Friday, July 15, 2016

Lizebab


Patin kuvar, kasnije preimenovan u veliki narodni kuvar, prepun je interesantnih recepata. U najezdi modernijih, sve atraktivnije opremljenih kuvara, a onda i interneta, koji je štampane kuvare gurnuo u drugi plan, Patin kuvar je ostao nešto što obično svima čuči na polici i skuplja prašinu. Igra pod imenom Patin petnaesti ima za cilj da podstakne domaće food blogere na oživljavanje pojedinih recepata odatle, a sam tim i njihove čitaoce da po nešto i sami isprobaju. Datum za objavu je petnaesti u mesecu, otuda taj broj u imenu igre. U julskom krugu, kao zadatak za isprobavanje, odabran je recept pod nazivom lizebab.

Lično - nikad čula. Čitam recept: tikvice, sir, jaja, griz... Vidim da tu nema ničeg nepoznatog, osim imena. Kuma mi reče da zna za lizebab, da se seća da je kao mala često sa mamom pravila. I odmah me je posavetovala da stavim malo više sira od navedene količine.


Što sam i učinila :) I odlično je jelo, zaista! U Patinom kuvaru se vodi kao predjelo, ali sasvim prolazi i kao kompletan letnji obrok. Dominira ukus sira, pa birajte sir koji zaista volite. Umesto pšeničnog griza stavila sam kukuruznu palentu, pošto se trudim da izbegavam pšenicu. Ovde je ona prisutna kao učvršćivač, ne kao osnovni sastojak, da malo pomogne stezanje cele te smese od tikvica, jaja i sira, pa sam je samo zamenila drugom žitaricom, znajući da će i ona dobro obaviti vezivnu ulogu.

Lizebab je najlepši dok je blago topao, mlak. Ono što je ostalo, ostavila sam u frižideru i ponela za doručak. I tako je bilo fino, skroz hladno, baš osvežavajuće.

Topla letnja preporuka za ovaj recept :)


Lizebab
recept za štampu

Sastojci:
1.3 kg tikvica tj. 1 kg očišćenih
400 g zrelog belog sira
35 g palente (oko 3 ravne kašike)
5 jaja


i još
1/2 ravne kašike soli, za posipanje tikvica
20 g putera ili 1 kašika masti, za podmazivanje pleha
kiselo mleko ili kisela pavlaka, za serviranje
listići svežeg peršuna, za ukras

Postupak:
1. Tikvice oguliti i izrendisati. Dodati pola ravne kašike soli, promešati, smesu utapkati i ostaviti da odstoji 15-ak minuta, da tikvice puste vodu. Nakon tog vremena tikvice dobro ocediti, praveći "grudve" i pritiskujući ih među rukama. Trebalo bi da ostane dosta tečnosti (u kojoj je završila i većina soli) i ona nam ne treba. Oceđenih tikvica će biti pribložno oko 600 g.


2. Sir izgnječiti viljuškom, dodati jaja i izmešati. Na kraju umešati palentu i oceđene tikvice.


3. Manju četvrtastu tepsiju (20x30 cm) namazati puterom ili mašću, izliti smesu i peći na 180°C oko 1h. Ostaviti da se malo ohladi, služiti toplo uz kiselo mleko ili pavlaku i po neki listić svežeg peršuna. Lizebab je dobar i hladan, iz frižidera.



komentara: 14

  1. diiivno... moj ručak za danas :)

    ReplyDelete
  2. I meni Patin kuvar čući na polici. Nasledila sam ga od mame, na čijoj polici je takođe čučao, a ona valjda od tetke. Vidim da je u tom lancu neko od njega ipak imao vajde, jer se na po nekoj stranici naziru sitne zabeleške i podvlačenja olovkom. U svakom slučaju, hvala na podsećanju. Možda i napravim ovaj lizebab :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam od mame pokupila jedan, od čak dva izdanja Velikog narodnog kuvara, a vidim da se nije čitao ni jedan :)
      Pozdrav!

      Delete
  3. Odličan način za isloristiti tikvice i na drugačiji način

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste. Tikvice su toliko neutralne da svarno mogu da budu osnova za svašta...

      Delete
  4. Tu sam knjigu kupila na buvljaku. Bilo mi žao čovjeka koji ju je prodavao. Nisam ni znala šta sam kupila. Korice musave, samo sam vidjela da piše kuvar pa hajde. A bome brzo sam saznala kakvih čuda unutra ima :) Pitam se, kako li je Pata stigla to sve imati u glavi, isprobati? Jer vjerujem da nije pisano napamet. Ta knjiga je, mislim, cijeli jedan život.

    ReplyDelete
    Replies
    1. (Kad je prst brži od pameti)
      Zato svaka čast na ideji da se ova knjiga ponovno otkrije! A tebi, Majo, na podsjećanju na ovaj lijep recept. Pohati tikvice ni ne pomišljam. Ovo super izgleda!

      Delete
    2. Dirljiva scena, ta sa kupovinom na buvljaku!

      Inače, Pata je skupljala recepte, u vreme kad nije bilo mnogo ni pismenih ljudi/žena, ni ozbiljnih kuvarskih knjiga, i zapisivala koliko toliko uniformnim jezikom. Verovatno je po nešto i sama pravila, ali svakako ne sve. Tako da, ja verujem da je puno toga završilo u kuvaru "napamet", tj. bez probe. Za ovo bi trbalo nekoliko života, ne jedan :)

      Delete
  5. Zapravo sličan nadjev kao s korama za pitu...valjalo bi isprobati...

    ReplyDelete
  6. Lizebab je brz i jednostavan za pripremu, hvala na savetu za jako ukusno (pred)jelo :)

    ReplyDelete
  7. Brzo, ukusno i lagano. Često ga pravim.

    ReplyDelete