Sunday, June 30, 2019

Patlidžan sa lukom i paradajz sosom




Ne pamtim da mi je vreme ikada teklo ovako brzo, kao sada, u srednjim četrdesetim. 

To je valjda onaj period kad si na Balaševićevskih "pola puta".

Kad si razapet između prve i druge porodice.

Kad su roditelji stari, a deca maloletna.

Kad si na poslu po 10+ sati i kad si na putu do posla ili nazad još bar 2 dodatna.

Kad si najbolju drugaricu videla pre mesec dana, ali se mnogo raduješ što već pravite planove za viđenje tokom narednog meseca.

Kad ti je jasno šta su prioriteti i šta stvarno mora.

Zato sudovi od juče mogu da sečakaju.

Zato je OK da nedeljom prvi obrok bude ručak.

Zato ovaj post ima samo jednu fotku.

Zato vam hvala što se tu.



Patlidžan sa lukom i paradajz sosom

recept za štampu

Sastojci:
1 kg patlidžana (4 srednja, oko 250 g svaki)
maslinovo ulje
1 kašičica soli
1/4 kašičice sveže mlevnog bibera

za fil
1 kg crnog luka
1 kašičica soli
100 g graška (opciono)
5 kašika maslinovog ulja
50 g putera
1 kašičica suve majčine dušice

za sos
500 ml pasiranog paradajza
2 ravnije kašike brašna (vidi napomene)
2 kašike šećera
2 kašike ljutog Salsa dipa (vidi napomene)
2 kašičice suvog bosiljka
150 g drški celera

i još
oko 100-150 g feta sira, za serviranje


Postupak:
1. Na pleh od rerne staviti pek papir.

Patlidžanima odseći vrh, pa ih preseći uzduž na dve lađice i poređati na pleh. Po potrebi, sa donje strane debljeg dela patlidžana odseći tanak sloj, da bi mogao da stoji ravno. Nožem unakrst izbaždariti patlidžan (postupak pogledajte u receptu za namaz od patlidžana), ovlaš preliti maslinovim uljem (oko 5 kašika), posuti kašičicom soli i sveže samlevenim biberom (oko 1/4 kašičice). Peći na 200°C oko 40 minuta, dok patlidžan ne omekša. Bocnite viljuškom radi kontrole, ako osetite otpor, ostavite da se peče još neko vreme.

Za to vreme pripremiti fil i sos.

2. Za fil - crni luk iseckati na rebarca i izdinstati u većem i dubljem tiganju, na srednje-jačoj vatri, na mešavini ulja i putera, uz dodatak jedne kašičice soli, oko 20-30 minuta, tj. dok ne postane mek i tek blago karamelizovan. To tnači da treba da bude "staklast" i da počne da dobija smeđkastu boju, ali ne sme da zagori. To dalje znači da vatra ne bi smela da bude prejaka, ali i to zavisi od tiganja - na non-stick tiganju sme i jača vatra, na drugim tiganjima mora slabija. Suština je da dobijete mekan, blago zazlaćen luk, na ovaj ili onaj način.

Ovo je velika količina luka, pa imajte u vidu da će luk prvo krenuti da pušta svoju tečnost, pa će ta tečnost lagano isparavati, pa tek kad luk ostane maltene bez tečnosti, onda kreće prženje tj. put ka karamelizaciji.

Pred kraj umešati 100 g graška (ja sam koristila smurznuti) i kašičicu suve majčine dušice, pa prodinstati još 10 minuta, prebaciti u rezervnu posudu i ostaviti sa strane.

3. Za sos - na istom tiganju propržiti sitno iseckane komadiće celer-štapa. Od 500 ml pasiranog paradajza (tj. gušćeg paradajz soka) odvojiti 70-80 ml i u činijici viljuškom pomešati sa 2 ravne kašike brašna. Ostatak zagrejati u manjoj šerpi, dodati 2 kašike šećera, 2 kašike ljute salse od paradajza (ili neki drugi izvor ljutine), 2 kašičice suvog bosiljka, prodinstan celer i na kraju razmućeno brašno. Kuvati još malo sve zajedno, da se zgusne, oko 5 minuta.

4. Na pečene patlidžane rasporediti fil i odmah servirati.

5. Na tanjir sipati dve kašike sosa, položiti dve lađice patlidžana, preko sipati još malo sosa i odozgo posuti mrvljenom fetom.


Napomene:
-  Deo postukpa, tj. neke od faza pripreme možete videti u storiju na Instagramu

- Koristila sam Freshona pasirani paradajz iz Lidla, tetrapak od pola litra, i za njega je OK dve ravne kašike brašna. Imajte u vidu da je on gušći od Tomatina, Tomatela i sličnih - za koje bi trebalo malo više više brašna (cca. dve navršene kašike, umesto dve ravnije).

- Salsa dip brenda Sunny Day, sam kupila takođe u Lidlu. Tegla stoji pored čipseva i grickalica (verovatno stoji još negde, ali ja sam je ovde zapazila). Salsa je validno ljuta, onako, kad biste je probali "na kašiku" - zato je ovde išla kao začin. U nedostatku ove salse, dodajte svežu iseckanu ili suvu izmrvljenu ljutu papričicu.

- Drške celera sam takođe kupila u Lidu. Znam da sad ovo zvuči kao plaćeni post za Lidl, ali nije. Imala sam nedavno jednu lepu saradnju sa Lidlom, pa sam nakupovala koječega, i drago mi je da je tako, jer sam otkrila neke stvarno super proizvode, tipa viršle sa 83% mesa ili sveže lisnato testo. Ali i navikla sam se da u delu sa povrćem uvek mogu da nađem baby spanać, matovilac, drške celera (isečene i upakovane u pakete od 200 g), duguljasti čeri parajdaz (on je još jedini stvano sladak i stvarno ukusa nekadašnjeg paradajza)...

Elem, ako nemate drške celera (celery sticks), zamenite ih struganim korenom, oko 50-60 g, koji ćete ukrčkati sa sosom.

- Po porciji bi trebalo da idu dve lađice (ako ste imali 4 patlidžana u kilogramu), za šta je potreban veći tanjir. Ja sam servirala u manjim tanjirima, pa je zato samo jedna lađica, ali svi smo dosipali i drugi put :)



komentara: 4

  1. Делује веома edible (нека ми опросте чувари употребе нашег језика, али журим, и не могу да се сетим еквивалентног термина). Нешто успут. Правила сам јуче кнедле са шљивама по твом рецепту и... нема их више. Биле су феноменалне. Стварно си геније. Волимо те ❤️❤️❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala veliko :)
      Drago mi je da su knedle planule :)

      Delete
  2. pa vidi, ne da leti vreme.... -al' videces kad dodjes u moje godine :)

    ReplyDelete
  3. Isprobano! :) prvo cu da nahvalim fil i sos jer sam se bas odusevila. Mislim da ce nam to ubuduce biti cesti prilozi i uz nesto drugo, i ne znam sta bih stavila na prvo mesto... mozda sos jer sam u vezi njega bila skepticna (kako bez soli? koliko ce se osecati celer?...) a ispao je mmmmmm njam njam, cak i deci :) Za luk sam znala da ce biti ukusan ali mi pre nikada nije palo na pamet da ga tako poslužim.
    Kod patlidžana bih uradila jednu izmenu, pre pečenja bih ga usolila i ostavila da pusti sok zbog gorcine i ljutine, to mi je jedino smetalo; i razmišljala sam da ga dodatno začinim origanom...probaću sledeći put. A sad mi pade na pamet da bi ga ovako moglo ispeći i na roštilju! Meni je super kombinacija patlidžan+bela vešalica/pljeskavica. E da kad smo kod mesa, uz ovo samispohovala par snicli belog zbog dece, i šta reći.....imali smo sjajan ručak :)
    Hvala ti Majo što nam pričinjavaš ova zadovoljstva! :)

    ReplyDelete