Thursday, December 05, 2013

Humus


Deca su legla i gledaju crtani. Ja petljam po kuhinji. Pravim neki ubistveno čokoladni kolač za FBI. Prekida me Pavle, koji je došao da mi kaže da je gladan, taman kad sam počela da mutim belanca.

- O, boga ti, pa malopre si večerao!
- Pa jesam, ali sad sam opet gladan :)
- Grrrrrrr! - spuštam obrve i pravim šalu od ono pola zbilje koja joj pripada.
Pavle se smeje od srca.

- Dobro, pričaj brzo šta ćeš!
- Hleb i ajvar i humus! - odgovor stiže kao iz topa, a u prevodu znači da želi jedno parče sa ajvarom, a drugo sa humusom, i obavezno svako parče treba da bude secnuto na pola. Male ruke lakše hvataju male komade hleba :)

Ajvar je Jelenin, najbolji na svetu, pravi-pravcijat, samo od paprika, savršeno očišćenih, fino uprženih, gust, pun, slatkast. Količina kupljena sa idejom da potraje celu zimu vidim da teško da će svetog Nikolu dočekati. Al' nije mi žao.


Humus je novi hit namaz u kući, pravim ga u proseku jednom nedeljno. Zarazila sam se prvo ja, kad je koleginica Saška donela unutar svog lunch paketa neki namaz i ponudila me da probam. Bio je vrlo gust, kao pašteta, pa nisam odmah ni skapirala šta je. Dobila sam smernice za recept, ubrzo potom napravila prvu turu, pomalo bojažljivo ponudila momcima, a ovi svi do jednog rekli da je im se sviđa :)

Virus se širi i dalje. Osim ukućana zarazila sam i koleginicu Marinu, a i Nebojša mi deluje da je u fazi inkubacije (danas me je pitao za recept ;) I ne širim zarazu samo u kancelariji. Gde god da pođem, a gde će biti neke klope, ja napravim humus i ponesem - kod sestre i zeta na roštilj, kod mame na slavu, kod Sanje na drugovanje...

Klasičan humus je, za one koji se možda još uvek nisu susreli sa njim, namaz na bazi kuvanih leblebija. Sama reč humus na arapskom znači leblebije, a one su veoma zastupljene u kuhinjama bliskog istoka. Drugi obavezan sastojak humusa je tahini, a to je ništa drugo nego čist samleven susam u formi gustog krema, paste. Dodaje se i nešto maslinovog ulja, a začinjava solju, limunom i belm lukom. Klasičan humus je žućkasto-bež boje, nije mnogo gust, da bi bio pogodan za umakanje ili lako razmazivanje. U fast-food-ovima bliskoistočnjačkog tipa, kojih sad ima već nekolicina po Beogradu, humus je upravo takav - jako mek i blagog ukusa.

Humus koji se kod nas u kući odomaćio nije baš humus-klasik, jer ga pravim da bude gušći i osim svega gore navedenog dodajem puuuno peršuna, zato je zelen, kao i nezanemarljivu količinu bibera.

Leblebije kupujem u Maxi-ju, neke grčke, krupne, odlične su. Pakovanje od pola kilograma košta oko 175 dinara. Jednom prilikom ih nije bilo, pa sam leblebije kupila u lokalnoj rinfuz radnji. Bile su jako sitne, i nešto jeftinije, pola kilograma je bilo ispod 150 dinara. A super je bio humus i od njih.

Tahini uglavnom viđam po rinfuz radnjama, dve vrste makedonskog sam probala, ja ne vidim razliku. Da ne bude zabune, na makedonskom se tahini zove taan. Baš tako, sa dva "a". Tahini nije baš jeftin, oko 500 dinara je koštala tegla od 500-ak grama. Nije podložan kvarenju i može dugo da stoji. Dok nisam počela da pravim humus, i da trošim tahini relativno često, imala sam jednu teglu koja je načeta stajala godinu dana i to na sobnoj temperaturi, i ništa joj nije falilo. Treba znati da ako vidite sloj ulja na površini, to ne znači da sa tahinijem nešto nije u redu. Njegovo je prirodno svojsvto da mu se vremenom izdvaja masnoća i pošto je lakša od ostatka smese, isplivava na vrh. Samo promešajte dobro pre upotrebe i ništa više. Inače, tahini je super kad se pomeša sa medom - dobije se nešto jako, slatko, ukusa kao alva. 

Izuzetno lep i koristan tekst o humusu pročitajte kod Milice, i ja vas ne bih više zadržavala.


Humus

Sastojci:
250 g sirovih (suvih) leblebija
80 ml tahinija
50 ml maslinovog ulja
30 ml soka od limuna (polovina jednog sočnijeg limuna)
3 čena belog luka
jedna-dve velike veze svežeg peršuna
1 punija kašičica soli
1/2 kašičice bibera
oko 50 ml tečnosti od kuvanja leblebija

Postupak:
1. Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noći. Sutradan promeniti vodu i staviti da se kuvaju. Nakon što voda provri, smanjiti vatru, poklopiti sud i kuvati jedan sat, možda i malo više, tj. sve dok leblebije ne počnu da bivaju blago raskuvane, jer će se takve lepše izblendirati. Kuvane leblebije procediti, a tečnost od kuvanja sačuvati.


2. Pripremiti ostale sastojke. Odmeriti tahini i maslinovo ulje. Sačuvati malo peršuna za ukras, a ostatak iseckati. Beli luk grubo ustiniti. Iscediti sok od limuna.


3. Sve ubaciti u blender, dodati jednu punu kašičicu soli, pola kašičice bibera i 50 ml tečnosti od kuvanja, pa dobro izblendirati. Tokom blendiranja biće potrebno više puta prekidati, promešati, pogurati gornje slojeve ka dole, jer je smesa relativno gusta i blender neće hteti odjednom da je uvuče u vrtlog. Mi volimo čvršći humus, ali to je stvar ukusa. Ako želite mekši humus, dodajte još tečnosti od kuvanja, a i blenderu će onda biti lakše.


4. Humus prebaciti u pliću činiju, ovlaš ga poravnati, pa spoljnom stranom kašičice napraviti kružni "kanal" u koji treba sipati malo maslinovog ulja. Posuti sveže samlevenim biberom ili mlevenom začinskom paprikom, ukrasiti grančicom svežeg peršuna i maslinkom, ili po želji.

Recept za štampu

komentara: 51

  1. Pravo je uzivanje citati tvoje recepte kad sve tako lepo objasnis, a vec sam zamislila i scenu u kuhinji kad je malisa zatrazio veceru.:) Humus sam vec pravila i dopao nam se, mada me sada kopka i tvoja zelena verzija... pozzz za celu dezurnu ekipu!:))

    ReplyDelete
  2. Auuuu, što su ti slike....... Za one koji eventualno čitaju komentare, rećiću samo ovo: probala sam Majin humus i više je nego savršen!

    ReplyDelete
  3. Humus sam jedno vreme jako često pravila (barem jednom nedeljno) i deca vole... dodavala sam i avokado unutra, ili razne začine, ili... dobro si me podsetila da opet odem i kupim leblebiju...
    Fotografije su mi jako lepe, volim tvoj stil i mogla bih da ih gledam satima!

    ReplyDelete
  4. Zeleni humus, super fora, a i dobar način da se jede više peršuna koji je jako zdrav, a meni recimo ume da bude jako dosadan. Osim u tabuli salati, tu mi je super. I moje dete obožava humus i često ga spremamo. Ja volim da ima puno limuna i dodam malo mlevenog kima. Pravim i verziju sa pečenim paprikama, pa da bude crven, nekad i ajvar pomešam sa njim . Vidim da imaš Omni, sjajan je, meni je mnooogo pomogao u kuhinji al samo posle par meseci crče pa sad mora na servis :( Sjajan blog, uskoro i sama započinjem jedan pa ćemo se možda više družiti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peršuna ovde može da se stavi bukvalno koliko hoćeš, čini mi se da ga nikad nije previše :)

      I nemoj da me plašiš - šta se desilo blenderu?

      Delete
    2. Imam istu tu varijantu posude BPA od 1,5 l kao i ti. Bokal jednostavno počeo da curi u procesu pravljenja smoothia od banane i spanaca. Pojma nemam, nisam ga nešto mučila, jes da ga svakodnevno koristim bar jednom, ali nisam u njega stavila ništa tvrđe od zamrznute banane, badema ili kikirikija kad pravim putere od njih. A tako sam mu se radovala, sad ne znam šta da mislim, verujem da će da ga samo zamene jer je pod garancijom, al opet mi je krivo, onaj stari kineski od 1500 din mi je trajao sto godina...

      Delete
    3. Hm, nadam se da će tvoja nova posuda biti dobra, kao i da moj primerak nije iz iste serije :) Mada i moj je star par meseci, moguće da je iz istog legla... Videćemo :)
      Pozdrav!

      Delete
  5. Uvijek kreativna i drugačija! :) Jeste da sam pronašla svoj "napokon super" humus, ali ovaj tvoj sa peršunom moram probati! Super izgleda i valjda zato što je zelen, nekako izgleda zdravije! :D
    Baš čitam post i razmišljam kako je divno što tvoja djeca vole i žele da probaju tako neobične stvari, povrće, neke zelene namaze... baš fantastično! Pošto u mojoj okolini to skoro nikad nemam priliku da vidim, pitaću te za savjet kad dođe vrijeme! :)
    Hvala za preporuku! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod nas postoji samo jedno pravilo - mora da se proba. Sve je ok ako im se ne sviđa, neću ih terati. Drugi put kad budem pravila, to isto ili nešto slično, tražiću da probaju. I ok je ako im se opet ne svidi. I zato što znaju da ih neću terati, ne dešava mi se da odbijaju da probaju nešto. Nije isključeno ni da im se kasnije nešto što nisu hteli - svidi. Jer su već probali, i jer su ukusi navike. Paštetu od pileće džige nisu hteli da jedu ni u snu, sad ovaj stariji zavoleo. Bez ikakvog presinga.

      Leblebije za prvih par humusa sam kuvala dok ne budu "obično" skuvane, oko pola sata. Od kad sam kod tebe pročitala da ih treba kuvati duže, počela sam da ih kuvam sat ili više, i stvarno se lepše izblendira smesa. Nije isto ako ih skuvam "obično" i posle dolijem čak i 150-200 ml tečnosti - samelje se i to lepo, ali ne onako lepo kao kad su leblebije blago prekuvane. Onda skoro da ne moram dodajem tečnosti od kuvanja uopšte, ili vrlo malo, 50-ak ml. Hvala za taj savet :)

      Pozdrav!

      Delete
    2. kada leblebije stavis u vodu da nabubre stavi se u vodu jedno pola kasicice sode bikarbone koja cini da e kasnije prilikom kuvanja njihova opna potpuno skuva jer ona hoce da ostane malo papirasta...ja ih kuvam u ekspres loncu 45 minuta...

      Delete
    3. Da, da, videla sam kod Milice taj savet, mada priznajem, nisam ga koristilia. Probaću jednom prilikom, trebalo bi da malo ubrza celu stvar.

      Delete
  6. Увек ме оставиш без текста и са осмехом на лицу!
    Пошто је време поста,добро ће ми доћи рецепт.Правићу га колико сутра.Надам се да ће бар да личи на твој.Моћи ћу да направим поређење јер сам онај што си ми послала појела (скоро све) сама.
    Добро де,дала сам и дечици мало да пробају. ;)

    ReplyDelete
  7. I mi smo navadjeni na hummus...kada sam u septembru bila na sardiniji na tom susretu italijanskih blogera o mediteranskoj kuhinji bio je i neki chef Libanac i napravio je hummus...svi smo se poonesvescivali u sekundi !! Moram da priznam da ga ja pravim bez varijacija a kada ga pravim martina ga jede manje - vise supenom kasikom...

    ReplyDelete
  8. 'Običan' sam pravila u raznim kombinacijama, ovaj mora da se proba!

    ReplyDelete
  9. Odličan,a pogotovo s dodatkom.( moram prošvrljati po Rijeci da nađem tahini)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gledaj ili u velikim hipermarketima, ili u radnjama zdrave hrane.
      Pozdrav!

      Delete
  10. I šta kažeš može li Taah da se napravi svojeručno miksanjem susama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam probala, ali čula sam da može.
      Vidi kod Milice, mislim da je linkovala nešto na tu temu.
      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  11. Za dobro jutro nije moglo nista bolje nego da procitam tvoj post,i virus se primio u Gornjem Milanovcu. Cim pre nabavljam sastojke i isprobavam recept.A,slicice i prica kao i uvek zabavno i zivotno. Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A moj dobar dan je postao još bolji zbog tvog komentara :) Hvala puno.
      Javi kako je ispalo i da li vam se dopalo
      Pozdrav!

      Delete
  12. Odlično izgleda,sviđa mi se dodatak peršina.

    ReplyDelete
  13. Draga Majo!
    Jako ti je lijep blog. Uživam čitati i gledati ga. Upravo mi se peče ''tvoja'':) limun-pita...Ima jedna lijepa slučajnost između nas: i tvoj i moj dragi dijele isto ime i prezime! Tu slučajnost sam shvatila kao znak da se posvetim malo bolje tvom blogu (inače pročitam samo recepte) i stvarno je bio pun pogodak! Želim ti još puno dobrih ideja i realizacija!
    Veliki pozdrav iz Pule od Srđana i Marije!

    ReplyDelete
  14. I kod nas je omiljen... :) I Ića ga jede, ali on još više voli same kuvane leblebije, onako cele. :) Baš dobra ideja sa dodavanjem peršuna. Sledeći put ću tako...

    ReplyDelete
  15. S guštom sam čitala i čekala do kraja da vidim zašto je tako zelen. Nisam već dugo radila, baš bi mogla...

    ReplyDelete
  16. Majo,često kažete da ne koristite začine poput Vegete,nego sušeno povrće. Recite,molim Vas, da li ga kupujete i gde ili ga sami spremate i kako. I sama razmišljam o tome da prestanem koristiti Vegetu,ali sam u nedoumici sa čime ju zameniti...Unapred hvala na odgovoru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uglavnom koristim "pojedinačne" začine.
      Jednom ili dvaput sam sama pravila neke mešavine suvog povrća, uz pomoć dehidratora, manje ili više uspešno. Jedno vreme sam nalazila u rinfuzu mešano suvo povrće, to nije bilo loše, ali duže vreme to više ne viđam. Videla sam da postoji Kulinat u verziji bez pojačivača ukusa i aditiva, pa ako je tako, eto zamene...

      Pozdrav!

      Delete
  17. Još dok je bila sezona patlidžana pokušao sam praviti baba ganoush, ali bez uspjeha. Problem je nastao kod homemade tahinija, kojeg sam isto pravio po prvi puta, pa sam susam fino prepekao. Naravno sve je bilo prilično gorko pa je ganoush završio u kanti.
    Nedavno sam u trgovini prvi puta naišao na gotov tahini (pretpostavljam da ga je bilo i ranije ali nisam tražio), pa sve tražim recept za premijeru - i evo ga. Javim kako je prošlo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajde :)
      A dotle, ako voliš ukus alve - kašika tahinija pomešana sa kašikom meda daje vrlo sličan ukus, i dobro dođe kad ti hitno treba nešto slatko, a nećeš ili nemaš čokoladu pri ruci ;)

      Delete
    2. Humus isproban! Ovo je prvi put da sam ga radio i najkraće rečeno zadovoljan sam. Inače ne pravimo slične namaze, pa je malo neobična ta bez-mesno-mlečna varijanta, tako da sam ga sam mazao :) Imao sam prilično dosta peršinovog lista, al opet mi nije ispao ovako zelen...

      Sve najbolje u Novoj godini!

      Delete
    3. Jeste, jeste neobično kad se proba prvi put, nije mesno, nekako je "pasuljasto", al' i dalje ima 50% šanse da se primi :)

      Sve najbolje i vama!

      Delete
  18. zašto umesto kupovnog tahinija jednostavno ne sameljete prženi susam u el. mlinu za kafu? moj humus je skroz pristojnog ukusa, takođe stavljam peršu. pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam do sada pokušavala da sameljem susam, a i nemam mlin za kafu. Kad ga budem nabavila, probaću :)
      Pozdrav!

      Delete
    2. Ja pravim domaći tahini sa štapnim mikserom u šolji za čaj. Ispadne odličan, bolji nego kupovni,a i zdraviji je.

      Delete
  19. Draga Majo! Kao sto vec neko rece , pravo uzivanje je citati sve sto napises,spremam se raditi humus po tvom receptu: ). Pravila sam princezke.fantasticne su. Topli pozdrav iz trenutno suncane Norveske :)

    ReplyDelete
  20. Majce, koliko dugo humus moze da stoji u frizideru?
    Milica

    ReplyDelete
  21. Genijalno. Ja sam navucen na humus, a uz ovaj dodatak persuna on bude jos bolji. Danas sam ga napravio po ovom receptu i savrsen je. Do sada sam pravio klasik verzije,od sada cu to raditi ovako. Inace, trenutno je u jednoj ruci supena kasika, drugom kucam post.Hvala, Majo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, taj prizor sa kašikom vredi više od hiljadu reči :)

      p.s.
      Eno i meni se namače leblebija, nisam skoro pravila, uželeli se svi ;)

      Delete