Tuesday, February 20, 2018

Američke palačinke



Da biste dobili fine, debeljuškaste i meke američke palačinke ključno je odrediti dobru gustinu testa, a praška za pecivo staviti malo više nego što bi bilo uobičajeno za datu količinu brašna. U nastavku vas čeka recept za palačinke koji "dobru gustinu" i "malo više praška za pecivo" jasno pretače u grame i mililitre, da i dete može da ih spremi. Doslovno! 


Do nedavno nisam imala dobar recept za američke palačinke. Doduše, nisam se nešto ni bila polomila da ga nađem. Pravila sam ja američke u par navrata, po par "random" recepata, sa povelikim razmakom između. Bivalo je to OK, ali ni jedne nisu bile onako lepo debeljuškaste i vazdušaste kao što sam viđala na slikama.

Pre par meseci naiđem na ovaj video. Leleee, oči mi ostale na zalepljene za ekran! Još kad sam videla gomilu pozitivnih komentara, pošla sam da zamesim palačinke istog momenta!

Ali nisu mi ispale onako lepo. Nekako su bile tanke i rupičaste spolja, pojele su se, ali ostao mi je znak pitanja nad glavom.



Vratim se ponovo da pogledam, da pročitam opet recept, da nisam nešto pogrešno zapisala... Ma nisam! Žena je dala recept i u cups i u gramima, ja sam, naravno, koristila metriku. Ona kaže 190 g brašna i 310 ml mleka, plus jaje i otopljeni puter. Pomislih da je u konverziji problem, da možda nikad nije stvarno izmerila grame i mililitre već koristila neki kalkulator sa neta, pa pođem da napravim prema originalnim merama u cups (imam one metalne merice, tj. nisam koristila obične keramičke šolje). Dakle, 1.5 cups brašna i 1.25 cups mleka, merila sam usput koliko je to grama i mililitara u mom slučaju bilo, i ispostavilo se da 1.5 cups hvata dobrih 250 g brašna, a 1.25 cups mleka jeste 310 ml. Očekivano, testo je bilo za nijansu gušće i te palačinkice su bile malko i bolje, ali i dalje nisu ličile na one sa snimka.

Jedino logično objašnjenje - moje brašno nije higroskoopno kao njeno, ne upija istu količinu tečnosti. Recept kao recept je sigurno u redu, za to konkretno brašno ili to konkretno podneblje. Naša brašna su očito drugačija i odnos iz njenog recepta u našim okolnostima - ne važi.

Nadalje sam doterivala gustinu smanjivanjem količine mleka. Na njenom snimku, kad izliva palačinku na tiganj, vidi se da testo ima priličnu gustinu, pa mi je to bila vodilja. Zaustavila sam se na 250 ml mleka, takvih smo napravili i pojeli priličan broj. U poslednjih par tura sam još smanjila količinu mleka, na ukupno 200 ml, i to je ovaj recept koji sledi.


Druga stvar koju sam doštelovala je količina praška za pecivo. U receptu sa YT stoji 4 kašičice, što je naše dve kesice, i što je na 250 g brašna izuzetno mnogo. Obzirom da je u uzornom receptu baš skrenuta pažnja da to jeste povelika količina praška za pecivo, ali da je važna za uspešnost palačinki, probala sam tako. Prašak se dosta osećao ukusom, iako ona tvrdi da se ne oseća, što je opet moguće da je razlika između tamošnjih i ovdašnjih proizvoda, pa sam drugi put smanjila količinu na jednu kesicu. Lepo su narasle i ukus im je bio bolji. Naravno da sam probala još da smanjim količinu praška, pa sam ispekla jednu turu i sa samo pola kesice. I takve su relativno OK, ali sa celom kesicom je središnja tekstura nekako lepša a pečene palačinke malo punije.


Jedna cela kesica praška za pecivo na 250 g brašna je i dalje više nego što biste stavili u neko drugo testo, ali je ovde izgleda potrebna. Ne soda bikarbona, baš prašak za pecivo. Soda bi, u toj količini, upropastila ukus skroz.

Vrlo je bitno da se palačinke ne peku na jakoj vatri i da se prevrnu u pravom trenutku - dok je gornja površina i dalje malo vlažna. Tada palačinka dobije "kick" i naraste ovako lepo, kao neka pogačica. Što je testo ređe, ili gornja površina sasušenija, ovaj "kick" je manji. To je, uz dobru gustinu smese, ceo trik oko amerčkih palačinki.

Mlađi sin (11) je bio oduševljen novim proizvodom. Inače voli testo i sve testasto, a ove palačinke su mu bile naročito simpatične, jer su male. Tražio je da ga naučim da ih pravi, što se i desilo :) Prvi put sam malo asistirala oko tiganja i prevrtanja, drugi put je već izlivao i okretao sam, a treći put je obučavao tatu, sav ponosan!

I ove ručice što ćete videti dole na slikama pripreme su njegove, čisto da se zna!


Samo još nešto, što nema veze sa samim palačinkama, već sa nekim trendom koji se stvorio oko njih. Primetila sam da se američke palačinke na fotografijama uvek pojavljuju naređane jedna preko druge, uvis, pa ko može više. Obično je tu i neka ruka koja sipa javorov sirup, med, karamel ili tako nešto, cureće, što se sliva niz gomilu. To uglavnom mnogo lepo i bajkasto izgleda, čak mislim da je moguće da sam zbog uočene potrebe da palačinke budu ravne, da bi mogle da se ređaju jedna na drugu, upravo i stvorila "standard" u glavi kako one treba da izgledaju... Ali u praksi, apsolutno je nepraktično servirati palačinke na ovaj način, čak i u pojedinačnim porcijama tj. u manjim soliterima od par spratova. Probala ja, ali to se obično sve razjuri po tanjiru i zapravo je najbolje da se svaka palačinkica pojedinačno maže ili nadeva. Meni bar :)

A moj mali palačinkar čak najviše voli da uzme jednu i preseče na pola, pa jednu polovinu namaže krem sirom i iscepka neko suvo meso preko, a drugu Eurocremom. Nebitno što će takvih pojesti više komada i što nema potrebe da svaku deli. Stvar je u balansu na nivou celine, valjda ;)


Američke palačinke
recept za štampu

Sastojci:
250 g mekog, belog, pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo, 12 g
1/2 kašičice soli, oko 3 g
4 kašičice šećera, oko 20 g
1 jaje
200 ml mleka
50 ml ulja
1 kašičica soka od limuna, opciono


Postupak:
1. U posudi za mešenje pomešati suve sastojke - brašno, so, šećer i prašak za pecivo. U to dodati jedno jaje, mleko, ulje i kašičicu soka od limuna. Sve dobro izmešati, ručno ili mikserom da se dobije testo bez grudvica.


2. Dobar, nelepljiv tiganj sa debljim dnom zagrejati na 2/3 snage rignle (kod mene 4 od 6, a ponekad spustim i na 3). Kapnuti malo ulja pa malom kutlačom (moja je od 100 ml) izlivati 3 do 4 palačinke po jednoj turi. Ja ne razmazujem ništa specijalno, samo malo poguram testo da dobije kružan oblik, pošto je nakon izlivanja obično ovalan.


3. Peći dok sa donje strane palačinke ne postane blago rumena, a sa gornje još uvek da je malo mokra. To obično traje oko minut i po, dva. Prevrnuti i peći sa druge strane još oko minut.


4. Servirati tople, sa slanim ili slatkim nadevom, po želji. Ako se palačinkice ne pojedu odmah, tanjir prekriti plastičnom folijom ili ih prebaciti u neku kesu. Ostaju fino meke i sutradan.

Od ove mere dobije se otprilike 15 palačinkica prečnika 8 cm. Mi volimo ovako malene, simpatičnije su izgledom a i lakše ih je okrenuti na tiganju.


Napomene:
- Ove mere važe samo za obično, belo, meko pšenično brašno. Koristila sam Danubius, Senćansko i još neko treće, nema razlike. Naša brašna, mislim na bela brašna sa naših podneblja, su veoma slična, tako da nema veze koji je proizvođač. Ali jednom sam krenula da pravim od graham brašna, to je bilo gusto sačuvaj bože, moralo je još mleka da se doda. Dakle, za sve varijante koje NISU belo brašno, sigurno treba dodatno štelovanje.

- Viđala sam recepte sa jogurtom, to nikako ne preporučujem. Iako je jogurt gušći od mleka pa može delovati da je pogodniji u smislu obezbeđivanja gustine testa, meni se pokazalo da se testo sa jogurtom više lepi i zadržava neku vlagu u smislu da deluje nedopečeno. Iako debeljuškaste, ove palačinke sa mlekom se ispeku za relativno kratko vreme i ne budu žive iznutra.

- Umesto ulja možete koristiti otopljen puter, tako je i stajalo u uzornom receptu. Meni je ulje favorit među masnoćama za biskvitna testa, jer puter hoće da stvrdne testo kad se ohladi. E sad, palačinke nećete ni čekati da se ohlade, tako da je verovatno svejedno.

- Sok od limuna stavljam da bih podstakla prašak za pecivo na bržu reakciju. Videćete, testo odmah po sastavljanju počinje da dobija mehuriće. Pravila sam i bez te male količine soka od limuna, isto budu lepe, tako da - ako nećete da načinjete limun zbog jedne kašičice soka, OK je. Ne bih ni ja, nego obično imam u frižideru i onaj limun iz flašice, pa to stavim.

- Ovih 20-ak grama šećera koji idu u testo ne čine palačinku slatkom, već "pitomom" a neutralnom. Slično kao pekarska kifla, to je testo koje sasvim malo sladi, ali može se nadevati slanim mazalicama bez problema. Takođe, pola kašilice soli je obavezno, testo bez soli je bezukusno skroz!

- Ako ćete palačinke jesti samo slatke, u testo možete dodati vanilu, koricu limuna, cimet itd. 

komentara: 65

  1. Au bre Majo :) Ja pravim američke palačinke već dosta dugo i nisam se toliko "udubljivala" u sve ali sad kad kažeš... Moraću da ih napravim po tvom receptu :)
    Nego znaš ti već šta mene u ovom postu ostavlja bez daha... BOŽE KAKO JE VELIKI I LEP dečak...pu..pu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala :)
      A samo pre neku godinu beše ovolicni, ali sa sve rukama u testu :)))

      Delete
    2. To "pre neku godinu" je decenija 😊 Joj kako vreme brzo prolazi...
      Super mi je kada na ovim stranicama vidim kako rastu, i kako svaki put sa toliko ljubavi i pažnje pišeš o njima 😘😘😘

      Delete
    3. Lele, jeste decenija, nisam ni obratila pažnju na datum :)
      A to znači da se i mi poznajemo toliko!
      : *

      Delete
  2. Palačinke su baš pufaste, tako ja zamišljam savršenu američku palačinku. S ovim mojim brašnom nekad uspe, nekad ne, jedino što sam primetila da uvek bolje narastu kad mali deo praška za pecivo (recimo trećinu kafene kašičice, skroz ravne) zamenim sodom i aktiviram je sa limunovim sokom direktno preko sode. I kad sve malo odstoji pre pečenja, bolje naraste.

    Najlepša slika, zna se koja je. Puno pozdrava za vrednog dečaka sa najlepšim okama!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala veliko od vrednog dečaka i mame :)

      Da, da, obzirom da na isto znanje (soda + limun) je i došlo do ideje da i ovamo dodam malo limuna :)

      Delete
  3. Neko veče sam pravila obične palačinke, po tvom receptu :-) što je jedina šansa da mi uspeju. Od svega što sam u kuhinji ikada spremila, najgore sam prolazila sa palačinkama, pa i sad umem da zeznem. U stvari, nemam dobar tiganj, znam da je to, a uvek mi je žao da investiram jer kao, ne spremamo često stvari u tiganju. To se sad promenilo. Al čisto da znaš, tvoje uspevaju i sa lošim tiganjem, uglavnom XD. Ne znam da l' mi je pametno da uđem u avanturu sa američkim, mada znam da hoću skorih dana. Nisam voljna za spremanje torti i kolača u poslednje vreme, a slatko nam se jede pa se jede XD.
    I upisaću takođe jedno srce za najlepšu sliku :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! A ja merkam onaj tvoj lemon curd da napravim ovih dana, da malo zakiselim ove razne, uglavnom veoma slatke stvari koje spremam u poslednje vreme... :)

      Srculence i za tebe, od "najlepše slike" i njenog fotografa ;)

      Delete
  4. Koji iscrpan post, svaka čast.
    Sve me sram ali nisam sigurna da ću ikada imati snage napistui nešto tako opširno i poučno.
    Kombinara djete kao pravi Amerikanac slano i slatko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!

      I ja sam to pomislila, slatko-slano on baš voli, i to od malena, ima jednu ludu kombinaciju koju je sam smislio i mnogo je dobra - parče hleba, džem od šipurka i duvan čvarci preko :)

      Delete
  5. Ne preostaje mi ništa drugo nego da iz ovih stopa prionem na posao! Ovakav recept duuuugo već tražim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Videla sam učinak na Instagramu - predivno su ti ispale! Baš si me obradovala tako brzim isprobavanjem :)

      Delete
  6. :) zanimljivo mi je skroz kako ponekad imamo totalno drugacija ocekivanja od istih stvari.. npr, ja sam dosta puta pravila amricke palacinke koje ispadnu ovako debeljuskaste i nisam bila zadovoljna upravo zbog toga sto su tako debeljuskaste, posto su u mojoj glavi idealne ove malo tanje i rupicaste :D ali svakako cu da dam i ovom tvoj receptu sansu, posto realno volim palacinke u svim varijantama, debljinama i kombinacijama ukusa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, pa jeste, sve počinje sa očekivanjem :)
      U tom slučaju, 200 g brašna i 300 ml mleka i sve drugo kao po receptu - i dobićeš palačinke koje želiš! :)

      Delete
    2. probala recept u ovoj tvojoj varijanti, pa sam morala da se vratim ovde i napisem ti da si, kao i uvek, u pravu :) ovo su definitivno najbolje americke palacinke koje sam ikad jela!

      Delete
  7. Verujem da su ukusne jer sa americkim palancinkama stvarno je tesko pogresiti (osim u teksturi testa) Moj predlog bi bio da Majo probas umesto mleka stavis jogurt (iste kolicine) i ipak stavis malo bikarb.sodu ali kao da solis znaci izmedju dva prsta samo malkice. U americi i australiji ove palacinke obavezno prave sa buttermilk a to je jako slicno kao nas jogurt i zaista je najbolje i tekstura i fluffiness.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, meni s jogurtom nisu bile nešto... Nekako su bile vlažnije i teže. Možda ipak tu treba neka druga razmera ili više jaja ili nešto drugačije. Napiši mi ceo recept, ako hoćeš.

      Delete
  8. Moram pohvaliti uvijek točne i jako detaljno napisane recpete koji uspijevaju bez iznimke. Moj matematički mozak to voli. Večeras radim ove palačinke

    ReplyDelete
  9. Kod tebe kad dođem ja i očekujem vaganje, merkanje, visak, libelu, lenjir... Sve to u načno-praktično-zasvavremena-tačno pisane recepte. I svaka čast za tu posvećenost! Pozdraljam ☺
    Nego, ja bih ovde da pohvalim sušefa! Mislim da su njegove palačinke ukusnije od tvojih ;) Mislim da ima neki specijalni sastojak u tim malim, vrednim rukama koji kod nas matorih s vremnom izvetri ♥♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nale :) Što se tiče tajnog sastojka, mislim da si u velikoj meri u pravu :)

      Delete
  10. Prava doktorska disertacija na temu americkih palacinki! Sve, sve, ali je maneken ipak glavni na ovom postu. Osmeh isti mama! Potpuno se slazem sa mesanjem slatkog i slanog. Nema tu nista cudno :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se, mada sam to otkrila dosta kasnije od njega :)
      Veliki pozdrav!

      Delete
  11. Sjajan recept,ali meni nazalost nisu uspele.Bile su dosta res a unutra zive.Mada je moj sporet uzasan,cak se moja mama koja je sjajna kuvarica ne snalazi na njemu.Probacu ponovo svakako

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemoguce ;-) . Mislim da je greska u temperaturi, tanje razlivati jer one narastu , a niza temperatura. Moje prve 2 su bile neuspesne zbog toga a sve ostale savrsene.Ali bas savrsene. Divan recept.

      Delete
    2. Po opisu - prejaka je bila temperatura ringle. Moguće da za tvoj šporet ne važi da je 2/3 snage dobra temperatura, ali nadam se da će drugi put biti bolje :)

      Pozdrav!

      Delete
  12. ODLIČNO su ispale :) Hvla za još jedan fav. recept. Eno ga već visi na frižideru, da imam mere pri ruci :)))

    ReplyDelete
  13. trik za americke palacinke su umucena belanca koja treba cvrsto umutiti sa secerom i onda dodati u tijesto od brasna zumanaca i sta vec ide sve bez ove kolicine ogromne praska za pecivo ,i prevrtati cim se pojave mjehurici oko palacinka.poz rado citam vase postove sve pohvale.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovde ide samo jedno jaje, ne verujem da bi mućenje jednog belanceta nešto promenilo, ali probaću, svakako. Hvala i pozdrav!

      Delete
    2. Mućenje belanca pravi vidnu razliku kod vafla, gde ide više jaja, ovde i ne bi trebalo da bude neke razlike.

      Delete
  14. Odlican recept. Isprobano 2 dana, tacnije 2 noci, za redom. Pekla sam i na teflonskom tiganju na srednjoj temperaturi i na pekacu za crepes. Na tiganju izadju malo tamnije ali su jednako ukusne a na pekacu su bas takve kao na tvojim fotografijama. hvala

    ReplyDelete
  15. Smesa mi je ispala gusta,tako da sam morala da dodam jos mleka.Svakako su odlicne ali,avaj,moja deca hoce samo klasicne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni stariji sin pre neki dan rekao, "mama, a kad ćeš da praviš one NORMALNE palačinke" :) Biće da smo malo preterali sa učestanošću ovih "nenormalnih" :)))

      Delete
  16. Isprobane i odlicne samo nemam bas neke fine slike jer nisu bile bas iste slicine i totalno okrugle to jos moram da izvjezbam al ostalo je sve bilo ok i pojedene su za cas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisu ni moje iste veličine ni totalno okrugle, ali tu su negde, vidi se da su iz istog legla ;) Drago mi je da su se tvojima sviedele, pozdrav veliki za celu ekipu :)

      Delete
  17. Odlično izgledaju! Super recept! :)

    ReplyDelete
  18. i ja da se javim..jutros sam ih napravila za dorucak i lepo se zasitila...napravila sam i slanu i slatku kombinaciju...super su i hvala za recept!

    ReplyDelete
  19. Imam svoju knigu recepata (bukvalno, jer sam receptima iz mamine sveske dala elektronsku formu) gde su oni složeni po kategorijama, predjela, peciva, kolači...Sada sam u drugom fazonu. Imam fajl PALAČINKE i u njega ubacujen (c/p) recepte koji mi se sviđaju. Sa linkovima ili bez. I tvoj će naći mesto tamo. A dobila sam i ono silikonsko pomagalo za idealan oblik palačinki, pa da ga isprobam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće nam zadovoljstvo (palačinkama i meni ;)))

      Delete
  20. I meni su ispale nekako preguste,nisu bile vazdusaste pa sam dolivala jos mleka...Bili smo skoro na odmoru u Turskoj i klinac se davio u njihovim americkim palacinkama,koje su bile kao pena,rekla bih da su mozda imale vise jaja..Moj problem je uglavnom jer nemam vagicu pa sam u merici odmeravala brasno,moguce da sam stavila vise nego sto treba ... Inace pratim i obozavam tvoje recepte,uzivam citajuci ih <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! <3

      Guste i jesu, mislim, testo je gusto, i čekaš ga dok spadne na tiganj... A same palačinke imaju punoću ali i šupljikave su. Čim je testo malo ređe od ovog po receptu, palačinke bivaju tanje i manje šupljikave.

      Pozdrav!

      Delete
  21. Majo, vaš blog je kao udžbenik :) Sjajno za nas smotane kuharice. Na temu am. palačinki - nedavno sam probala buttermilk pancakes i ukusnije su od svih drugih koje sam jela. Da li je moguće da samo jedan sastojak (mlaćenica) pravi toliku razliku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Ovo za buttermilk - objektivno ne znam, subjektivno ne verujem. Ta mlečna komponenta je blaga. Mada, trebalo bi znati ceo recept za te sa buttermilkom koje si probala, pa napraviti isto samo sa običnim mlekom ili mleko-jogurt mešavinom, pa tek onda uporediti.

      Pozdrav!

      Delete
  22. Pravila ih danas i ispali su odlično! Malo sam modifikovala recept.... stavila vanil šećer, umesto ulja stavila istopljeni puter i napravila redje testo , jer ja volim tanke, stavila sam manje praška za pecivo.... preukusne su , hvala puno na odličnom receptu.... jela ih sa javorovim sirupom.... kissss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti je ovaj recept poslužio kao osnova da napraviš svoj, i hvala ti što si se javila! Sve najbolje! :)

      Delete
  23. Palačinke su divne, isprobane su više puta, ali me interesuje da li bih možda mogla zameniti kravlje mleko nekim biljnim ili orašastim?

    ReplyDelete
  24. Ovo su naj naj najlepse palacinke koje sam napravila ❤️ Kao oblak da sam jela 😦

    ReplyDelete
  25. Majce samo da znas Anja nam je glavna kuvarica za americke palacinke po tvom receptu.Odlicne su!Ljubim Vas puno!!!!

    ReplyDelete
  26. Zdravo Majo. Samo sam zelela da vam kazem da sam po prvi put pravila americke palacinke i to po ovom vasem receptu. Ispale su fenomenalno, vec iz prvog puta, tako da stvarno nema sumnje da ste ste i ovom recptu priatupili temeljno, kao i sa svim ostalima. Nisam do sada ostavljala ovde komentare, ali sam eto zelela da vam kazem da sam fascinirana vasom posvecenostu i detaljima o kojima vodite racuna,i da su vasi recepti zaista PROVERENI. Kad zelim da mi nesto uspe iz prve, ja posetim vas blog. Hvala vam na predanosti koju delite sa nama, a koja je na ovom nivou izuzetno retka. Pozdrav, Milica 🙂🧡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, hvala VAMA na probanju i komentaru!

      Iako blog vodim već 12 godina, nikada sebe ne vidim tako kako me neki od čitalaca vide, ali mi veoma znači svaki put kad čujem da vam recepti služe <3

      Delete
  27. Majo, svaka cast! Svaki recept, toliko detaljan, sa puno saveta I koraka na koje mnogi ne obracaju paznju, a mladim domacicama mnogo znace! I svaki vas recept mi uspe iz prve, upravo zbog toga! Nema onoga, "jao trebala sam peci na slabijoj vatri Ili bolje da sam ovo ovako..." Maja to sve predvidi I unapred objasni gde su moguce greske...ja sada za svako jelo kada trazim recept po netu prvo kucam njegov naziv , pa Maja Babic ...�� I uvek procitam ovaj vas uvod I recept, uvek mu da neku posebno draz...puno pozdrav, ave najlepse!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala VELIKO!
      Puno mi srce kad čujem ovako nešto!

      Delete
  28. Palacinke su extra. Puno pozdrava iz Makedonije. Ja nisam neka velika kuvarica ali palacinke ispale extra.

    ReplyDelete
  29. Meni budu dobre samo sa oštrim brašnom, sa glatkim su gnjecave. Inače bojkotujem naziv američke palačinke, pošto je ovo moja baba pravila još pre američkih filmova😶. Tako da i moja deca koja inače ne znaju češki, to zovu LÍVANCE.

    ReplyDelete
  30. Bravo za autorku, samo čitati je pravo zadovoljstvo ❤️. Divne su, ali meni budu lepše sa jogurtom umesto mleka i limuna. Hvala na prelepom članku

    ReplyDelete