Saturday, September 29, 2018

Slani kolač sa rokfor sirom i mortadelom

u saradnji sa Mercator Centrom


Pred vama je recept za svečani slani kolač ili tek neobičnu veknu za one dane kad samo želite da ugodite sebi...

Ne sećam se tačno kada ni u kom vidu sam prvi put probala plavi sir.

Znam da dugo nisam mogla ni da ga pogledam, a kamoli pojedem. Blokada je zapravo postojala samo u glavi (hmmm, većina blokada je u glavi, zar ne?) i trebalo je vremena da svest prezupči i skonta da nije svaka buđ ona zelena zbog koje bacamo hleb. Neke od njih su plemenite i imaju super ukus, što je i razlog korišćenja u siru.

Jedan od najpoznatijih plavih sireva je francuski Roquefort. To je ovčiji sir, a ukus je - neopisivo nešto!

Legenda kaže da je nastao tako što je momak, jedući napolju svoj sir za ručak, ugledao devojku za kojom je otrčao, ostavivši hranu u obližnjoj pećini. Kada se nekoliko meseci kasnije vratio na isto mesto, umesto sira koji je ostavio zatekao je rokfor :)


Ovaj sir se ne može proizvesti ni na jednom drugom mestu na svetu, osim u selu Rokfor na jugu Francuske.

Ne može čak ni tamo ako ovce čije se mleko koristi nisu pasle u Aveyron regiji kojoj pripada Rokfor. Plemenita plesan penicillium roqueforti mora biti poreklom isključivo iz pećina koje se nalaze u tom kraju, čak i sam sir mora sazrevati baš u tim pećinama. Sve ovo mora biti zadovoljeno da sir uopšte smeo da ponese ime - Roquefort!

Postoji samo sedam sertifikovanih proizvođača rokfor sira, od kojih je napoznatiji Societe. Komadić koji sam kupila u Mercatoru, gde su u toku "Dani prestiža" i traju do 3. oktobra, je upravo njihov!

Uparila sam ga sa Ibis mortadelom (ovu mortadelu ste možda primetili u vitrini kao “mortadelu sa srcem”, a ukusom je zaista viša klasa u odnosu na domaće) i dodatno začinila grana padana sirom, koji su takođe na sniženju dok traju "Dani prestiža" i veoma sam zadovoljna kako je sve ispalo.

Dobila sam slani kolač dostojan najsvečanijih jelovnika!

Doduše, mi smo ga smazali za jednu običnu porodičnu večeru, ali molim lepo, morala sam isprobati recept pre nego što ga uvrstim u kategoriju za specijalne prilike ;)

Prijatno!



Slani kolač sa rokfor sirom i mortadelom
recept za štampu

Sastojci:
za testo
250 g brašna
10 g praška za pecivo (jedna kesica)
pola kašičice soli
3 jaja
50 ml ulja
100 ml mleka

dodaci za testo
150 g mortadele (kupljene u komadu)
100 g Roquefort sira
50 g Grana padano sira
50 g oraha



Postupak:
1. Mortadelu iseći na kockice, rokfor sir takođe, a grana padano izrendisati. Orahe grubo usitniti nožem ili ih samo izlomiti.

2. U posudi za mešenje pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Ubaciti sve dodatke iz prvog koraka i lagano promešati, da se komadići razdvoje i oblože brašnom.

3. U drugoj posudi viljuškom razmutiti jaja, dodati ulje i mleko pa sve sipati u prvu posudu i varjačom izmešati da se dobije lepljivo testo.

4. Duguljasti kalup (25 x 11 cm) obložiti pek papirom, sipati testo i peći na 180°C oko 45 minuta. Proverite štapićem za ražnjić da li je testo pečeno u sredini. Ispečen kolač izvaditi iz kalupa i osloboditi papira, pa ostaviti da se sasvim ohladi.


Poslužiti uz po koju "gužvicu" mortadele, zrelo belo grožđe i orahe, ili već sa drugim dodacima, po želji. Kruške i smokve su takođe super društvo uz ovakav hlebić :)


komentara: 4