Tuesday, October 15, 2013

Kod Pomoravke, od jutra do mraka


Na granici Pomoravlja i Kanade, Zoričina kuhinja. Puna, prepuna. Svega. Zoricu ne poznajem na način na koji neke druge blogerke znam, ali i bez toga, iz aviona se vidi da je srećna i ispunjena. Puno klope, puno druženja, puno cveća... Respect.

Moram da priznam da nisam baš lepo istražila Zoričin blog, koji je trenutno pod FBI istragom, jer nisam mogla da se snađem, a sadržaja ima jako mnogo. Sa druge strane, to i nije bio neki problem, jer gde god da zađem, odmah nađem nešto što mi izmami "E, ovo ću da pravim!", pa sam brzo napravila selekciju.



Ko misli da se karfiol ili grašak ne mogu jesti sirovi - greši. Iz nedavnog eksperimenta sa raw klopom znam da je grašak odličan i sirov, a i karfiol sam probala i super je. U ovoj "ruskoj" sve povrće je sirovo - karfiol, grašak i paprika, uz dodatak malo kiselih krastavćića i kapara. Salata je, jednom rečju - predobra. I deci i dragom se baš baš dopala, jeli smo je sa prepečenim hlebom, i cela količina je nestala u rekordnom roku. Recept je ovde.



Jedna vrsta musake, sa prazilukom, slaninom i kuvanim jajima. Sve skladno, i jako ukusno.



Namaz od patlidžana sa finom pogačom. Koristila sam recept za lisnatu pogaču sa viršlama, samo bez ikakvog punjenja. Testo je divno, slično testu za kiflice, dakle mlečno i fino. Namaz tj. kavijar od patlidžana kako se kod Zorice zove, je ekstra. Ja sam ga dodatno zaljutila pekmezom od ljutih papričica (pravio dr bouz, a ja dobila teglicu, i to je ekstra!). Malo sam tom prilikom i preterala, pa mlađi klinac nije hteo da jede, ali ovaj stariji jeste, sve hukće i hladi usta, i nastavlja :) Kaže da mu se sve od patlidžana sviđa jer mu po ukusu liči na pečurke, a pečurke baš voli. A ja uvek procvetam kad dete nešto tako lepo poveže i uopšte, kad lepo ume da mi objasni zašto nešto voli ili ne voli. Ljubi ga majka :)

I još, kuglof sa tikvicama i čokoladom. Onaj s vrha teksta. Jednostavan i fin. Ako se pitate šta će tikvice u kolaču - nije čudno što se pitate, pošto smo svi sa ovih prostora manje više navikli da tikvice jedemo samo u slanoj varijanti. Tivkica je, samostalno, po ukusu potpuno neutralna. U kolačima će očuvati malo vlažnosti kod inače suvkastih biskvitnih testa. Kolač je za svaku preporuku - bilo za uz jutarnju kafu, ili za zasladiti se posle ručka, ili za laku noć...


komentara: 24

  1. Karfiol ne jedem termički obrađen (verovatno zbog mirisa), već sam ga koristila samo iz turšije. Onda su me nagovorili da probam sirov i bila sam oduševljena - ima ukus srca iz kupusa, tako da je to drugi način kako ja jedem ovu povrtku.
    Odličan izbor i baš lep koncept predstavljanja FBI istrage (ako ti već nisam to rekla :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesi, ali ne smeta :)
      Da, baš je taj ukus, kao sredina iz kupusa! A cvetići kad se razbiju na sitno, baš budu prijatno krckavi i ne teški za zagristi.

      Delete
  2. Super odabir, fotka kuglifa me oborila sa nogu.

    ReplyDelete
  3. baš mi je drago da je Zokin blog pod istragom
    selekcija je divna, a što se graška tiče-meni je ukusniji sirov, nego termički obrađen :)

    ReplyDelete
  4. Waaoowww Majo, ostadoh bez teksta....ne znam šta mi je bolje,da li tekst ili prezentacija. Kao što kažeš, ne znamo se baš dobro, ali imam puno poštovanja za tebe, ( oprosti što ne persiram jer mislim da smo mi,koje volimo kuvanje sve na TI, bez obzira na godine ) jer te se sećam još sa Srebian Cafea, kasnije sa Coolinarike i tvog bloga i dobro poznajem tvoje umeće i znanje u kuhinji. Počastvovana sam tvojim izborom i još jednom, veliko ti hvala na svemu i nadam se da ću imati prilike da te jednom i lično upoznam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja se bunim i kad mi omladina persira, a ne ti :)
      Hvala i tebi, lepo si nas nahranila :)
      Sve najbolje tebi i tvojima!

      Delete
  5. Sa Pomoravkinim receptima nema greske, svidja mi se sve sto si napravila, a najvaznije je da su klinci bili zadovoljni... jutros sam stigla samo na kratko da virnem, a sad bi mi bas prijalo parcence te lisnate pogace.:)) Pozzz tebi i tvojoj ekipi...

    ReplyDelete
  6. Svaki put kad pročitam nečiji post iz FBI, poželim baš to skuhati. A već sam si izabrala što ću isprobati sa Zoričinog bloga... sad sam na mukama, sve ovo je krasno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni se često desi da preko tuđih istraga shvatim da nešto nisam ni primetila na predmetnom blogu, pa se lupam po čelu :)))

      Delete
  7. Uh, uh... sve izgleda tako fiiinooo...

    ReplyDelete
  8. Uh, sve si tako lepo pripremila... Zaista, Zorica ima puno dobrih recepata. Meni bi sada bas pasovala ova pogaca:)))

    ReplyDelete
  9. Eh, Majo, a te priupitam... ČEMU sluzi onaj pleh sa prve slike, kako se koristi? Imam ga i ne znam da li se okrene sa ove strane kao sto je na tvojoj fotografiji, ili se okrene sa suprotne strane, ali onda ima ona udubljenja po ivici, joj živote :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)))
      Sa suprotne, da bi ispekla koru koja bi imala uzdignute ivice i bila lepo reckava po obodu, pa posle sipaš neki fil u onaj bazen u sredini. Meni ovde služi kao poslužavnik, jer nemam ni jednu tamnu tacnu koja bi mi odgovarala za ovu fotku :)

      Delete
    2. Pravila sam prekjuce tart sa visnjama u tom plehu i nekako mi je korica upala u ona udubljenja pored ivice pa kada se tart sekao, bio je tu jako debeo. Nista tragicno ali nije bio savrsen. I bio mi je malo plici za tart nisam trebala da pravim u njemu, jedva smestih fil sa visnjama, no nema ni veze. Pizzu sam pravila sa ove strane bas kao sto je na tvojoj slici, tu sam umuvala testo. Inace, mogla bi da nas iznenadis nekim postom o nekom WOW pizza testu ;)

      Delete
    3. A, da, plitko je to za onaj tart. I očekivano je da ivice budu tvrdje jer su deblje.

      Pizza testo - biće valjda i post jednom, a dotle - testo najobičnije moguće (brašno, voda, so, kvasac), pečeš bez pleha, samo na papiru, na rešetki. Rerna na maksimum maksimuma ugrejana.

      Delete
  10. Vidjela sam na Coolinariki na forumu kako izgleda tvoja "konstrukcija" za slikanje hrane. Ne znam koliko je ta tema tamo aktualna, a nemam ni profil tamo, nemam ga ni na blogeru, ali kako dopuštaš komentiranej anonimcima, javljam se ovdje.
    Kupila sam 2 štedne daylight žarulje, svaku sam platila oko 8,50 Eura (znam da većina onih koji to tako slikaju ima po 4 i više žarulja,ali meni su i 2 skupe). Pričvrstila sam bijeli papir za pečenje na improvizirane držače i slikala sam nešto na bijeloj podlozi. Ostala sma zatečena kako je ta podloga na slici siva. Znam da nemam skupo čudo od fotoaparata, ali tako sive slike su me šokirale nakon što sam onako puno platila žarulje.
    Na tvojoj slici na Coolinariki gdje je limun i naranča ili grejp(?) slika mi također izgleda sivo, no ti onda navodiš ta treba prilagoditi efekte Sharp i naglasiti highlights. Ja imam Picasu na hrvatskom, za sharp mi je jasno da to znači izoštriti, ali što znači "naglasiti highlights"?
    Zar je stvarno normalno da su slike taaaaaaako sive? Ja sam zaista zgrožena, što sam tako puno platila žarulje,a rezultat je tako loš, a imam i problema sa zrcaljenjem aparat u suđu itd. Nitko me niej tjerao da to kupujem, i žalim tu odluku, zaključila sam da se ne mislim baviti time, probala sam vratiti žarulje u trgovinu, ali nema povrata:( Lidija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Očekivano je da belo izgleda kao sivo. Ako bi bilo onako blještavo belo, onda bi i sve drugo na toj slici bilo jako "pregorelo".

      Highlights u Picasi je drugi slajder pod tabom koji izleda kao crno belo sunce. On služi da dodatno prosvetli svetle tonove na slici. Nema tu magije, i ovo će možda samo malo popraviti stvar ako slika nije dovoljno kontrasna.

      Tako da, mislim da je u tvom slučaju sve ok. Niti su sijialice krive, niti fotoaparat koji "nije skupo čudo" (ni jedan nije čudo, već alat)... Samo su očekivanja bila nerealna. Ako te slikanje klope iole interesuje, onda nemoj žaliti odluku i odustajati, nego fotkaj i uči. Ako ne, bože moj. Imaš dve rezervne sijalice.

      Pozdrav,
      Maja

      Delete