pite i sa čistim prazilukom i u kombinaciji sa pečurkama pa čak i mesom. Naravno to je stvar ukusa, ali meni su ovi dodaci, uvek nekako obogatili praziluk, koji je dosta monotonog ukusa :))) Kad sam video da si stavila pirinač, nešto sam počeo da razmišljam o toj kombinaciji, i verujem da se tu pirinač i ne oseća, on je baš onako neutralan do kraja. Međutim od tog razmišljanja dobijem jednu idejicu, koju ću morati da isprobam. Ovako ja to zamišljam. Obarim pirinač skoro do kraja, nauljim pleh i sipam isceđen pirinač. Onda prodinstam praziluk i ubacim kombinaciju jaja i nečega, tipa mleko ili pavalaka, i tu smesu nalijem na onaj pirinač. Sve što se iscedi će da ode u pirinač i kad se to bude zapeklo, ima da veže pirinač da se ne raspada. Sve u svemu jedan dvoslojni slani kolač :)))

    Ako ikad napravim, javiću ti utiske :)))

    ReplyDelete
  12. Fotke odlične a i kombinacija mi se sviđa jer bih je voljela podvaliti svojoj mlađariji da probaju .

    ReplyDelete
  13. Ovo je odlicna pita! Pravila sam pitu sa prazilukom na slican nacin i bas dobra je bila... A mi pravimo i zeljanicu jako slicno... Extra bude! :)

    ReplyDelete
  14. volim poriluk i stalno tražim nove načine kako ga pripremiti. Hvala ti za ovaj recept!

    ReplyDelete
  15. Obozavam praziluk i redovno pripremam pite sa njim! Volim onaj njegov slatkasti ukus, divno! Majo, odlicno ti ovo pripremas... tako da se radujem najavljenoj pitici... ja cu samo jedno parce, eto najavila sam, da se zna:)))

    ReplyDelete
  16. Ja se piti unapred radujem, to je sve sto cu reci. lol

    ReplyDelete
  17. Puno hvala svima, i Dadetu na uvek zanimljivim novim idejama :)

    ReplyDelete
  18. zavidim vam na okupljanju, druženju i svim delicijama koje ćete na Adi brstiti :) ovakve pite nisu u mom podneblju uobičajene, ali ne bih se bunila da mi ju netko punudi :)

    ReplyDelete
  19. Cao Majo :)... Nemoj da mislis da ne pratim tvoj blog, iako me nema s komentarima... Jednom recju kod tebe je i dalje sve savrseno! Ova pitica mi se dugo mota po glavi, sutra je idealno vreme da je pravim, uz ostalo sto spremam za klopicu za docek, koji ce inace biti kod kuce sa muzevljevom sestrom i zetom, njihovo troje i nase dvoje dece, cirka 5 komada, od kojih su dvoje mladji od 4 meseca :) Bice nam veselo, to je zagarantovano! Nego da se vratim ovoj predivnoj piti, a stvar je u tome da ja ooooobozavam pecurke, pa bi ih nekako udenula u ovu pitu, ja cak i pravim pitu s pecurkama u koju ide i praziluk.. ali bih da probam ovu, pa sta mislis da li bi malo pecuraka pokvarilo stvar? Ujedno da tebi i tvojoj porodici pozelim srecne praznike i sve bolje i lepse u Novoj godini nego u prethodnoj!

    ReplyDelete
  20. Draga Marija,
    nedavno sam na tebe posmislila, i pitala se što li te nema, i šta li radiš, a koliko vidim broj dece raste, pa ZNAM šta radiš :)))

    Nište neće škoditi pečurke, naprotiv. Kod ove pite je sva mudrost da nema štednje na masnoći. Na stvake dve kore sipaj fil (koji si doooobro izdinstala prethodno, znači nemoj da je vodeno), a prethodno naulji koru. Suština je da ta masnoća ne dozvoli da se kore slepe i naprave na debelu palačinku. Ja bih komotno dodala 500g pečuraka PREKO svega ovoga, koje bih dinstala ili odvojeno, pa spojila sa prazilukom, ili zajedno sa prazilukom, ali ne od početka, nego kad već pokaže znake totalne predaje.
    Sve nabolje tebi i tvojoj porodici, i lepo se provedite za doček! :*

    ReplyDelete
  21. Puno ti hvala na savetima, tako cu i uraditi.. Broj dece raste, 2. septembra smo dobili jos jednu princezu, tako da imam cime da se zanimam :)! Pisemo se uskoro opet, lep docek i vama!!!!

    ReplyDelete
  22. Ćao Majo! Mi već odavno smazali pitu, a ja nikako da je pohvalim! :)
    Pravila sam je po receptu, ili makar koliko sam se mogla držati mjera pošto su moje kore za pitu mnoogo tanke - recimo, bude ih od 22-25, tako da nisam iskoristila čitavo pakovanje.
    Pita je baš punog ukusa, čak više nego što sam očekivala i eto, samo da znaš da smo uživali! Hvala na receptu. Precizan i savršen, kao i svi tvoji! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Правила сам питу. Одлична, сочна, богата... Загризеш прво у лазањски укус прелива, а испод јачина празилука ублаженог пиринчем који се не осећа, али пити даје мекоћу и сочност.

      Delete
  23. Najbolja pita! Uvek joj se rado vratim.

    ReplyDelete
  24. Ovu tvoju pitu pravim vec godinama,predivna jeeee😘

    ReplyDelete