Monday, March 30, 2009

Kolač od lešnika


Tema martovskih kuVarijacija je Torta od lesnika by Jamie Oliver. Za mene je ovo kolač i nadalje neću pominjati termin torta.

Malo je reći da sam ODUŠEVLJENA! Sočan, vlažan, mek, sa puno lešnika, blago kiselkast od marmelade, čokoladan odozgo... Za mene, ovaj kolač je poezija. I nisam ga pravila skroz prema receptu, par stvari sam promenila, što namerno što slučajno. Ustvari, mislila sam da neću stići da učestvujem, ali danas ceo dan sa posla provirujem u postove drugih koji su pravili kolač, i popodne rešavam da ga ipak zgotovim, kako-tako. Toliko mi se dopada rezultat koji sam dobila da nemam uopšte potrebu da znam kakav bi kolač bio da sam sve radila po Jamie-jevom receptu (skormno, nema šta!).


Izbacila sam mak jer ga nisam imala. Izbacila sam i koru pomoranže jer je takodje nisam imala (a živela u ubedjenju da imam). Rikotu ovde naravno nemam, planirala sam da koristim neslan sremski sir, ali ni njega nisam imala. Stavila sam subotički krem maslac. To je namaz poput krem sira, samo kremastiji i masniji, nešto izmedju putera i pavlake.

Videla sam kod ostalih da je kolač ispao jako tanak pa sam ga pekla u plehu prečnika 20 cm, gde je uspeo da dostigne visinu od neka 4 cm. Ovo je mali kolač, ne računati na više od 8 parčića, ali je jako ukusan i sočan i u principu je jak, ima jedva malo brašna i puno lešnika, jaja i masnoće. Još jednom, sve preporuke!


Sastojci:
125 g putera
125 šećera
30 g oštrog brašna
100 g krem maslaca
125 g pečenih mlevenih lešnika
4 jaja
3 kašike marmelade od kajsije
50 g čokolade

Postupak:
1. Omekšali puter penasto umutiti sa šećerom (mikserom par minuta).
2. Dodati 4 žumanca, jedno po jedno, i dalje mutiti.
3. Umešati brašno, lešnike i krem maslac, mutiti još minut.
4. Od belanaca umutiti čvrst smeg i pažljivo dodati prethodnoj smesi.
5. Sipati u okrugli pleh prečnika 20 cm obložen papirom za pečenje, peći oko pola sata na 180°C. Izvaditi i ostaviti 5-10 minuta da malo splasne, prevrnuti na tacnu.
6. Tri kašike marmelade od kajsija razmutiti sa dve kašike vode i premazati ceo kolač. Odozgo narendati čokoladu.

komentara: 9

  1. da sam znala da je takno mali i tanak kolač, možda bi ga i napravila...ali nisam htjela riskirati jer je dragi nešto frkao s nosom :) tvoja izvedba ke krasna...

    ReplyDelete
  2. prelepo izgleda... ja cekam neko slano jelo u ovoj igrici pa da ga pravim ;)...

    ReplyDelete
  3. meni se je dopala takva kakva je, ja sam smanjila malo sira, gore sam stavila đem od marelica s komadićima voća što mi se veoma dopalo, a pekla sam u kalupu 28 cm i nije mi ispao tako strašno tanak (ili se meni ne čini) kako svi pišu...
    ovaj tvoj kolač lijepo izgleda

    ReplyDelete
  4. prelijepo si ga napravila, predivne fotke!

    ReplyDelete
  5. Baš mi se sviđa ova tvoja "mala, a debela" varijanta! :)

    ReplyDelete
  6. Baš lijep izgleda:) Kad sam pročitala recept znala sam da će to biti jako tanko kad se peče u velikom kalupu. Ali to je jedan od takvih kolača.
    Razmišljala sam da ga radim u manjem kalupu, ali me zanimalo koliko će to stvarno biti visoko u kalupu od 24 cm, - i ispalo je prema mojim očekivanjima.
    Drago mi je da si stigla sudjelovati:)

    ReplyDelete
  7. Ovaj kolac bas i lepo i jako ukusno deluje!! :) Btw, imas nagrade na mom blogu :)

    ReplyDelete
  8. izgleda taaaako sočno, baš jako lijepo =)

    ReplyDelete