Saturday, August 23, 2014

Paprike sa pirinčem i grožđem



Paprike sam jutros kupila sa namerom da ih punim krompirom, a onda me dragi, ne znajući još šta smeram, upita šta će biti u njima.

- Neće biti mesa, glasio je moj poluodgovor.
- Znači, samo pirinač?
- Hmmm....

Tada se setih da "samo pirinač" ne mora da znači da će jelo biti prazno ili bezukusno, punjeni paradajz je pravi dokaz za to, pa se prvobitni plan da u paprike posakrivam krompir promenio. Koncept ovakvih jela bi ukratko mogao biti opisan u jednoj rečenici - pustiti pirinač da se kuva u sokovima koje pušta povrće, obavezno ubaciti neki slatkast sastojak, i ne štedeti na ulju, soli i biberu.

Slatkast sastojak je u mom slučaju bilo grožđe, mada i paprika je slatkasta sama po sebi, a i crni luk postaje slatkast dinstanjem...

U svakom slučaju, rezultat me je naterao da pišem post dok se paprike nisu pošteno ni ohladile! Srećna okolnost je što imam naviku da makar brzinski škljocnem sve što prvi put pravim, pa iako uopšte nisam planirala da pišem post i recept, ipak to mogu da uradim :)

Prijatno!

Paprike sa pirinčem i grožđem

Sastojci:
6 velikih crvenih mesnatih šilja, oko 1.5 kg
200 g pirinča
6 glavica luka, oko 600 g
1 srednja tikvica, oko 250 g
200 g belog grožđa
200 ml ulja
100 ml belog vina
4 kašičice soli
1 kašičica bibera

Postupak:
1. Paprike očistiti i složiti u veću đuvečaru tako da ne ostaje mnogo prostora između. Ne mari i ako se malo guraju.
2. Luk iseckati sitno, tikvicu narendati a grožđe očistiti od koščica i iseckati. Ja sam čistila tako što presečem zrno po dužini na pola, rukom izvadim semenke, i onda iseckam te dve polutkice na par komadića, držeći ih sečenom stranom na gore, jer nož lakše upada u meso grožđice nego u koru.
3. Prodinstati luk desetak minuta na 200 ml ulja, uz dodatak 4 ravne kašičice soli, na jačoj vatri. Pred kraj dodati vino. Skloniti sa ringle pa ubaciti pirinač, narendanu tikvicu i iseckano grožđe, i umešati jednu ravnu kašičicu mlevenog bibera. Ako se plašite da je ovo previše, stavite pola kašičice, a tokom jela možete dodati još.
4. Napuniti paprike i peći oko sat i po u rerni ugrejanoj na 200°C. Ja sam posle sat vremena pokrila folijom, da mi paprike ne izgore po vrhu, jer sam po čvrstini paprika i pirinča videla da nije još bilo gotovo i da mora još da se peče. Kad je gotovo ostaviti još pola sata napolju pre služenja, ili ako će se služiti kasnije, ostaviti u rerni da se polako hladi.
5. Do pola raseći papriku na tanjiiru, da joj otvorite kragnu i otkrijete unutrašnjost, posuti sa malo sveže samlevenog bibera i servirati.  Može se dodati i malo kisele pavlake prilikom serviranja, mada i ne mora, to je više za one kojima je potrebna asocijacija na klasične punjene paprike :)

Recept za štampu

komentara: 8

  1. Ja sam totalni početnik i amater u kuhinji, nisam ni znala za ovakve kombinacije! Svašta ću naučiti od tebe! :)

    ReplyDelete
  2. Hm,zanimljiva konbinacija. Veliki pozdrav ...

    ReplyDelete
  3. Jako je zanimljiva ova kombinacija punjenja, grožđe me posebno zaintrigiralo i vjerujem da se lijepo složilo u cjelokupan okus, svakako zabilježeno za isprobati !

    ReplyDelete
  4. Odmah me privukao naslov. Ja kad čujem reč "paprika" uključe mi se antenice. Bila sam ubeđene da je suvo grožđe u pitanju. Mnogo zanimljivo deluje. Baš bih da isprobam.

    ReplyDelete
  5. Cini mi se da na slici vidim da su paprike poredjane na papir za pecenje? Htela bih danas da napravim,pa kao pocetnik i neznalica u kuvanju :) pitam da li da poredjam paprike na papir za pecenje ili samo da nualjim pleh? I pretpostavljam da se pirinac ne bari pre punjenja paprika?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, stavila sam papir, ali i bez ce biti ok, nece da zagori ništa, pustiće paprike malo vodice. Ne bari se pirinač, skuvaće se od onih okolnih sokova.
      Pozdrav i hvala što šeć probati recept :)

      Delete
  6. Dakle napravila sam ih! F A N T A S T I Č N O ! Stavila sam ih na papir, jelo je neopisivo ukusno, svako ko nije probao je na gubitku :) Paprike su za svaku pohvalu, fil je fenomenalan, ma cudo od recepta. Ja imala malo vise fila, mogla sam da napunim jos 1-2 paprike a niam imala u kuci! Antidomacica! Kupujem samo sta pise da treba za recept :) Diiiiiiiiiiiiiiiiiiivno jelo, svima ga preporucujem bas-bas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. "antidomaćice" :))))
      Jok, nego kupiš po kilo više od svega, "za svaki slučaj", pa posle "kuku, vuče mi se" ;)
      Hvala ti!

      Delete